Vlooien, zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. Is er gevaar?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
vlooien zwangerschap

Mensen met jonge kinderen, babies of zwangere vrouwen zijn meestal extra voorzichtig wanneer het aankomt op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien. Mensen hebben vragen over het veilig gebruik van de middelen tegen vlooien, of ze kwaad kunnen en of er alternatieven zijn.

Naast vragen over de te gebruiken bestrijdingsmiddelen zijn er vragen over de vlooien zelf, bijvoorbeeld of vlooien ziektes kunnen overbrengen, wat te doen bij baby’s met vlooienbeten en of vlooien tijdens de zwangerschap kwaad kunnen.

In dit artikel gaan we dieper in op al deze vragen. Ik leer je op veilig en verantwoorde wijze keuzes maken voor het bestrijden van vlooien en leg de risico’s duidelijk aan je uit. Maar eerst even de voornaamste vraag waar mensen mee zitten.

Zijn vlooien gevaarlijk voor jonge kinderen, baby’s en zwangere vrouwen? Nee, vlooien zijn vrijwel nooit echt gevaarlijk. Een baby met vlooienbeten is wel erg vervelend omdat het jeuken de baby wakker kan houden. Er zijn zorgen over het overbrengen van bacteriën naar baby’s en zwangere vrouwen, maar in het gros van de gevallen kan dat geen kwaad.

Lees hieronder meer om alles te weten te komen over vlooien en de risico’s voor de genoemde kwetsbare groepen.

Is het veilig om tijdens de zwangerschap vlooiensprays te gebruiken?

Tijdens de zwangerschap is het veilig om vlooiensprays te gebruiken. Vlooiensprays en andere huishoudelijke bestrijdingsmiddelen worden in Nederland door de Voedsel en Warenautoriteit nauwlettend gecontroleerd. Van geen enkele voor consumenten verkrijgbare vlooienspray, is bekend dat het geboorteafwijkingen kan veroorzaken bij een ongeboren baby’s.

Vlooiensprays kunnen tijdens de zwangerschap niet veel kwaad. Gevaarlijker is wanneer kleine kinderen het in hun mond kunnen stoppen.
Vlooiensprays kunnen tijdens de zwangerschap niet veel kwaad. Gevaarlijker is wanneer kleine kinderen het in hun mond kunnen stoppen.

Als je je zorgen maakt, kun je altijd iemand anders vragen om je huisdieren of de omgeving met de vlooienspray te behandelen. Een andere optie is om gebruik te maken van een natuurlijke vlooienspray of een zelfgemaakte vlooienspray op basis van natuurlijke huismiddelen.

Zorg er bij het gebruik van een vlooienbehandeling voor dat je de instructies zorgvuldig doorneemt en opvolgt. Het is altijd aan te raden om wanneer je de behandeling hebt toegepast, even de ramen te openen zodat het huis kan ventileren. Dat geldt bij sprays meer dan bij andere bestrijdingsmiddelen tegen vlooien.

Wanneer je tijdens het gebruik van een vlooienspray of een ander middel tegen vlooien toch een beetje op je huid of in je mond krijgt, is er niets ernstigs aan de hand. Het risico van bestrijdingsmiddelen speelt vooral bij langdurige of intense blootstelling, bijvoorbeeld wanneer je er dagelijks mee werkt.

Wanneer je wel met vlooiensprays werkt, bijvoorbeeld in een hondenkapsalon of als dierenarts, probeer het dan niet te gebruiken tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. Dit is wanneer je baby het meest kwetsbaar is voor de effecten van chemicaliën vanwege de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

De beste manier om vlooien op een voor kinderen en zwangere vrouwen veilige manier te bestrijden is door de vlooien met een stoomreiniger te bestrijden. Deze is bijvoorbeeld zeer geschikt:

Zijn vlooien gevaarlijk voor baby’s of zwangere vrouwen?

Een onderzoeker van de North Carolina State University in Californië in de Verenigde Staten heeft ontdekt dat bacteriën die worden overgedragen door vlooien mogelijk door de een zwangere vrouw aan haar baby kan worden overgedragen. Dit kan chronische infecties veroorzaken en de kans op geboorteafwijkingen vergroten.

De ziekte waar men in dit verband bang voor is, is de zogenaamde kattenkrabziekte. De kattenkrabziekte is een infectie met voornamelijk de bacterie Bartonella Henselae, en wordt overgedragen door besmette, bijtende dieren en insecten, zoals honden, katten teken en vlooien.

De grootste besmettingsbron van vlooien zijn huisdieren, maar dat wil niet zeggen dat mensen zonder huisdieren geen vlooien in huis kunnen krijgen.
De grootste besmettingsbron van vlooien zijn huisdieren, maar dat wil niet zeggen dat mensen zonder huisdieren geen vlooien in huis kunnen krijgen.

Het is aangetoond dat de door vlooien overgedragen chronische ziekten kunnen lijden tot terugkerende neurologische symptomen, waaronder hoofdpijn en geheugenverlies, evenals kortademigheid, spierzwakte en vermoeidheid.

Er is dus bewijs dat de door vlooien overgedragen infecties kan veroorzaken bij mensen met een normaal immuunsysteem en dat deze van de zwangere vrouwen op het kind kan worden overgedragen.

Mijn tips voor natuurlijke vlooien-oplossingen:

Maar. Dat iets mogelijk is, wil nog niet zeggen dat het gaat gebeuren of zelfs waarschijnlijk is. Vlooien kunnen zeker een risico vormen voor je ongeboren kind, maar dat is eerder uitzondering dan regel. In vrijwel alle gevallen waarbij er sprake is van een vlooienbesmetting in huis bij zwangere vrouwen, gaat het helemaal goed.

Welke lering moet je hier vooral uit trekken? Laat een vlooienbesmetting niet zomaar z’n beloop, maar onderneem direct actie om de vlooien te bestrijden. Dat geldt des te meer voor zwangere vrouwen.

De allerbeste manier om vlooien te bestrijden die ook nog eens veilig is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen is door gebruik te maken van een stoomreiniger. Een stoomreiniger doodt vlooien direct en is ontzettend makkelijk in gebruik. Kijk eens naar ze:

Wil je eerst meer weten over het bestrijden van vlooien met een stoomreiniger, lees dan mijn artikel daarover.

Hoe behandel je vlooienbeten bij baby’s?

Vlooien kunnen alle mensen en dieren bijten, dus zeker ook je baby. Vlooienbeten zijn niet gevaarlijk bij jonge kinderen, maar ze zijn wel zeer vervelend – vooral vlooienbeten bij baby’s.

De beten van vlooien zien eruit als kleine rode bultjes. Ze kunnen rood worden, opzwellen en na verloop van tijd zelfs blaren. Een baby kan je natuurlijk niet vertellen dat hij door een vlo is gebeten, dus houd je baby, zijn huidje en de omgeving goed in de gaten.

Het beste wat je voor kinderen met vlooienbeten kan doen is de huid te wassen en de nagels kort te houden.
Het beste wat je voor kinderen met vlooienbeten kan doen is de huid te wassen en de nagels kort te houden.

Dat geldt des te meer wanneer je huisdieren in huis hebt. Huisdieren die buiten komen, zoals honden en katten, zijn de grootste bronnen van vlooien in huis. Maar ook wanneer je geen huisdieren hebt, kan je last krijgen van vlooien in huis.

Schroom niet op contact op te nemen met je huisarts wanneer je vermoedt dat je baby door vlooien is gebeten. De huisarts kan iets tegen de jeuk voorschrijven.

Wat wel erg belangrijk is bij baby’s met vlooienbeten is dat je het huidje goed wast om infecties te voorkomen en daarnaast zijn nagels goed kort houdt om het openkrabben van de wondjes tegen te gaan. De allerbeste hulpmiddel hiervoor, zijn deze speciale pleisters van Azaron:

Wat zijn de gevaren van een vlooienbesmettingen voor jonge kinderen?

Wie huisdieren heeft, loop altijd een groter risico op vlooien. Maar ook zonder huisdieren kan je vlooien in huis krijgen Deze kleine insecten voeden zich met bloed en ander organisch materiaal. Buiten leven zij in het gras en op dieren. Vlooien kunnen erg hoog springen en kunnen zo op een voorbijkomende hond of kat springen.

Andere grote besmettingsbronnen zijn muizen en ratten. Volwassen vlooien voeden zich met het bloed van zowel dieren als mensen. Vlooien zijn over het algemeen ongevaarlijk, maar soms kan een vlooienbesmetting toch vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Vlooienbeten bij baby’s en kinderen

Baby’s en kinderen brengen meer tijd op de vloer door dan volwassenen en zijn daardoor makkelijk prooi.

Vlooienbeten kunnen geïnfecteerd raken als je kind of baby krabt of de huid rond de beet open haalt. Om infectie te voorkomen, moet in het geval van vlooienbeten de nagels knippen en de beten grondig wassen met water en zeep.

Allergisch voor vlooienbeten

Een allergie hebben voor vlooien is vervelend en komt bij kinderen veel meer voor dan bij volwassenen.
Een allergie hebben voor vlooien is vervelend en komt bij kinderen veel meer voor dan bij volwassenen.

Allergieën brengen extra risico’s met zich mee voor baby’s en kinderen. Sommige kinderen zijn allergisch voor de eiwitten die worden aangetroffen in vlooienspeeksel. Dit veroorzaakt een allergische reactie dat een veel groter deel van de huid kan aantasten.

Allergieën voor vlooienbeten komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Neem direct contact op met een arts wanneer je vermoedt dat er sprake is van een allergie voor vlooien.

Leer hier meer over in mijn artikel over Allergisch zijn voor vlooien.

Vlooien bestrijden in de buurt van kinderen en baby’s

Zelfs het bestrijden van vlooien kan een extra gevaar voor zuigelingen. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen bevatten giftige chemicaliën die kinderen kunnen inslikken.

Vlooienbanden en vlooiensprays blijven op de vacht van je huisdieren. Als een kind of baby het huisdier aanraakt of de gebieden waar het dier vaak ligt of speelt, kunnen de gifstoffen worden overgedragen op de handen en zo in de mond terechtkomen.

Daarnaast laten veel vlooienbestrijdingsmiddelen een giftig laagje achter op meubels en vloeren dat het kind binnen kan krijgen.

De allerbeste manier om vlooien in huis waar kinderen, baby’s of zwangere vrouwen aanwezig zijn, is door gebruik te maken van een voor vlooienbestrijding geschikte stoomreiniger. Lees mijn artikel daarover of bekijk deze aanrader op bol.com:

Het gevaar van vlooien verminderen

Veeg of stofzuig dagelijks de vloeren en het tapijt. Ook bedden moeten tegen vlooien worden behandeld en daarnaast moet je speciale aandacht aan de bank besteden.

Maak er een gewoonte van om de vacht van de huisdieren dagelijks uit te kammen met een vlooienkam. Regelmatig je huisdier in bad doen kan ook zeker geen kwaad.

Vlooien uit kleding verwijderen en houden is ook erg belang. Maak ten slotte op de juiste wijze van de wasmachine gebruik, vlooien zullen de wasmachine namelijk niet overleven wanneer je op de juiste wijze wast.

Wat zijn jouw ervaringen met vlooien bij baby’s kinderen en tijdens de zwangerschap?

Heb jij ervaring met vlooien in de buurt van baby’s en kinderen? Of heb je misschien tijdens je zwangerschap last gehad van vlooien in huis? Deel hieronder jouw ervaringen met ons, wij horen graag van je.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of hulp nodig bij het aanpakken van een vlooienprobleem in de buurt van de kids, laat hieronder een berichtje achter en we denken graag met je mee!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie