Allergisch voor vlooien, wat kun je daar tegen doen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Allergie voor vlooien

De meeste mensen zullen geen ernstige symptomen krijgen van een vlooienbeet. Over het algemeen dragen vlooien geen ziekten. Een vlooienbeet is voor de meeste mensen dan ook niet meer dan een paar bultjes en vervelende jeuk.

Jonge kinderen en mensen die allergisch zijn, kunnen wel vervelende klachten krijgen door vlooienbeten. Dit kan bijvoorbeeld zwelling en jeuk zijn. De huid kan geïrriteerd en pijnlijk worden rond de beet. Soms verschijnt er netelroos of uitslag. De beet veelvuldig krabben kan een infectie veroorzaken.

Kan je allergisch zijn voor vlooienbeten? Dat kan zeker. Zowel mensen als dieren kunnen allergisch zijn voor vlooienbeten. De meest voorkomende symptomen zijn een geïrriteerde en pijnlijke huid. Behandeling kan gemakkelijk met middelen tegen jeuk van de drogist of een middel op recept van de huisarts.

In de meeste gevallen zijn vlooien hinderlijk en lastig te bestrijden, maar ze veroorzaken geen ernstige symptomen. Wanneer er sprake is van een allergie bij mens, hond of kat zou dat anders kunnen zijn. Lees hieronder meer over vlooienallergieën.

Hoe zit een allergische reactie op een vlooienbeet eruit?

Sommige mensen hebben een allergische reactie op vlooienbeten. Als je allergisch bent voor vlooien, kan het immuunsysteem op de insectenbeet reageren en een verhoogde hoeveelheid histamine afgeven. Histamine is een onderdeel van jouw natuurlijk afweersysteem en normaal gesproken geen enkel probleem.

Bij iemand met een vlooienallergie of overgevoeligheid, kan dit een ernstige allergische reactie veroorzaken. Een dergelijke reactie wordt anafylaxie wordt genoemd.

Symptomen van anafylaxie zijn onder meer:

 • intense jeuk
 • uitslag of netelroos
 • kortademigheid
 • zwelling van het gezicht, handen, mond of lippen

Anafylaxie kan in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld. Vermoed je dat dit bij jou het geval is? Zoek dan direct medische hulp.

Een vlooienbeet kan ook geïnfecteerd raken, bijvoorbeeld door veelvuldig krabben. Dan is er niet zozeer sprake van een allergie, maar door het krabben van de jeukende vlooienbeet kan een infectie optreden.

In sommige gevallen dragen vlooien ziekten met zich mee die zijn kunnen overgedragen door te bijten. Enkele bekende gevallen uit het verleden zijn de pest en tyfus. Tegenwoordig of je je daar weinig zorgen over te maken. Een ziekte opgelopen door een vlo zou bijzonder zeldzaam zijn.

Hoe zit het met vlooienbeten?

Vlooien voeden zich voornamelijk met het bloed van mensen en dieren, voornamelijk honden, katten, muizen en ratten. Vlooien kunnen zich dus ook op mensen vestigen en hen bijten. Nadat vlooien zich met het bloed van een gastheer hebben gevoed, kunnen zij wel 3 maanden overleven.

Vlooienbeten kunnen allergische reacties veroorzaken, maar ze hebben meestal niet een ernstige impact op de gezondheid van een persoon. Jeuk is vaak het ergste dat iemand overkomt.

Beten van vlooien zijn normaal gesproken erg klein met een centrale rode vlek, vaak in groepen van drie of vier. Bij mensen zal je de vlooienbeten meestal op de onderbenen kunnen vinden. Bij dieren zitten ze vaak wat meer verspreid, maar de vlooienbeten zich op de buik en op de bovenzijde van de binnenkant van hun pootjes bevinden.

Behandelingen voor vlooienbeten

Behandeling van vlooienbeten kan variëren van eenvoudige natuurlijke huismiddeltjes tot medicijnen op recept.

Enkele voorbeelden zijn:

In de meeste gevallen verdwijnen vlooienbeten zonder een bijzondere behandeling. Het beste dat je kan doen is de jeuk onderdrukken zodat je niet tot krabben geneigd bent. Daar zijn allerlei producten voor te vinden. Zelf vind ik deze pleisters van Azaron erg handig:

Vlooienallergie bij honden en katten

Vlooienbeten zorgen zowel bij mensen als bij huisdieren voor jeuk. Sommige honden en katten kunnen, net zoals mensen, allergisch of overgevoelig zijn voor de beten van vlooien. De dierenarts kan zo nodig vlooienallergie of overgevoeligheid voor vlooienbeten vaststellen.

Op een vlooienallergie moet je direct actie ondernemen. Laat het niet zitten, maar doe iets tegen de jeuk en bestrijd de vlooien.
Op een vlooienallergie moet je direct actie ondernemen. Laat het niet zitten, maar doe iets tegen de jeuk en bestrijd de vlooien.

Hoe dan ook, het is niet aan te raden om een afwachtende houding aan te nemen wanneer je hond of kat last heeft van vlooien. Ten eerste heeft je huisdier er ontzettend veel last van en ten tweede komen die vlooien echt overal terecht.

Veel katten en honden zijn allergisch voor vlooien. De gevolgen van een vlooienallergie is zelfs de meest voorkomende ziekte bij honden. Vlooienallergieën nemen vaak toe in de zomer, en huisdieren met seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts, hebben meer kans op een allergische reactie op vlooienbeten.

Symptomen van een vlooienallergie bij honden en katten

Wanneer een vlo je hond of kat bijt om om zich met het bloed te voeden, injecteert het speeksel in de huid van je huisdier. Vlooienspeeksel is irriterend voor de meeste dieren, zo ook voor de mens. De stoffen in het vlooienspeeksel is wat de allergische reactie veroorzaakt.

De gewone jeuk van een vlooienbeet is niet hetzelfde als die van een vlooienallergie. De jeuk als gevolg van een vlooienallergie is vele malen erger en zal langer aanhouden. De jeuk als gevolg van een vlooienallergie kan wel twee weken aanhouden en het krabben als gevolg van de jeuk kan zelfs schadelijk voor de huid van je huisdier.

Enkele symptomen waar een allergie voor vlooien uit kan blijken:

 • Uitslag of geïrriteerde en bloedende plekken op het lichaam van uw huisdier. Honden hebben het meestal bij de binnenzijde van hun achterpoten, buik of staart. Katten hebben het vaker in de buurt van hun nek en gezicht.
 • Haaruitval, vooral rond de vlooienbeten.
 • Kleine rode of roze bultjes.
 • Constant jeuk, bijten, klauwen en het likken van de wonden.

Merk je dergelijke symptomen bij je hond of kat? Laat het beestje er dan niet mee zitten en onderneem direct actie. Ik raad onderstaande spray van Beaphar aan om direct verlichting te geven. Houd een flesje in huis “voor het geval dat”.

Wat moet je doen in het geval van een vlooienallergie bij honden en katten?

Hieronder volgt een stappenplan voor het helpen van je hond of kat met een vlooienallergie.

Stap 1: Ga met je hond of kat naar de dierenarts

Je kan maar beter een keer voor niets naar de dierenarts zijn geweest dan dat er toch sprake is van een vlooienallergie bij je hond of kat.
Je kan maar beter een keer voor niets naar de dierenarts zijn geweest dan dat er toch sprake is van een vlooienallergie bij je hond of kat.

Heeft je huisdier de symptomen die je hierboven hebt gelezen, ga er dan niet zonder meer vanuit dat je hond of kat geen vlooienallergie heeft. Een allergische reactie op vlooienbeten kan weken aanhouden, ook wanneer de vlooien al zijn verdwenen.

Een dierenarts controleert de vacht en het huid van je huisdier. Hij gaat op zoek naar vlooien en vlooienuitwerpselen. Ook wanneer er geen allergie voor vlooien speelt, maar er iets anders aan de hand is, zal de dierenarts je hier meestal direct mee kunnen helpen.

Een hond of kat dat zich veel krabt of bijt is zorgelijk, want dat kan tot wondjes leiden die weer kunnen gaan ontsteken. Laat het dus niet op zijn beloop. Probeer onderstaande natuurlijke druppels eens om je huisdier verlichting te geven bij jeuk.

Stap 2: Bestrijd de vlooien

Een einde maken aan de overlast van een vlooienallergie van je huisdier betekent het bestrijden van de vlooien. Hoewel ze vaker in warmere maanden voorkomen, kunnen vlooien ook in de winter binnenshuis leven.

Het bestrijden van vlooien moet overigens het hele jaar door gebeuren. Het maandelijks gebruik maken van vlooiendruppels is voor alle honden- en kattenbezitters aan te raden. Sommige vlooienbanden werken ook goed.

Klik hier om de vlooiendruppels die bol.com voor katten en honden in het assortiment heeft nader te bekijken.

Medicatie is slechts het halve werk. Vlooien leven niet alleen op dieren. Vlooien leven in tapijten, beddengoed en andere oppervlakken in in huis. Daarom is het belangrijk om alles dat mogelijk besmet is met vlooien en de wasmachine in kan, regelmatig te wassen.

Het aanpakken van een vlooienprobleem is niet ingewikkeld, maar vergt wel wat tijd en moeite.
Het aanpakken van een vlooienprobleem is niet ingewikkeld, maar vergt wel wat tijd en moeite.

Om vlooien, vlooieneitjes en larven te verwijderen, stofzuig je tapijten, grotere vloerkleden en stoelen en banken. Lees mijn artikelen over vlooien bestrijden op de bank en vlooien bestrijden in bed voor meer gedetailleerde informatie.

Je kunt ook overwegen om vlooienspray op tapijten en gestoffeerde meubels te gebruiken. Deze zogenaamde omgevingssprays tegen vlooien werken bijzonder goed en zijn vaak niet te duur.

Een stoomreiniger is het ultieme wapen wanneer het gaat om vlooien in huis bestrijden. Lees mijn artikel over het gebruik van stoomreinigers tegen vlooien voor meer informatie en tips.

Stap 3: Verlicht de jeuk

Jeuk bij katten en honden leidt vaak tot krabben en bijten en dat gaat dan weer van kwaad naar erger. Probeer je in te denken dat je huisdier niet alleen last heeft van de vlooienbeten, maar de vlooien zelf krioelen over zijn leven. Geef fijn idee dus.

Probeer iets aan de jeuk van je hond of kat te doen. Dat hoeven geen dure shampoos of andere middelen te zijn, want er zijn voldoende natuurlijke huismiddelen tegen vlooien en jeuk die bijzonder effectief zijn.

Denk hierbij aan:

 • Lavendel – Verlicht jeuk en bestrijdt vlooien
 • Zout – Droogt vlooien uit
 • Azijn – Verlicht jeuk, bestrijdt vlooien en weert ze af

Stap 4: Herhaal behandelingen en werk aan het voorkomen van toekomstige vlooienproblemen

Ik kan het hier niet vaak genoeg herhalen, maar: voorkomen is beter dan genezen. Straks heb je alles gedaan wat je kon doen en dan komen de vlooien weer terug. Laat dat niet zover komen en zorg dat je jezelf, je omgeving en je huisdieren tegen vlooien beschermt.

Vlooiendruppels blijven gebruiken, dagelijks blijven wassen en stofzuigen en je hond of kat goed in de gaten houden, zijn dingen die je voortdurend moet doen om problemen met vlooien voor te zijn.

Je weet nu wat je moet doen bij een vlooienprobleem en welke producten en middelen je daarbij kan helpen. Zorg ervoor dat je alles in voorraad hebt en dat je de voorzorgsmaatregelen niet laat versloffen.

Heb jij te maken gehad met een vlooienallergie van jezelf of van een huisdier?

Heb jij ervaring met een vlooienallergie, bij jezelf of bij een huisdier? Of heb je ervaring met vlooienbeten die tot erger hebben geleid. Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw verhaal met ons. Zeker wanneer jij de gouden tip hebt tegen vlooienbeten!

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen, of zijn er onduidelijkheden? Laat hieronder een bericht achter en ik kom er op terug.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie