Wat te doen tegen jeuk door vlooien – bij mensen, honden en katten

Deel dit bericht op Pinterest:

vlooien jeuk

Vlooien zijn kleine, vleugelloze parasieten die zich maar al te graag op honden, katten of mensen vestigen. Een paar vlooien kan binnen de kortste keren uitmonden in een ware vlooienplaag.

Naast dat het ontzettend lastig kan zijn om van vlooien af te komen, zij vlooien ook nog eens een grote bron van beten en jeuk bij zowel mensen als (huis)dieren.

Maar wat kun je nu eigenlijk doen de jeuk van vlooienbeten doen?

Lees hieronder verder voor een meer uitgebreid antwoord over hou je van de jeuk van vlooien afkomt en hoe je hun beten kunt voorkomen.

Wat te doen tegen jeuk door vlooien bij mensen in 6 stappen

Stap 1: wassen
Was de beten op je huid met zeep en koud water. Warm of heet water kan de jeuk verergeren. Heb je desinfecterende, of anti-bacteriële zeep, maak daar dan gebruik van.

Stap 2: drogen
Maak een watje nat met isopropylalcohol (70% alcohol) en dep de beten ermee om ze iets op te drogen.

Stap 3: ijsklontjes
Breng een ijsklontje aan (een zak bevroren erwten werkt goed) om de jeuk te verminderen.

Stap 4: baking soda
Maak een dikke pasta van baking soda en een beetje water en breng dit aan op de vlooienbeten. Het zal je verbazen hoe snel de jeuk van vlooienbeten verdwenen is na het proberen van deze oplossing!

Stap 5: bedek de beten
Bedek de beten met pleisters. Hier bestaan zelf speciale pleisters voor van Azaron:

Stap 6: Neem een ​​antihistaminicum bij ernstige jeuk
Neem een ​​antihistaminicum om de jeuk te verlichten. Je vindt deze allergiemedicatie bij de drogist. Uiteraard kan je ook via je huisarts iets sterkers krijgen. Middelen met de werkzame stof Cetirizine zijn bij iedere drogist wel te krijgen en werken uitstekend.

Wat te doen tegen jeuk door vlooien bij honden en katten

Honden, katten en andere huisdieren zijn de grootste besmettingsbronnen van vlooien. Help je huisdieren van vlooien af en dan is de rest stukken makkelijker.
Honden, katten en andere huisdieren zijn de grootste besmettingsbronnen van vlooien. Help je huisdieren van vlooien af en dan is de rest stukken makkelijker.

Stap 1: vlooiendruppels gebruiken
Het allerbeste dat je tegen de jeuk door vlooien bij honden of katten kunt doen, is dit ongemak te voorkomen de regelmatig (meestal maandelijks, afhankelijk van het merk) vlooiendruppels te gebruiken.

Vlooiendruppels zijn over het algemeen bijzonder effectief en gemakkelijk op de hond of kat te gebruiken. Vanzelfsprekend werken vlooiendruppels preventief, maar bij acute vlooienproblemen is het zeer behulpzaam.

Klik hier om het assortiment van vlooiendruppels voor honden en katten op bol.com te bekijken.

Stap 2: gebruik een vlooienshampoo of een speciale shampoo tegen de jeuk
Vlooienshampoo’s voor honden en katten zijn er in allerlei soorten en met allerlei verschillende werkzame stoffen. Het beste gebruik je een gespecialiseerd vlooienshampoo, maar mocht je dat niet hebben, dan kom je met een gewone shampoo al ver genoeg.

Naast vlooienshampoo’s met werkzame stoffen tegen vlooien, zijn er ook speciaal voor honden en katten shampoo’s tegen de jeuk. Een voorbeeld is deze:

Lees mijn artikel over de beste vlooienshampoo’s voor honden en katten om een voor jouw huisdier geschikte shampoo te vinden.

Stap 3: kammen, kammen en nog eens kammen
Vlooien zijn ontzettend vervelende en hardnekkige beestjes om te moeten bestrijden. Wat het allemaal iets makkelijker maakt, is dat vlooien zich niet goed vastklampen aan huid of haren. Met een beetje borstelen, kom je al een heel eind om vlooien te verwijderen.

Kam of borstel je hond of kat dagelijks, het liefst met een speciale vlooienkam.

Stap 4: pak de slaapplaats van je huisdier aan
Het heeft totaal geen zin om al het bovenstaande te doen terwijl je hond of kat 5 minuten later weer in zijn bed of mand vol vlooien gaat liggen. Dat is dweilen met de kraan open. Met een zogenaamde omgevingsspray kan je deze vlooien makkelijk bestrijden. Bekijk mijn artikel over omgevingssprays tegen vlooien voor een geschikt middel.

Stap 5: bij ernstige jeuk door vlooien schakel je de dierenarts in
Ook in het geval van vlooien staat de dierenarts voor je klaar. Heb je het bovenstaande al gedaan en kan je zelf je hond of kat maar niet vlooienvrij krijgen? Neem dan contact op met de dierenarts om je verder te helpen. De dierenarts kan middelen voorschrijven die anders niet te krijgen zijn.

Hoe kan je vlooienbeten voorkomen?

De beste manier om te voorkomen dat je door vlooien wordt gebeten, is om ervoor te zorgen dat je geen vlooien in je omgeving hebt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch kan je zelf heel veel doen om vlooienproblemen te voorkomen.

Honden en katten zijn de voornaamste bron van vlooien in huis. Het kan zijn dat je geen huisdieren hebt, maar wel last van vlooien, maar dat is vaak een uitzondering. Hoe dan ook, een vlooienbeten voor kom je door je huisdieren preventief met vlooiendruppels te behandelen. Dat kan, mits je de instructies op de verpakking opvolgt, rustig heel het jaar door.

Het tweede dat je kan doen om vlooienbeten te voorkomen, is door je huis zo vaak mogelijk te stofzuigen. Het liefst elke dag, maar hoe vaker je stofzuigt, des te minder kans je hebt op vlooien. Nog beter dan stofzuigen is gebruik te maken van een stoomreiniger tegen vlooien.

Het beste is om alle kleding, beddengoed en vloerkleden in de wasmachine te wassen met een lang programma en een hoog temperatuur. Maak gebruik van een hygiënische toevoeging, zoals deze:

Ten slotte, ben je een dagje -al dan niet met je hond- de natuur in geweest of naar het strand gegaan, was jezelf en je hond bij terugkomt. Doe je kleren bij terugkomst gelijk in de wasmachine en zorg dat je hond niet eerst door heel het huis rent.

Hoe lang duurt jeuk van een vlooienbeet?

Het bestrijden van vlooien is een kwestie van geduld hebben. De aanhouder wint!
Het bestrijden van vlooien is een kwestie van geduld hebben. De aanhouder wint!

Mensen zijn nu eenmaal niet het favoriete doelwit van vlooien, wij hebben immers geen vacht zoals honden of katten dat hebben. Maar dat betekent niet dat wij niet door vlooien gebeten kunnen worden. Mensen, honden, katten en andere huisdieren kunnen allemaal last krijgen van vlooienbeten en de bijbehorende jeuk.

In de meeste gevallen duurt de jeuk van vlooienbeten enkele uren tot 2 dagen. En je hebt ook nog eens mensen die niet eens weten dat ze door een vlo zij gebeten.

Er zijn echter mensen en dieren die allergisch of overgevoelig zijn voor het speeksel van vlooien. Zij hebben ergere uitslag en ernstigere jeuk van vlooienbeten dan anderen.

Deze uitslag kan zich tot gezwollen striemen ontwikkelen die tot wel twee weken kan aanhouden. Heb jij het vermoeden dat jij zelf of je huisdier allergisch of overgevoelig is, schakel dan direct hulp in.

Hoe zien vlooienbeten eruit?

Vlooienbeten zien eruit als kleine rode bultjes die in clusters van een paar beten voorkomen. Deze beten lijken erg op die van een mug, maar stukken kleiner. Vlooienbeten zitten meestal vrij dicht bij elkaar en hebben vaak een wittig rondje eromheen.

In gevallen waar vlooienspeeksel allergische reacties of overgevoeligheid veroorzaakt, ontwikkelen bijtwonden zich tot grote striemen. Voortdurend krabben door extreme jeuk kan leiden tot secundaire infecties waarbij de striemen zich ontwikkelen tot blaren.

Mensen worden het meeste op hun onderbenen gebeten, zo rond hun schenen. Huisdieren zoals honden en katten worden vaker op hun buik en aan de bovenzijde van de binnenkant van hun benen gebeten.

Wat te doen als maar niet weg gaat

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: vlooien zijn hardnekkige beestjes en lastig om goed te bestrijden. Heb je steeds last van vlooienbeten en de bijbehorende jeuk en weet je even niet meer wat je moet doen? Begin dan hier met het grip krijgen op de vlooien.

Vlooienbestrijding in het kort

Jij, je hond of je kat kan heel makkelijk en zonder dat te weten van buiten een vlo mee naar binnen nemen. Zeker in de zomer en herfst gebeurt dat maar al te vaak. Zo’n vlo legt ergens een eitje die vervolgens in je tapijt terecht komt en die groeit -zonder dat je het ooit opmerkt- uit tot een volwassen vlo.

Al die tijd leggen volwassen vrouwelijke vlooien gestaag eieren. Deze vallen ​​op de tapijten, het beddengoed en overal waar jij, je kat of hond naartoe gaat. Deze eieren ontwikkelen zich geleidelijk tot larven, vervolgens poppen en uiteindelijk tot volwassen vlooien.

Schoonmaken, veel, vaak en gedurende een langere tijd. Zo gaan de vlooien weg en na verloop van tijd gaat de jeuk weg.
Schoonmaken, veel, vaak en gedurende een langere tijd. Zo gaan de vlooien weg en na verloop van tijd gaat de jeuk weg.

Vaak worden grote aantallen voorheen slapende vlooienpoppen door warmte en beweging gestimuleerd om wakker te worden. Dat komt omdat in de natuur warmte en beweging tekenen zijn dat er dieren om van te voeden in de buurt zijn.

Doordat je het advies in dit artikel goed opvolgt, heb je binnen enkele dagen de meeste volwassen vlooien gedood. Maar, onverwachts, komen na enkele dagen de door de volwassen vlooien gelegde eieren uit en heb je met een nieuwe populatie vlooien te maken.

Wanneer je door blijft gaan met de voorgestelde behandeling uit dit artikel, ben je goed op weg. Uiteindelijk zal de vlooienpopulatie afnemen. Dan zal de huid tot rust komen en zal de jeuk stoppen. Dit kost allemaal tijd. Geef niet. In mijn artikel over het maar niet af kunnen komen van vlooien, bespreek ik dit uitvoerig.

Het behandelen van vlooien is grotendeels een kwestie van geduld hebben en doorzettingsvermogen. Eigen moet je vlooienbehandeling meer zien als een voortdurende preventie. Wanneer je het zo aanpakt en alle voorzorgsmaatregelen bijhoudt, dan zal je nooit last hebben van een vlooienplaag in huis.

Als je wacht tot het te laat is, zijn de vlooien je voor en loop jij achter de feiten aan. Het bestrijden van vlooien in huis duurt dan langer en dan zit jij, je hond of je kat langer met vlooienbeten en jeuk.

Het laatste over jeuk van vlooienbeten

Vlooienbeten veroorzaken uitslag en jeuk en dat duurt een paar uur of zelfs dagen nadat je bent gebeten. Hoewel vlooien geen rechtstreekse of ernstige gezondheidsbedreiging vormen voor mensen of dieren, kunnen hun beten behoorlijk vervelend en frustrerend zijn.

Ben jij weleens gebeten door vlooien? Hoe heb je dat ervaren en wat heb je ertegen gedaan? Help onze lezers door hieronder jouw ervaringen met ons te delen.

Heb je nog een vraag over vlooienbeten of heb je een ander vlooienprobleem waar mijn lezers of ik je mee kunnen helpen, laat dan hieronder een berichtje achter.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie