Vlooien in huis door muizen of ratten

Deel dit bericht op Pinterest:

een rat of muis met vlooien

Mensen staan er niet vaak bij stil, maar muizen, ratten en vlooien gaan vaak hand in hand. Wanneer je geen huisdieren hebt, en je hebt vlooien in huis, is de kans zeer groot dat dat komt door ratten of muizen.

Kan je vlooien in huis krijgen wanneer je last hebt van ratten of muizen? Ja, je kan zeker door ratten of muizen een vlooienprobleem krijgen. Naast huisdieren, zijn ongewenste knaagdieren de belangrijkste veroorzakers van een vlooienprobleem in huis.

Hoe kan je vlooien bestrijden die door muizen of ratten in huis zijn gekomen? Je kan een door muizen of ratten veroorzaakt vlooienprobleem slechts voorkomen doordat je eerst van deze knaagdieren afkomt. Dat doe je voornamelijk door het de toegang tot je woning onmogelijk te maken. Van de vlooien kom je het best af door dagelijks te stofzuigen, wassen en het gebruik van de juiste producten.

Nu dat we deze twee vragen even kort behandelt hebben, gaan we hieronder diepen in op het bestrijden van een probleem met vlooien door muizen en ratten.

Wat hebben vlooien, ratten en muizen met elkaar te maken – een vlooienprobleem in het kort

Heb je te maken met vlooien in huis? Heb je allerlei dingen geprobeerd en levert dat niets op? Je bent zeker niet allen. Dat is een veelgehoorde klacht. Vlooien zijn namelijk ongelooflijk hardnekkige insecten. Vlooien in huis bestrijden kost dan ook vaak veel tijd en moeite.

Een voorbeeld van die hardnekkigheid van vlooien is dat vlooieneieren vaak lastig te bestrijden zijn met sprays. Mensen weten niet welke vlooienbestrijdingsmiddelen ze waarvoor moeten bestrijden en denken dan dat hun moeite voor niets is geweest of dat het middel niet goed werkt.

Naast huisdieren, zijn ratten en muizen de grootste boosdoeners voor wat betreft het in huis brengen van vlooien.
Naast huisdieren, zijn ratten en muizen de grootste boosdoeners voor wat betreft het in huis brengen van vlooien.

Ook de wijze waarop vlooien een huis besmette getuigt van hun ontzettende veerkracht en hardnekkigheid. Als je alleen je huis behandelt en je huisdieren niet, dan zullen de vlooieneitjes van je hond zo weer de omgeving in komen.

Andersom ook, zijn de vlooien eenmaal van je huisdier af en niet uit huis, dan pikt je huisdier zo weer vlooien op. Een vlooienbesmetting bestrijden is dan ook een kwestie van het hele huis en alle huisdieren tegelijk aanpakken. En tijdens het behandelen vooral geduld hebben.

Vlooienbeten jeuken verschrikkelijk en wanneer je toch flink gaat krabben loop je nog de kans op uitslag, ontstekingen en erder.

Het hebben van vlooien kan ook psychisch zwaar zijn. Je wrijft elke twee minuten over je benen omdat je meent jeuk te voelen. Je onderzoekt je bed voordat je er ’s nachts in gaat en je durft niet meer met blote benen het huis door te gaan.

Wil je meer algemene informatie over vlooien? Bekijk dan eens mijn artikel met allerlei Weetjes over vlooien.

Maar wat hebben die vlooien nu met ratten en muizen te maken?

Vlooien komen veelal het huis in door mee te liften met een mens of dier. Dat kan jij zelf, je bezoek, je huisdier, maar ook een rat of een muis zijn. Meestal komen vlooien in huis door honden of katten, maar ook mensen zonder huisdieren kunnen last krijgen van vlooien in huis.

Maar wat heeft dat dan met ratten en muizen te maken? Nou, heel veel. Vlooien zijn vooral ’s nachts actief en verstoppen zich overdag. Eigenlijk net zoals ratten en muizen. Ook dat zijn echte nachtdieren. De kans dat een vlo op een rat of muis sprint is dan ook vele malen groter!

Vlooien voeden zich met het bloed van dieren en geven de voorkeur aan dieren met een vacht. Muizen en ratten zijn voor vlooien dan ook een heel aardig doelwit. En zo’n muis of rat vindt jouw huis maar een al te fijne omgeving om in of rondom te verblijven.

Vlooien, ratten en muizen in het kort

De vlo is opzoek naar een dier om zich mee te voeden en om eieren op te leggen en sprint op de rat of muis.

De rat of de muis met vlooien is opzoek naar vocht, voeding en onderdak en komt zo in de buurt van jouw huis.

De vlo of een vlooienei springt of valt in de buurt van jouw huis van de muis of rat af en dan zit de vlo zomaar bij jou in huis.

Hoe weet je of de vlooien door muizen of ratten komen?

Als jij last hebt van vlooien in huis en je weet bij voorbaat al dat er muizen of ratten in de buurt zijn, dan is de kans zeer groot dat de vlooien in huis door de ratten of muizen komen. Huisdieren zoals honden en katten zijn de voornaamste bron van vlooien, maar ratten en muizen staan stipt op de tweede plaats.

Je komt niet van de vlooien in huis af als je niet eerst de muizen en ratten aanpakt.
Je komt niet van de vlooien in huis af als je niet eerst de muizen en ratten aanpakt.

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen om 1 van 2 redenen: je hebt vlooien in huis en je vraagt je af of die van ratten of muizen kunnen komen of je hebt vlooien in huis waar je niet vanaf komt en vermoedt dat dat door ratten of muizen uit je omgeving komt.

Hoe dan ook, in dit artikel ga ik je er mee helpen en ik weet zeker dat jij door het opvolgen van mijn advies zowel van de vlooien als van de ratten en muizen afkomt.

Bij gebrek aan het zien van de muizen of ratten zelf, zijn er een aantal kenmerken waar je op kan letten om te weten te komen of je ratten of muizen in de omgeving hebt.

Kenmerken van ratten of muizen in de omgeving

Ratten en muizen kunnen aanzienlijke schade aan je huis veroorzaken door te knagen op houtwerk, meubels, kabels, wat mogelijk brand kan veroorzaken. Daarnaast kunnen ze voor een fikse rommel zorgen door aan vuilniszakken en ander afval te klagen.

Muizen en ratten veroorzaken ook nog eens een gezondheidsrisico, omdat beide soorten knaagdieren uitwerpselen achterlaten en urine gebruiken om hun territorium af te bakenen. Dit brengt potentieel gevaarlijke bacteriën en virussen met zich mee die zij in en rond huis kunnen verspreiden.

Er zijn ook nog eens een aantal tekenen van ratten of muizen rond huis die je kan horen. Denk aan het geluid van geknaag, gepiep of kleine snelle voetstapjes van rennende knaagdieren. Je hebt trouwens meer kans dat je ze ’s nacht hoort, want dan zijn ze actiever.

Enkele kenmerken van muizen of ratten in de buurt zijn:

 • Donkere, ovale keutels
 • Tekenen van geknaag aan hout, tapijt, meubels of draden
 • Kapotte voedselverpakkingen
 • Hoopjes gescheurd papier of karton
 • Een sterke ammoniak-geur dat afkomstig is van de urine
 • Olieachtig of vettige afscheiding aan de onderkant van muren of deuren

Ratten en muizen – en dus ook vlooien – voorkomen

In de titel van dit hoofdstuk staat wel “voorkomen”, maar ook in het geval van huidig overlast moet je dit advies stipt opvolgen.

De beste manier om muizen en ratten te voorkomen is door ervoor te zorgen dat ze je woning niet in kunnen en buiten je woning niets te zoeken hebben. Hoe doe je dat?

 1. Controleer langs alle buitenmuren of er ruimtes zijn waar muizen of ratten doorheen zouden kunnen komen. Besteed extra aandacht aan gebieden rond ramen, deuren en (ventilatie)roosters. Zorg ervoor dat je alle gaten en kieren zorgvuldig dicht.
 2. Ga de kelder en de zolder na op eventuele toegangspunten van ratten of muizen. Ook hier moet je alle gaten, scheuren en kieren zorgvuldig dichten. En bedenk je dat ratten en muizen al door de kleinste gaatjes passen. Wees zorgvuldig!
 3. Ruim eventuele buitenruimtes zoals de voortuin, de achtertuin en het balkon goed op. Besteed hierbij extra aandacht aan etenswaren voor ratten en muizen. Zet dus nooit afval buiten! Ook moet je bronnen van water vermijden. Heb je een vijver, dek deze dan af met gaas.

Als je de bovenste stappen doorlopen hebt, dan hoef je je alleen nog zorgen te maken over de ratten of muizen die je in huis hebt. Er kunnen immers geen nieuwe bij komen.

Of je nu wel of niet in de veronderstelling bent dat je ratten of muizen in huis of in de tuin hebt, is het een goed idee om preventief een aantal muizenvallen te zetten. Moderne muizenvallen zijn bijzonder effectief en makkelijk in gebruik.

Ik raad je de Wonact muizenvallen van harte aan. Het gevoelige plateau van de Wonact muizenval slaat krachtig dicht en zorgt voor een snelle dood van muizen en ratten. Je kunt de dode muis of rat gemakkelijk weggooien, zonder dat je het dier hoeft aan te raken door middel van een speciale hendel.

Bekijk de deze geweldige muizen- en rattenvallen nu op bol.com door de link hieronder te volgen:

Hoe moet je de door ratten en muizen achtergelaten vlooien bestrijden?

Nu gaan we over op het bestrijden va de vlooien. Besef je echter wel dat het volkomen zinloos is om de vlooien te bestrijden als je nog altijd last hebt van de muizen of ratten. Je hebt er dan immers na een paar dagen weer last van.

De truc van het bestrijden van vlooien door ratten en muizen is om eerst deze knaagdieren aan te pakken en daarna pas de vlooien.

Het bestrijden van de vlooien pak je als volgt aan:

 1. Heb je huisdieren, behandel deze dan tegen vlooien. Dat kan je het beste door door gebruik te maken van vlooienmiddelen als vlooiendruppels en halsbanden. Deze producten werken langere tijd en worden beter door honden en katten verdragen dan sprays.
 2. Stofzuigen en stoormreinigen. Dagelijks stofzuigen van tapijten en vloerkleding zorgt ervoor dat je de vlooienpopulatie zo laag mogelijk houdt. Door te stoomreinigen tegen vlooien (lees mijn artikel daarover!) doodt je ook nog eens de vlooieneieren diep in de vezels van je tapijt.
 3. Meubels schoonmaken. Reinig je meubels, door te stofzuigen wat je kan stofzuigen, in de wasmachine te wassen wat je kan wassen en voor al het overige gebruik te maken van een goede vlooienspray.
 4. Wasgoed. Het doen van de was bij een vlooienprobleem is een kunst op zich. De kern is om lang te wassen op de hoogst mogelijke temperaturen.
 5. Doorzetten. Het bestrijden van vlooien door muizen of ratten is geen sprint, maar een marathon. Het is belangrijk dat je dagelijks blijft schoonmaken en ook wanneer je even geen verschil merkt, door blijft zetten. Je komt echt van deze hardnekkige beestjes af!

Als je alle stappen doorlopen hebt, dan moet je binnen enkele dagen al een flinke vermindering zien van de vlooien in huis. Na 1 tot 2 weken ben je in zijn geheel van de vlooien af.

Loopt het anders dan verwacht en zitten er ondanks alle inspanningen nog vlooien in huis? Neem dan eens mijn artikel Vlooien willen maar niet weggaan voor meer informatie omtrent dit probleem.

Kunnen muizen en ratten thuis een vlooienprobleem veroorzaken?

Ratten en muizen zijn op zichzelf al een gevaar voor de gezondheid en kunnen verantwoordelijk zijn voor aanzienlijke schade aan een huis. Hun uitwerpselen veroorzaken ziektes, terwijl hun tanden en nagels door alles van de bedrading en isolatie tot houtwerk en kozijnen krabben en klauwen.

Bovendien dragen muizen en ratten vaak uitwendige parasieten (ectoparasieten). Dit zijn parasieten die buiten hun lichaam leven zoals vlooien, mijten en teken. Het zijn echter de vlooien waar we in dit artikel de aandacht op vestigen, maar wees je ook van de andere gevaren bewust.

Ratten, muizen en vlooien gaan hand in hand en daarom moet je ze als een probleem behandelen. Pak je de ratten of muizen niet eerst aan, dan zitten de vlooien er weer. Pak je alleen de ratten of muizen aan, dan blijf je met de vlooien zitten.

Het probleem van vlooien door ratten en muizen

Heb je die vlooien, ratten of muizen eenmaal in huis, dan kan het een flinke klus worden om ze effectief te bestrijden.
Heb je die vlooien, ratten of muizen eenmaal in huis, dan kan het een flinke klus worden om ze effectief te bestrijden.

Vlooien hebben bloed nodig om zich voort te kunnen planten. Deze parasitaire insecten zullen op zoek gaan naar een geschikte gastheer om van te leven. Hoewel vlooien gemakkelijk een huis kunnen binnendringen, geven ze de voorkeur aan dieren met een vacht zoals katten en honden.

Maar ja, in Nederland vind je nu eenmaal geen wilde honden of katten buiten. Dus de meest geschikte dieren met een vacht die vlooien buiten kunnen vinden, zijn muizen en ratten. Vrijwel alle muizen en ratten dragen vlooien met zich mee. Wanneer jij ratten of muizen hebt in huis of in de omgeving, is de kans op vlooien erg groot.

Wanneer muizen of ratten eenmaal je huis of je tuin binnen zijn gedrongen, zullen ze als eerste een nest bouwen en op zoek gaan naar voedsel. Ze rennen dan heel je huis of tuin door.

Muizen en ratten dragen vlooien met zich mee en het bestrijden van ratten of muizen op zich is al vervelend genoeg. Combineer dat met een vlooienprobleem en dan zijn de rapen pas echt gaar! Vlooien en vlooieneieren zitten niet vast aan de muizen of ratten en vallen er gewoon af. Een vlooienprobleem is dan snel aan de orde.

Vlooien op muizen en ratten vormen een potentieel gezondheidsrisico voor zowel mens als dier. Ze hebben vaak lintwormen en wanneer ze in contact komen met menselijke voeding, kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tip: Probeer een goede omgevingsspray tegen vlooien. Lees in dit artikel welke in de beste vind!

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt?

Een vlo zelf zien kan lastig zijn, maar de gevolgen van vlooien in huis zullen je echt niet ontgaan. Zeker niet wanneer je zelf last krijgt van de jeuk. Er is echter nog meer waar je op kunt letten om erachter te komen of je vlooien in huis hebt.

Tekenen dat je vlooien in huis hebt

Het hebben van knaagdieren zoals muizen of ratten in of om het huis is een duidelijk eerste teken dat je last hebt of gaat krijgen van vlooien. Anderen tekenen dat je mogelijk vlooien in huis hebt, zijn onder meer:

 1. Krabben en jeuk
  Als jij of je huisdier meer last hebt van jeuk en krabben, dan wijst dat in de richting van vlooien. Bij mensen zal je merken dat de jeuk zich vooral tot de onderbenen beperkt en bij honden of katten zie je het meer richting de bovenbenen en de buik.
 2. Onverklaarbare bultjes en striemen
  Vlooienbeten kunnen zich ontwikkelen tot bultjes en striemen. Zeker bij mensen en dieren die overgevoelig zijn voor de eiwitten in vlooienspeeksel hebben dit probleem vaken.
 3. Vreemde donkere stof op beddengoed
  Vlooieneieren zijn ronde witte korrels die kunnen opvallen op donker beddengoed. Op lichter beddengoed kunnen de uitwerpselen van vlooien gaan opvallen. Dit zijn donkere stoffige korreltjes die een beetje op fijngemalen peper lijken.
 4. Haarverlies
  Dit zie je vooral bij huisdieren, maar ook mensen kunnen vlooien in hun haar of op hun hoofdhuid krijgen. Het kan je gaan opvallen dat er door het krabben sprake kan zijn van haarverlies.
 5. Ratten, muizen en vlooien
  Ratten en muizen kunnen vlooien bij zich hebben. De vlooien kunnen zich verstoppen in de vacht van dit ongedierte en komen terecht in je huis, op je tapijt, kleding of op je huisdieren. Heb je alles gedaan om de vlooien aan te pakken, maar ze blijven maar komen, dan is de kans dat dit probleem door muizen of ratten komt steeds groter.

Tip: De allerbeste wapen in de strijd tegen vlooien is de stoomreiniger, lees hier meer!

Heb jij ervaring van vlooien in huis door muizen of ratten?

Wanneer je ratten, muizen of vlooien in huis hebt, kan dit een groot probleem zijn. Dat komt omdat de vlooien overal in uw huis eieren kunnen leggen en uiteindelijk in een zeer korte tijd grote populaties kunnen vormen. Daarnaast kunnen de ratten en muizen zich ook heel snel vermenigvuldigen. Dit verspreidt het vlooienprobleem rond huis alleen maar sneller.

Heb jij weleens last gehad van vlooien in huis door muizen of ratten? Hoe heb jij dat toen aangepakt en hoe lang deed je erover om ze weer weg te krijgen. Deel je ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.

Als je een vraag hebt over iets in dit artikel of over het aanpakken van een vlooienprobleem in het algemeen, dan mag je uiteraard hieronder ook een berichtje achterlaten en dan zal ik mijn best doen om je op weg te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie