Ik heb vlooien in huis, maar geen huisdieren. Hoe kan dat?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest

Er zijn een heleboel manieren waarop mensen die huisdieren hebben vlooien in huis kunnen krijgen. Maar jij hebt geen huisdieren en leeft in een schone en hygiënische omgeving. Wat is er aan de hand? Hoe is het mogelijk dat je vlooien in huis hebt zonder huisdieren?

De waarheid is dat zelfs mensen zonder huisdieren te maken kunnen krijgen met een vlooienplaag. Het is zeker zo dat je minder kans hebt op vlooien in huis, maar de kans bestaat zeker nog. Wanneer je in een groene omgeving woont of zelf een tuim hebt is de kans realistisch. Zelfs vlooien hebben op een balkon komt regelmatig voor.

Op de pagina hieronder lees je meer over vlooien in het algemeen en hoe je zonder het hebben van huisdieren eraan kunt komen.

Allereerst: Wat zijn vlooien nu eigenlijk?

Het is erg belangrijk om scherp te zijn op vlooien in huis, zeker wanneer je geen huisdier hebt waarvan het veelvuldig krabben kan dienen als alarmsignaal.
Het is erg belangrijk om scherp te zijn op vlooien in huis, zeker wanneer je geen huisdier hebt waarvan het veelvuldig krabben kan dienen als alarmsignaal.

Vlooien zijn insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Volwassen vlooien kunnen ongeveer een halve centimeter lang worden en zijn ovaal van vorm. Qua kleur kunnen vlooien donkerrood tot donkerbruin zijn. Vlooien hebben geen vleugels, maar kunnen tot wel 20 centimeter verder springen. Vlooien leggen kleine zwarte eitjes en uitgekomen larven lijken net kleine witte wormpjes. Deze kan je nauwelijks zien.

De larven kan je bijna niet zien omdat ze zijn ingesloten in een kleverige cocon bedekt met opgenomen bodemdeeltjes en kleine stukjes vuil uit de omgeving van de larven. Een vrouwelijke vlo kan na elke keer bloed drinken 4 tot 8 eieren op leggen. Vlooien kunnen enkele maanden zonder zich te voeden overleven, dus je komt er niet makkelijk vanaf zonder actie te ondernemen.

Kan je last hebben van vlooien in huis zonder huisdieren te hebben?

Kort gezegd: ja, je kan zeker vlooien hebben zonder huisdieren in huis. Als je je zorgen maakt dat vlooien er op de een of andere manier in zijn geslaagd om je huis binnen te komen, moet je alert zijn op aanwijzingen van vlooien in huis:

 • Je hebt beten op je lichaam. Vlooienbeten zien eruit als kleine rode stippen en zijn vaak in groepjes van 3 tot 4 te vinden.
  
 • Controleer de vloerbedekking. Leg een wit papier op het tapijt en laat deze enige uren liggen. Vind je daarna donkere stippen op het papier? Je hebt last van een vlooienplaag!
  
 • Je ziet elders in huis of meubilair platte, roodbruine stippen van zo’n halve centimeter.

Hoe kom je aan vlooien in huis zonder dat je huisdieren hebt?

Wanneer je een huisdier zoals een hond of kat in huis hebt en je afvraagt waar de vloeien vandaan komen, is de boosdoener gauw gevonden. Maar als je geen huisdieren hebt en toch vlooien in huis hebt, is het een stuk moeilijker om de oorzaak van het vlooienprobleem te achterhalen.

Vaak kunnen vlooien zich in de tuin bevinden. Met hun ongelooflijke springvermogen van wel 20 centimeter kunnen vlooien een lift op je nemen terwijl je voorbij loopt. Wanneer de deur open staat, kunnen ze ook prima zelf naar binnen. Als je weet dat er in de omgeving (veel) ratten, muizen of vogels zijn, is het verstandig om rekening te houden met de mogelijkheid van vlooien.

Hebben buren of kennissen die veel bij je over de vloer komen huisdieren, kan een bezoekje van hen al vlooien mee naar binnen brengen. Vlooien zijn er vindingrijk in het vinden van manieren om zich te verplaatsen en willen zich graag vestigen op plekken waar zij zich met het bloed van mens of dier kunnen voeden.

Afgezien van de jeuk en hun vermogen om zich te verspreiden, is een grote zorg voor mensen die vlooien hebben het feit dat dat een aanwijzing kan zijn voor grotere problemen. Muizen en ratten kunnen fungeren als een geweldig huis en als geweldige voertuigen voor vlooien. Wanneer deze knaagdieren een plek vinden om zich te vestigen, verspreiden de vlooien zich vaak ook met hen mee. Als je merkt dat je vlooien in huis hebt, maar geen huisdieren houdt, is het aan te raden om ook op zoek te gaan naar een mogelijke bron van ratten of muizen. En die muizen en ratten brengen vervolgens weer hun eigen problemen met zich mee…

Om een vlooienplaag goed te lijf te kunnen gaan, is het belangrijk dat je weet hoe je aan de vloeien gekomen bent. Om je hierbij te helpen, zijn hier enkele veel voorkomende manieren om vlooien te krijgen zonder huisdieren:

 • Je hebt meubels of andere spullen met vlooien erop in huis gehaald.
  Mooi bankstel gevonden bij de kringloopwinkel? Tja, die had je beter eerst even kunnen schoonmaken! Allerlei objecten die je in huis haalt kunnen vlooien met zich meebrengen. Het is dan ook altijd zaak om tweedehands spullen goed te reinigen, want ook wanneer je ze niet ziet zitten: vlooien of vlooieneitjes zijn soms maar moeilijk waar te nemen.
  
 • De vlooien zaten al in huis
  Woon je nog maar enkele maanden of minder in de woning en je hebt last van vlooien die niet door het hebben van huisdieren vallen te verklaren? De kans is zeker aanwezig dat de vlooien of hun eitjes al die tijd al in huis hebben gezet. Dat is nog eens pech hebben!
  
 • Je hebt rondom huis een probleem met andere dieren
  Een andere mogelijke reden dat je vlooien hebt zonder huisdieren, is dat je mogelijk andere plaagdieren, zoals ratten of muizen, hebt die vlooien in je huis brengen. Wanneer je vermoed dat dit bij jou speelt, concentreer je dan eerst op het wegwerken van de knaagdieren in en om het huis voordat je je vlooienprobleem aanpakt. Anders bestaat helaas de kans dat je voor niets bezig bent.
  
 • En nog vele andere manieren!
  Alle manieren waarop vlooien je huis binnen kunnen komen, zijn bijna onmogelijk om op te noemen. Dat kan gaan van een buurman die een meeliftende vlo meeneemt tot vlooien die zelf het huis binnengaan wanneer zij daartoe de mogelijkheid zien.

Hoe kan ik vlooien in huis bestrijden?

Het grote voordeel van mensen die last hebben van vlooien in huis, maar niet in het bezit zijn van een huisdier is dat zij niet hoeven te zorgen dat hun huisdieren vlooien vrij zijn een blijven. Ik kan je vertellen dat dat een hels karwei kan zijn. Wanneer je het vlooienprobleem in huis hebt opgelost is de kans dan ook zeer klein dat het weer terug zal komen.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je vlooien in huis kunt bestrijden. We beginnen daarbij met het tapijt, omdat dat -naast huisdieren- de meest voorkomende verstopplaats is voor vlooien in huis. Onthoud wel: het bestrijden van vlooien kan lastig zijn, het vergt dagelijks werk, maar het is zeker voor iedereen haalbaar.

Een eerste stap is het dagelijks grondig stofzuigen van de gehele woning. Dat doe je niet alleen op de meest gangbare plekken, maar echt overal: verplaats meubels, stofzuig onder tafels en maak heken en plinten extra schoon.

Wanneer je een aantal dagen grondig hebt gestofzuigd, is het belangrijk om het tapijt met stoom te reinigen. Dit kan je zelf doen of je huurt iemand in die dat voor je doet.

Was beddengoed, meubelbekleding en vloerkleden op de heetst temperatuur die ze aankunnen en doe dat regelmatig.

Maak in iedere kamer gebruik van vlooienvallen of stekkers tegen vlooien om zoveel mogelijk de vlooien te verjagen.

Gebruik desgeweenst een spray tegen vlooien om ze direct te doden, let wel dat je alle andere stappen moet blijven herhalen.

Meest gestelde vragen over vlooien in huis zonder huisdieren

Hoe meer je weet over vlooien, hoe makkelijker het is om er vanaf te komen.
Hoe meer je weet over vlooien, hoe makkelijker het is om er vanaf te komen.

Als je denkt dat je alleen vlooien in huis kunt hebben als je een hond of een kat hebt, ben je niet alleen. De meeste mensen staan er niet bij stil dat deze insecten op vele verschillende manieren het huis binnen kunnen komen.

Als u gras in uw voor- of achtertuin heeft, kunnen deze kleine parasieten het huis in meeliften met u of een gast. Ook kun je ongemerkt vlooien meenemen wanneer je bij iemand op bezoek bent geweest die last heeft van vlooien. En zo zijn er nog veel andere weetjes omtrent vlooien waar mensen niet altijd bij stilstaan. In dit hoofstuk staan antwoorden op de meest veelgestelde vragen over vlooien

 • Hoe lang kunnen vlooien zonder bloed overleven
  Vlooien kunnen maanden overleven zonder ook maar een druppel bloed te hebben gedronken. Dat is erg vervelend, want dan merk je de vlooien soms pas heel laat op. Tegen de tijd dat je last krijgt van de vlooien kan het alweer te laat. Zeker wanneer je geen huisdieren in huis hebt, bemerkt je een vlooienprobleem pas later.
  
 • Kunnen alle soorten vlooien op een mens overleven?
  Je hebt vlooien die eerder aangetrokken zijn tot dieren zoals volgens, honden of katten en daardoor gewend zijn om op zo’n dier te leven en zich met dat bloed te voeden. Dat betekent echter niet dat de vlo helemaal niet op de mens kan overleven, want dat kan het wel. Zelfs nog maanden. Maar: het zal niet snel voorkomen dat een enkele vlo langere tijd op een mens overleeft.
  
 • Kun je vlooien krijgen in een huis zonder huisdieren en zonder tapijt?
  Vlooien kunnen zich prima in een huis zonder huisdieren en zonder tapijt vestigen. Zij zullen zich het liefst op beschutte en afgelegen plekjes in huis vestigen zoals in gaten en kieren, in potplanten, in hout en nog meer van dergelijke plaatsen
  
 • Waar komen de vlooien in huis vandaan?
  Dat is nooit met zekerheid te zeggen. Na huisdieren, zijn kinderen, de tuin en van bezoekers de meest waarschijnlijke opties.

Heb jij vlooien in huis zonder dat je huisdieren hebt?

Vlooien in huis hebben is nooit fijn. Maar zeker niet wanneer je geen huisdieren hebt. Je houdt er nauwelijks rekening mee dat het mogelijk is om zonder huisdieren vlooien in huis te krijgen.

Deel hieronder jouw ervaringen en laat ons weten hou jij van de vlooien af bent gekomen. Heb jij de gouden tip voor ons? Of heb je juist extra hulp nodig? Wij horen het graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Ik heb vlooien in huis, maar geen huisdieren. Hoe kan dat?”

 1. Geachte Peter,
  Wij hebben last van vlooien in huis ook in bed. wij hebben geen huisdieren. Mijn man wordt vooral gebeten. Ik niet. Wij hebben gladde vloeren, geen tapijt. Stofzuigen vaak. wij willen een spray gaan gebruiken, welke is goed voor laminaat en pvc vloeren? zodat deze vloeren niet aangetast worden (veel vocht). Bakje met kaarsje ook geprobeerd dit werkt niet. Heeft u nog suggesties voor ons? wij zijn ten einde raad. bedankt alvast.

  Beantwoorden
  • Beste Karstanje,

   Een goede spray welke je vloer niet zal aantasten is de omgevingsspray van ECOstyle (link naar bol.com). Hoewel deze spray wel degelijk bestemd is voor het gebruik rond huisdieren, is het erg effectief toch ook “mild”. Wel raad ik je aan om de spray voor langere periode om de twee weken aan te brengen. Helaas ben je na een enkele keer sprayen niet van die beestjes af.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo
  Wij hadden een wandeling gemaakt in de duinen en twee van ons vier hadden vlooiebeten, ikzelf zelfs enorm veel net boven mijn kousen. De hond van het gezelschap blijkbaar nu ook. Wij zijn daarna nr ons appartement gegaan om daar iets te eten. Ondertussen is ons appartement niet bevolkt sedert twee weken. Moeten wij onze zetels en inboedel dan nog ontvlooien of gaan de beestjes dood door afwezigheid van dieren en mensen?
  Bedankt voor de info, want ik ril al bij het idee van de beestjes…

  Beantwoorden
  • Beste Ann,

   De beetjes gaan wel dood bij afwezigheid van mensen en dieren, maar dan hebben we het over weken tot maanden. Een of twee weken afwezigheid is zeker niet voldoende en ik raad je inderdaad aan om de inboedel en de huisdieren goed te ontvlooien!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie