Werkt azijn tegen vlooien? En is het veilig voor honden en katten?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Azijn water en plantenspuit

Een van ’s werelds vervelendste insecten is de doodgewone vlo. Vlooien kunnen hardnekkige beestjes zijn om te verwijderen: het gemiddelde vrouwtje kan dagelijks 40 tot 50 eieren leggen, dus er is heel wat voor nodig om een ​​vlooienbesmetting tegen te gaan.

Als je je afvraagt ​​hoe je van vlooien in huis, op honden, katten of andere huisdieren af ​​kunt komen zonder agressieve chemicaliën te gebruiken, heb ik in dit artikel misschien wel een goede oplossing voor je.

In het kort: Werkt azijn tegen vlooien en is het veilig voor honden en katten? Azijn werkt beperkt tegen vlooien. Azijn houdt de volwassen vlooien uit de buurt van het behandelde oppervlak, maar doet niets tegen aanwezige vlooieneitjes. Een plaag met uitsluitend azijn bestrijden zal niet werken. Wel kan je de volwassen vlooien op afstand houden waardoor je beten en irritatie tegengaat. Azijn is veilig in te zetten in de buurt van (huis)dieren en kinderen, maar vermijd contact met het gezicht.

Hoe werkt azijn tegen vlooien

Het gebruik van een zelfgemaakte azijnspray op een hond, kat, meubel, tapijt of hondenbed zal vlooien in geen enkele levensfase doden. Dat komt omdat het zuur in azijn niet sterk genoeg is om de schaal van vlooieneitjes penetreren.

Deze spray doodt misschien geen vlooien, zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan azijn. Het doel van het gebruik van azijn moet dan ook niet zijn om een vlooienprobleem op te lossen, maar het verdrijven van vlooien zodat jij, je hond of kat geen last krijgt van jeuk of irritatie door vlooienbeten.

Wel moet je het gebruik van azijn dagelijks blijven herhalen wil het effectief blijven.

Eem oplossing tegen vlooien met azijn kan je gebruiken zoals je een regulier verkrijgbare vlooienspray zou gebruiken. Je kunt het op je huid aanbrengen, op aangetaste oppervlaktes, in de mand van een huisdier aanbrengen of jet rechtstreeks op de vacht van de hond of kat gebruiken.

Wees natuurlijk voorzichtig bij gebruik en vermijdt het gezicht en de ogen. Azijn is immers zuur en zuur in de ogen is niet erg fijn!

Azijn is volkomen natuurlijk en niet giftig, dus je kunt je het op je handen aanbrengen en bijvoorbeeld in de vacht van je huisdier masseren. Hiermee is het aanbrengen makkelijker en komt het middel beter terecht waar het zijn werk kan doen.

Maar, blijf je er van bewust dat je met azijn alleen aan symptoombestrijding doet. Het gebruik van een goed middel tegen vlooien is beslist noodzakelijk. Voor het gebruik bij honden en katten raadt ik een middel van het merk Advantage aan. Klik hier om het volledig assortiment van bol.com te bekijken.

Azijn gebruiken tegen vlooien in huis

Omdat azijn vlooien en eitjes niet doodt en verder niets doet om de voortplanting te stoppen, Althans niet effectief genoeg, is het niet erg behulpzaam om azijn tegen vlooien in huis te gebruiken.

Ik raad azijn van harte aan om bij jezelf en bij huisdieren vlooien af te weren om verlichting te krijgen van beten, jeuk en irritatie, maar om een vlooienprobleem in huis aan te pakken, kan je beter een ander middel gebruiken.

Naast veel stofzuigen en het op de juiste manier de wasmachine tegen een vlooien inzetten, is het gebruik van een goede vlooienspray in huis toch echt een betere oplossing. De vlooienspray hieronder is bijvoorbeeld zeer geschikt.

Azijn tegen vlooien gebruiken bij honden en katten

Het is relatief eenvoudig om een ​​paar vlooien van je huisdier te verwijderen en daarvoor heb je geen chemicaliën nodig. Dat is anders wanneer je ook in huis last hebt van een vlooienprobleem. Vlooien houden de vacht van huisdieren niet vast, dus een bad of douche met warm water zorgt er al voor dat vlooien loslaten.

Maak je gebruik van een bad, dan is het toevoegen van een kopje azijn al voldoende om je huisdier minder aantrekkelijk te maken voor vlooien. Maak je gebruik van de douchekop dan kan je een kopje azijn over het vacht gieten, even in masseren, het in laten trekken en vervolgens afspoelen met water.

Gebruik na het bad of douche een goede vlooienkam om resterende vlooien te verwijderen. Een goede vlooienkam bestel je bij bol.com door op deze link te klikken.

Voordat je gaat kammen, plaats je je huisdier op een lichtgekleurde handdoek om eventuele vlooien op te vangen en dompel je de kam na elke veegbeweging in een kom met zeepsop. Je kunt aan de hand van wat je op de handdoek ziet liggen nagaan of je acties daadwerkelijk het aantal vlooien verminderen.

Het regelmatig kammen van je huisdier om te kijken hoe de behandeling ervoor staat is erg belangrijk. Dagelijks kammen kan helemaal geen kwaad.
Het regelmatig kammen van je huisdier om te kijken hoe de behandeling ervoor staat is erg belangrijk. Dagelijks kammen kan helemaal geen kwaad.

je zult het badderen en uitkammen moeten herhalen totdat je zeker weet dat alle vlooien van je huisdier zijn verwijderd. Dit kan enkele dagen duren. Blijf ondertussen doorgaan met het aanpakken van het vlooienprobleem in en om huis. Denk daarbij aan het vaak en grondig stofzuigen en het wassen van beddengoed, kleedjes en dergelijken.

Ben je op zoek naar een goedkoop en natuurlijk vlooienmiddel voor je hond of kat? Dan is azijn een optie om te overwegen. Maar onthoudt goed dat je azijn tegen vlooien altijd als deeloplossing moet zin en er vooral niet op blind vaart.

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken?

Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken.

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur.

Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water. Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen. Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water.

Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn. Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?!

Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn. Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het

Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek.

Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!
Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!

Hoe weet je eigenlijk of je hond of kat vlooien heeft?

Wanneer een hond of kat last heeft van vlooien, is het niet erg lastig om ze te vinden. Hoewel ze erg klein zijn, kunnen vlooien met het blote oog worden gezien.

Vlooien houden niet van licht en hebben de neiging zich te verstoppen op de buik en aan de bovenzijde van de binnenkant van de dijen. Scheid voorzichtig de vacht van je hond of kat om het huid beter te kunnen zien. Zie je langwerpige, ovale beestjes wegkruipen, dan zijn dat de vlooien.

Een andere manier om te zien of je kat of hond vlooien heeft, is door op zoek te gaan naar uitwerpselen. Uitwerpselen van vlooien zien eruit als zwarte spikkeltjes. Een soort donkere stof.

Vlooienvuil lijkt op spikkels peper verspreid over het huidoppervlak. Kies een paar stippen uit en leg ze op een natte papieren handdoek. Als de vlekken zich na een paar minuten als een bloedvlek beginnen te verspreiden, is het vlooienvuil. En als uw hond vlooienvuil heeft, hebben ze zeker vlooien.

Begin met de basis: het voorkomen van een vlooienprobleem bij honden en katten

De beste aanval is een goede verdediging. De eerste stap naar het wegwerken van vlooien bij katten en honden is een goede preventie. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Doe je niets qua vlooienpreventie bij je huisdier, dan is dat op den duur vragen om problemen.

Voordat we dieper ingaan op wat je zoal in huis kan doen om van vlooien in huis af te komen, zijn wil ik eerst een aantal vlooienpreventieproducten voor katten en honden onder de aandacht brengen. De meest voorkomende oorzaak van vlooien in huis is namelijk het binnenhalen van de vlooien door huisdieren die buiten komen.

Middelen tegen vlooien om aan te brengen

De meest voorkomende (en meest effectieve) middelen tegen vlooien bij katten of honden zijn de druppels die je veelal op de rug of op de nek aanbrengt. De meeste van deze middelen hebben een werkingsduur van 2 tot 4 weken en moeten dan ook opnieuw periodiek worden aangebracht.

Het gebruik van een dergelijk middel is zo belangrijk omdat je niet alleen maar de volwassen vlooien aan wilt pakken, maar vooral ook het probleem bij de kern: vlooien weren en het tegenhouden van het leggen van eieren. De meeste volwassen vlooien worden binnen 24 uur na toediening gedood, waardoor ze minder kans hebben om eieren te leggen. Er sprake van een afstotende werking, dus “nieuwe vlooien” zullen je huisdier vermijden.

Zelf ben ik een voorstander van het merk Advantage, maar Frontline, Advantix en Baephar zijn ook prima merken. Klik hier om een kijkje te nemen bij het assortiment van bol.com, er zit ongetwijfeld iets voor je bij.

Vlooienband

Naast de bekende Spot-on of Line-on vlooiendruppels, heb je ook pillen of kauwtabelletten. Hier ben ik echter geen voorstander van. Mijn ervaring is dat het de vlooien wel doodt en dat (in mijn geval de kat) de huisdier in kwestie minder last heeft, maar dat de vlooien toch steeds terugkomen of dat de eitjes toch steeds uikomen.

Ik vermoed dat dat komt omdat het middel pas werkt wanneer de vlo zich probeert te voeden met het bloed waar het middel in zit. Ik ga dus voor iets dat meer op het “voorkomen” inzet: een vlooienband. Ouderwets, dat zeker, maar met de tijd wel steeds beter geworden.

De vlooienbanden die vandaag de dag op de markt zijn bevatten veelal een goed werkzame stof en zijn weken tot maanden werkzaam. De meeste producenten van vlooiendruppels hebben vaak ook een band. Het is nog weel beter om deze producten in combinatie te gebruiken. Bekijk hier de selectie vlooienbanden die op bol.com zijn te bestellen.

Natuurlijke vlooienbehandelingen voor katten en honden

Er zijn veel verschillende effectieve en natuurlijke vlooienbehandelingen (lees mijn artikel!), van hondenshampoos van kokosolie tot de azijn waar we het in dit artikel uitvoerig over gehad hebben.

Een voorbeeld van een natuurlijke vlooienbehandeling is kokosolie. Kokosolie is goed voor de huid van je huisdier en geweldig tegen vlooien

Kokosolie is een natuurlijk en niet-giftig alternatief voor chemische vlooienmiddelen. Het vet in de olie bedekt de vlooien en hun eitjes, zorgt dat ze niet kunnen bewegen en verstikt ze. Daarnaast is kokosolie goed voor de huid van zowel honden, katten als mensen.

Om het aan te brengen, wrijft je de olie goed tussen je handen totdat de olie iets zacht wordt en breng het vervolgens door het hele vacht , tot op het huid, aan. Naast de hierboven beschreven werking, zit er in kokosolie ook een ander middel waar vlooien niet tegen kunnen: laurinezuur. Een aanrader dus!

Wat kan je nog meer in huis tegen vlooien doen?

Het is altijd erg belangrijk om goed onderhoud te plegen. Voorkomen van vlooien is veel makkelijker dan vlooien uit huis krijgen.
Het is altijd erg belangrijk om goed onderhoud te plegen. Voorkomen van vlooien is veel makkelijker dan vlooien uit huis krijgen.

Je kunt een vlooienprobleem alleen effectief voorkomen of bestrijden door ook het huis tegen vlooien te beschermen. Hieronder enkele tips tegen vlooien in en om huis.

Als je een tuin of balkon hebt, zijn er veel planten die vlooien helpen afstoten. De oliën die zij afscheiden zijn natuurlijke vlooienwerende middelen. Geurige planten als salie, rozemarijn, kattenkruid, citroengras, basilicum, knoflook en munt zijn prima keuzes.

Voor in de tuin is er een natuurlijk, niet-giftige, poeder genaamd diatomeeënaarde dat wonderen doet voor het doden van vlooien en andere insecten buitenshuis. Dit poeder is geen aarde, maar zijn de vermalen overblijfselen van versteende algen, diatomeeën. Diatomeeënaarde breekt vlooieneieren uit elkaar en droogt ze uit voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen vlooien. Voor volwassen vlooien is diatomeeënaarde hetzelfde als ondergesneeuwd worden in kleine glassplinters: dodelijk en effectief.

Stofzuig tapijten, banken en vloeren grondig en regelmatig. Na het stofzuigen, leeg je de stofzuigerzak onmiddellijk en leg je deze direct buiten zodat de vlooien er niet uit kunnen komen.

Was beddengoed, kleding, textiel en beddengoed voor huisdieren in de wasmachine met een goede toevoeging zoals Dettol Perfecte Hygiëne:

Verspreid nematoden (kleine niet-toxische wormen), ook wel aaltjes genoemd, in aarde en in het gazon. De nematoden verwijderen op natuurlijke wijze vlooien door zich te voeden met vlooienlarven. De volwassen vlooien worden door ze aangevallen waardoor die ook op afstand blijven.

Wacht niet met het bestrijden van een vlooienprobleem totdat het al te laat is! Vlooien en vlooienbeten zijn hinderlijk. Wat begint als een klein vlooienprobleem met slechts een paar vlooien, kan tijdens het verspreiden en vermenigvuldigen een groot probleem worden.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van azijn tegen vlooien

na het schrijven van dit artikel besef ik dat ik toch meer behandeld heb dan alleen azijn tegen vlooien, maar dat geeft niet! Hieronder mag je reageren op alle onderwerpen die in het artikel van vandaag aan bod zijn gekomen: jouw ervaringen met azijn tegen vlooien, natuurlijke vlooienmiddelen en vlooienpreventie in huis.

Laat een berichtje achter. We horen graag van je en helpen graag waar dat mogelijk is!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Werkt azijn tegen vlooien? En is het veilig voor honden en katten?”

  1. Een bakje water met daar doorheen afwasmiddel en een drijvend licht of waxinelichtje erin doet wonderen! Het trekt de vlooien aan en door het afwasmiddel kunnen ze niet meer uit het bakje komen. Ik zet er vaak een in elke kamer in huis. Het werkt als een natuurlijke lokdoos!

    Beantwoorden

Plaats een reactie