Hoe moet je vliegende mieren bestrijden?

Deel dit bericht op Pinterest:

vliegende mieren bestrijden

Rond de maand augustus zie je een grote opkomst van vliegende mieren in Nederland. Vooral na een flinke regenbui op een warme dag is de kans dat je een vliegende mier tegenkomt groot. Vliegende mieren bestrijden hoeft niet lastig te zijn.

Hoe moet je vliegende mieren bestrijden? Vliegende mieren zijn de geslachtsrijpe mieren uit een mierenkolonie. Je bestrijdt ze niet anders dan reguliere mieren: met een spray, lokdoos of poeder.

Waar deze vliegende mieren vandaan komen, waar je zoal op moet letten en vooral ook hoe je ze moet bestrijden, lees je hieronder.

Wat zijn vliegende mieren?

Een grote mierenkolonie met een uitgebreid nest.
Na verloop van tijd zal een grote mierenkolonie de vliegende mieren erop uit sturen om een nieuwe nest te vestigen.

In een mierenkolonie wonen en werken een paar verschillende soorten mieren: mannetjes, werksters (steriele vrouwtjes) en de koningin. De geslachtsrijpe mannetjes en vrouwtjes hebben vleugels. Deze vleugels gebruiken zij om de zogenaamde bruidsvlucht uit de voeren.

De bruidsvlucht is een term voor het verlaten van de nest door de gevleugelde mannetjes en vrouwtjes. Dat doen zij om te paren en vervolgens een andere nestplaats de zoeken. De mannetjes overleven dit niet en de vrouwtjes vestigen zich elders.

Doordat de koningin die op zoek is naar een nieuwe nestplaats kan vliegen, is het mogelijk dat zij flinke afstanden aflegt of juist op hoge plaatsen kan komen. Dit verklaart het opkomen van koloniën op balkons of in hangende bloempotten.

De mieren moeten het nest wel verlaten om inteelt te voorkomen. Zij vliegen dan naar hun toekomstige partners uit een andere mierenkolonie en planten zich daarmee voort. Het mannetje gaat dood en het vrouwtje wordt de koningin van haar nieuwe kolonie.

Vliegende mieren zijn een slecht teken

Vliegende mieren zijn de de volwassen mieren die zich kunnen voortplanten. Wanneer je dus last hebt van vliegende mieren, zo veel last dat je deze wilt bestrijden, dan betekent dat dat er een kolonie in de buurt is. Immers, het bestaan van een plaag aan vliegende mieren betekent dat de kolonie klaar is om zich uit te breiden. Daarom gaan de vliegende mieren op pad gaan.

Vliegende mieren kunnen erg vervelend worden, omdat ze ook als groep op pad kunnen gaan. Dit doen zij om zich tegen hun natuurlijke vijanden te beschermen. In een groep ben je als mier immers veiliger.

De vliegende mier kom je vaak meestal tegen op een mooie, zomerse dag na een aantal dagen van regen. Fel zonlicht, weinig tot geen wind en hoge temperaturen zijn tekenen voor de vliegende mieren om er op uit te trekken. De zomermaanden lenen hier zich het beste voor.

Een enkele vliegende mier betekend dus dat je waarschijnlijk te maken hebt met een koningin dat zich ergens wil vestigen. Wanneer je er vaker meerdere ziet betekent dit dat er een kolonie in de buurt is. Vaak kun je dit zien aan een mierennest (ook wel mierenhoop genoemd) in de buurt.

Heb je last van veel mieren in huis, maar weet je niet waar je met het bestrijden ervan moet beginnen? In mijn artikel Hoe kom je van mieren af? Een grondige aanpak geef ik een uitgebreide uitleg.

Kunnen vliegende mieren bijten of steken?

Ja, vliegende mieren kunnen meestal bijten of steken. Maar dat kan alleen wanneer de vliegende mier tot een soort behoort die dat doet. Ik hebben een uitgebreid artikel geschreven genaamd Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig? hierin vind je veel meer informatie over mierensteken en -beten.

Vliegende mieren in huis bestrijden

Loszittende plinten zijn erg aantrekkelijk voor vliegende mieren
Een voorbeeld van een plaats waar vliegende mieren zich graag in huis zullen vestigen. Wil je vliegende mieren effectief bestrijden, zorg er dan voor dat zij geen plaatsen hebben om zich in huis te verstoppen.

Zoals geschreven, kom je vliegende mieren meestal buiten en in de zomermaanden tegen. Het kan echter voorkomen dat je buiten de zomermaanden last hebt van vliegende mieren in huis. Wanneer dat het geval is, kan je een groot probleem hebben: een mierennest in huis.

Voordat we overgaan tot het bestrijden van vliegende mieren buitenshuis, is het verstandig om te bespreken hoe we de mieren binnenshuis aan kunnen pakken. Dat vergt namelijk een iets andere aanpak.

Buien is het makkelijker om allerhande bestrijdingsmiddelen te gebruiken om van de vliegende mieren af te komen dan binnen. Je moet immers rekening houden met jezelf, huisgenoten, kleine kinderen en huisdieren. Om die reden wordt aangeraden om niet in huis te sprayen of poeders te gebruiken, maar om lokdozen neer te leggen.

Lokdozen tegen (vliegende) mieren bevatten een lokstof. Vaak iets zoets, en een langzaam werkend vergif of een ander middel waar mieren niet tegen kunnen. De hoop is dat de mieren op het zoete lokstof afkomen en vervolgens het gif meenemen naar het nest. Daar komen alle aanwezige mieren ermee in aanraking en worden ook zij verdelgd. Het gif werkt dus langzaam zodat de mier de tijd heeft om terug naar het nest te keren.

Wij raden het gebruik van ECOstyle lokdozen aan vanwege de lange werkingsduur en omdat deze zijn na te vullen. Lekker economisch dus! Ook de lokdozen van Luxan zijn een goede keuze en worden zelfs door professionals ingezet. Bestel ze nu direct via bol.com door op de link hieronder te klikken

Mocht je nog wat meer onderzoek naar een goede lokdoos willen doen, dan heb ik een artikel over mijn ervaring en de ervaring van anderen met de lokdozen van hg. Neem deze rustig even door!

Hoe bestrijd ik de vliegende mieren buiten?

Het bestrijden van vliegende mieren buitenshuis hoeft geen lastige klus te zijn. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat je goed zoekt waar de mieren vandaan komen. Meerdere vliegende mieren duidt immers op een nest in de buurt. Vaak tussen tegels in de tuin, op het gazon of simpelweg onder een mierenhoop in de buurt.

Nadat je de herkomst van de vliegende mieren hebt gevonden, zorg je ervoor dat je met een geschikt middel de aanwezige mieren bestrijdt. Om mieren buiten te bestrijden, geef ik de voorkeur aan natuurlijke bestrijdingsmiddelen die mijn bloemen, planten en bomen geen kwaad doen.

Hoe bestrijd je vliegende mieren tussen tegels?

Zo maak je het zand tussen de tegels los.
Zo maak je het zand tussen de tegels los.

Maak het het zand tussen de tegels of de mierenhoop los door flink met een stok of ander object te roeren, breng er een goede mierenpoeder (ik raad hiervoor de mierenpoeder van ECOstyle) op aan en veeg het allemaal goed door met kokend water en een harde bezem.

Zoals altijd is het aan te raden om voorzichtig te zijn met kinderen en huisdieren wanneer je gebruik hebt gemaakt van een chemisch bestrijdingsmiddel. Lees mijn uitgebreid artikel over Hoe moet je mieren onder tegels bestrijden? Een blijvende oplossing.

Hoe moet je vliegende mieren in het gazon bestrijden?

Vliegende mieren in het gazon bestrijden doe je eigenlijk niet anders dan wanneer je last hebt van gewone mieren in je gazon. Ik ben een voorstander van het gebruik van een natuurlijke mierenpoeder waar mogelijk. Helaas zijn mijn ervaringen om mieren in het gazon te bestrijden minder mee.

Ik raad het gebruik van de mierenpoeder van HG (klik hier voor mijn ervaringen) aan voor het gebruik in het gazon. Het is een kwestie van strooien op de juiste plaatsen – vooral rond het nest. En afwachten. Eventueel herhalen wanneer het geregend heeft omdat de ondergrond droog moet blijven.

De mierenpoeder van HG kan je eenvoudig via bol.com bestellen door op onderstaande link te klikken:

Ik heb een artikel geschreven Mieren in het gazon bestrijden in 3 eenvoudige stappen waarin ik stap voor stap aangeef hoe je van een mierenprobleem in het gazon af komt.

Een stapsgewijze aanpak van vliegende mieren

Je hebt nu voldoende informatie om de vliegende mieren in en om huis aan te pakken. Met de tips in de artikel moet je een heel eind komen. Voor de duidelijk tref je hieronder een stapsgewijze plan om mieren aan te pakken.

Stappen om een mierenprobleem met vliegende mieren aan te pakken:

  • Houd binnen de boel droog en schoon
  • Plaats lokdozen om de mieren binnen te bestrijden
  • Zorg voor een verzorgde tuin
  • Gebruik een mierdenpoeder om in de tuin de mieren te bestrijden

Voor een complete en uitgebreide gids om van begin tot eind een mierenprobleem op te lossen lees je Mieren bestrijden: Een gids voor binnen en buiten.

Hopelijk heeft dit artikel je voldoende uitleg gegeven over vliegende mieren en hoe je deze kunt bestrijden. Wij zijn altijd benieuwd naar jouw eigen ervaringen, dus laat hieronder een berichtje achter en vertel ons hoe jij van de mieren af bent gekomen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Hoe moet je vliegende mieren bestrijden?”

Plaats een reactie