Ratten bestrijden in de buurt van een hond: veilig aan de slag tegen ratten

Deel dit bericht op Pinterest:

Ratten bestrijden in de buurt van een hond veilig aan de slag tegen ratten

Heb je last van een ratten in de omgeving? Daar wil je vast zo snel mogelijk vanaf komen. Maar wanneer je niet voorzichtig bent, kan het bestrijden van een rattenprobleem je hond aan gevaar blootstellen.

 

Het bestrijden van ratten kan met gifstoffen, chemicaliën en vallen die ook voor je hond gevaarlijk kunnen zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele goede mogelijkheden om ratten te bestrijden en tegelijkertijd je hond en andere huisdieren veilig te houden. 

 

Hieronder lees je meer over de gevaren van de verschillende bestrijdingsmiddelen tegen ratten waarbij je in de omgeving van honden uit moet kijken. Daarnaast lees je hoe en welke middelen je toe moet passen om toch in de buurt van een hond zo effectief mogelijk ratten te bestrijden.

 

Veel leesplezier toegewenst en hopelijk komen jij en je trouwe viervoeter zo snel en zo veilig mogelijk van de ratten af!

Pinterest Ratten bestrijden in de buurt van een hond veilig aan de slag tegen ratten

Veel rattenbestrijdingsmiddelen zijn voor honden aantrekkelijk: vooral gif en lokaas

Ongediertebestrijdingsmiddelen zien er voor de hond vaak uit als speelgoed of als voer. Zo zijn korrels rattengif vaak extra kleurrijk en worden ze gemakkelijk als voedsel aangezien.

 

Wat het probleem verder verergert, is dat aas voor ratten vaak op graan is gebaseerd en dit zit ook in de meeste varianten droog hondenvoer. Het is dan ook geen wonder dat je hond denkt dat het voor is.

 

Gif tegen ratten is bijzonder schadelijk voor honden omdat het meestal gebaseerd is op een antistollingsmiddel. Dit doodt de rat door zijn bloed te verdunnen, hetgeen leidt tot inwendige bloedingen. Ditzelfde principe geldt voor honden. Des te meer voor kleine honden!

 

Dit alles gezegd hebbende, blijft het nog steeds mogelijk om onder omstandigheden gif en lokaas te gebruiken. Maar een verantwoordelijk hondenbaasje zal wel extra maatregelen moeten nemen om zijn huisdieren te beschermen tijdens de rattenbestrijding.



Heb je een hond? Maak dan wel gebruik van het juist gif en lokaas!

Het gebruik van rattengif is een zeer effectieve manier om ratten te bestrijden. Dus als je ervoor kiest om gif te gebruiken, zorg ervoor dat je de voor honden minst schadelijke varianten gebruikt.

 

Zorg ervoor dat je een gif kiest op basis van warfarine, brodifacoum of difethialon. Het liefst ook in de volgorde.

 

Idealiter kies je een gif/lokaas- combinatie op basis van warfarine. Deze stof is aanzienlijk minder giftig voor dieren. Daarnaast duurt het veel langer voordat deze stof begint te werken en daarmee heb je bij eventuele ongelukjes nog ruim de tijd hulp in te schakelen.

 

Maar met alleen de juiste gif ben je er niet. Biedt het gif ook op de juiste manier aan. Daarmee neem je niet alleen je hond in bescherming, je zal ook nog eens stukken effectiever van de ratten af komen. Ga als volgt te werk:

 

  • Maak in alle gevallen gebruik van een lokdoos met een opening waar jouw hond niet in past.
  • Plaats de lokdoos, tegen de muur, en op een plaats waar je hond weinig komt.
  • Plaats het gif helemaal achterin de lokdoos zodat je hond er niet gemakkelijk bij kan.
  • Controleer de lokdoos en de omgeving voor dode ratten.
  • Haal dode ratten direct weg.
Heb je een hond Maak dan wel gebruik van het juist gif en lokaas!

Bewaar gif en lokaas veilig

Het is belangrijk om lokaas en gif veilig op te slaan. Wanneer een hond onverhoopt een kleine gebruikshoeveelheid binnenkrijgt, is er nog voldoende tijd en mogelijkheden om alarm te slaan en gezondheidsproblemen te voorkomen. Krijgt de hond een hele verpakking binnen, dan wordt het een ernstiger verhaal.

 

Bewaar gif in een goed afsluitbare verpakking waar een hond niet gemakkelijk doorheen zou kunnen bijten. Denk hierbij aan iets als een stevige blik.

 

Verder is het belangrijk om de verpakking in een gesloten ruimte te bewaren, zoals een voorraadkast. Bij voorkeur hoog. En als het buitenshuis kan, zoals in de schuur, dan is dat nog veel beter.

Gooi dode ratten op de juiste manier weg

Niet alleen de bestrijdingsmiddelen brengen risico’s voor de hond met zich mee. Een dode rat kan dat ook. Zorg er dan ook voor dat je dode ratten in een gesloten plastic zak in een goed afsluitbare vuilnisbak gooit. 

Pak ook de bron van het rattenprobleem aan

Ratten in huis zijn daar niet zomaar, vaak zijn zij daar vanwege een beschikbare bron van voedsel, beschutting of water. Als je deze bronnen opspoort en weghaal, is het bijna vanzelfsprekend dat ook de ratten zullen verdwijnen. 

 

Hondenvoer en bakjes water kunnen bijvoorbeeld ratten aantrekken. Ook afval dat zomaar ergens wordt achtergelaten, kunnen ongedierte aantrekken. En zo zijn er veel meer bronnen van voedsel en vocht waar de ratten op afkomen. 

 

Wanneer de voedsel- en waterbronnen weg zijn, zullen de ratten vanzelf verkassen om op zoek te gaan naar een nieuwe plek.

 

Verder, maak het de ratten niet al te makkelijk: dicht ingangen in de vorm van gaten, scheuren en kieren waar zij doorheen kunnen.

Houd je hond goed in de gaten

Blijf altijd tijdens het gebruik van bestrijdingsmiddelen je hond in de gaten houden. Je hoeft er niet krampachtig over te doen, maar doe ook niet te laks.

 

Vermoed je dat je hond (of een andere huisdier!) iets binnen heeft gekregen wat niet hoort of zich bezeert heeft aan iets als een rattenval? Neem dan contact op met de dierenarts.

Houd je hond goed in de gaten

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten in de buurt van honden

Bij het bestrijden van ratten in en om huis is het een goede idee om middelen en methoden te gebruiken die het risico voor je huisdieren zoveel mogelijk beperken. Door de adviezen in dit artikel op te volgen verklein je de kans aanzienlijk dat je hond een risico op gezondheidsklachten loopt.

 

Heb jij nog goede tips of ervaringen omtrent het bestrijden van ratten in de nabijheid van honden? Of heb je daar juist een vraag over? Hieronder kun je een reactie achterlaten. Alle reacties stel ik zeer op prijs!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie