Komen vlooien in de winter voor?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Vlooien in de winter

Wanneer het buiten koud wordt en de winter dichterbij komt, zou je denken dat die vervelende vlooien verdwijnen Nou, dat is niet per se waar. Het blijkt zelfs dat de vlooienpopulatie in en om onze huizen exponentieel kan stijgen naarmate de winter vordert!

Komen vlooien in de winter voor? Jazeker. Vlooien overwinteren niet en blijven in de winter gewoon actief. In feite is het precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten.

Vlooien komen het meeste voor bij mensen met huisdieren, maar zeker niet alleen daar. Katten en honden zijn het meest geneigd om een vlooienprobleem naar binnen te halen. Ook ongedierte als muizen en ratten kunnen zorgen voor vlooien in huis.

Zodra de vlooien het huis binnenkomen, is het al snel gebeurd. Ze zullen doorgaan met het vermenigvuldigen, het verschuilen in de huisdieren, zich verstoppen in tapijten en kussens en zelfs proberen om zich met ons bloed te voeden terwijl we liggen te slapen.

De winterse kou zorgt er juist voor dat vlooien niet naar buiten gaan, omdat ze van warme temperaturen houden en niet ver weg zullen gaan van een bekende voedselbron. Vlooien kunnen niet overleven bij temperaturen onder het vriespunt, ze zullen dus niet zomaar vertrekken.

Vlooien komen dus ook in de winter voor

Denk je dat vlooien alleen een probleem is bij warm weer? Nee, helemaal niet.

Hoewel ze in de winter misschien niet even productief zijn, vormen vlooien gedurende elk seizoen een probleem voor mensen, hun huizen en huisdieren.

Het voorgaande is dan ook de reden dat een vlooienprobleem tegengaan iets van het hele jaar kan of moet zijn.

Volwassen vlooien vormen een klein onderdeel van de levenscyclus van de vlo. Vlooien hebben verschillende levensfasen, maar in het kort (en voor zover van belang) heb je met de volgende drie levensfasen te maken: eieren, larven en volwassenen.

De beste wastoevoeging voor bij een vlooienprobleem:
Prober het nu!

Vlooien gaan niet van de ene plaats naar de andere op zoek naar een gastheer. Het zijn opportunisten die een gastheer vinden en daar zo lang mogelijk blijven. Maar, zoals gezegd, het gaat niet alleen om die volwassen vlooien. De eitjes en larven vormen een probleem op zich.

Na het bijten zullen vrouwelijke vlooien zich voeden met het bloed van jouzelf of je huisdier, paren en al binnen 24 uur eieren beginnen leggen. Een vrouwtje kan meer dan drie maanden lang tot 50 eieren per dag leggen.

Deze eieren worden direct op de mens of het huisdier gelegd en komen vervolgens in de omgeving terecht. Op deze manier komen de vlooien op in de omgeving terecht zoals in het tapijt, op beddengoed, op meubels en in de hondenmand.

Vlooienlarven, die op maden lijken, komen uit en voeden zich met het bloed dat aanwezig is in de uitwerpselen van volwassen vlooien. Ze vormen dan een cocon en verpoppen zich in de omgeving. In de cocon ondergaat de vlooienlarve een metamorfose en komt uiteindelijk uit de cocon als een volwassen vlo.

Dit hele cyclus begint dan weer van voren af aan. Zoals je leest, kun je binnen een korte tijd een vlooienprobleem ontwikkelen waar je maar moeilijk vanaf komt.

Veel mensen vragen zich af waar hun vlooienprobleem vandaan komt wanneer ze geen huisdieren hebben. Lees mijn artikel Ik heb vlooien in huis, maar geen huisdieren om erachter te komen hoe dat kan.

Kunnen vlooien de winter overleven?

Vlooien gedijen het beste rond 21-24 graden Celsius en het is rond deze temperatuur dat ze hun hele levenscyclus binnen slechts een paar weken voltooien. Kamertemperatuur is dus ideaal voor vlooien, of dat nu in de winter of de zomer is.

Een volwassen vlo kan in korte tijd veel eieren leggen. Maar koude temperaturen doden vlooieneieren niet – ze vertragen alleen de levenscyclus. Vlooien kunnen de hele winter dus ongestoord doorkomen.

Hoe zit het met vlooien die zich in het popstadium bevinden en in cocons wachten? Als het maar boven de 10 graden Celsius blijft, kunnen ze ruim een half jaar overleven.

Geen enkele levensfase van de vlo (ei, larven, poppen of volwassen dieren) kunnen temperaturen rond het vriespunt overleven. Maar dat betekent niet dat je ’s winters veilig bent van vlooien. In huis zal het namelijk nooit het vriespunt bereiken en zelfs buiten, dicht tegen jouw huid of dat van je huisdier aan, ook nietr.

Volwassen vlooien zijn de hele winter te vinden op mensen, huisdieren en dieren in het wild. Beschutte omgevingen- zoals de kelder, zolder, schuren en dierenverblijven – kunnen warm en vochtig genoeg blijven om in de winter een fijne leefomgeving voor vlooien te zijn.

Als de temperatuur in het voorjaar stijgt, kunnen onvolgroeide stadia van vlooien in versnelling gaan waardoor je van de een op de andere dag een vlooienprobleem hebt.

Moet ik ’s winters mijn huisdieren voor vlooien behandelen?

Het antwoord is ja. Als je je huisdier in de winter niet tegen vlooien beschermt, kan dit de gezondheid van je huisdier schaden. Denk hierbij aan jeuk, huidirritaties en infecties. Is jouw huisdier bekend met vlooienproblemen? Wees het dan voor door ook in de herfst en de winter door te behandelen.

Door wintervlooienbehandelingen over te slaan, je u ook het huis en de tuin in gevaar voor het ontwikkelen van een vlooienbesmetting zodra het warmere weer terugkeert. Vlooienbesmettingen zijn moeilijk te behandelen en kunnen erg kostbaar zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Vaak stofzuigen is essentieel om een vlooienprobleem tegen te gaan. Zorg er wel voor dat je een stofzuigerzak waar mogelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten direct buiten zet.
Vaak stofzuigen is essentieel om een vlooienprobleem tegen te gaan. Zorg er wel voor dat je een stofzuigerzak waar mogelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten direct buiten zet.

Houd de ruimte waar je huisdieren in verblijven schoon door tapijten te stofzuigen en beddengoed in heet water te wassen om vlooien te doden. Preventie is de sleutel om het risico van uw huisdier op blootstelling aan vlooien te verminderen.

Het is daarom van groot belang om een ​​betrouwbaar preventief product te kiezen. Vanwege het grote aantal eieren dat vlooien kunnen leggen, is het belangrijk om het hele jaar door vlooienproducten te gebruiken om vlooien te stoppen voordat ze zich tot plaag ontwikkelen.

Snelwerkende producten die vlooien snel doden, zijn belangrijk om te voorkomen dat er eieren worden gelegd en de tijd dat je hond of kat zich door het krabben beschadigt te verminderen.

In welke omgeving leven vlooien?

Vlooien gedijen doorgaans goed bij hoge luchtvochtigheid,warme temperaturen en een goede beschutting. Dit is de reden dat warme zomermaanden de meest actieve vlooienpopulaties hebben. Maar vergis je niet, vlooien komen zeker ook in de winter voor. Het probleem verplaatst zich dan van buiten naar binnen.

Vlooien doorlopen vier verschillende levensfasen: ei, larven, poppen en dan volwassen.

Meestal worden vlooieneieren op de huid van een mens of huisdier gelegd. Deze gladde eieren vallen vaak van huisdieren en komen dan in het tapijt, de beddengoed en meubels terecht.

In de eerste levensfase vermijden larven en vlooien sterk licht en gaan diep in haren, tapijtvezels, onder meubels, gras, takken, bladeren en aarde. Vlooienlarven geven de voorkeur aan warme, donkere en vochtige gebieden. Als de larven buiten zijn, ontwikkelen ze zich in schaduwrijke, vochtige gebieden.

In tegenstelling tot de larven, wordt de volwassen vlo die naar buiten komt aangetrokken door licht en blijft hij aan de bovenkant van oppervlakken om een ​​passerende gastheer te vinden om zich te voeden.

Gemiddeld zal de volwassen vlo drie weken leven en ongeveer 500 eieren leggen. Vlooien kunnen zich echter gemakkelijk aanpassen aan een periode zonder voedsel. Slechts één bloed-voeding kan een volwassen vlo twee maanden in leven houden.

Wil je meer over vlooien te weten komen? Lees Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien voor meer algemene informatie over vlooien.

Wat gebeurt er met vlooien in de winter?

Veel en vaak wassen en door het gebruik maken van een hygiënische wasmiddel toevoeging is belangrijk bij het oplossen van een vlooienprobleem!
Veel en vaak wassen en door het gebruik maken van een hygiënische wasmiddel toevoeging is belangrijk bij het oplossen van een vlooienprobleem!

Vlooien kunnen niet langer dan ongeveer een week worden blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt. Het moet dus zeker een week vriezen om een vlooienpopulatie buitenshuis te doden. En dat zegt nog niets over de vlooien in huis.

Wanneer een vlo zich – ook buiten – weet te hechten aan gastheren met een warm lichaam zoals die van mensen of dieren, kunnen ze de winter overleven. Ongeacht of het vriest.

Bij koud weer komen mensen en dieren over het algemeen samen binnen, dus je merkt dan meer vlooien binnenshuis. Als vlooien eenmaal binnen zijn, kunnen ze voor onbepaalde tijd overleven zolang ze een gastheer hebben om zich te voeden en het binnen boven het vriespunt blijft.

In tegenstelling tot vlooien buiten, zullen vlooien binnenshuis nooit uitsterven tenzij je het probleem aanpakt. Ik raad het aanpakken van een vlooienprobleem in drie stappen aan:

  1. Heb je huisdieren zoals een hond, kat of knaagdieren? Maak dan altijd gebruik van een goede oplossing op vlooien bij huisdieren te bestrijden. Klik hier om bij bol.com naar de beschikbare producten te kijken.
  2. Was al het textiel regelmatig. Lees mijn artikel over Vlooien en de wasmachine en maak gebruik van een hygiënische toevoeging bij het wassen. Ik raad dit product van Dettol van harte aan!
  3. Houd de omgeving goed schoon door vaak te stofzuigen en gebruik te maken van een anti-vlooien spray. Neem ook eens een kijkje naar mijn artikel over Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien, wellicht zit daar iets voor je tussen!

Wat moet ik tegen vlooien doen wanneer het weer opwarmt?

Als je in de wintermaanden last hebt gehad van vlooien, probeer dan om de vlooienpopulatie tijdens de wintermaanden onder controle te houden. Als de lente aanbreekt, zijn je huisdier en de binnenruimtes vlooienvrij en kun je de omgeving buiten preventief behandelen.

Spuit bij het eerste teken van de lente de gazon, de tuin, het balkon en alle buitenruimtes om het huis waar huisdieren komen. Ik raad daarvoor een volledig natuurlijke spray aan omdat het niet gevaarlijk mag zijn voor kinderen of huisdieren. Spuit zeker elke maand de buitenruimtes om ongedierte te doden en af ​​te weren.

Lees mijn artikel over Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien voor natuurlijke oplossingen die je kunt gebruiken.

Wat kun je ’s winters tegen vlooien in huis doen?

Door de tapijten en meubels goed te stofzuigen, worden eieren opgezogen, dit is vooral belangrijk wanneer huisdieren mogen slapen op bed, bank en dergelijken. Waar mogelijk, was je de door vlooien aangedane textiel in de wasmachine. Lees mijn artikel over het inzetten van de wasmachine tegen vlooien voor meer informatie hierover.

Wanneer een vlooienplaag gering is, kan je prima gebruikmaken van een vlooienspray, maar vaak is daar meer voor nodig. Een vlooienprobleem groeit immers razendsnel van maar een paar vlooien tot een hele populatie.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de beste manier om een ​​vlooienprobleem te voorkomen het vermijden ervan is – en dat geldt het hele jaar. Hieronder lees je wat je kunt doen:

Behandel je huisdieren tegen vlooien. Vlooien hebben het moeilijker om van mensen te leven vanwege ons relatieve gebrek aan lichaamshaar. Dat betekent dat huisdieren hun favoriete gastheren zijn. Zorg ervoor dat je de hond en de kat dan ook goed tegen vlooien beschermt.

Stofzuig de gebieden waar je huisdier veel komt. De kans is groot dat je een gemeenschap van vlooien hebt die in de hondenmand of op het kussen van de kat leven. Stofzuig deze gebieden grondig om de eieren te verwijderen voordat ze uitkomen. In feite kan regelmatig stofzuigen door het hele huis de voortplanting van vlooien ernstig beperken.

Was het wasgoed op de juiste manier! Gooi elke deken, handdoek, beddenlaken en al het andere wasgoed zo vaak mogelijk in de wasmachine. Maak daarbij gebruik van een hygiënische waastoevoeging. Zelf maak ik gebruik van dit middel bij het wassen:

Laar een bericht achter

Heb jij in de winter weleens last gehad van vlooien in en om huis? Of heb je er nu last van? Misschien heb jij wel de gouden tip voor ons om van vlooien af te komen!

Deel jij ervaringen of zoek hulp met je ’s winterse vlooienprobleem door hieronder een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie