Worden vlooien resistent tegen Frontline, Advantage, Seresto of andere middelen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Lezersvraag

Onderzoek toont aan dat de gewone kattenvlo resistentie heeft ontwikkeld tegen sommige vlooienbestrijdingsproducten die al tientallen jaren op huisdieren of op de omgeving worden gebruikt, zoals organofosfaten, pyrethroïden en carbamaten. De middelen die wij tegenwoordig gebruiken hebben echter veelal andere werkzame stoffen.

Nu is er echter bezorgdheid ontstaan ​​dat vlooien door de ontwikkeling en het wijdverbreide gebruik van nieuwere producten, waaronder handige orale en plaatselijke middelen, tekenen van resistentie tegen deze chemicaliën zouden kunnen vertonen. Volgens onderzoek blijkt dit echter niet het geval te zijn.

Dierenartsen hebben het moeilijk wanneer iemand de effectiviteit van de plaatselijk aan te brengen anti vlooien middelen in twijfel trekt. Ze kunnen de klant immers niet dwingen de productaanwijzingen op te volgen en ze kunnen ook niet zorgen dat het stipt op tijd wordt gebruikt.

Een klant vragen over het gebruik van de middelen, de thuisomgeving en onbehandelde huisdieren kan mogelijk meer informatie geven. Wat je echter maar al te vaak ziet, is dat iemand die klaagt over een anti vlooien-middel de zaakjes niet even goed op orde heeft als deze persoon denkt.

Worden vlooien resistent tegen Frontline, Advantage, Seresto of andere middelen? Feitelijk is er wel iets aan resistentie, maar dat is niet de reden dat het middel niet werkt. Vaker dan niet, werkt het middel niet goed omdat de productaanwijzingen niet worden opgevolgd, de omgeving niet wordt aangepakt of omdat er andere dieren aanwezig zijn die niet worden behandeld.

In dit artikel lees je alles over het gebruik van anti vlooien middelen als Frontline, Advantage en Seresto en hoe het nu echt zit met resistentie en het gebruik ervan.

Wat moet je doen als een product als Frontline, Seresto of Advantage werkt niet?

Frontline en Frontline Plus behoren tot de meest populaire vlooienbestrijdingsproducten op de markt. Toch zie je steeds weer op discussiefora en elders op het internet opmerkingen van honden- en kattenbezitters die beweren dat Frontline niet werkt.

Een vlooienprobleem begint buiten en zodra het binnenkomt zijn de rapen pas echt gaar. Je kunt er met behulp van geschikte middelen prima vanaf komen, maar je moet er wel wat voor doen.
Een vlooienprobleem begint buiten en zodra het binnenkomt zijn de rapen pas echt gaar. Je kunt er met behulp van geschikte middelen prima vanaf komen, maar je moet er wel wat voor doen.

Commerciële producten zoals Frontline, Advantage, Advantix, Seresto en Beaphar gebruiken een speciale formule om vlooien te bestrijden. Elk van hen bevat verschillende chemicaliën, waarvan er een aantal gevaarlijk kunnen zijn. Sommige van deze chemicaliën zijn effectiever dan andere bij vlooienbestrijding.

Een vlo is een zeer hardnekkig wezen, het is moeilijk te beheersen omdat het zich zo snel voortplant en moeilijk te doden vanwege zijn robuuste lichaamsstructuur.

Kan een vlo een weerstand opbouwen tegen chemicaliën zoals Fipronil, een belangrijk ingrediënt in Frontline? Heel waarschijnlijk. Er zijn aanwijzingen dat insecten na verloop van tijd een bepaalde mate van immuniteit of resistentie kunnen opbouwen voor bepaalde chemicaliën.

Als je een commercieel product zoals Frontline gebruikt, zorg er dan voor dat u de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant nauwkeurig volgt. Dat is altijd de eerste stap. Maar er zijn nog twee punten waar je goed op moet letten voordat je de conclusie trekt dat het product niet werkt:

  1. Behandel alle dieren. Heb je maar één dier met vlooien -dat is bijna onmogelijk-, maar behandel je de rest niet, dan kom je nooit van de vlooien af. Alle andere dieren zoals honden en katten moeten tegen vlooien worden behandeld.
  2. Vergeet de omgeving niet. Daarbij bedoel ik bijvoorbeeld vaak stofzuigen, veel wassen en ook de verdere omgeving in de gaten houden. Hieronder lees je daar meer over.

Zijn er alternatieven op de markt voor Frontlinie en Advantage?

Houd je beste vriend vrij van vlooien door altijd de instructies van een anti vlooienmiddel goed op te volgen.
Houd je beste vriend vrij van vlooien door altijd de instructies van een anti vlooienmiddel goed op te volgen.

Frontline en Frontline Plus behoren tot de meest populaire vlooienbestrijdingsproducten. Toch zie je steeds weer op discussieforums en in forums opmerkingen van honden- en kattenbezitters die beweren dat Frontline niet werkt.

Mijn ervaring is dat Frontline prima helpt, maar wil je eens iets anders proberen? Probeer dan eens een product van het merk Beaphar.

Beaphar is toonaangevend op het gebied van diergeneesmiddelen en verzorgingsmiddelen. Beaphar heeft vlooienbestrijdingsmiddelen indien er vlooien bij honden en katten aanwezig zijn, maar ook ontwormingsmiddelen voor het ontwormen van je hond of kat.

Ook als het gaat om het verzorgen van je viervoeters heeft Beaphar een complete lijn aan verzorgingsproducten zoals Beaphar shampoo, Beaphar huidverzorgingsproducten en dieetvoedingen. Dankzij de grote variatie aan producten heeft dit merk alles als het gaat om de gezondheid van je huisdieren. Geef je huisdier de beste verzorging met Beaphar.

Klik hier om de producten van Baephar die bol.com aanbiedt te bekijken.

Wat betekent resistentie tegen vlooienmiddelen eigenlijk?

Resistentie is een erfelijke verandering in de gevoeligheid van een plaagpopulatie die tot uiting komt in het herhaaldelijk falen van een product om het verwachte controleniveau te bereiken bij gebruik volgens de labelaanbeveling voor die plaagsoort.

Hoewel resistentie is aangetoond voor sommige traditionele vlooienbestrijdingsproducten die in het milieu en bij huisdieren worden gebruikt, is er geen afname in gevoeligheid aangetoond voor fenylpyrazolen (bijv. Fipronil, een werkzame stof in Frontline ).

Of er wel of niet resistentie tegen een bepaalde stof ontstaat, hangt van een heleboel factoren af. Enkele voorbeelden zij het chemische gedrag van de insecticide zelf, hoe lang de stof in de omgeving en bij huisdieren aanwezig blijft en hoeveel behandelingen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken.

Omgekeerd hebben bepaalde factoren de neiging om de kans op resistentieontwikkeling voor een specifiek insecticide te verminderen. Producten die volwassen vlooien snel genoeg doden om voeding en het leggen van eieren te voorkomen, kunnen een voordeel hebben, als de vlooien geen tijd hebben om eieren te leggen, heb je ook geen nakomelingen en zal er nooit van resistentie sprake zijn.

Verder kunnen producten die meerdere werkingsmechanismen of synergisme tussen hun chemische componenten vertonen, een voordeel hebben dat de kans op resistentie bij vlooien beperkt.

De term resistentie kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Een expert kan zeggen dat elke vorm van afname in werkzaamheid resistentie is. Maar zolang de stof in kwestie zijn werk voldoende kan blijven doen, zal er in de volksmond geen sprake van resistentie zijn.

Als parasitologen over resistentie praten, betekent dat niet noodzakelijk een totaal gebrek aan werkzaamheid.

Onderzoek toont geen noemenswaardige weerstand aan!

Sinds de introductie van de middelen die de werking heeft om het groeien van de insecten tegen te gaan, lufenuron, fipronil en imidacloprid halverwege de jaren negentig, is er weinig bewijs dat er resistentie is ontstaan.

Wanneer er sprake is van het niet werken van vlooienbestrijdingsproducten, is dat meestal het gevolg van oneigenlijk gebruik van het product en niet een gevolg van weerstand van vlooien tegen de actieve stoffen.

Het niet op de juiste wijze toepassen of toediening van het product, het niet behandelen van alle huisdieren in het huishouden, frequent baden (wat de effectiviteit van sommige producten kan verminderen) en het stoppen van de behandeling tijdens de wintermaanden bijdragen aan het niet werken van de behandeling.

Bovendien kunnen huisdieren die met succes met een product zijn behandeld, opnieuw besmet raken met vlooien, wat door sommige eigenaren van gezelschapsdieren verkeerd kan worden geïnterpreteerd als een mislukte behandeling.

Voor wat betreft het doorbehandelen in de winter, heb ik een artikel geschreven genaamd Komen vlooien in de winter voor? Kijk daar ook eens naar.

In een poging vlooien te bestrijden schakelen mensen vaak over op een ander product en het resistentieverhaal groeit

Wat mensen waarschijnlijk zullen zien, is dat nieuwe vlooien uit de omgeving de hond of kant weer besmetten. Dit in tegenstelling tot vlooien die overleven na een juiste gebruik van een anti vlooien product.

Zonder onderzoek, zeggen experts, is het moeilijk te achterhalen waarom vlooien na behandeling van een huisdier blijven zitten. Een ding waarover onderzoekers het eens zijn, is dat het geen weerstandsprobleem is maar eerder aan de huisdiereigenaar zelf te wijten is.

Menselijke fouten blijken keer op keer de oorzaak te zijn van gebrek aan resultaat. Wel is het zo dat bepaalde parasieten, zelfs binnen dezelfde soort, moeilijker uit te roeien zijn dan andere. Dat zou in dergelijke gevallen mee kunnen spelen.

Dit betekent dat wanneer je van iemand hebt gehoord dat het vlooienprobleem eindigt met één toediening, jouw probleem dat misschien niet doet. In deze gevallen moet je ijverig zijn met het wassen van het beddengoed van huisdieren en overig, het gebruik van een spray in de omgeving en maar blijven stofzuigen

Voor wat betreft het wassen, nog het volgende. In mijn artikel over Hoe de wasmachine tegen vlooien kan worden ingezet geef ik nog meer tips. Het gebruik van een hygiënische toevoeging zoals het artikel hieronder is daar een goed voorbeeld van. Neem eens een kijkje naar:

Je moet leren hoe een vlooienprobleem bij honden en katten te bestrijden

Honden en katten die overal mogen komen, verspreiden een vlooienprobleem door het hele huis. Je komt er dan ook alleen vanaf door het hele huis aan te pakken.
Honden en katten die overal mogen komen, verspreiden een vlooienprobleem door het hele huis. Je komt er dan ook alleen vanaf door het hele huis aan te pakken.

Sommige mensen hebben onrealistische verwachtingen van producten tegen vlooien. Reclame speelt daarbij een grote rol. De belofte eenvoudig een huisdier van vlooien te ontdoen is maar lastig waar te maken. Daar is echt meer voor nodig dan een paar druppeltjes vlooienmiddel.

Vlooien kunnen 40 tot 50 eieren per dag kan leggen, en het is nodig is om alle huisdieren te behandelen. De behandeling moet stipt iedere maand worden herhaald en ook de omgeving moet goed van vlooien worden ontdaan.

Druppelen, stofzuigen, schoonmaken, dweilen, sprayen en wassen zijn allemaal noodzakelijk op een vlooienprobleem effectief aan te pakken. Behandeling van de omgeving tegen vlooien is dan ook waar het hieronder over verder zal gaan.

Behandeling de omgeving tegen vlooien

Na het toepassen van een plaatselijke behandeling kan iemand de fout maken om een ​​huisdier volledig en gedurende langere tijd binnen te houden. Dit is niet nodig en betekent alleen dat vlooienlarven en vlooieneitjes het tapijt in zullen vallen. Daar leven de vlooien weer verder en wanneer zij volwassenen zijn zullen ze zoeken naar de dichtstbijzijnde warm lichaam van een mens, kat of hond om zich te voeden.

Er zijn veel verhalen van mensen die denken dat ze het vlooienprobleem in huis helpen op te lossen terwijl ze het toch echt erger maken.

Tapijten en zachte oppervlakken zijn meestal de omgeving van de eerste levenscyclus van vlooien, pas wanneer ze volwassen worden gaan vlooien op zoek naar een gastheer om zich te voeden. Dit onderstreept maar weer de noodzaak om de omgeving te reinigen door te stofzuigen en gebruik te maken van sprays.

Naast binnenshuis, moet je ook aan de buitenzijde van je huis denken. Heb je een tuin of een balkon? Zorg dat je deze ook vlooienvrij houdt! Wellicht kan je in mijn artikel over Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien iets vinden dat je in kan zetten.

Wat zijn jouw ervaringen met producten als Fipronil of Advantage tegen vlooien?

Heb jij een van de in dit artikel genoemde producten gebruikt, of ken je wellicht een andere? We horen graag jouw ervaringen. Uiteraard mag je hieronder ook een vraag stellen! Laat je berichtje hieronder achter en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen.

Wil je meer weten over vlooien en hoe vlooien te bestrijden? In mijn artikel Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien lees je meer algemene informatie.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie