Wat kan je doen tegen vlooien op de bank

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
vlooien en hond op de bank

Vlooien zijn niet alleen vervelend, hun beten kunnen jeuk en irritatie geven en het ontbreken van een huisdier in huis betekent niet dat je veilig bent voor vlooien.

Hoewel vlooien meestal door honden of katten het huis in komen, hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. Vlooien kunnen naar binnen worden gedragen op kleding of meegenomen worden na een aankoop van tweedehands meubels en vloerkleden.

Desalniettemin hoef je die mooie vondst op de vlooienmarkt niet weg te gooien alleen omdat het achteraf onder de vlooien blijkt te zitten. Vlooien uit banken en vloerkleden halen kost wat werk, maar het kan wel. In dit artikel lees jij hoe.

Wat te doen tegen vlooien op de bank?

  • Verwijder de bankkussens. Verwijder de hoezen als dat mogelijk is en was ze in warm water.
  • Stofzuig de kussens grondig.
  • Stofzuig je bank grondig met een opzetstuk.
  • Verwijder de inhoud van de stofzuiger onmiddellijk en plaats het buiten in een afgesloten zak.

Hieronder gaan we verder in op het probleem van vlooien op de bank en vooral wat je er tegen kan doen om er vanaf te komen.

De beste hulpmiddel tegen vlooien op de bank

De beste hulpmiddel tegen vlooien op de bank is Beaphar Dimethicare Omgevingsspray. Klik hier om Beaphar Dimethicare Omgevingsspray op bol.com te bekijken of volg de link hieronder.

Er zijn nog vele andere omgevingssprays te krijgen. Lees mijn artikel Omgevingsspray tegen vlooien voor rond het huis voor meer informatie over omgevingssprays tegen vlooien en mijn ervaringen ermee.

Vlooien op de bank

Blijken er vlooien bij je op de bank te zitten? Vlooien kunnen van huisdieren in meubels terechtkomen en zich snel daar razendsnel vermenigvuldigen. Het is dan ook belangrijk om direct actie te ondernemen te vlooien, want het probleem zal zich niet tot de bank beperken.

In tegenstelling tot andere plagen, die bijna onmogelijk te verwijderen zijn, is het verwijderen van vlooien in in de bank en andere meubels een verrassend eenvoudig proces.

In dit artikel lees je precies hoe je vlooien kunt verwijderen van meubels zoals de bank, en hoe je kunt voorkomen dat vlooien terugkomen zodra je de eerste besmetting hebt overwonnen.

Ook last van vlooien op het bed? Lees mijn artikel hoe je daar vanaf kan komen!

Snel handelen is de sleutel tot het succes bestrijden van vlooien op de bank en andere meubels

Als je ooit vlooien op een huisdier hebt gehad, dan weet je dat je binnen de kortste keren van een vlo of twee tot een hele kolonie kan gaan. Wat de ene week een een klein vlooienprobleem leek, kan snel een zeer ernstig probleem worden.

Vlooien zijn erg vervelend om in huis te hebben, maar door het opvolgen van de adviezen in dit artikel kom je er ongetwijfeld snel vanaf!
Vlooien zijn erg vervelend om in huis te hebben, maar door het opvolgen van de adviezen in dit artikel kom je er ongetwijfeld snel vanaf!

Dit komt omdat vrouwelijke vlooien elke dag tot 50 eieren kunnen leggen. Deze eieren hebben ongeveer 36 uur nodig om uit te komen en kunnen zich snel weer zelf voortplanten. In slechts zes weken kunnen een of twee vlooien uitgroeien tot een plaag van meer dan een miljoen vlooien.

Dit “vlooiencyclus” is de reden vlooienproblemen zo snel kunnen gaan en vroeg ingrijpen absoluut noodzakelijk is. Die vlooien kunnen overal terecht komen: de bank, het bed, de tapijt en eigenlijk overal in huis

Ben je benieuwd naar meer Weetjes over vlooien? klik op de link voor meer algemene vlooieninformatie!

Je weet nu waarom direct actie ondernemen zo belangrijk is, maar daarnaast is er nog een ander punt: behandel het hele huis en alle huisdieren tegelijk. Wanneer je slechts die ene bank tegen vlooien behandelt, komen ze na enkele dagen zo weer terug. Je moet alles in huis, tegelijk, aanpakken.

Honden en katten zijn de grootste veroorzakers van vlooienproblemen in huis

Er zijn twee belangrijke bronnen van vlooienbesmetting thuis: kleding, meubels en andere goederen waar vlooien in blijken te zitten en huisdieren die van buiten vlooien met zich meenemen.

Als je een huisdier hebt, is de kans groot dat dit de oorzaak is van je vlooienprobleem. Gelukkig is het behandelen van vlooien op honden en katten eenvoudig zelf te doen. Je hebt daarvoor goede vlooiendruppels en een geschikte vlooienband nodig.

Er zijn vele soorten vlooiendruppels te verkrijgen. Volg deze link om het assortiment van vlooiendruppels op bol.com te bekijken. Beaphar, Advantage en Frontline zijn enkele zeer geschikte merken.

Naast goede vlooiendruppels heb je voor je dieren een vlooienband nodig. In ieder geval voor de tijd dat je in huis de vlooienplaag tegengaat. Klik hier om alle vlooienbanden die bol.com biedt te bekijken en zoek een geschikte uit. Er staat vast een goede voor je tussen!

Ga alle meubels na, niet alleen de bank waar de vlooien op zitten.

Heb je een vlo op je bank gezien? Zelfs als je slechts vlooien op één meubel zag, is het belangrijk dat je alles in je huis controleert. Ga door je woonkamer, slaapkamer en alle andere kamers en controleer banken, bedden, tapijten en andere (gestoffeerde) oppervlakten.

Als de bron van de vlooienbesmetting een huisdier zoals een hond of kat was, is het mogelijk dat ze zich hebben verspreid naar alle meubels waarmee je huisdier in contact is geweest. Vergeet dan ook vooral de mandjes, slaapkussens en andere plaatsen waar je hond of kat slaapt.

Mensen die geen huisdieren hebben stellen zichzelf weleens de vraag “Hoe komt het nu dat ik last van vlooien heb, terwijk ik geen huisdieren heb?“. Lees mijn artikel daarover voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.

Als je ergens vlooien aantreft, kan je er zeker van zijn dat ze overal zitten.

Begin met het bestrijden van vlooien bij het tapijt

Het heeft geen zin om vlooien van je bank te verwijderen terwijl hun eieren nog steeds klaar liggen om uit te komen. Voordat je aan het werk kan gaan o de bank schoon te maken, moet je alle vloeren goed stofzuigen. Anders ben je het probleem alleen maar aan het verplaatsen.

Een goede methode voor het schoonmaken van een tapijt is door gebruik te maken van zout. Dat is een kwestie van zout strooien en dat naderhand weer opzuigen met de stofzuiger. Lees mijn artikel Hoe kan je vlooien met zout bestrijden? om meer over deze methode te weten te komen

Verwijder altijd alle kussen van de bank en was deze grondig

Ga zorgvuldig en stapsgewijs te werk wanneer je vlooien van een bank wilt halen. Haastige spoed is zelden goed. Heb je een vraag, stel hem in de reacties onderaan dit artikel.
Ga zorgvuldig en stapsgewijs te werk wanneer je vlooien van een bank wilt halen. Haastige spoed is zelden goed. Heb je een vraag, stel hem in de reacties onderaan dit artikel.

Het is nu tijd om de bank zelf schoon te maken. De hieronder beschreven stappen kan je voor de meeste meubels gebruiken, loop deze steeds zorgvuldig door.

Begin met het verwijderen van de kussens van je bank. Verwijder de hoezen en doe ze in de wasmachine. Was de kussens met heet water en zorg ervoor dat je een goede hygiënische toevoeging gebruikt. Ik raad deze aan van Dettol:

Terwijl de hoezen worden gewassen, gebruik je de stofzuiger om de kussens van de bank schoon te maken. Stofzuig je hele bankmet een daarvoor bestemde opzetstuk om ervoor te zorgen dat alle vlooien en hun eieren worden verwijderd.

Wil je meer weten over het gebruik van de wasmachine bij een vlooienprobleem? Ik heb daar een heel artikel aan gewijd. Lees ‘m eens rustig door.

Nu moet je het tapijt en de omgeving van de bank stofzuigen. Doe vervolgens de inhoud van de stofzuiger in een goed afgesloten plastic zak, zodat de vlooien zich niet uit je vuilnisbak kunnen verspreiden. Als dat mogelijk is, zet je de zak buiten.

Conclusie: vlooien van de bank halen in 4 eenvoudige stappen

  1. Verwijder de bankkussens. Verwijder de hoezen en was ze in warm water. Gebruik zo warm mogelijk water en was ze niet op een te kort programma.
  2. Stofzuig de kussens grondig. Maak gebruik van een daarvoor bestemd opzetstuk zoals een meubelborstel.
  3. Stofzuig vervolgens je hele bank grondig door. Alle naden, plooien en spleten moeten goed onder handen worden genomen.
  4. Verwijder de stofzuigerzak onmiddellijk en plaats deze in een goed afgesloten plastic zak. Sluit de zak af met plakband en plaats deze zo mogelijk buiten.

Je bent nu klaar met het bestrijden van de vlooien in je bank. Maar, als je huisdieren hebt, vergeet niet om je hond of kat ook goed tegen vlooien te behandelen.

De beste manier om vlooien in meubels te verwijderen

Met de hierbovengenoemde stappen kan je vrij eenvoudig een vlooienbesmetting in huis – en vooral op de bank – bestrijden. Wanneer je de bovengenoemde stappen opvolgt moet je zeker succes hebben.

Hieronder heb ik een drietal producten beschreven die je zeker kan helpen bij het snel en effectief tegengaan van vlooienproblemen in huis. Kijk ze eens door om te bezien of je er iets aan hebt!

De beste stoomreiniger voor vlooien op de bank en in het tapijt

Dunlop Multifunctionele Handstoomreiniger 1050W

Het is misschien een budget stoomreiniger, maar voor een zacht prijsje werkt deze reiniger perfect om vlooien op bankstellen en tapijten tegen te gaan!

De stoomreiniger die doet wat het belooft en is makkelijk in gebruik. Naast de stoomreiniger zelf, zitten er verschillende opzetstukken bij zodat je de vlooien niet alleen makkelijk op banken en tapijten kunt verwijderen, maar eigenlijk op overal in huis.

Bekijk de Dunlop Handstoomreiniger (en andere stoomreinigers!) op bol.com

De beste stofzuiger voor vlooien op de bank en in het tapijt

Miele Complete C3

Het is een populaire stofzuiger, maar niet zonder reden wordt deze stofzuiger van Miele door de consumentenbond als beste getest! Het is ongelooflijk duurzaam en zeer lichtgewicht, wat een uitstekende combinatie is die niet veel stofzuigers je zullen bieden.

De stofzuiger is fijn in gebruik, ligt goed in de hand en is makkelijk hanteerbaar. Het gewicht van de stofzuiger valt heel goed mee. Het apparaat heeft een mooi design. De steel is goed in hoogt verstelbaar, dus zowel door grote als kleine mannen en vrouwen goed te gebruiken. 

Deze stofzuiger over een krachtige zuigkracht en een zelfreinigende kop, waardoor het een genot is om te gebruiken en perfect om die vervelende vlooien op te zuigen.

Bekijk deze de Miele complete C3 (en andere stofzuigers!) op bol.com

Best spray tegen vlooien in en om huis

Beaphar Dimethicare omgevingsspray

Beaphar Dimethicare Omgevingsspray is goed te gebruiken op tapijten, meubels, manden en andere plaatsen waar vlooien kunnen zitten. Dit middel immobiliseert vlooien en andere insecten zoals muggen, mijten en luizen op fysieke wijze.

Het bevat geen gif, maar siliconenmiddel dat een plakkend laagje om de parasieten aanbrengt. Hierdoor kunnen ze niet meer bewegen, kunnen ze zich niet voortplanten en gaan ze snel dood.

De dode vlooien kan je eenvoudig opzuigen met de stofzuiger!

Bekijk deze Beaphar Dimethicare spray (en andere sprays!) op bol.com

Trouwens… Wist je ook dat er natuurlijke alternatieven zijn om vlooien natuurlijk met huismiddelen te bestrijden? Lees daar in mijn artikel meer over.

Neem het hele huis onder handen, niet alleen de bank

Alle behandelingen met bestrijdingsmiddelen, of die nu chemisch zijn of niet, moeten altijd worden gevolgd door stofzuigen en schoonmaken. Je kan je daarnaast niet alleen tot een meubel, een kamer of een enkele huisdier beperken.

Het is essentieel om vlooien door het hele huis en bij alle huisdieren tegelijk te bestrijden. Anders kom je er echt niet vanaf!

Pak een vlooienprobleem altijd integraal aan: je huis, de tuin, het balkon en alle huisdieren. Allemaal en alles tegelijk.
Pak een vlooienprobleem altijd integraal aan: je huis, de tuin, het balkon en alle huisdieren. Allemaal en alles tegelijk.

Jouw ervaringen over het omgaan met een vlooienprobleem

Omgaan met een door vlooien besmette bank lijkt misschien een nachtmerrie, maar het is verrassend eenvoudig op te lossen wanneer je alle door mij beschreven stappen opvolgt. Omdat vlooien zich zo snel vermenigvuldigen, is het van essentieel belang dat je snel en zorgvuldig actie onderneemt om de vlooien te bestrijden voordat ze zich verder kunnen verspreiden.

Zoals altijd ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met een vlooienplaag in huis en voornamelijk met vlooien op de bank. Heb jij er nu last van en heb je hulp nodig? Of ben je al van de vlooien op je bank af en heb je voor ons de gouden tip?

Laat hieronder een berichtje achter!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie