Vooral voor mensen met honden of katten die buiten mogen komen is het hebben van vlooien in huis een reëel probleem en een constante zorg. Deze parasieten voeden zich met het bloed van mensen en dieren en kunnen gemakkelijk een probleem worden in huis.
Niet alleen mensen met huisdieren lopen het risico op vlooien, ook zonder hond of kat kan je het slachtoffer worden van een vlooienplaag in huis. Gewoon door onoplettendheid of domme pech.
Hoe dan ook, tegen een vlooienplaag is veel te doen. En hoe eerder je erbij bent hoe beter. Naast de vele in de winkel te te verkrijgen oplossingen tegen vlooien, zijn er ook effectieve middelen die je wellicht al in huis hebt: zout bijvoorbeeld!
Hoe kan je vlooien met zout bestrijden? Zout onttrekt vocht aan vlooien en vlooieneieren en droogt ze daardoor uit. Je kunt het zout simpelweg over de te behandelen oppervlakte strooien. Vervolgens kun je het zout en de dode vlooien makkelijk opzuigen met de stofzuiger.
Lees hieronder meer over het bestrijden van vlooien met zout.
Is vlooien met zout bestrijden effectief en hoe werkt dat?
Een van de beste behandelingen tegen vlooien is volkomen veilig en maakt gebruik van een alledaags product: zout. Ja, je kunt vlooien effectief met zout bestrijden! Het zout werkt als een uitdrogingsmiddel en droogt de lichamen van de vlooien uit waardoor zij dood gaan.


Zout is een geweldig natuurlijk middel tegen vlooien als het vergezeld gaat van stofzuigen. Zout werkt als een uitdrogingsmiddel op de vlooieneieren en helpt volwassen vlooien te verwijderen. Terwijl de stofzuiger ervoor zorgt dat je de overblijfselen effectief verwijdert.
Om vlooien te behandelen met dit natuurlijk middel, neem je wat zout (fijngemalen werkt het beste) en strooi je het in elke kamer over je tapijt, meubilair, de hondenmand en alle andere te behandelen oppervlakten. Laat het zout 1-2 uren inwerken en stofzuig vervolgens het zout en de dode vlooien weer op.
Wel moet je ervoor zorgen dat je, voordat je het zout strooit, alle beddengoed, kleding, handdoeken en dergelijken, verzamelt en samen met een hygiënische toevoeging, de wasmachine in doet.
De wasmachine is erg effectief tegen vlooien. Ik maak bij het wassen altijd gebruik van Dettol Perfect Hygiëne als wastoevoeging en kan dat van harte aanraden. Klik hier om Dettol Perfect Hygiëne op bol.com te bekijken.
Hoe vlooien met zout bestrijden
Koop wat regulier tafelzout. huishoudzout of zeezout. Zorg ervoor dat het zo fijn mogelijk gemalen is, zelfs een poederconsistentie is prima. Strooi het licht maar gelijkmatig over je tapijt en andere te behandelen oppervlakten. Bij een hardnekkige vlooienplaag mag je het zout er rustig in borstelen.
Laat het zout ongeveer 2 tot 4 uur intrekken. Het zout moet immers de tijd hebben om de vlooien en de vlooieneieren uit te drogen. Vervolgens kan je het zout en de vlooienoverblijfselen uit de behandelde oppervlakten met de stofzuiger opzuigen.
Zout kan vocht aantrekken, dus laat het niet te lang in warme of vochtige ruimten staan. Het zout kan dan gaan klonteren en aankoeken en dat wil je voorkomen. Hoe meer het zout als een poederconsistentie heeft, hoe beter het tegen vlooien werkt en hoe makkelijker het is om op te zuigen.
Meer informatie over het verwijderen van vlooien met zout en andere natuurlijke, veilige, effectieve methoden en stoffen die je gebruiken gebruiken om vlooien te bestrijden, vind je in mijn artikel over Vlooien natuurlijk met huismiddelen bestrijden.
Andere artikelen over natuurlijke middelen en alternatieven waar je wellicht interesse in kunt hebben zijn:
- Werkt azijn tegen vlooien? En is het veilig voor honden en katten?
- Lavendel tegen vlooien inzetten
- Worden vlooien resistent tegen Frontline, Advantage, Seresto of andere middelen?


De kern van vlooien bestrijden: de levenscyclus doorbreken
Een vlooienplaag duurzaam bestrijden, doe je door hun levenscyclus te onderbreken. Het kennen van de stadia van de ontwikkeling van vlooien is het halve werk. Vlooien ontwikkelen zich kort gezegd in vier fasen: ei, larve, poppen en volwassen.
Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kan de volledige cyclus enkele weken tot enkele maanden duren. Als er voldoende voedsel (bloed van mensen of dieren) in de buurt is en de temperatuur is goed (rond kamertemperatuur) gaat het ontwikkelen snellen.
Volwassen vrouwtjes voeden zich met bloed van mensen en dieren, meestal honden en katten, en leggen 20 tot 50 eieren per dag, die elk iets kleiner zijn dan een zandkorrel. Deze eieren komen binnen 2 tot 14 dagen uit in het larvenstadium.
De larven voeden zich vervolgens met voorverteerd bloed (de uitwerpselen) van volwassen vlooien en organisch afval voordat ze een cocon vormen en zich ontwikkelen tot het popstadium. Als de omstandigheden goed zijn, komt de volwassen vlo uit de cocon en begint het proces opnieuw.
Meer algemene informatie over vlooien en hun ontwikkeling lees je in mijn artikel Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien.
Zout tegen vlooien in het tapijt
Hoewel vlooien de voorkeur geven aan de warme omgeving van een levend gastheer zoals mensen, katten en honden, kunnen tapijten, bedden voor huisdieren, meubels en zelfs je haar of je hoofdhuid een onderkomen zijn voor vlooien en hun larven.
Hoewel regelmatig stofzuigen tot op zekere hoogte zal helpen, zal het gebruik van zout uw kansen om een plaag onder controle te krijgen – en te houden – aanzienlijk vergroten. Vlooien hebben zoals ieder levend wezen vocht nodig en zout werkt als een middel uitdroging en dood te veroorzaken bij vlooien in alle levensfasen.
Vlooien in het tapijt bestrijden is zo gemakkelijk als het strooien van zout over het tapijt en het na enkele uren weer te stofzuigen.
Vergeet hierbij echter niet dat vlooien niet zomaar in het tapijt terecht zijn gekomen. Waarschijnlijk zijn ze van je hond of kat gevallen of misschien wel van je eigen kleding. Pak het vlooienprobleem in huis dan ook altijd integraal aan.


Vlooien voorzorgsmaatregelen en nabehandeling
Alleen omdat je huisdier vlooienvrij is, wil dat nog niet zeggen dat je huis dat ook is. Wellicht heb je geen huisdier, maar wel een vlooienprobleem (gehad). Het is altijd belangrijk om het hele huis en alles en iedereen daarin aan te pakken om van een vlooienprobleem af te komen.
Hoewel je met slechts één behandeling verbetering zult merken, moet deze van tijd tot tijd worden herhaald voor maximale effectiviteit. Het is immers onwaarschijnlijk dat je slechts na een keer zout te hebben gebruik daadwerkelijk ieder vlooieneitje te pakken hebt. En een plaag kan zeer snel weer terugkomen!
Vlooien die zich in cocons bevinden wanneer het tapijt wordt behandeld, zijn meer beschermd tegen de effecten van zout dan volwassenen. Maar zodra ze tevoorschijn komen, zullen ze er kwetsbaar voor zijn. Herhalen van behandeling is erg belangrijk om vervolgproblemen te voorkomen.
Vlooien met zout bestrijden: een veilig en effectief alternatief
Met een grote zak zout kan je het hele huis tegen vlooien behandelen, waardoor het een zeer kosteneffectieve oplossing is. Chemische behandelingen kunnen daarentegen mogelijk gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdier en zijn in vergelijking met zout nog eens duur ook!
Je huis behandelen met zout is effectief voor het bestrijden van vlooien, maar het is belangrijk om te onthouden dat je ook de tuin en het balkon moet behandelen. Daarnaast moet je ook nog eens je huisdieren zoals honden en katten goed behandelen.
Regelmatig druppelen alsook het gebruik van vlooienbanden kunnen helpen de vlooien op uw huisdier onder controle te houden, terwijl je regelmatig stofzuigt, beddengoed wast en zout aanbrengt op de getroffen gebieden om eieren, larven en poppen te verwijderen.
Heb jij weleens zout tegen vlooien gebruikt?
Heb jij weleens gebruik gemaakt van zelf tegen vlooien en hielp dat? Deel je ervaringen met alle bezoekers van deze blog door hieronder bericht achter te laten en jouw tips met ons te delen.
Wanneer je een vraag hebt om gewoon niet van je vlooienprobleem afkomt, ook dan kan je hieronder een berichtje achterlaten en dan doen we ons best om je te helpen!
4 gedachten over “Hoe kan je vlooien met zout bestrijden?”
Hallo peter
Kun je mij vertellen waarom je eerst alle textiel , kleding enzo in de was moet doen alvorens zout te strooien ?
Mvg nnj
Beste NNJ,
Jazeker! Waar een enkele vlo zit, zitter er altijd meer. Het heeft geen zin om alleen, bijvoorbeeld, je tapijt met zout te bestrooien en daar alle vlooien te verwijderen terwijl ze daarna gemakkelijk vanuit een kledingstuk, deken of ander textiel weer terug kunnen springen.
Succes met de vlooienbestrijding!
Groetjes,
Peter
Hallo Peter, wij zijn radeloos. Onze kat had in november vlooien. Wij hebben ons huis helemaal laten behandelen en is nu vlooivrij. Maar met mooie weer de laatste dagen zit onze tuin vol met vlooien. Ze springen gewoon op ons terras, aan de voordeur. Hoe kunnen we onze tuin vlooivrij krijgen? Ik durf niet meer buiten te komen of een raam open te zetten. Ik zit er echt door hierdoor. Weet jij raad? Barbara
Hoi Barbara,
Erg vervelend hoor… Ik vrees dat het een kwestie van tijd is totdat de vlooien weer binnen gaan komen.
De tuin vrij van vlooien houden zou ik vooral met een flinke hoeveelheid diatomeeënaarde doen. Let wel dat dat niet nat mag worden.
Groetjes,
Peter