Vlooien in kleding kan erg vervelend zijn. Gelukkig zullen de vlooien je kleding niet kapot maken, maar je kan er wel een een vervelende jeuk aan overhouden. Niet alleen is de jeuk erg vervelend, maar het staat natuurlijk ook niet erg chique als je kleding vol zit met vlooien.
Hoe moet je vlooien uit kleding verwijderen?
– Was de kleding zo warm mogelijk.
– Gebruik een regulier en geen verkort programma.
– Maak gebruik van een hygiënische wastoevoeging.
– Doe de kleding na het wassen in de droger.
In dit artikel lees je in detail hoe je de vlooien uit je kleding kunt verwijderen zonder ingrijpende of kostbare maatregelen te nemen.
Vlooien uit kleding verwijderen met een hygiënische toevoeging
De basis van het bestrijden van vlooien in kleding is de wasmachine. Zo lang en zo heet mogelijk wassen is de sleutel tot succes bij het bestrijden van vlooien in kleding.
Wanneer je niet lang of heet kan wassen of wanneer het kledingstuk in kwestie niet de droger in kan, kan je een hygiënische wastoevoeging gebruiken om vlooien te bestrijden. Trouwens, je kan het het veilig aan iedere wasbeurt toevoegen.
Bestel Dettol Perfect Hygiëne wastoevoeging via bol.com door op de link te klikken of die hieronder:
Hoe komen vlooien in kleding terecht?
Volwassen vlooien leven over het algemeen door het drinken van bloed van mensen en dieren. Wanneer vlooien zich echter voortplanten, zal je ook te maken krijgen met vlooieneitjes en larven. De larven komen uit de eieren die in tapijten, kleding en vloerkleden door de volwassen vlooien worden gelegd.
De vlooienlarven voeden zich met huidschilfers, roos, uitwerpselen van volwassen vlooien en ander organisch afval dat gemakkelijk te vinden is in de vacht van huisdieren, op het huid van mensen en in hun kleding.
Voor mensen die huisdieren zoals honden en katten in hun bed laten slapen, komen vlooien veel voor in piyama’s, beddengoed en matrassen. Zo veel zelfs, dat ik een artikel gewijd heb aan het in bedden bestrijden van vlooien: Vlooien in bed, hoe krijg ik ze eruit?.
Vlooien houden van warme temperaturen (iets warmer dan kamertemperatuur) met relatief hoge luchtvochtigheid. Menselijke kleding is een warme, relatief vochtige en voedselrijke (de mens die het aan heeft!) omgeving voor vlooien .
Vlooien geven de voorkeur aan (huis)dieren zoals katten en honden, maar bij gebrek aan dieren kunnen de vlooien ook mensen bijten en zich met hun bloed voeden. De vlooien kunnen zelfs bij mensen in hun haar terechtkomen.
Tegenwoordig worden vlooien aangetroffen in stedelijke woonwijken, klaslokalen in scholen, huurappartementen waar voorheen huisdieren waren gehuisvest en zelfs met gras begroeide wandelpaden of bosrijke gebieden.


Vlooien kunnen ook voorkomen op ratten, muizen en vogels. Je kan er dus ook mee te maken krijgen wanneer je geen huisdieren hebt! Om die reden is het essentieel dat iedereen kan vinden hoe vlooien effectief uit kleding kunnen worden verwijderd.
Soms vragen mensen zonder huisdieren zich af hoe zij aan vlooien zijn gekomen. Lees mijn artikel daarover voor meer gedetailleerde informatie.
Kleding wassen om van vlooien af te komen
Vlooien, vlooieneieren en vlooienlarven zijn hardnekkige beestjes om vanaf te komen. Ze zijn relatief sterk en kunnen tegen een stootje. Met het wassen op 30 of 40 graden of een verkort wasprogramma kom je er niet.
- Gebruik de maximale instellingen van je wasmachine
Gebruik de hoogste waterstand, de heetste temperatuur en de langste wascyclus die je wasmachine aan kan voor kleding die hiertegen kan. Dit is de beste methode voor het verwijderen van vlooien in kleding en kan eieren en vlooien in alle stadia doden. - Gebruik een hygiënische toevoeging
Het is altijd – of je nu vlooien in je kleding hebt of niet – aan te raden om gebruik te maken van een hygiënische toevoeging. Om deze in wasmachines te gebruiken, voeg je het simpelweg toe aan je wasmachine zoals op de verpakking staat.
Klik hier voor de hygiënische toevoegingen die bol.com te bieden heeft! - Maak na het wassen gebruik van de droger
Na het wassen kan je het beste gebruik maken van de droger. Althans, als de kleding waar het om gaat dat toestaat. De droger heeft veelal hoge temperaturen en waardoor de vlooien en hun eieren worden uitgeschakeld.
Wist je dat slechts 10% van de vlooien op enig moment volwassenen zijn, terwijl de resterende 90% zich in verschillende levensstadia bevinden, zoals eieren en larven? Dat is de reden dat het wassen op hoge temperaturen – om die hardnekkige eieren aan te pakken – zo belangrijk is!
Haal vlooien niet alleen uit kleren, maar ook uit je huis en van je huisdieren
Zelfs wanneer je de de hierboven genoemde methoden volgt om vlooien uit je kleding te verwijderen, moet je je ook nog om de rest van het huis, de tuin en je huisdieren bekommeren. Waar er een vlo te vinden is, zijn er meer. En waar een vlo zit, zitten nog veel meer vlooieneitjes.
Je moet de vlooien dus op een effectieve en integrale wijze aanpakken: de tuin, het balkon en eventuele huisdieren. Hieronder lees je hoe dat moet.
Vlooien in huis aanpakken
Dagelijks stofzuigen is de kern van het bestrijden van vlooien in huis. Stofzuig het hele huis inclusief alle tapijten, kleden en vooral moeilijk toegankelijke plaatsen, zoals achter en onder het meubilair.
Het is belangrijk dat je na stofzuigen, de stofzuiger in een goed gesloten zak leegt en deze zo mogelijk buiten zet. Je wilt immers niet dat de vlooien weer kunnen ontsnappen.


Twee bijzondere aandachtsgebieden zijn: vlooien op de bank en vlooien in bed. Lees mijn artikelen op dat gebied voor meer informatie over het bestrijden van vlooien.
Was goed en en was regelmatig. Naast het wassen van kleding met behulp van de bovenstaande stappen, was en reinig je het beddengoed, het beddengoed van je huisdier en al het huishoudlinnen inclusief handdoeken, lakens, gordijnen, matrashoezen, dekens en dekbedden op dezelfde manier.
Bij het schoonmaken in huis is het altijd verstandig om gebruik te maken van een goede omgevingsspray. Lees mij artikel Omgevingsspray tegen vlooien voor rond het huis of bestel mijn favoriete omgevingsspray bij bol.com:
Bescherm je huisdieren tegen vlooien
De behandeling van huisdieren zoals honden en katten is vrij eenvoudig. Baad je huisdier en gebruik een vlooienkam om vlooien uit het vacht te verwijderen.
Maak gebruik van goede vlooiendruppels en een geschikte halsband, bekijk het assortiment op bol.com. Dergelijke producten zijn specifiek voor honden of katten van een bepaald gewicht, dus zorg ervoor dat je het product kiest dat bij jouw huisdier hoort.
De tuin en het balkon vlooienvrij
Behandel het huis en de tuin met een geschikt insecticide en zorg ervoor dat je kasten en andere gebieden bedekt die vlooien kunnen bevatten. Een insecticide is een een gif speciaal op insecten gericht.
Zorg ervoor dat je een insecticide kiest die geschikt is voor jouw tuin. Heb je veel planten of misschien zelfs een moestuin, dan is het een goed idee om een natuurlijk middel te gebruiken.
Probeer natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen vlooien
Er zijn ontzettend veel natuurlijke huismiddelen te bedenken die je in kunt zetten tegen vlooien. In mijn artikel over natuurlijke huismiddelen tegen vlooien lees je over veel verschillende soorten huismiddelen die je tegen vlooien in kunt zetten. Voor nu wil er 3 van de beste hier behandelen:
Lavendel tegen vlooien
Lavendel, en vooral etherische olie van lavendel, is erg goed om tegen vlooien – en andere insecten – in te zetten. De geur houdt vlooien op afstand en de lavendel zelf werkt verzachtend op de beten. Lavendel is een wondermiddelen tegen vlooien en kan zelfs op honden en katten worden ingezet.
Lees meer over lavendel tegen vlooien


Zout tegen vlooien
Zout droogt vlooien, hun larven en hun eieren uit waardoor ze komen te sterven. Perfect om in te zetten door het rond het huis te strooien en het na enige tijd weer op te zuigen. Een goedkoper middel tegen vlooien dat dit, zal je niet krijgen!
Lees meer over zout tegen vlooien
Azijn tegen vlooien
Azijn is zo’n middel dat iedereen wel in huis heeft en goed tegen vlooien is in te zetten. Vlooien houden niet van de geur van azijn en daarnaast is het vrij zuur. Vlooien zullen het met azijn behandelde oppervlak vermijden.
Lees meer over azijn tegen vlooien
Heb jij weleens last gehad van vlooien in je kleding?
Wellicht nogal een gênante vraag, maar heb jij weleens last gehad van vlooien in je kleding? En zo ja, wat heb je er toen tegen gedaan? Welke middelen of methode heb je gebruikt en hoe lang duurde het voordat je er vanaf bent gekomen.
Heb je behoefte aan meer algemeen informatie over vlooien? Lees dan mijn artikel met algemene vlooienweetjes.
Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw ervaringen met ons. Uiteraard mag je ook een vraag stellen. Dan doen we ons best om je te helpen!
6 gedachten over “Hoe moet je vlooien uit kleding verwijderen?”
Hallo Peter,
Bedankt voor de informatie.
Kan iemand die thuis 2 honden en een kat heeft vlooien meedragen naar mijn huis. Komt zonder dieren op bezoek!
Alvast bedankt voor je antwoord,
Groeten Tineke
Hoi Tineke,
Dat kan inderdaad!
Gr,
Peter
Hallo
Blijven vlooien vooral tijd in je huis?
Of gaan ze in de loop ter tijd weg?
En met schoonmaakazijn dwijlen?
En hoe vaak stofzuigen en dwijlen?
Ben benieuwd op het antwoord
Groetjes Vivian
Hoi Thomas,
Vlooien blijven niet voor altijd wanneer je er iets tegen doet.
Hoe vaker dweilen en stofzuigen, hoe beter. Het liefst dagelijks. Schoonmaakazijn is daarvoor prima!
Gr,
Peter
Goedemorgen,
ik heb al sinds eind november last van vlooien. Elke dag stofzuigen, kleren en beddengoed wassen, zo ook onze poes met pipetje elke maand bewerken. Het werkt allemaal niet. Ik kan ze ook niet meer vinden. Maar zowel ik als mijn zoontje zitten onder de rode plekken. Hoe dan? We zien ze niet, ook niet in bed en met wit linnengoed. onze stressniveau is inmiddels heel hoog. Continue bang om maar gebeten te worden en dat elke dag stofzuigen werkt gewoon niet. Ook omgevingsspray heb ik gebruikt al meer dan 4 bussen in de afgelopen half jaar. Ben ten einde raad. Ik heb een stoffen bank, ook die heb ik al een paar keer onder behandeling genomen. De kleren gewassen, en ga zo maar door. Er zijn momenten dat het rustig is, dat ik ze niet meer voel in mijn kleren. Maar dan ontploft er weer iets lijkt wel en dan alsnog voelen we ze weer. Elke dag heb ik nog gestofzuigd. Maar ook ik werk 40 uur in de week en in de weekenden ben ik alleen maar bezig met die beesten te bestrijden. Door de weeks sta ik gewoon te stofzuigen elke dag weer. Het heeft compleet onze levens in de ban, genieten van de normale dingen is er al een half jaar niet bij. Zelfs op mijn werk trek ik regelmatig mijn kleren uit op de toilet om ze maar te verwijderen maar uiteindelijk niets kan vinden. En alsnog gebeten word. Dat preventief schoonmaken doe ik al een half jaar, word er gek van en ben op. Als het iets zou helpen, maar dat doet het niet.
Hoi Karin,
Dat klinkt verschrikkelijk! Wat ik niet helemaal aan jouw verhaal begrijp is hoe je er zo zeker van bent dat het vlooien zijn? Zeker als je ze niet meer kan vinden? Zouden het geen bedwantsen of andere boosdoeners kunnen zijn?
Voor beiden is mijn aanraden eens naar een goede stoomreiniger te kijken. Deze zijn vele malen effectiever dan alleen stofzuigen.
Gr,
Peter