De meeste vlooienbesmettingen zijn afkomstig van huisdieren. Uw kat of hond heeft mogelijk vlooien opgelopen tijdens het rennen door de tuin, of van andere dieren tijdens het instappen of een speeldatum.
Het maakt nog niet uit. De eerste stap is het zo snel mogelijk behandelen van de oorzaak van het probleem. Het heeft geen zin om het hele huis te behandelen als uw huisdier vlooien blijft brengen.
Maar ook het behandelen van je huisdier is niet effectief zonder ook de rest van het huis aan te pakken. Het moraal van het verhaal is: een effectieve vlooienbestrijding is er een waarbij je alle aangedane plaatsen en dieren tegelijk zorgvuldig aanpakt.
Het doel deze gids is om een zo compleet mogelijke gids voor het bestrijden van vlooien in huis en bij huisdieren te maken die iedereen kan gebruiken en als startpunt kan dienen voor de mensen die even niet meer weten waar ze moeten beginnen.
Snel starten met het bestrijden van vlooien: een korte samenvatting


Voor de mensen die niet heel de gids door willen lezen, zal ik hier zo beknopt mogelijk een overzicht van Z tot Z te geven van wat je moet doen om vlooien te bestrijden.
Stofzuigen is de basis van het bestrijden van vlooien. Dat moet je dagelijks uitgebreid doen. Het fijne daarvan is dat je direct verschil zal merken. Vergeet niet om direct na het stofzuigen de stofzuiger te legen en de inhoud in een goed gesloten zak weg te gooien.
Dicht gaten, spleten en scheuren in huis. Insecten en ander ongedierte zijn doel op verstop plaatsen zoals gaten, spleten en scheuren in en om het huis. Ze gebruiken deze niet alleen om binnen te komen, maar ook om in te leven, zich te verstoppen en zich te vermenigvuldigen. Dicht deze met kit of gatenvuller.
Stoomreinigen is de perfecte aanvulling op stofzuigen. Door te stomen, doodt je niet alleen de volwassen vlooien, maar ook de poppen en de vlooieneitjes die beter beschermd zijn. De stoomreiniger is naar mijn mening het allerbeste hulpmiddel voor het bestrijden van vlooien.
Was alle vloerkleden, hoezen, beddengoed en al het andere in huis dat de wasmachine in kan. Wassen doe je op de langst mogelijke programma, op de hoogst mogelijke temperatuur en het liefst met een toevoeging voor extra hygiëne.
Huisdieren moet je regelmatig wassen met vlooienshampoo (link naar mijn artikel). Ga uit van een keer per twee weken. En daarnaast moeten huisdieren zoals honden en katten preventief worden behandeld met vlooiendruppels en een geschikte halsband.
Nematoden, ofwel algen, zijn microscopische beestjes die in aarde leven. Heb je een tuin, dan is het aan te raden om deze algen aan de aarde (het liefst onder gras!) toe te voegen om allerlei insecten, waaronder vlooien, te bestrijden en uit je tuin te houden. Een zeer natuurlijke en natuurvriendelijke manier om vlooien te bestrijden.
Diatomeeënaarde kan zowel binnen als buiten gebruikt worden om vlooien en de meeste andere kruipende insecten te bestrijden. Dit poeder gemaakt van vermalen versteende algen is zeer dodelijk voor de meeste vlooien en andere insecten. Het is echter veilig voor mensen en andere huisdieren. Je kunt het binnen strooien en opzuigen en buiten kan je het op de gewenste plaatsen trooien.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen vlooien zijn vlooienbestrijdingsmiddelen die je zelf kunt maken met de huismiddelen die je in huis hebt liggen. Maak hier naar wens gebruik van.
Over vlooien


Vlooien voeden zich met het bloed van hun warmbloedige gastheren. In Nederland zal je vlooien in de natuur vooral op muizen en ratten vinden. De vlooien in huis komen daar zeer waarschijnlijk door huisdieren als honden of katten.
Na het voeden leggen vrouwelijke vlooien eieren op hun gastheer. Een dier met vacht vormt voor de vlo de meest geliefde huisdier. Wanneer een vlo eenmaal eieren heeft gelegd, zullen deze er door beweging afvallen. Vlooieneieren zitten niet goed vast en verspreiden zich daardoor gemakkelijk.
Dat vlooieneieren zo makkelijk van de gastheer afvallen betekent dat vlooien op honden en katten voor een flinke plaag in huis kunnen zorgen. De meeste honden en katten mogen immers overal in huis komen.
De levensfasen van een vlo
Vlooien kunnen 10 tot 50 eieren per keer leggen afhankelijk van omstandigheden zoals de omgeving en of er voldoende voeding is. De uitgekomen vlooienlarven voeden zich met organisch materiaal zoals de uitwerpselen van volwassen vlooien en de eieren of larven van kleinere insecten.
Na een aantal dagen zal de vlo zich verpoppen en blijft als pop totdat er sprake is van een dier in de omgeving. De vlo komt namelijk uit de pop wanneer hij warmte en trillingen voelt. Dat is voor de pop het signaal dat er een dier aanwezig is.
Warmte speelt een belangrijke rol voor het uitkomen van vlooien, daarom zie je in de lente en in de zomer meer vlooien. Maar ook in de winter kan je vlooien in huis krijgen. Jouw lekker warme huis is een prima omgeving voor een vlo. Lees mijn artikel over ’s winters last van vlooien in huis voor meer informatie.
De uit de pop gekomen vlo is de volwassen vlo zoals je die veelal op dieren, buiten of op je huisdieren voorkomen.
De gevolgen van vlooien
Naast dieren, kunnen vlooien zich ook met het bloed van mensen voeden. Het komt dan ook niet zelden voor dat vlooien een mens als gastheer kiezen. Maar of de vlo nu door de mens of door een dier in huis is gekomen, een vlooienbesmetting ligt altijd op de loer.
Voor meer informatie over vlooien bij mensen in het haar of elders op het lijf, lees je mijn artikel daarover. Daarnaast heb ik geschreven over de gevaren van vlooien voor zwangere vrouwen en baby’s. Andere groepen lopen nauwelijks risico bij een vlooienbeet.
Vlooienbeten veroorzaken jeuk (leestip!) en bij overgevoeligheid of allergie kunnen er allerhande andere problemen de kop op steken. De overgevoeligheid voor vlooienbeten is eigenlijk een overgevoeligheid voor een eiwit in het speeksel van de vlooien.
Zowel mensen als dieren kunnen allergisch zijn voor vlooien. Het herkennen van een vlooienallergie en wat je het beste kan doen heb ik in voornoemd artikel beschreven.
Hoe vlooien eruit zien
Volwassen vlooien worden enkele millimeter lang, zijn donker roodbruin, vleugelloos en hebben drie paar poten. Vlooien hebben hele sterke achterpoten waarmee ze tot wel 30 CM hoog kunnen springen.
Er zijn bestaan veel vragen bij mensen over waarom vlooien geen vleugels hebben, in mijn artikel daarover leg ik dat uitvoerig uit.
Volwassen vlooien kan je wel regelmatig tegenkomen, maar de gladde, witte, ronde vlooieneieren zie je wat minder. De vlooienlarven zie je nog veel minder. Deze verstoppen zich veelal diep in het vacht van de gastheer en vermijden iedere vorm van licht.
Nog veel eerder dan dat je vlooien ziet, zal je hun aanwezigheid merken door de hun jeukende beten. Bij mensen bevinden zich deze beten veelal op de onderbenen. Vaak zal vlooienbeten in rijtjes van 3 a 4 beten zien,
Voor meer algemene informatie over vlooien, lees je mijn artikel over Vlooienweetjes. Ook lees je hier meer over het herkennen van vlooien.
Een effectieve bestrijding van vlooien begint bij de bron: je huisdier


Hoe je het ook wendt of keert, wanneer je huisdieren hebt, dan moet je daar beginnen met het bestrijden van vlooien. Heb je geen huisdieren, dan kan je dit stuk uiteraard overslaan. Voor de mensen die geen huisdieren hebben, maar wel last hebben van vlooien in huis, kan mijn artikel daarover uitkomst bieden.
Een goede behandeling van vlooien op een hond of kat bestaat niet alleen uit het bestrijden van zo veel mogelijk vlooien, maar ook aan het bieden van zorg en verzachting van de jeuk aan je huisdier.
Begin altijd met een goede vlooienkam en kam het haar zorgvuldig door. Besteed bij het borstelen altijd extra aandacht aan de nek en de staart van je hond of kat, omdat dit de vaakst door vlooien aangetaste gebieden zijn. Laat eventuele vlooien die je uitkamt in wat zeepsop vallen om ze te doden. Het kan ook helpen om af en te de kam in het zeepsop onder te dompelen.
Wil je gebruik maken van een vlooienspray? Dan heb ik hier de beste vlooiensprays voor honden en katten op een rijtje gezet.
Er zijn erg veel veilige en effectieve vlooienbehandelingen voor katten en honden op de markt. Het belangrijkste blijft echter dat je het regelmatig en op de juiste manier blijft gebruiken. Vlooiendruppels en vlooienbanden zijn dan ook de meest effectieve en gemakkelijkste wijzen om vlooien op honden en katten te bestrijden.
Onthoud dat het altijd belangrijk is om alle huisdieren die je hebt tegen vlooien te behandelen. Ook als je bij die specifieke huisdieren, of überhaupt bij je huisdieren, nog geen vlo hebt gezien. Behandel alle huisdieren tegelijk.
Mijn ervaringen met vlooienbestrijdingsmiddelen voor huisdieren en een lijst met de beste vlooiendruppels en vlooienbanden tref je hier.
Bereidt je huis op een grote schoonmaak voor


Vlooieneieren komen echt overal in huis terecht. Dat komt omdat ze zo makkelijk van hun huisdier af vallen en op allerlei plaatsen in huis terecht komen.
Wanneer je serieus een vlooienprobleem in huis gaat bestrijden, moet je eerst een aantal voorbereidingen treffen. De basis van een goede vlooienbestrijding is het dagelijks en zorgvuldig stofzuigen van het hele huis. Dat kan je alleen maar de als de vloer helemaal vrij is.
Maar het gaat niet alleen om de vloer. Alles met haren, vezels, textiel, noem maar op moet worden aangepakt. Concreet betekent dat, dat je vloer helemaal vrij moet zijn. Je bankstel ook, dus doe het even zonder kussens op de bank.
Meer over het bestrijden van vlooien op de bank lees je hier.
Alle spullen die je onder bedden, tafels, of kasten hebt staan moeten de hoogte in. Niet ergens in de hoek gaan stapelen, maar in of op de kast. Haal echt alles weg wat je kan, zodat je overal onder en langs kunt. Het is even vervelend, maar noodzakelijk voor een effectieve vlooienbestrijding.
Even voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling om alles “even weg te krijgen”. Je zal dagelijks grondig moeten stofzuigen, dus berg alles een weekje of twee op zodat je de tijd en ruimte hebt om de vlooien grondig te bestrijden. Het is de tijdsinvestering dubbel en dwars waard.
Vlooien bestrijden doe je door te wassen


Zo je huis is klaar voor een grote schoonmaak en je wilt er gelijk mee aan de slag? Helaas, nog even geduld. Je zal nog een keer het huis door moeten, want we gaan alles in de wasmachine wassen wat daar ook maar in kan en mag. Een goede vlooienbestrijding gebeurt met behulp van de wasmachine.
Trouwens, je hoeft niet te wassen. Ik kan me voorstellen dat er spullen zijn zoals bedjes of kussen van huisdieren waarbij je denkt “ik koop wel een nieuwe”. Nu is de perfecte tijd om die spullen ook daadwerkelijk weg te gooien. En nu gaat we weer terug naar het wassen.
Ga eerst in huis op zoek naar alles van je huisdieren dat je in de wasmachine zou kunnen wassen. Denk hierbij aan de eerdergenoemde dekens, kussens of bedjes, maar ook aan knuffels en speeltjes. Kan het de wasmachine in? Doe dat dan ook.
Vervolgens ga je over naar je meubilair, huishoudelijk textiel en beddengoed. Alle kussens, kussenslopen, dekens, overtrekken, handdoeken en alles wat de wasmachine in kan moet gewassen worden.
Ten slotte moet je ook aan de kinderen of de kinderkamers denken. Ligt daar nog kleding dat gewassen kan worden, zijn er knuffels die de wasmachine in kunnen?
Wat het bestrijden van vlooien in kleding betreft, vind je in dit artikel meer informatie.
Hoe moet je op de juiste manier wassen tegen vlooien?
Heb je alles verzameld, dan kan je aan het wassen slaan. Schik niet, het hoeft niet tegelijk, maar het liefst wel zo snel mogelijk achter elkaar. Anders ga je toch achter de feiten aan lopen.
Het wassen zelf doe je overigens zo warm mogelijk. Stel je wasmachine niet in op een verkorte of zuinige instelling, maar was zo lang mogelijk. Maak gebruik van een hygiënische toevoeging voor de was om die vieze vlooienuitwerpselen eruit te krijgen.
Uitgebreide informatie over het gebruik van de wasmachine tegen vlooien lees je in mijn artikel hierover.
Als je op deze manier wast, dan doodt je niet alleen de volwassen vlooien, maar ook de vlooienlarven en de vlooieneitjes. Wil je nog een stap verder gaan om de vlooien te bestrijden? Maak na het wassen gebruik van de droger. De hete lucht, het draaien en de snelle temperatuurstijging zal iedere vlo probleemloos uitschakelen.
Wat je je wel moet realiseren is dat dit geen eenmalige actie wordt. Je zal alles dat in gebruik is of dat voor gebruik klaar ligt de komende tijd heel regelmatig moeten wassen.
Vlooien op de vloer bestrijden door te stofzuigen en te stomen


Nu je het gebied hebt schoongemaakt, gebruik je een stofzuiger om het huis grondig te stofzuigen. Vergeet daarbij vooral niet om onder alle meubels te stofzuigen en te verplaatsen wat je verplaatsen kan. Besteed extra aandacht aan gaten, scheuren en kieren, daar zijn vooral de vlooienlarven dol op.
Besteed met name aandacht aan de plaatsen waar je huisdieren slapen of veel tijd doorbrengen. Doe hetzelfde voor de gebieden waar jij en je gezin slapen of veel tijd doorbrengen.
In plaats van alleen vlooien te doden, zal het stofzuigen een groter probleem aanpakken: vlooieneitjes, larven en poppen. Het bestrijden van alleen de volwassen vlooien zal niet werken, omdat je binnen een aantal dagen weer een hele lading nieuwe vlooien hebt.
Stofzuigen helpt ook nog eens om de vlooienuitwerpselen te verwijderen, waardoor de voedselbron van de vlooienlarven wordt verwijderd. Dit is een zeer belangrijk onderdeel in het proces omdat je het voortplanten van de vlooien wilt voorkomen.
Het is altijd erg belangrijk om na het stofzuigen de inhoud van je stofzuiger te legen in een goed afsluitbare zak en deze direct buiten weg te gooien.
Meer informatie over het bestrijden van vlooien in tapijten en vloerkleden lees je in dit artikel.
Niet alleen stofzuigen helpt tegen vlooien, maar ook stomen
Het stofzuigen is slechts een deel van het reinigen. Een ander deel is stomen met behulp van een goede stoomreiniger. Stoomreinigers zijn met gemak de allerbeste wapen tegen een vlooienbesmetting. Ze zijn tegenwoordig zeker niet duur en dubbel en dwars het geld waard om een vlooienprobleem te bestrijden.
Een goede stoomreiniger bereikt een hitte van 100 graden Celsius of hoger, waardoor de vlooien, vlooienlarven en vlooieneitjes dood gaan. Niet alleen dat, maar het schakelt ook alle andere micro-organismen uit waar de vlooienlarven zich mee kunnen voeden.
Er is echt geen beter gereedschap om een vlooienbesmetting in huis te bestrijden dan een goede stoomreiniger. Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van de beste stoomreinigers tegen vlooien.
Vlooien bestrijden door het meubilair en andere oppervlakten te reinigen


Als je klaar bent met het stofzuigen en stomen van de tapijten, dan wordt het tijd voor de overige vloeren, linoleum, laminaat en tegels. Stofzuig vervolgens meubels, stoffering, kasten, kussens, je matras en zelfs je bed.
Een grote voorstander van allerlei vlooienbestrijdingsmiddelen ben ik niet zo, maar je bent nu op een punt beland dat je niet anders kan. Als het goed is heb je nu vrijwel alles in huis een keer schoongemaakt, maar zal er ongetwijfeld nog het een en ander overblijven dat niet op de eerder genoemde manieren goed van schoon te maken.
Wanneer gebruik je een spray tegen vlooien?
Het is nu een goed moment om een goede omgevingsspray tegen vlooien te gebruiken. Nee, je hoeft niet je hele huis door om in het wilde weg te spuiten. En als je mijn advies met betrekking tot je huisdieren hebt opgevolgd, hoef je die ook niet meer te sprayen.
Ik heb op deze pagina de beste omgevingssprays tegen vlooien benoemd.
Wat dan wel? Alle meubels, oppervlakten en ruimte die je niet in de voorgaande stappen hebt kunnen behandelen. Heb je gestofzuigd en heb je de stoomreiniger gebruikt? Er is totaal geen reden om dan op je tapijt te spuiten.
Maar wellicht kon je de onderkant van een bank of kast niet goed met de stofzuiger bereiken. Daar gebruik je de omgevingsspray nu wel voor. Het gaat echt om het bestrijden van de vlooien op plekken waar dat anders niet had gekund.
Vlooien in de tuin en op het balkon bestrijden


Had je deze zien aankomen? We gaan niet alleen de vlooien in huis aanpakken, maar zoals gezegd: overal. De tuin en het balkon (hoe hoog dan ook!) vormen de belangrijkste besmettingshaarden voor vlooien. We gaan dus ook de tuin en het balkon aanpakken.
Verwijder indien mogelijk laaghangende takken en uitgroei van bloemen en planten om je tuin of balkon meer zonlicht te geven. Gooi alle rommel dat weg kan ook daadwerkelijk weg. Hoe minder schuilplaatsen er voor de vlooien zijn, hoe beter. Dit zal de vlooienpopulatie al drastisch verminderen.
Heb je gras, houd deze dan altijd zo kort mogelijk. Buitenshuis is het gazon de meest populaire verstop-plaats voor vlooien. Kort gemaaid gras zal binnen enkele dagen ook flink schelen qua overlast van vlooien.
Heb je een gazon, bloemenperk een moestuin of iets dergelijks? Behandel de aarde dan met nematoden. Nematoden zijn microscopische wormpjes die bekend staan om het aanvreten van allerlei kruipende insecten. Je kunt ze niet zien, ze zijn volkomen veilig voor kinderen en huisdieren, maar je merkt dat er geen vlo – en ander insect – meer in de buurt komt.
Kijk vanuit de tuin of het balkon ook naar je huis. Zie je toegangspunten voor vlooien en ander ongedierte in de vorm van gaten, scheuren en kieren in de muur, in de buurt van deuren of ramen? Dicht deze dan zo snel mogelijk. Een beetje kit of gatenvuller doet al wonderen.
Ten slotte kan je je tuin en je balkon bestrooien met diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde is een poeder dat gemaakt is van gemalen, versteende algen. Dit spierwitte poeder is volkomen natuurlijk en ook nog eens veilig voor mensen en dieren.
Een natuurlijke oplossing tegen vlooien buitenshuis
Diatomeeënaarde heeft op kruipende insecten het effect als lopen op glasscherven. Ze zullen het koste wat kost vermijden en wanneer ze er toch mee in aanraking komen, zal het de vlooien volledig doorboren en uiteindelijk uitdrogen.
Het is raadzaam om je huis en tuin zoveel mogelijk op dezelfde dag, of zo kort mogelijk op elkaar, te behandelen voor vlooien. En ook dit is weer geen eenmalige exercitie. Blijf je tuin en je balkon netjes onderhouden om vlooien tegen te gaan.
Ter bestrijding, maar ook ter preventie


Als je tot nu toe al mijn advies hebt opgevolgd, dan weet ik zeker dat je goed op weg bent met het succesvol bestrijden van de vlooien in en om je huis.
Wel wil ik nog benadrukken dat dit geen gids is voor eenmalig gebruik en daarna om te vergeten. Alles wat ik hier geschreven heb behoort tot hetgeen je moet doen om een vlooienplaag voor te zijn. Zeker mensen met huisdieren raad ik van harte aan om dit niet te laten versloffen.
Gelukkig is het niet nodig om alles even grondig aan te pakken zoals hierboven beschreven, maar het is wel goed om alles in meer of mindere maten te blijven doen. Dat wil zeggen:
- Huisdieren maandelijks preventief voor vlooien behandelen met druppels en een vlooienband
- Dagelijks stofzuigen met extra aandacht voor drukbezochte gebieden van huisdieren
- Wekelijks stoomreinigen van je tapijt
- Wassen doe je zo nodig, maar wel op hoge temperatuur en en volledig programma
- Twee-wekelijks de tuin of balkon goed onderhouden en het gras altijd kort houden
Het klinkt misschien als veel werk, maar hoort eigenlijk bij het regulier onderhoud van je woning en de verzorging van je huisdieren.
Wat moet ik doen als de vlooien maar niet weg gaan?
Wat je moet doen als de vlooien niet weggaan? Doorzetten.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel de waarheid. Wanneer je alles gedaan hebt wat je zou moeten doe om de vlooien in huis te bestrijden en deze gids volledig hebt opgevolgd, dan kan het zo zijn dat je de vooienbestrijding niet voldoende tijd hebt gegeven.
In mijn artikel Vlooien willen maar niet weggaan, ga ik dieper op deze materie in.
Het duurt minimaal 1 week, gemiddeld 2 weken en uiterlijk 4 weken om aan de hand van deze gids een vlooienprobleem te bestrijden. Natuurlijk zie je al de eerste dag en de dagen daarna aanzienlijke verbetering, maar ieder laatste vlooienei verwijderen, dat duurt wel even.
Twee redenen waarom jij nog last hebt van vlooien
Wat er ook van zij, ben je na 4 weken van deze behandeling nog steeds niet vlooienvrij, dan is er een van twee dingen aan de hand:
- Je ziet qua schoonmaken iets over het hoofd
- Je ziet qua besmettingsbron iets over het hoofd
In het geval van het eerste, heb je iets qua schoonmaken over het hoofd gezien. Heb je echt alle ruimtes in huis en alle huisdieren tegen vlooien behandeld? Kon je wel alle plekken bereiken, of moet je toch een vlooienspray erbij gebruiken?
Ga ook de iets minder voor de hand liggende plekken na. Ik heb op deze website zelfs eens vragen gehad over vlooien in de kerstboom.
In het tweede geval, komen de vlooien helemaal niet van jezelf of van je huisdieren, maar ergens anders vandaan. Het is vervelend om te horen, maar wat er in dergelijke gevallen speelt is dat er muizen of ratten in of om het huis aanwezig zijn.
Bijna alle muizen en ratten dragen vlooien met zich mee en wanneer die in of in de buurt van je huis komen, kan je nog zo goed bestrijden, maar dan blijven de vlooien maar terugkomen. In dat geval raad ik je aan om te onderzoeken of dit bij jou speelt. Daarvoor verwijs ik je graag door naar mijn artikel over Vlooien door muizen en ratten voor meer informatie.
Neem mijn advies ter harte en je zal vast van de vlooien afkomen, zonder te grijpen naar zaken als Vlooienvallen (leestip!) en andere twijfelachtige oplossingen.
Natuurlijke alternatieven voor het bestrijden van vlooien


Natuurlijke alternatieven en dier- en natuurvriendelijke oplossingen worden steeds belangrijker. Hoewel ik over het algemeen niet een groot voorstander ben van allerlei middelen om een vlooienprobleem te bestrijden, zie ik zeker het nut van het gebruik van bepaalde hulpmiddelen als sprays en shampoo’s in.
Je hoort de laatste tijd ook steeds meer mensen over resistentie tegen vlooienbestrijdingsmiddelen als Frontline en Firpronil. Zij zien in natuurlijke alternatieven een mogelijkheid om dit probleem te omzeilen. In mijn artikel daarover lees je dat dat naar mijn idee niet helemaal nodig is.
In mijn artikel over Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien, lees uitgebreid over allerlei natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen die je kunt maken met producten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Hieronder tref je een aantal van mijn artikelen over specifieke natuurlijke producten die ter bestrijding van vlooien kunnen worden gebruikt:
Aanvullingen of vragen?


Helaas is het niet mogelijk om een gids om vlooien te bestrijden kort en bondig neer te zetten. Het bestrijden van vlooien is een enorme klus en daarom is het ook een flinke gids geworden.
Hopelijk heb ik alles op een goede en duidelijke manier weergegeven en kan je hiermee een vlooienbesmetting echt van A tot Z behandelen. Mocht je toch ergens tegenaan lopen, laat dat dan aan mij weten zodat ik de gids kan uitbreiden of kan verduidelijken.
Ook als je vragen hebt over vlooienbestrijding in het algemeen of over een bepaald punt in deze gids, laat hieronder een berichtje achter. Ik beantwoord alle vragen graag en maak deze gids graag zo goed en duidelijk mogelijk.
Heb je wellicht aanvullingen of suggesties voor de vorm of inhoud van de gids, ook dan wil ik je vragen om je gedachten met mij te delen en hieronder een bericht achter te laten.