Vlooien vallen: welke zijn er en hoe zet je ze in?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest

Een vlooienplaag in huis is niet iets dat je langzaam maar zeker bekruipt. Opeens zie je overal vlooien en voor je het weet zitten je benen onder de vlooienbeten. Ondertussen heb jij ontzettend veel jeuk en krab je je rot.

Vlooien kunnen elke dag 20 tot 50 eieren leggen. In één maand kan een vrouwelijke vlo makkelijk 600 nakomelingen voortbrengen. Die vlooien op den duur ook weer en voor je het weet zit je huis helemaal onder.

Als je niet onmiddellijk actie onderneemt, wordt je huis overspoeld door vlooien. Vlooienvallen zijn een geweldig hulpmiddel om een vlooienbesmetting te bestrijden. Maar wellicht niet op de manier zoals je in eerste instantie zou denken,

Werken vlooienvallen om vlooien te bestrijden? Vlooienvallen zijn prima hulpmiddelen om vlooien te bestrijden. Niet om zoveel mogelijk vlooien te doden, want dan zou je je huis vol moeten zetten, maar wel om plaatselijk vlooien te verminderen en om in de gaten te houden hoe effectief je andere bestrijdingsmethoden zijn.

Lees hieronder meer om alles te weten te komen over vlooien bestrijden met vlooienvallen en hoe je de vallen het beste in kan zetten.

Wat zijn vlooienvallen?

Vlooienvallen zijn apparaten om vlooien naar binnen te lokken en ze vervolgens te vangen, te doden of af te schrikken. Hierdoor wordt het bestrijden van vlooien gemakkelijker. Vlooienvallen zijn erg handig om in de buurt van besmettingshaarden, zoals de slaapplaats van je hond of kat, te plaatsen.

Het belangrijkste idee is gebaseerd op het feit dat vlooien worden aangetrokken door een warmtebron of een lichtbron. Vlooien zijn immers altijd op zoek naar een gastheer om van te voeden. Door dit na te bootsen, wordt de vlo aangetrokken en komt deze in de val terecht.

Dit is de reden waarom de meeste vlooienvallen werken op basis van licht en warmte. De licht en de warmte zorgen ervoor dat de vlo denkt dat er een dier aanwezig is, gaat de val in en komt in aanraking met het mechanisme. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een elektrisch schokje of gif om de vlo te doden.

Ook zijn er vlooienvallen met een soort plakband onderop waar de vlo aan vast komt te zitten. Ten slotte zijn er de elektrische vlooienafweer apparaten die, door middel van een hoge toon, die mensen niet kunnen horen, vlooien op afstand houdt.

Welke soorten vlooienvallen bestaan er allemaal

Vlooien zijn overal een probleem. Maar mensen met huisdieren of mensen die veel tijd doorbrengen in de natuur lopen een hoger risico. Ook kunnen muizen of ratten vlooien bij zich dragen.

Een vlo springt maar al te graag op een mens of dier om zich mee te voeden en eieren te leggen. Vooral als het gaat om een dier met een flinke vacht.

De verschillende soorten vlooienvallen zijn:

  • Geluid – Deze vlooienvallen proberen vlooien aan te trekken of af te weren door middel van een geluid.
  • Warmte – Vlooien komen op warmte af, deze vlooienvallen maken daar gebruik van.
  • Licht – Vlooien zien licht en warmte als tekenen van dieren en komen daar op af.
  • Lokstof – De vlooien worden door middel van een lokstof gelokt

Vlooienvallen kun je overal wel kopen, zoals in de bouwmarkt of bij de drogist. Maar de meeste vlooienvallen die te koop zijn, zijn vrij nutteloos. Of ze werken niet, of ze zijn erg duur. Nee, wil je gebruik maken van een vlooienval, maak er dan even zelf een.

Wat is de beste soort vlooienval?

De beste plaats om een vlooienval neer te zetten is in de buurt van je bed, in de woonkamer of in de buurt van de slaapplaats van je hond of kat.
De beste plaats om een vlooienval neer te zetten is in de buurt van je bed, in de woonkamer of in de buurt van de slaapplaats van je hond of kat.

Dat is een makkelijke vraag, met een makkelijk antwoord. De meest effectieve vlooienvallen zijn vallen die vlooien op basis van warmte lokken. Waarom? Dat is waar vlooien in de natuur ook de aangetrokken worden.

Omdat vlooien aantrekken op basis van warmte zo effectief werkt, gaan we daar in het onderstaand hoofdstuk over hoe je een zelfgemaakte vlooienval maakt zeker gebruik van maken.

Hoe maak je een effectieve zelfgemaakte vlooienval

Je wilt geen geld uitgeven aan vlooienvallen wanneer een doe-het-zelf-vlooienval binnen twee minuten en voor heel weinig geld te maken is. Sterker nog, ik durf te wedden dat deze vlooienval nog vele malen effectiever is dan een vlooienval die je in de winkel koopt.

Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk alle onderdelen / ingrediënten waarschijnlijk wel in huis zal hebben.

Je het het volgende nodig om zelf een vlooienval te maken:

  • Een groot bord, het liefst een soepbord, maar ieder bord waar je een laagje vloeistof in kan doen is prima!
  • Stroop of afwasmiddel – het maakt allemaal niet uit welke!
  • Een lamp die je naar beneden kan richten, zoals een leeslamp of bureaulamp. Anders is een kaars zoals een waxinelichtje prima

Je maakt de vlooienval als volgt:

  1. Leg het bord ergens neer waar je verwacht dat vlooien aanwezig zijn of waar je de vlooienpopulatie iets uit wil dunnen.
  2. Vul het bord met een klein laagje stroop of zeepsop.
  3. Zet de lamp op ongeveer 30-40 CM van het bord en doe deze aan. Heb je niet een geschikte lamp kunnen vinden? Doe een waxinelichtje in het midden van het bord.

Je bent klaar! Nu is het een kwestie van wachten totdat vlooien op de warmte afkomen.

Werken vlooienvallen echt?

Ja en nee. Nee in de zin dat je je vlooienbesmetting niet met vlooienvallen gaat oplossen. Dat zeker niet. Dan zou jou wel 50 vlooienvallen overal in huis moeten plaatsen, maar dan nog zal een dergelijke aanpak op het totaal helemaal niets uithalen.

Maar waar zijn die vlooienvallen dan voor? De twee doelen van vlooienvallen:

Vlooienvallen geven een goede indicatie van de ernst van een vlooienprobleem
Een goed hulpmiddel als je daadwerkelijk een vlooienprobleem in huis hebt. Vlooienvallen maken het gemakkelijker om de situatie te beoordelen door gemakkelijk aan te tonen of je meer of minder vlooien dan voorheen in huis hebt,

Je kunt eenvoudig het verschil tussen het aantal vlooien per dag tellen en kijken of het aantal vlooien in huis inderdaad afneemt.

Vlooienvallen kunnen het aantal volwassen vlooien op een bepaalde plaats sterk verminderen
Je kunt de vlooienval naast een door vlooien drukbezochte plaats zetten of op een plaats waar je de vlooien tijdelijk sterk wilt verminderen. Voorbeelden hiervan zijn: naast je bed, naast de slaapplaats van je hond of kat of in de woonkamer.

Denk goed na wat je wilt bereiken voordat je een vlooienval plaatst. Waar wil je van de vlooien af of waar wil je weten hoe effectief jouw aanpak is?
Denk goed na wat je wilt bereiken voordat je een vlooienval plaatst. Waar wil je van de vlooien af of waar wil je weten hoe effectief jouw aanpak is?

Waar kan je de vlooienvallen het beste neerzetten.

Om vlooienvallen het meest effectief te gebruiken, zet je ze neer op plekken waar je het meeste last hebt van vlooien of in de buurt van plekken waar je snel even van de vlooien af wilt: denk aan bij je bed voordat je gaat slapen.

Omdat vlooien het meest worden aangetrokken tot huisdieren, zou de meest logische plaats voor de vlooienval de plaats zijn waar je hond of kat het meeste tijd doorbrengt. Heeft je hond een eigen kussen, of mand, dan is dat de sowieso een goede plaats om een val neer te zetten

Als je jezelf tegen vlooienbeten wilt beschermen, kun je de vallen weer het beste neerzetten in kamers waar je de meeste tijd doorbrengt.

Op die manier kan je ervoor zorgen dat de vlooien worden afgeleid en zich richten op de door jou geplaatste vlooienvallen.

Tips om vlooienvallen op de juiste manier te gebruiken

Wanneer je tijd en geld steekt in het bestrijden van een vlooienprobleem in en rond huis, is het belangrijk om dat op een juiste manier te doen. Ga stapsgewijs en zorgvuldig te werk om de vlooien op de juiste manier aan te pakken en je vlooienvallen zo effectief mogelijk te gebruiken.

Maak gebruik van vlooiensprays om een hardnekkige plaag aan te pakken

De zogenaamde omgevingssprays tegen vlooien zijn sprays die je in huis tegen vlooien in kunt zetten. Zeker voor de moeilijk bereikbare plaatsen is dit een aanrader. Volg de link hiervoor voor mijn artikel met meer informatie.

Bescherm je huisdieren altijd en overal

Honden, katten en andere huisdieren zijn nu eenmaal de meest waarschijnlijke doelwitten van vlooien en die zijn waarschijnlijk dan ook degene die de vlooien mee naar huis hebben gebracht. Lees mijn artikel over vlooienmiddelen voor honden en katten en vlooienshampoo’s voor honden en katten voor ideeen over hoe je jouw huisdier kunt helpen.

Gebruik de wasmachine op de juiste manier

Wist je dat je wasmachine erg goed is in het bestrijden van vlooien? Lees hier meer over het inzetten van de wasmachine tegen vlooien. In het kort is lang en heest wassen het beste dat je kan doen.

De stoomreiniger is de allerbeste wapen in de strijd tegen vlooien

De stoomreiniger doodt vlooien, vlooienlarven en vlooieneieren snel en effectief. Er is geen ander middel dat zo goed is tegen vlooien als de stoomreiniger. Lees mijn artikel over stoomreinigers tegen vlooien voor meer informatie over het gebruik en waar je op moet letten.

Conclusie en ervaringen met vlooienvallen

Als je huisdieren hebt of veel in de natuur komt, dan kan het bijna niet anders dan dat je ooit eens met vlooien te maken zult krijgen. Het is dan zaak om de vlooienbesmetting zo snel en effectief mogelijk aan te pakken. Daarbij kan een vlooienval een handig hulpmiddel zijn

Vlooienvallen zijn een goede manier om te testen of je überhaupt een vlooienprobleem hebt en hoe effectief je bestrijding van de vlooien is. Daarnaast zijn vlooienvallen een uitstekende aanvulling op andere vlooienbestrijdingsmiddelen.

Heb jij weleens een vlooienval gebruikt? Wat voor soort was het en wat was daarmee jouw ervaring? Heb je mijn zelfgemaakt vlooienval geprobeerd, dan wil ik dat natuurlijk al helemaal weten! Laat hieronder een berichtje achter.

Heb je vragen over vlooienvallen in het bijzonder of over vlooienbestrijding in het algemeen, laat dan hieronder een berichtje achter en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie