Vlooien in je haar en op je hoofdhuid – help!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Haar vlooien

Niemand houdt van vlooien. Deze kleine, vervelende insecten worden veelal met slechts hygiëne, onverzorgde huisdieren en andere slechte gewoonten in verband gebracht. Maar hoe zit dat nu met vlooien in menselijk haar?

Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.

Blijf lezen om afscheid te nemen van de gênante, jeukende overlast die vlooien in haar en op de hoofdhuid met zich meebrengen.

Het allerbelangrijkste om vlooien uit je haar te krijgen: was je kussen!

Voordat we dieper in gaan op het probleem van vlooien in het haar, eerst even het volgende. Je kan van alles doen om vlooien uit je haar en van je hoofdhuid af te krijgen, maar wanneer je je beddengoed niet vaak genoeg was, is dat allemaal voor niets!

Wassen, wassen en nog eens wassen dus om het probleem van vlooien in je haar aan te pakken. Daarbij is het verstandig om gebruik te maken van een goede Hygiënische wastoevoeging, zoals die van Dettol. Volg de link hieronder voor meer informatie.

Was je kussen, lakens, dekens en dekbedden samen met andere huishoudelijke of modeartikelen waar je haar mee in aanraking komt, zoals hoeden of handdoeken. De meeste, zo niet alle vlooien die de wasmachine in gaan, komen er niet levend uit. Stel de wasmachine in op de hoogste watertemperatuur die het wasgoed aankan.

Lees in mijn artikel over vlooien en de wasmachine meer tips over het goed wassen tegen een vlooienprobleem.

Kunnen vlooien wel in mensenhaar leven?

Vlooien hebben in principe alleen een gastheer nodig waarmee ze zich kunnen voeden. Ze hebben dit bloed vooral nodig om zich voort te planten. Daarnaast geven ze de voorkeur aan een beschutte omgeving, vandaar hun voorliefde voor huisdieren zoals honden en katten.

Is er geen hond of kat in de buurt? Het bloed van mensen en het haar of de kleding van mensen is het volgend doelwit. Nu je weet dat vlooien inderdaad heel goed op het hoofd (of elders op het lichaam!) en het haar van mensen kunnen leven, vraag je je misschien af hoe ze daar nu eigenlijk komen?

Vlooien kunnen heel ver en heel hoog springen. Onderzoek heeft aangetoond dat vlooien gemiddeld een afstand van 20 centimeter ver kunnen springen. Qua hoogte kunnen vlooien gemiddeld 6 centimeter springen, dit is de reden dat je de meeste vlooienbeten op je schenen krijgt, boven je enkels en onder je knieën.

Dus, nee, het is niet waarschijnlijk dat vlooien zo maar op je hoofd springen. Vlooien hebben geen vleugels en kunnen ook niet vliegen, zie ook mijn artikel over precies dat onderwerp. Veel waarschijnlijker is dat je de vlooien op je bed had en je er zo aan bent gekomen.

Er zijn vele manieren hoe iemand aan vlooien kan komen, maar de meeste wijzen in de richting van huisdieren zoals honden en katten. Ook is het mogelijk dat mensen geen huisdieren hebben maar wel last van vlooien krijgen.

Vlooien in mensenhaar en op de hoofdhuid

Vlooien kunnen zich als een lopend vuurtje verspreiden. Brengt een huisdier als een hond of kat de vlooien mee naar binnen, dan heb je binnen korte tijd overal: op het tapijt, op je kleding, in bed en elders.

De favoriete omgeving van vlooien is echter op dieren. Maar als vlooien deze geliefde gastheren niet vinden, is de mens de volgende keuze. Hoewel je last kunt krijgen van vlooien op je hoofd, is het hoofd van een men niet de meest ideale omgeving voor deze insecten.

Vlooien in je haar of op je hoofdhuid hebben kan erg vervelend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk en irritatie.
Vlooien in je haar of op je hoofdhuid hebben kan erg vervelend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk en irritatie.

Mensen zijn slechte gastheren voor vlooien: ze hebben een dikkere huid en veel minder haar dan honden of katten. Dit hebben vlooien nodig om zich goed voort te kunnen planten, dus de vruchtbaarheid van vrouwelijke vlooien zal bij mensen niet optimaal zijn.

Welke symptomen heeft het hebben van vlooien in je haar of op je huid?

Hoewel het voor hen nooit de eerste keuze zal zijn, kunnen vlooien hun weg vinden naar mensenhaar. In de afwezigheid van huisdieren zoals katten en honden, kunnen vlooien besluiten om hun volgende slachtoffer,mensen dus, op te zoeken.

Hoe weet je of er vlooien in je haar zitten?

Er zijn verschillende symptomen waar je op moet letten om te bepalen of je last hebt van vlooien in je haar. Veelvoorkomende symptomen zijn:

Intense jeuk
Je zal je hoofdhuid vaker dan normaal gaan krabben vanwege de vreselijke jeuk die door een vlooienbeet wordt veroorzaakt. Sommige mensen kunnen meer jeuk hebben dan andere, maar jeuk door vlooienbeten is meestal intenst.

Rode bultjes
Mensen die last hebben van vlooienbeten hebben mogelijk kleine rode stippen of bultjes op hun hoofd. Deze rode bultjes verschijnen vaak in kleine groepen. Ze verschijnen meestal rond de onderbenen, zoals de enkels en voeten, maar kunnen ook op iemands hoofdhuid verschijnen.

Allergische reacties
Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen wanneer ze slachtoffer worden van een vlooienbeet. Symptomen van een allergie voor vlooienbeten, zijn onder meer zwelling, misselijkheid en in ernstige gevallen ademhalingsmoeilijkheden. Denk je dat je een allergische reactie krijgt? Raadpleeg dan direct een arts!

Verreweg de meeste vlooienproblemen ontstaan de (huis)dieren in de vorm van honden, katten, konijnen, muizen of ratten.
Verreweg de meeste vlooienproblemen ontstaan de (huis)dieren in de vorm van honden, katten, konijnen, muizen of ratten.

Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien

Er zijn ontzettend veel verschillende producten te krijgen in de vorm van poeders, sprays en anders. Wellicht geef je de voorkeur aan een meer natuurlijke oplossing of wil je aan de slag met iets dat je al in huis hebt.

Azijn is een middel dat goed tegen vlooien in te zetten is. Een ander goed middel tegen vlooien is lavendel. En zo zijn er nog vele voorbeelden van producten die je misschien al in huis hebt waarmee je de vlooien in het haar of op de hoofdhuid kan bestrijden.

Voor een uitgebreidere lijst en meer toepassingsmogelijkheden lees je mijn artikel over Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien.

Hoe vlooien in haar of op de huid te bestrijden

Vlooien zijn vervelende en hardnekkige beestjes om te bestrijden. Gelukkig is het bestrijden van vlooien in het haar of op de hoofdhuid erg eenvoudig!

Vlooien kunnen zich niet goed vastpakken aan haren of je huid, dus je spoelt ze er makkelijk vanaf. Daarnaast kunnen vlooien niet goede tegen hoge temperaturen, dus warm douchen is dan ook zeer effectief.

Heb jij jeuk aan je hoofd en denk je dat dat door vlooien komt? Probeer dan eens Eucerin DermoCapilleire 5% shampoo. Deze shampoo gaat jeuk tegen en maakt hygienisch schoon. Volg de link hieronder om dit product op bol.com te bekijken:

Lees en volg de instructies zorgvuldig voordat je shampoo aanbrengt. Verspreid de shampoo over het haar en je hoofdhuid en laat het minimaal 15 minuten intrekken. Spoel de shampoo af met warm water. Gebruik een kam met fijne tanden om het uit te kammen en dode vlooien te verwijderen.

Een ander product dat veel wordt geprezen om tegen vlooien te gebruiken is tea tree olie en dan vooral een shampoo met tea tree olie.

Je gebruikt shampoos op basis van tea tree olie om het haar schoon te maken en jeuk door vlooien tegen te gaan. Er wordt aangenomen dat het een van de meest effectieve producten is om vlooien te doden. De tea tree olie is antiparasitair en kan vlooien en vlooieneiren bestrijden.

Mijn favoriete shampoo (voor hem en haar!) met tea tree olie is:

Andere tips tegen vlooien in het haar

Er wordt gezegd dat je haar wassen met afwasmiddel tegen vlooien kan helpen. Wel wordt daarbij geadviseerd om daarna je haar met reguliere shampoo en conditioner te wassen. Wellicht heeft dit iets met de ontvettende werking van afwasmiddel te maken.

Het gebruik van appelazijn is ook iets dat je vaak hoort. Breng de azijn aan op je haar en je hoofdhuid en laat het 15 minuten intrekken. Daarna was je je haar zoals gewoonlijk. Azijn werkt goed tegen vlooien en kan op deze wijze goed worden ingezet.

Hoe meer haar je hebt, hoe meer beschutting vlooien hebben. Knip je haar daarom zo kort als mogelijk en je zal automatisch minder last van vlooien hebben.

Jouw ervaringen met vlooien in het haar

Als je merkt dat er na mijn advies te hebben opgevolgd nog steeds regelmatig vlooien in je haar zitten, ga dan naar je huisarts of een dermatoloog voor meer informatie. Stress en jeuk zorgen voor slapeloosheid en zijn simpelweg niet fijn. Blijf er dan ook niet onnodig mee rondlopen.

Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of laat hieronder een reactie achter. Ook horen we graag over de ervaringen van anderen die last hebben gehad van vlooien in het haar.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Vlooien in je haar en op je hoofdhuid – help!”

Plaats een reactie