Vlooien in en om huis is een veel voorkomend probleem. Vooral mensen met huisdieren of mensen die een tapijt in huis hebben lopen meer risico op vlooien in en om huis. Hieronder lees je de meest voorkomende vragen en de antwoorden erop.
Hoe lang leven vlooien?
Vlooien hebben een levensduur van enkele maanden tot een jaar oud worden. Gedurende deze tijd kunnen vrouwelijke vlooien honderden of zelfs duizenden nakomelingen produceren. Daarom kan een vlooienprobleem in huis zo’n groot probleem worden en is een snelle en grondige oplossing essentieel.
Wat eten vlooien en waar leven zij?
Vlooien voeden zich bij voorkeur met het bloed van mensen en dieren. Dat zijn meestal warmbloedige dieren, maar het bloed van vogels en reptielen zullen zij ook tot zich nemen. Vlooien leven meestal op het lichaam van hun gastheer. Gelukkig zijn mensen niet behaard genoeg om goede gastheren te zijn voor vlooien. Vlooien kunnen en zullen mensen zeker bijten, maar ze zullen niet langdurig op ons huid of in ons haar blijven.
Ze zullen echter veel vaker voorkomen op huisdieren. Vlooien vinden huisdieren zoals katten, honden, konijnen en kleine knaagdieren een prima leefomgeving.
Naast dieren kunnen vlooien enkele dagen tot zelfs een paar weken leven in tapijten of dekens zonder zich te hoeven voeden. Natuurlijk kunnen ze niet eeuwig bij een gastheer vandaan blijven; ze moeten op een gegeven moment eten om te overleven.
Dus als je vlooien vindt die in je tapijt of bed lijken te leven, is de kans groter dat ze daar tijdens het rondspringen op zoek naar hun volgende maaltijd terecht zijn gekomen.
Vlooien geven de voorkeur aan een gematigd klimaat: ze doen het niet goed in extreme hitte of extreme kou. Daarom houden deze insecten er van om binnenshuis te leven in de buurt van mensen en huisdieren.
Kunnen vlooien gevaarlijk zijn?
Veel meer last dan rode, jeukende bultjes zal een mens niet aan vlooien overhouden. Hoewel de beulenpest weleens wordt genoemd als een ziekte dat door vlooien kan worden overgedragen, komt dit maar zeel zelden voor. Wat regelmatiger voorkomt, is een allergische reactie op het speeksel van vlooien
Vlooien kunnen bij dieren ook bloedarmoede en lintwormen veroorzaken. Huisdieren zullen dan ook meer last van vloeien hebben, dan mensen.
Hoe weet ik of ik last heb van vlooien?
Net als de meeste andere insecten heeft een vlo een kop, borststuk, buik en zes poten. Deze insecten zijn erg klein – slechts een millimeter of twee als ze volgroeid zijn – en hun donkere roodbruine kleur kan vaak zwart of (donker)bruin lijken.
Het lichaam van vlooien is plat, waardoor ze gemakkelijk tussen de haren van een dier kunnen bewegen. Hierdoor is het moeilijk om de insecten vast te pakken en wordt dan ook vaak van een vlooienkam gebruik gemaakt.
Vlooien zijn relatief gemakkelijk te vinden bij een dier: gebruik gewoon je vingers om de vacht van een hond of kat te scheiden en bekijk de huid. Als er vlooien aanwezig zijn, zou je een glimp moeten kunnen opvangen van hun kleine, donkere lichamen die zich tussen de haren bevinden.
Zie je niets, maar vermoedt je dat er vlooien zitten. Leg dat wat wit papier op de grond en kam je huisdier daarboven uit. Je ziet de zwarte vlekjes dan goed op het witte papier liggen. Zie je niets liggen? Dan is de kans groot dat er geen sprake is van een vlooienprobleem.
Omdat vlooien de voorkeur geven aan een donkere omgevinf, zullen ze proberen zich te verbergen wanneer ze aan het licht worden blootgesteld. Het kan dus lastig zijn om een vlo te vinden. Let dan ook goed op of je niet de zwarte stof-achtige uitwerpselen van vlooien kan terugvinden.
Een ander teken van vlooien, is last hebben van rode, jeukende bultjes op je huid. Dat kan over je hele lichaam zijn. Wat je wel vaak ziet, is dat als de vlooien zich bijvoorbeeld in de tuin of in het tapijt bevinden, is dat je de uitslag rond je enkels en schenen krijgt.
Wat kan je doen tegen vlooienbeten?
Gelukkig zijn vlooienbeten voor de meeste mensen niets meer dan een jeukende ergernis. De jeuk gaat meestal snel vanzelf weer over. Vrij verkrijgbare anti-jeukcrèmes kunnen nuttig zijn bij het verlichten van de jeuk veroorzaakt door vlooienbeten. Deze kan je gemakkelijk online bestellen of bij de plaatselijke drogisterij kopen.
Zoals bij elke insectenbeet, is het het beste om er niet aan te krabben. Hierdoor zorg je er alleen maar voor dat je er langer last van hebt of dat je huid gaat ontsteken. Erg veel last en niets in huis? Probeer de irritatie dan te verzachten door er een ijsklontje op te leggen.
Wat zijn aanwijzingen dat je last hebt van vlooien in huis?
Als je een vlo ziet rondkruipen op je hond of, erger nog: op jezelf, dan is dat een duidelijk teken dat je last hebt van vlooien. En waar je er een ziet, zijn er zeker meerderen.
Probeer je huisdieren uit te kammen om te kijken of er vlooien uit hun vacht komen. Kijk plaatsen zoals meubilair, tapijten en beddengoed na op tekenen van vlooien.
Wat weleens wordt aangeraden om te doen is om met witte sokken aan goed door het huis te lopen en na afloop de sokken na te kijken op vlooien. Dit schijnt vooral goed te werken wanneer je thuis tapijt hebt.
Je kunt zelf ook een eenvoudige vlooienval in elkaar zetten: vul een kom met water en een beetje afwasmiddel. Zet het op de grond met een lamp erop. Als er vlooien in de buurt zijn, worden ze aangetrokken door de warmte die door de lamp wordt uitgestraald en springen ze naar de lamp toe.
Wanneer ze in de kom met water vallen, zorgt de zeep ervoor dat de vlooien onder water worden gedompeld en zullen ze sterven. De dode vlooien zijn gemakkelijk in het water terug te zien.
Waar komen vlooien op af?
Vlooien worden aangetrokken door warmte, zoals die in een huis of die van het lichaam van een dier uitstralen. Daarom houden vlooien er vooral van om harige dieren te besmetten. Denk aan honden, katten, konijnen, muizen, ratten en meer van dergelijke (huis) dieren.
Als het gaat om het bestrijden van vlooien, is preventie de beste methode. Het is veel gemakkelijker om je huis onaantrekkelijk te maken voor vlooien dan om een vlooienplaag te bestrijden. Om te voorkomen dat vlooien op huisdieren, in de bank of in het tapijt gaan wonen, moet je de woonruimtes in huis schoon houden en regelmatig stofzuigen.
Was je beddengoed ook regelmatig, vooral als je huisdieren hebt. Speciale producten zijn niet nodig voor het wassen van door vlooien aangetaste kleding of beddengoed. Gewone zeep, wasmiddel of allesreiniger is meer dan voldoende om vlooien te doden. Het zijn wat dat betreft geen sterke beestjes.
Vlooien leggen eieren op mensen en dieren; de eieren kunnen dan van het dier op het tapijt, de beddengoed of andere gebieden vallen. Om deze reden is het belangrijk om uw huisdieren schoon en verzorgd te houden. Het wassen van dieren met normale huisdierenshampoo kan effectief zijn vlooien te verwijderen.
Ook zijn er speciale huisdierenshampoos en andere middelen op de markt om vlooien op huisdieren te bestrijden. Een dierenarts kan ook advies geven over welke anti-vlooienmiddelen bij huisdieren kunnen worden gebruikt.


Kunnen muizen en ratten ook voor een vlooienprobleem zorgen?
Jazeker! Muizen en ratten zijn veelvoorkomende dragers van vlooien. Sterker nog, de meeste muizen en ratten hebben vlooien. Wanneer je een muizen- of rattenprobleem hebt, zal een vlooienprobleem snel volgen.
Zoals bij de meeste insectenproblemen is het belangrijk om een vlooienprobleem bij de bron op te lossen. Heb je last van ratten of muizen in en om huis, probeer dan eerst om daarvan af te komen. De overgebleven vlooien zijn veel makkelijker te bestrijden wanneer je deze gastheren verdreven hebt.
Hebben vlooien vleugels?
Nee, vlooien hebben nooit vleugels. Heel vroeger hadden vlooien wel vleugels, maar door de evolutie zijn er geen vlooien met vleugels meer. Wanneer je denkt een vlo met vleugels gezien te hebben, dan gaat het echt om een ander insect.
Wat ook zou kunnen, is dat je een vlo hebt zien springen. Vlooien kunnen namelijk heel hoog en heel ver springen. Ze kunnen niet recht vooruit springen. Wanneer je een vlo de lucht in ziet schieten dan zou je inderdaad kunnen denken dat de vlo vlieg. Dat is echter zeker niet het geval.
Wil je meer weten over vlooien en hoe het zit met de vleugels van vlooien, kijk dan eens naar mijn artikel Vlooien met vleugels, bestaan die?.
Heb jij nog vragen over vlooien?
Heb jij nog vragen over vlooien waar je een antwoord op wilt? Stel ze dan gerust hieronder. Wellicht heb je een antwoord op een gestelde vraag of wil je jouw ervaringen met het bestrijden van vlooien met ons delen. Laat dan hieronder een berichtje achter!
10 gedachten over “Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien”
Beste,
Kan diatomeeenaarde helpen tegen een vlooien plaag?
Zo ja, hoe moet ik het gebruiken in huis?
Ik heb geen huisdieren, wel vlooien.
Met vriendelijke groeten,
Lieve
Beste Lieve,
Dat kan zeer zeker. Heb zelf weleens diatomeeenaarde gebruikt tegen bedwantsen. Je hebt daar specialistische verstuivers voor, maar zelf vond ik het makkelijk om met een fijne bezem of een make-up kwastje aan te brengen.
Het is zo makkelijk als een beetje strooien en vervolgens verspreiden met de bezem. Voor de hoeken en de plinten heb ik het kwastje gebruikt. Let wel, het mag niet nat woorden, dan werkt het niet meer.
Groetjes,
Peter
Hoi Peter,
als eerste wil ik je een compliment geven voor je website.
Ik heb er al verschillende doorgenomen mbt informatie over vlooien maar jij bent de eerste die alles duidelijk uitlegd en ook precies dat verteld wat we willen weten.
Ik mis tot nu toe 1 ding, hoe zit het met de tuin?
Het is namelijk als volgt: ik heb zelf geen huisdieren, ik heb een grote tuin en houd van tuinieren.er zitten diverse katten in mijn tuin en ook marters.Een kat is mijn maatje en strijkt altijd langs mijn broek.Dat is jaren goed gegaan, tot een paar dagen geleden….vlooien in de keuken en in de hal.hopelijk inmiddels bestreden met een grondige aanpak en Frontline omgevingsspray.Maar, ik durf nu niet de tuin meer in.Stel dat de vlooien in de tuin zitten, hoe kan ik dat bestrijden?
Hoi Ulrike,
Dank voor je mooie compliment; ik steek inderdaad veel tijd en zorg in de site!
Vlooien hebben een gastheer nodig, dus als je veel katten/marters in de tuin hebt dan zal je eerlijk gezegd altijd in meer of mindere mate vlooien. Het is een beetje dweilen met de kraan open. Het beste dat je in zo ’n geval kan doen is zorgen dat ze niet binnen komen. Ik zou echter niet bang zijn om in je tuin te komen, want dat is ook niet zo fijn!
Wat je zou kunnen is, mits je tegels in de tuin hebt, een paar scheppen diatomeeënaarde over de tegels verspreiden. Dat zal een stuk helpen en kan de katten geen kwaad.
De andere optie is katten (en andere dieren) uit de tuin houden, want zonder gastheer ook geen vlooien. Maar ik denk niet dat je dat een goede optie gaat vinden, toch?
Succes!
Groetjes,
Peter
Beste ik heb een vraag ik ben op visite geweest bij iemand met vlooien nu wil ik er zeker van zijn dat ik de beestjes niet verspreid in mijn eigen huis dus bij thuiskomst gelijk heet wassen echter heb ik geen droger is alleen wassen genoeg of is het drogen in een droger cruciaal
Bvd
Beste Robin,
Zo heet mogelijk wassen is hier het enige dat je dan kan doen! Gelijk bij thuiskomst inderdaad en ook even je schoenen buiten laten staan.
Succes!
Groetjes,
Peter
Hallo,
Mijn dochter zit met vlooien in huis, begonnen met een gevonden katje in huis te nemen, ze heeft nog verschillende dieren maar ondertussen allemaal behandeld door dierenarts en dit sinds maandag.
Maar nu zou ik volgende week 2 avonden in haar huis moeten bij de diertjes blijven omdat ze laat moet werken. Wij hebben zelf ook een hondje, die medicatie krijgt voor vlooien enzo..
Maar ik wil uiteraard die plaag niet mee verspreiden in men auto en in mijn huis, kan ik dit voorkomen? Hoe? En kan het kwaad voor onze hond, ook al krijgt hij medicatie ervoor? Wil absoluut geen vlooien in huis.
Alvast bedankt
Grtjs Ilse
Beste Ilse,
Met zekerheid vlooien voorkomen is helaas nooit gegarandeerd. Je dieren worden behandeld, dus dat is goed.
Gewoon gelijk je kleren in de wasmachine wanneer je thuis komt en zelf onder de douche springen. Dan heb je echt het maximale gedaan wat je kunt!
Groetjes,
Peter
Beste Peter,
Eens gehoord dat vlooien zich alleen kunnen voortplanten wanneer zhij zich voedt met het bloed van kat, hond, of ander huisdier, maar niet met alleen mensenbloed. Is dat een fabel of waar?
Hoi Juul,
Dit is een fabel. Maar vlooien geven zeer zeker wel de voorkeur aan honden of katten boven mensen. Veel makkelijker voor hen ook.
Groetjes,
Peter