Zijn vlooien gevaarlijk voor mensen en dieren?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
gevaren van vlooien

Vlooien zijn een van de vervelendste plaaginsecten die je je maar voor kunt stellen. Vlooien veroorzaken veel overlast in huis, bij mensen en bij huisdieren. Zeker naarmate het weer warmer wordt en de vlooien zichin volle gang voortplanten, loop je risico op vlooienproblemen.

Vlooien zijn bijzonder vervelend, ze veroorzaken vrijwel altijd jeuk bij de dieren en mensen in hun omgeving. Gelukkig zijn vlooien niet erg in de zin dat ze je spullen, meubels en kleding niet zullen aantasten.

Wel krijg ik regelmatig de vraag: Zijn vlooien gevaarlijk voor mensen en dieren? Gelukkig zijn vlooien over het algemeen niet erg gevaarlijk. Het valt best mee met de ziektes die ze kunnen verspreiden en complicaties van de jeuk en het krabben is meestal het ergste.

Een reëel gevaar voor mensen of dieren vormen vlooien niet, maar mensen blijven ongerust over vlooien en de risico’s daaromtrent. In dit artikel geef ik een zo helder mogelijk overzicht van de risico’s van vlooien en wat je er zoal tegen kunt doen.

De drie belangrijkste feiten over het gevaar van vlooien

Hier zijn drie van de belangrijkste dingen die je moet weten over de risico’s van vlooien:

Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer, maar ze kunnen meer dan 3 maanden zonder bloed leven. Het bloed gebruiken zij voornamelijk bij het voortplanten. Een vrouwtje kan tot 15 keer haar eigen gewicht aan bloed opnemen en kan dan ook flink in volume toenemen.

Vlooien voeden zich niet alleen met het bloed van honden en katten. Gastheren om te eten kunnen vogels, andere zoogdieren, reptielen en mensen zijn. Veel voorkomende dieren waar vlooien bij te vinden zijn, zijn dan ook muizen, ratten en konijnen.

Vlooien kunnen tot ruim 20 cm hoog springen. Dat is ook de reden waarom mensen meestal rond hun onderbenen worden gebeten en honden en katten op hun buik en aan de binnenzijde van hun bovenbenen.

Wil je meer algemene informatie over vlooien, lees dan mijn artikel met allerhande vlooienweetjes voor meer informatie.

Wat voor risico’s loop je door vlooien?

Het grootste probleem van vlooien is de jeuk, maar er zijn andere gevaren waar je best rekening mee kunt houden. Lees hieronder meer.
Het grootste probleem van vlooien is de jeuk, maar er zijn andere gevaren waar je best rekening mee kunt houden. Lees hieronder meer.

Vlooien vormen over het algemeen geen gezondheidsrisico voor mensen, maar ze kunnen langdurige jeuk veroorzaken die bij veelvuldig krabben tot een infectie leidt. Vlooien kunnen ook luchtwegaandoeningen en complicaties daaromtrent verergeren.

Als je huisdier vlooien heeft, kan je huisdier een allergische reactie krijgen op het speeksel van de vlo. Ook mensen kunnen allergisch zijn voor vlooien. Lees mij artikel over vlooienallergie bij mensen en dieren voor meer informatie.

Vlooien kunnen een grote verscheidenheid aan problemen bij huisdieren veroorzaken, maar de meest voorkomende is huidirritatie en infectie vanwege het krabben. Door de constante jeuk kan de huid openbreken en korstjes vormen die geïnfecteerd kunnen raken.

Datzelfde geldt overigens ook voor mensen, maar mensen zullen zich beter kunnen inhouden. Azaron heeft overigens geweldige pleisters hiervoor op de markt gebracht, probeer ze maar eens:

Naast huidirritatie en andere externe problemen lopen huisdieren ook risico op interne complicaties door vlooienbeten en parasitaire aandoeningen. Dat zelfde kan theoretisch ook bij mensen voorkomen, maar dat geldt meer voor kinderen en baby’s dan voor volwassenen.

Ten slotte is er nog de kwestie van zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben bijzondere risico’s bij vlooienproblemen waarvoor ik je voor meer informatie naar mijn uitgebreid artikel daarover verwijs.

Infecties oplopen door vlooien?

Een tweede probleem veroorzaakt door vlooien zijn lintwormen. Dit zijn parasieten die aan je hond of kat kunnen worden doorgegeven wanneer ze de vlo daadwerkelijk binnenkrijgen. Dat gebeurt meestal door het knagen en likken.

Kleine kinderen en baby’s lopen hetzelfde risico. Zij stoppen meer in hun mond en raken van alles aan waar een volwassene van af zou blijven.

Hoe gaat zo’n besmetting met lintwormen door vlooien? De lintworm zit eerst in de vlo, de vlooienlarve eet namelijk lintwormeneitjes en groeit dan in je kind, hond of kat verder wanneer deze de vlo met het lintworm binnenkrijgt.

De meeste problemen door vlooien die bij honden en katten voorkomen kan je voorkomen door een goede verzorging.
De meeste problemen door vlooien die bij honden en katten voorkomen kan je voorkomen door een goede verzorging.

Gelukkig zijn lintwormen over het algemeen niet ernstig en kan je huisarts of je dierenarts je prima iets voorschrijven.

Een ander probleem dat weleens wordt genoemd is bloedarmoede door veelvuldig voedende vlooien. Dat is naar mijn idee enigszins vergezocht. Hoewel een hond of kat echt helemaal onder de vlooien kan zitten, zullen die vlooien niet zoveel bloed kunnen drinken om bloedarmoede te veroorzaken.

Wanneer bloedarmoede door vlooien echt zou spelen, dan is er meer aan de hand. Dan heb je het echt over extreme verwaarlozing van je huisdier. Mocht je toch het vermoeden hebben dat dit een reëel risico is, neem dan direct contact op met de dierenarts voor advies.

Wat voor invloed heeft het seizoen op do risico’s van vlooien?

Hoe lekkerder het weer, hoe meer mensen en dieren buiten zijn en hoe langer je buiten bent hoe meer kans op vlooien je hebt. Daarbij speelt ook nog dat vlooien van dezelfde temperaturen houden als mensen en de meeste huisdieren, dus de lente en de zomer zijn echte vlooienseizoenen.

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat je in de winter geen vlooien kunt hebben. Vlooien in huis in de winter is zeker mogelijk, buiten is het immers koud en binnen lekker warm.

Het risico dat je loopt op problemen door vlooien heeft veel te maken met het klimaat waarin je leeft. In gebieden of tijden met vriestemperaturen worden vlooien gedood door de kou of blijven ze slapen tot het warme weer terugkeert. Nederland heeft in de zomer en de lente vooral een probleem met vlooien.

In andere landen kan dat sterk verschillen, dus houd daar rekening mee. Zeker als je je hond meeneemt op vakantie naar een ander land. Wees dan voorbereid en neem een goede vlooienspray mee. Ik raad deze vlooienspray aan:

Het is sowieso wel goed om een vlooienspray in huis te halen. Lees mijn artikel over de beste vlooiensprays voor honden en katten voor meer tips en ideeën.

Maar het risico van vlooien beperkt zich niet alleen tot de zomer…

Tijdens de warmere maanden, van eind maart tot begin oktober, worden vlooien altijd buiten op wilde dieren aangetroffen en dus ook op de struiken en het gras in dat gebied. Als je huisdier in contact komt met een vlo, ziet de vlo je huisdier als een ideaal onderkomen en een lekkere maaltijd.

Maar vlooien komen niet alleen door honden of katten het huis binnen, ook wanneer je geen huisdieren hebt loop je kans op vlooien in huis. Lees mijn artikel voor meer informatie.

In de praktijk zie je van september tot oktober ook meer vlooien, omdat het koele weer de vlooien binnenshuis naar je warme huisdieren en huizen leidt. Vlooien sterven buiten in de kou, maar eenmaal binnen kunnen ze prima overwinteren.

Het is hierom dan ook noodzakelijk om huisdieren het hele jaar door tegen vlooien te behandelen.

Vlooien kunnen ook gezondheidsrisico’s voor de mens hebben

Honden- en kattenvlooien beschouwen mensen meestal niet als gastheren, althans niet in eerste instantie. Wanneer er een hond of kat in de buurt is, geven zij daaraan zeker de voorkeur, maar mensen kunnen ook het doelwit van vlooien worden.

Vlooien kunnen mensen bijten, maar vlooien leven niet vaak op de menselijke huid of haren. Bepaalde ziekten kunnen door vlooien worden overgedragen en naar de mens worden verspreid, waaronder de kattenkrabkoorts. Dit is in Nederland bijzonder zeldzaam, maar wel een theoretische mogelijkheid.

Hoe voorkom je de gevaren van vlooien bij mensen en dieren?

De gevaren van vlooien zijn goed te voorkomen door een grondige aanpak van het huis en je huisdieren.
De gevaren van vlooien zijn goed te voorkomen door een grondige aanpak van het huis en je huisdieren.

Je wilt niet dat vlooien je huis binnenkomen of bij jouw of je je huisdieren, dus de belangrijkste aanbeveling is om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op vlooienproblemen.

Voor je huisdieren is het maandelijks preventief druppel tegen vlooien voldoende. Voor het huis moet je toch echt iets meer doen. Hieronder lees je enkele tips om vlooienproblemen te voorkomen:

Behandel de buitenkant van uw huis, zoals je tuin of het balkon, door gras bloemen en planten netjes kort en verzorgt te houden. Zorg dat er geen bronnen van stilstaand water te vinden zijn.

Bewaar nooit afval in de tuin of het balkon.

Voer je huisdieren nooit buitenshuis.

Kam je huisdier met een vlooienkam en zorg ervoor dat je een goede vlooienshampoo voor je hond of kat in huis hebt.

Tapijten,vloerkleden vlooienvrij houden en de slaapplaats van je hond schoon, zijn de belangrijkste plekken om in huis in de gaten te houden.

Het allerbeste wapen tegen vlooien in huis is een goede stoomreinger. Lees mijn artikel daarover.

Wat zijn jouw ervaringen met de gevaren van vlooien?

Heb jij weleens complicaties ervaren bij jezelf of bij je huisdieren als het gevolg van vlooien? Deel hieronder met ons wat er gebeurd is en hoe je het hebt verholpen.

Heb jij nog vragen over de risico’s van vlooien of heb je een gerichte vraag over het bestrijden van een vlooienprobleem? Ik help je graag verder. Laat hieronder een berichtje achter en ik zal mijn best doen om te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie