Een vlooienprobleem oplossen is zeker niet even snel gedaan. Het kost simpelweg tijd om je huis van deze springende, bijtende, vervelende insecten te ontdoen. Als je vlooien in je bed of beddengoed hebt, is dat nog eens extra vervelend.
Hoe kan je vlooien in bed bestrijden? Vaak en op de juiste manier wassen van beddengoed is de eerste stap. Daarna moet je de rest van het huis, je eventuele huisdieren en de verdere omgeving vlooienvrij maken en houden.
Vlooien behandelen kan moeilijk zijn, vooral als ze in je bed zijn terechtgekomen. In dit artikel lees je alles over hoe de vlooien in je bed hebben kunnen komen en wat je tegen de vlooien kunt doen.
Hoe heb ik vlooien in mijn bed gekregen?
Als je huisdieren hebt die op het bed mogen komen, zijn dit waarschijnlijk de boosdoeners. Vlooien komen meestal met katten, honden en andere dieren mee naar binnen, worden zo door het huis verspreid en komen dan uiteindelijk in het bed terecht.
Maar, niet alleen mensen met huisdieren kunnen vlooien in hun bed krijgen. Ik heb een artikel geschreven over mensen met vlooien in huis maar geen huisdieren hebben, wellicht is dat een kijkje nemen waard.
Hoe dan ook, buiten huisdieren om zijn er vele manieren hoe vlooien op het bed terecht kunnen zijn gekomen. Als je geen huisdier hebt, kan het wellicht aan de buren met een vlooienprobleem liggen. Als je onlangs bent verhuisd, zijn de vlooien mogelijk achtergelaten door de vorige eigenaren. Wellicht heb jij zelf of een bezoeker vlooien van buiten naar binnen gebracht.
Vlooien op een matras zijn daar bijna altijd door huisdieren terechtgekomen. Katten en honden zijn de meest voorkomende doelwitten van vlooien, maar ze zullen zeker mensen bijten als ze erg honger hebben.
Ik werd wakker met jeuk, heb ik vlooien in bed?
Vlooienbeten worden vaak verward met bedwantsbeten omdat beide insecten kleine, rode striemen achterlaten. Er zijn echter manieren om de twee van elkaar te onderscheiden. Een van de eenvoudigste manieren om een vlooienprobleem van een bedwantsprobleem te onderscheiden is om naar je huisdieren te kijken. Als je hond of kant ook aan het krabben is, zijn het waarschijnlijk vlooien.
Hoe weet je of je vlooien in bed hebt?
De meest voorkomende kenmerken zijn:
- Zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed.
- Jeukende beten op onderbenen die eruit zien als kleine rode vlekken omgeven door roodachtige cirkels.
- De vlooien, kleine roodbruine ovale insecten, zien springen.
Vlooien komen niet veel voor in bedden, dat komt omdat vlooien eigenlijk niets te zoeken hebben in een bed. Ze hebben daar immers niet altijd een mens in de buurt om zich mee te voeden. Vlooien geven dan ook altijd de voorkeur aan een huisdier – of als het moet een mens – om op te verblijven.
Wanneer je daadwerkelijk last hebt van insecten in bed, is de kans vele malen groter dat het om bedwantsen gaat. Hieronder lees je daar meer over.
Heb ik bedwantsen of vlooien in bed?
Controleer je matras en je huisdieren. Matrassen zijn uitstekende verblijfplaatsen voor bedwantsen, maar vlooien zoeken eerder een mens of dier. Vlooien leven het liefst in de vacht van je huisdier – je kunt ze op het vacht gemakkelijk zien zitten. Weet je het niet zeker? Kijk naar beiden: is zowel je matras als je hond of kat met besmet, dan zijn het vlooien! Is het alleen je matras en je huisdier heeft niets, dan zijn het bedwantsen.
Hoe zien en voelen de beten eruit? Bedwantsbeten zien eruit als verhoogde, platte, rode striemen en verschijnen vaak in een lijn of clusters – z jeuken niet altijd. Vlooienbeten kunnen overal op het lijf voorkomen, maar komen meestal voor rond je onderbenen omdat vlooien springen en niet vliegen of kruipen. De beten van vlooien hebben de neiging eruit te zien als kleine rode vlekken omgeven door roodachtige rondjes. Vlooienbeten jeuken, in tegenstelling tot beten van bedwantsen, als een gek.
Kan je de insecten in kwestie zien? Kijk hoe ze bewegen. Vlooien springen en bedwantsen kruipen. Als je ze kan vinden, dan is dit de makkelijkste manier om onderscheid te maken tussen deze insecten. Vlooien lijken op bedwantsen, maar zijn gemiddeld kleiner en groeien slechts tot ongeveer 3 millimeter. Vlooien hebben een ovale vorm en zijn langer dan bedwantsen.
Resumerend: bedwantsen of vlooien?
Wat je zult zien, is dat zowel vlooien als bedwantsen minder geïnteresseerd zijn in de eigenlijke matras en meer geïnteresseerd zijn in de mensen erop. Vlooien zullen echter op elk moment actief zijn en bedwantsen zullen ’s nachts actiever zijn dan overdag.
Vlooien worden vaak aangezien voor bedwantsen en vice versa. Je moet echter wel weten waar het om gaat zodat je een geschikte behandeling kan inzetten.
Het is erg belangrijk om snel een vlooien- of bedwantsenprobleem in bed aan te pakken. Het gaat immers om je bed en een insectenvrij matras is wel een eerste voorwaarde om goed te kunnen slapen!
Hoe moet je vlooien in bed bestrijden?
Hoe je vlooien in het bed zelf moet bestrijden is vrij eenvoudig. Je moet het bed helemaal leeg trekken en alle lakens, dekbedden en hoezen, kussenslopen en dekens wassen in een warme en lange wascyclus met het juiste wasmiddel. Als je een droger hebt, doe je al het wasgoed daarna in de droger. Vlooien kunnen tegen de hitte.
Voor meer informatie over het bestrijden van vlooien door gebruik te maken van de wasmachine, lees je mijn artikel daarover.
Een andere tip voor bij het wassen is om gebruik te maken van een hygiënische wastoevoeging. Zelf gebruik ik altijd Dettol Perfect Hygiene voor bij de was. Zie de link hieronder voor meer informatie:
De matras zelf kun je prima stofzuigen. Stofzuig het gehele oppervlak van de matras meerdere keren. Draai vervolgens de matras om en doe hetzelfde opnieuw. Je zou kunnen overwegen om een natuurlijk huismiddel tegen vlooien te gebruiken, zie hiervoor mijn artikel daarover. Azijn is overigens ook prima tegen vlooien in te zetten.
Stofzuig de slaapkamer grondig. Gebruik de opzetstuk van je stofzuiger om tot aan de randen van de plinten te komen en vergeet gaten, scheuren en spleten niet. Gooi de stofzuigerzakken direct weg zodat er geen vlooien ontsnappen. Het liefst plaats je de inhoud van de zak buitenshuis. Regelmatig stofzuigen zal alle volwassen vlooien en vlooieneitjes verwijderen en ervoor zorgen dat ze zich niet kunnen voortplanten.
Daarnaast kan het nodig zijn om een goede vlooienspray te gebruiken. Er zijn vele vlooiensprays op de markt, zelf vind ik de vlooienspray van HG erg goed. Klik op de link hieronder om deze op bol.com te bekijken:
En ten slotte: Als je een huisdier hebt, moet je je huisdier tegen vlooien behandelen. Dat kan het beste door middel van zogenaamde “spot-on” druppels en het gebruik van een vlooienband.
Naast je huisdier zelf, moet er bijzondere aandacht worden besteed aan de delen van het huis waar het huisdier slaapt of het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Dekens, vloerkleden, manden en dergelijke die door je hond of kat worden gebruikt, moeten ook worden gereinigd en tegen vlooien worden behandeld.
Slecht nieuws: geen huisdieren meer in bed
… tenminste tot de vlooiensituatie onder controle is.
Een vlooienplaag begint meestal bij huisdieren, dus in ieder geval totdat je van de vlooien in bed en in het huis af bent, moet je ervoor zorgen dat katten en honden van je bed en van de meubels blijven.
Veelgestelde vragen over vlooien
Wat moet ik doen wanneer ik maar niet van een vlooienprobleem af kom?
Dagelijks stofzuigen, huisdieren tegen vlooien behandelen en veelvuldig wassen is alles dat moet gebeuren om een vlooienprobleem tegen te gaan. Wees zorgvuldig en consequent!
Hebben vlooien vleugels en kunnen vlooien vliegen?
Nee, vlooien hebben geen vleugels en kunnen niet vliegen. Wel kunnen zijn ontzettend ver springen. Lees hier meer over in mijn artikel over Hebben vlooien vleugels en kunnen vlooien vliegen?.
Hoe kun je het beste honden en katten tegen vlooien behandelen?
Maak gebruik van goede vlooiendruppels die zij afgestemd op het gewicht van je hond of kat. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een vlooienband. Klik hier om het assortiment van bol.com te bekijken.
Hoe lang duurt het voordat ik van de vlooien af ben?
Mits je het goed aanpakt, merkt je al met twee of drie dagen een sterke vermindering van het aantal vlooien. Na een of twee weken ben je geheel van een vlooienprobleem af, maar dan moet je wel het bovenstaande advies stipt hebben opgevolgd.
Waarom kunnen vlooien weer terugkeren?
Over het algemeen zullen vlooien terugkeren als je je huisdieren niet regelmatig preventief tegen vlooien behandelt. Dieren die buiten komen, komen daar in aanraking met vlooien en brengen deze thuis.
Het belangrijkste is dan ook dat je je huisdieren zoveel mogelijk preventief tegen vlooien behandelt. Ook wanneer je er geen last van hebt, of wanneer je van de vlooien af bent.
Waar komen vlooien het meeste voor?
Vlooien gedijen het beste op plaatsen met veel voedsel (bloed) en waar de temperatuur hoog is: op mensen, op dieren en in huis. Zelfs in de winter is het mogelijk om last te krijgen van vlooien!
Waar kan ik meer over vlooien te weten komen
Lees mijn artikel Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien voor meer informatie over vlooien.
Wat zijn jouw ervaringen met vlooien in bed of in de matras?
Wellicht een erg gênante verhaal om te delen, maar heb jij weleens last gehad van vlooien in bed? Hoe heb jij de vlooien in bed er weer uit gekregen. Deel je ervaringen, tips en opmerkingen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.
Alvast bedankt en tot snel!
2 gedachten over “Vlooien in bed, hoe krijg ik ze eruit?”
hoi Peter ik heb een vraag, kan de hg vlooien spray ook op bed worden gespoten?
Hoi Mins,
Ligt eraan wat je bedoelt. Op beddengoed? Ik raad je dan eerder het gebruik van een omgevingsspray aan. De frame met HG bespuiten is inderdaad prima.
Groetjes,
Peter