Slakken bestrijden met gif: 3 effectieve producten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Slakken bestrijden met gif_ 3 effectieve producten

Vroeg in de ochtend, of wanneer het even geregend heeft, stikt het weer van de slakken in de omgeving. Je bent gaat dan al gauw op zoek naar een geschikt middel om slakken te bestrijden. In dit artikel lees je alles over het gebruik van gif tegen slakken.

Het is niet makkelijk om slakken te bestrijden. Zeker niet wanneer het er veel zijn of wanneer je het probleem niet van meet af aan hebt aangepakt. Het gebruik van gif tegen slakken is dan een goede effectieve optie.

Het gebruik van gif hoeft niet perse gevaarlijk te zijn voor mensen, (huis)dieren of planten. Lees hieronder verder om erachter te komen hoe je gif op een verantwoorde wijze kunt gebruiken om slakken te bestrijden en welke producten daarvoor geschikt zijn.

Wat zijn de beste slakkenbestrijdingsmiddelen op basis van gif?

Voor de mensen die op zoek zijn naar de beste slakkenbestrijdingsmiddelen op basis van gif, geef ik hier in het kort mijn top 3. Voor meer informatie over het bestrijden van slakken met gif kan je daaronder verder lezen. Ook voor een meer diepgaande recensie kan je door scrollen.

 • ECOstyle Escar-Go tegen slakken  Dit middel op basis van het gif ijzerfosfaat een van de meest bewezen en effectieve middelen om slakken te bestrijden. Het kan worden gebruikt in biologisch tuinieren en is veilig voor kinderen en huisdieren. Al binnen enkele dagen kun je volledig van de slakken af zijn.

 • HG X Slakkenkorrels natuurvriendelijk  Dit is een nogal bijzondere gif om slakken mee te bestrijden. HG X slakkenkorrels hebben een uitgestelde werking, waardoor de slak niet ter plaatste doodgaat, maar pas later in zijn schuilplaats. Dat scheelt weer een hoop opruimen!

 • Desimo Duo Slakkenkorrels  Gebruik dit middel op basis van het gif Metaldehyde om direct de slakken in de omgeving te bestrijden. Het enig middel met een gemakkelijke doseer-dop, dus je hoeft niet moeilijk te doen met wegen of meten. De werking is langdurig en in tegenstelling tot ander gif is dit middel vochtbestendig.

Hoe werkt gif om slakken te bestrijden?

De meest voorkomende gif tegen slakken zijn gebaseerd op ijzerfosfaat of metaldehyde. Een ander soort gif dat je weleens tegenkomt is Natriumijzeracetaat of Natriumijzer-EDTA. Alle middelen zijn bewezen effectief, maar alleen ijzerfosfaat en natriumijzer zijn geschikt bevonden voor gebruik tegen slakken in Nederland.

IJzerfosfaat is een giftig metaal dat de slak doodt wanneer het wordt verteerd. De slak moet het ijzerfosfaat dus opeten. In eerste instantie beïnvloedt dit gif het vermogen van de slak om te bewegen en daarna gaat de slak dood.

Het gebruik van ijzerfosfaat is veilig in de buurt van mensen en (huis)dieren. Daarnaast doet het planten geen kwaad. Een ander voordeel is, is dat het nat mag worden en dan niet zijn werking verliest.

Wanneer je het gif ijzerfosfaat gebruikt om slakken te bestrijden, moet je er rekening mee houden dat je pas na een week volledig van de slakken af bent.

Metaldehyde is een bijzonder effectieve gif om slakken te bestrijden. Wereldwijd is dit waarschijnlijk de meest populaire gif om slakken te bestrijden. In Nederland mag het echter niet verkocht worden als middel om slakken mee te bestrijden vanwege de gevaren.

Het middel werkt door de slak die ermee in aanraking komt uit de drogen. Nadeel is wel dat het niet nat mag worden, want dan verliest de stof zijn werking.

Metaldehyde is gevaarlijk voor zowel huisdieren als mensen en kan bij consumptie ernstige gevolgen hebben. Sinds medio 2015 zijn producten die deze gif bevatten uit de handel genomen.

Natriumijzer EDTA is een relatief snel werkende gif. De slak gaat sneller aan natriumijzer dood dan aan ijzerfosfaat. Daar staat dan weer tegenover dat dit middel iets gevaarlijker is voor mensen en dieren. Maar alleen wanneer het wordt geconsumeerd.

het grote voordeel aan Natriumijzer is dat een slak die het opeet vrijwel direct niet meer kan bewegen. Hoewel de slak nog enige tijd in leven blijft, zal het geen verdere schade aan kunnen richten. Een bijzonder effectieve gif om slakken te bestrijden dus!

Top 3 middelen om slak met gif te bestrijden

Hieronder vind je mijn top 3 middelen die gif bevatten en zijn bedoeld om slakken te bestrijden. Om een weloverwogen en eerlijk oordeel te kunnen geven, heb ik naar de volgende kenmerken gekeken:

 • Effectiviteit – hoe goed en hoe snel werkt het gif om slakken te bestrijden
 • Veiligheid – is het veilig voor gebruik rond kinderen, huisdieren en planten
 • Prijs – de prijs-kwaliteit verhouding
 • Natuurlijk – is het middel geschikt voor gebruik in moestuinen
 • Persoonlijke ervaring – heb ik het middel gebruikt en wat vond ik ervan

#1 – ECOstyle Escar-Go tegen slakken


ECOstyle is een bekend merk voor het bestrijden van allerlei ongedierte op een natuurlijk verantwoorde manier. Dezelfde formule wordt toegepast ECOstyle Escar-Go tegen slakken en is dan ook een slakkenbestrijdingsmiddel dat op natuurlijke basis werkt.

Dit gif om slakken te bestrijden is volkomen natuurlijk en geschikt voor het gebruik in een moestuin en andere biologische manieren van tuinieren. Het kan niet alleen buiten worden gebruikt, maar ook binnen in bijvoorbeeld een kas.

Dit product is niet alleen veilig voor planten, maar ook voor kinderen en (huis)dieren. Na het verspreiden van dit product in de tuin, kunnen zij er gelijk weer gebruik van maken.

Dit middel bevat een unieke formule op basis van ijzerfosfaat en dood de slakken zeer snel. Daarnaast is het middel zeer zuinig in gebruik en de prijs dan ook meer dan waard.

Gebruik ECOstyle Escar-Go tegen slakken op de plaatsen waar je in het verleden slakken hebt gezien en pas het bij voorkeur zo laat mogelijk in de avond toe.

Wat producten op basis van gif betreft, is dit echt een topper bij het bestrijden van slakken!

Wat zijn de ervaringen met dit middel?

Op bol.com staat dit middel van alle slakkenbestrijdingsmiddelen het hoogst aangeschreven. Met bijna alleen maar positieve ervaringen, kan je hieraan geen miskoop doen!

Ben je op zoek naar meer biologische oplossingen om slakken te bestrijden? Lees dan mijn artikel 15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin

#2 – HG X Slakkenkorrels natuurvriendelijk


Dit is middel onderscheidt zich van het vorige door de uitgestelde werking. Het voordeel hiervan is dat je niet na afloop de slijmerige slakken overblijfselen hoeft op te ruimen. De slakken eten het gif, gaan terug naar hun schuilplaats en gaan daar pas dood. Scheelt weer opruimen.

Ook dit middel is volkomen natuurlijk en geschikt voor in de groente- of fruittuin. De korrels zijn waterbestendig, dus na een regenbui hoef je ze niet opnieuw te strooien.

Mijn ervaringen met dit middel

Dit is het eerste slakkenbestrijdingsmiddel dat ik ooit heb gebruikt, dus weet dat het werkt. Dat geldt overigens voor de meeste producten van HG X. Het is wel een vrij kleine verpakking, maar daar is de prijs ook naar. Qua prijs-kwaliteit is dit echt een topper

#3 – Desimo Duo Slakkenkorrels


Met dit gif om slakken te bestrijden zit je altijd goed. Het middel werkt vrijwel direct op de slak en je bent dan ook snel van problemen met slakken af. De korrels zijn vochtbestendig, dus prima buiten te gebruiken. Ook na een regenbui.

Je strooit de korrels gemakkelijk in de juiste hoeveelheid door gebruik te maken van de draaidop met meerdere standen. Het is een middel waar je direct mee aan de slag kunt en niet moeilijk hoeft te doen qua meten of wegen.

Qua slakkenbestrijdingsmiddelen is dit een echte topper. Er zijn geen andere producten op basis van gif waarmee je zo effectief slakken kunt bestrijden als deze. De directe werking en het gebruiksgemak zijn beter dan andere middelen.

Maar voor al deze goede eigenschappen moet wel worden betaald. Qua prijs is dit middel dan ook iets hoger dan de andere opties. Je hoeft niet over de werking in te zitten, maar aan jou de afweging hoeveel het je waard is.

Let wel, dit middel bevat een hoge hoeveelheid gif en wordt dan ook afgeraden voor gebruik in de nabijheid van kinderen of huisdieren.

Wat zijn de ervaringen met dit middel?

Op de diverse verkoopsites lees je vrijwel alleen maar positieve ervaringen. Zelfs mensen die schrijven eerst andere middelen te hebben gebruikt, of al langer een probleem met slakken hebben, laten positieve recensies achter.

Wat zijn slakkenbestrijdingsmiddelen?

Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn middelen die tot doel hebben om slakken te bestrijden. De technische term is molluscicide. Een molluscicide is een chemisch bestrijdingsmiddel tegen weekdieren, in het bijzonder slakken en naaktslakken.

Omdat de meeste bestrijdingsmiddelen voor plaagdieren, bijvoorbeeld die tegen insecten, niet effectief zijn om slakken te bestrijden, moest er ander gif voor worden gebruikt.

Gif om slakken te bestrijden wordt altijd gecombineerd met een lokstof. Zo wordt de slak tot het eten van het gif verleid. Nadat het gif bij de slak binnenkomt, komt deze direct of over enkele dagen te overlijden.

Afhankelijk van het soort gif dat gebruikt wordt, kunnen slakken in hun beweging worden belemmerd. Dat betekent dat de slak direct op de plaats waar het van het gif gegeten heeft dood gaat. Dan moet je daar ter plaatse de slakken(schelpen) opruimen.

Ander gif heeft een uitgestelde werking en doodt de slak pas na een dag tot een week. De slak komt dan in zijn schuilplaats de overlijden en dan heb jij er geen omkijken meer naar.

Hoe kan je gif tegen slakken gebruiken?

Slakken zijn ’s nacht het meest actief. Zij verstoppen zich overdag en gaan er in de avond en nacht op uit om voedsel te zoeken. Het is dan ook het beste om in de avond, net voordat het donker wordt, het gif te plaatsen waarmee je de slakken wilt bestrijden.

Een ander voordeel van het in de avond verspreiden van het gif is dat het niet eerst aan de felle zon wordt blootgesteld.

Gif dat in korrelvorm wordt geleverd, moet je spaarzaam strooien. Het is niet de bedoeling om stapeltjes gif te maken, maar om het juist goed over een groter oppervlak te bestrijden.

Gebruik je slakkenbestrijdingsmiddelen rond planten, dan moet je a het verspreiden ervan de planten even schudden. Zo voorkom je dat de korrels op je planten blijven liggen en dat de slakken eerst je planten in moeten klimmen.

Veel gif om slakken mee te bestrijden is bestand tegen vocht, maar het is altijd verstandig om na een regenbui even te controleren of het gif er nog ligt en of het nog heel is. Zo niet, dan moet je opnieuw wat korrels verspreiden.

Is het gebruik van gif tegen slakken gevaarlijk voor kinderen of huisdieren?

Aas dat metaldehyde als het actieve ingrediënt bevat, is niet veilig voor gebruik rond huisdieren of kinderen. Een vogel dat een slak eet dat eerst van deze gif heeft gegeten, heeft ook kans om aan het gif te overlijden. Wees je hiervan bewust bij het gebruik.

Aangeraden wordt om slakkenkorrels op basis van het gif metaldehyde alleen in de kas te gebruiken en niet buitenshuis.

Voor meer ideen over het bestrijden van slakken in een kas, lees je mijn artikel Slakken in de kas bestrijden: 9 adviezen die werken!

De andere actieve ingrediënten worden over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik in de buurt van kinderen en huisdieren.

Welk gif tegen slakken moet ik kiezen?

Wat mij betreft staat veiligheid voorop, dus kies altijd voor een gif dat veilig is voor jou situatie. Heb je kinderen of huisdieren, vermijdt dan de producten die daar niet veilig voor zijn

Je zal in de regel slakkenkorrels buiten gebruiken. Zorg er dan ook voor dat het product dat jij kiest nat mag worden. Anders blijf je strooien.

Ga ook goed na waar je het product wilt gebruiken. Wil je het middel in de buurt van een biologische groentetuin strooien, ga dan voor een natuurlijk middel.

Hou tenslotte de recensies van andere in de gaten. Een product met over het algemeen goede recensies zou ik eerder kopen dan een product met slechts recensies, ongeacht wat de producent allemaal belooft.

Toch niets geschikt kunnen vinden? Wellicht het je al het een en ander in huis dat je kunt gebruiken om slakken te bestrijden! Lees mijn artikel 7 Natuurlijke huismiddelen om slakken te bestrijden voor meer informatie.

Heb jij ervaring met gif om slakken te bestrijden?

Heb jij ervaringen met een van de producten genoemd in dit artikel? Of weet jij een beter middel om slakken te bestrijden? Deel dan jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Heb je vragen over het bestrijden van slakken door middel van gif? Laat gerust hieronder een berichtje achter en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie