Vlooien in tapijten en vloerkleden aanpakken

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
De hond, de mens, het tapijt en vlooien

Omgaan met een vlooienbesmetting is nooit een gemakkelijke taak. Je hond of kat is misschien degene die ze in huis heeft gehaald, maar jij zal ze moeten verwijderen voordat het probleem te groot wordt. Wanneer vlooien in huis komen, is het een kwestie van tijd totdat zij in het tapijt komen

Met behulp van dit artikel leer jij hoe je vlooien uit het tapijt moet verwijderen. Je kunt de volgende stappen doorlopen tegen vlooien in het tapijt:

Stofzuig je huis grondig
Behandel huisdieren
Stoom de tapijten
Was je tapijten
Gebruik desgewenst een spray
Reinig meubilair

Vlooienplagen zijn notoir moeilijk te bestrijden. Het duurt vaak dagen, maar meestal weken, om alle vlooien die uw huis en uw tapijt besmetten, volledig uit te roeien. Daarom is het noodzakelijk om het hele huis en alle bewoners, in de vorm van huisdieren, integraal tegen vlooien te behandelen.

Meest effectieve manieren om vlooien in je tapijt te verwijderen

Het bestrijden van een van de kleinste insecten die een plaag kunnen veroorzaken, is geen gemakkelijke taak. Er zijn meerdere stappen en tijd nodig om alle vlooien die zich in het tapijt bevinden volledig uit te roeien.

Vlooien in het tapijt verwijderen is lastig omdat een volwassen vlo of een vlooieneitje makkelijk naar beneden kan vallen, zo je tapijt in. Met de volgende stappen zul je echter de grootste kans hebben om de vlooien uit je tapijt te verwijderen:

Stofzuig je huis grondig om de meeste vlooien te verwijderen
Behandel huisdieren en hun slaapplaatsen om de vlooien een halt toe te roepen
Stoom de tapijten schoon om de vlooieneitjes te doden
Was je tapijten met tapijtreiniger
Gebruik waar nodig een omgevingsspray tegen vlooien
Reinig meubilair zodat er geen verstopte vlooieneitjes zitten

Vlooien leven het liefst op honden, katten of desnoods mensen. Soms komen vlooien echter in het tapijt terecht waardoor grotere problemen op de loer liggen. Als je het probleem meteen hebt opgemerkt, zal een grondige aanpak zoals hierboven geschetst noodzakelijk zijn.

Wil je meer weten over vlooien in het algemeen, lees dan mijn artikel over allerlei interessante vlooienweetjes.

Hoe komen vlooien binnen?

In verreweg de meeste gevallen is een vlooienprobleem het gevolg van honden en katten die buiten zijn geweest en de vlooien mee naar binnen nemen.
In verreweg de meeste gevallen is een vlooienprobleem het gevolg van honden en katten die buiten zijn geweest en de vlooien mee naar binnen nemen.

Vlooien komen meestal het huis binnen doordat een hond of kat ze naar binnen meeneemt. Eenmaal in huis kan een vlo prima gedijen en binnen de kortste keren heb je vlooien in je tapijt en op allerlei andere plekken in en om huis.

Maar niet alleen huisdieren zijn de boosdoeners, ook al heb je geen huisdieren, dan kan je nog last hebben van vlooien in huis. Lees voor meer informatie mijn gelinkte artikel daarover.

Deze parasieten leven het liefst op dierlijke gastheren, zoals honden en katten, maar voeden zich ook met mensen of besmetten beddengoed, stoffering en vloerbedekking. Verborgen vlooien in het tapijt zijn bijzonder moeilijk te vinden.

Het probleem van vlooien in het tapijt

Vlooien leggen tot 50 eieren per dag in de vacht van hun gastheer, dat kunnen je huisdieren zijn, maar ook mensen. Terwijl jij of je huisdieren verplaatst, vallen de eieren gemakkelijk in het tapijt. Vlooien en vlooieneieren zitten niet erg vast.

Na het uitkomen nestelen de larven zich diep in tapijtvezels en dan zijn dan moeilijk te verwijderen. Vlooienlarven kunnen maanden op de loer liggen in het tapijt en voeden zich met het gedroogde bloed en de ontlasting van de volwassenen op de gastheer.

Hoogpolige tapijten zijn de perfecte schuilplaats voor vlooien. Opzoek naar een (nieuwe) gastheer, kunnen vlooien tot zeven centimeter van de grond springen. Dat is de reden dat de meeste mensen vooral jeuk aan hun schenen krijgen wanneer er een vlooienplaag in huis is.

Het vervelende aan vlooien in het tapijt is dat ze er diep in zitten. Daardoor kom je er vaak pas later achter dat je een vlooienprobleem hebt. Houd de omgeving -en dan vooral jezelf en je huisdieren- goed in de gaten: sla bij jeuk aan de onderbenen of krabbende huisdieren direct alarm: je hebt mogelijk vlooien in het tapijt!

De eerste stap tegen vlooien in het tapijt is stofzuigen

Is er iemand in huis die vlooien heeft, of dat nu een mens is of een huisdier, ze komen zonder twijfel in je tapijt terecht.
Is er iemand in huis die vlooien heeft, of dat nu een mens is of een huisdier, ze komen zonder twijfel in je tapijt terecht.

Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen. Heb je vlooien in het tapijt, of eigenlijk waar dan ook in huis, dan is stofzuigen het eerste en het allerbelangrijkste dat je kan doen om vlooien tegen te gaan.

Hoe minder vlooien je hebt, hoe minder ze zich kunnen voortplanten, hoe eerder je er vanaf bent. Maar, denk vooral niet te gemakkelijk. Met een enkele keer stofzuigen ben je er nog lang niet. Vlooien in huis, en vooral vlooien in het tapijt, kan je alleen verwijderen door grondig en veelvuldig te stofzuigen.

De reden dat het zo lastig is om vlooien uit het tapijt te halen zit hem vooral in het feit dat de eitjes moeilijk te bereiken zijn en in de vezels van het tapijt vast komen.

Wanneer je klaar bent met stofzuigen is het belangrijk dat je de inhoud van de stofzuiger direct in een zak leegt en deze goed sluit. Het beste is om deze zak direct naar buiten te brengen zodat er geen vlooien uit kunnen ontsnappen.

Vlooien bestrijden doe je extra zorgvuldig door bij het wassen gebruik te maken van deze hygiënische toevoeging van Dettol!

De tweede stap: je huisdier en het beddengoed van je huisdier

Meestal krijg je een vlooienbesmetting van je geliefde hond of kat. Daarom is het belangrijk om je hond of kat te wassen en direct zelf behandelt.

Het behandelen van honen of katten voor vlooien is niet ingewikkeld. Het is een kwestie van veel wassen, veel kammen, vlooiendruppels gebruiken en een vlooienband omdoen.

Vergeet niet de mand of een andere slaapplaats van huisdieren goed te reinigen!
Vergeet niet de mand of een andere slaapplaats van huisdieren goed te reinigen!

Wat mij betreft is de vlooienband alleen noodzakelijk terwijl de vlooienplaag voortduurt, daarna kan je het weg laten. Ik raad wel aan om maandelijks te blijven druppelen om ze nieuwe vlooienproblemen te voorkomen.

Wanneer je eenmaal de vlooien uit je tapijt en uit je huis hebt gehaald, zal je het belang in gaan zien van een goede vlooienpreventie!

Tip: Je hebt allerlei middelen tegen vlooien, maar er zijn ook natuurlijke huismiddelen tegen vlooien – neem eens een kijkje voor een goed alternatief!

Het is niet alleen belangrijk om de huisdieren zelf van vlooien te ontdoen. Een andere besmettingshaard voor vlooien is de slaapplaats van je hond of kat. Denk hierbij aan de kussen, de mand of het deken waar je huisdier graag op ligt.

Als het iets is dat je kan wassen in de wasmachine , dan geniet dat de voorkeur. Is dat om welke reden dan ook niet mogelijk, dan zal je van een omgevingsspray tegen vlooien gebruik moeten maken. Deze speciale sprays om vlooien van tapijten, kleden, beddengoed en andere oppervlakten te ontdoen is ideaal!

De derde stap is het stomen van tapijten

Zoals eerder verteld, hebben vlooien vier verschillende levensfasen. In de ene levensfase zijn ze beter beschermd dan andere, maar stoom en hitte raakt te altijd.

Het met stoom reinigen van door vlooien aangedane tapijten, zal de vlooien in alle stadia doden. Stoom verwijdert de vlo in alle vier de stadia van zijn levenscyclus: ei, larve, pop en volwassene.

Van vlooien is bekend dat ze sterven bij een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius. De stoom afkomstig van een goede stoomreiniger is minimaal twee keer zo hoog. Stoomreiniging doodt ook alle vlooien die in het meubilair zitten, dus je kunt het ook voor andere oppervlakten gebruiken.

Hoewel een staande stoomreiniger niet duur is, heb je nog voordeligere handstoomreinigers. Het nadeel daarin is dat je wel steeds moet bukken om het tapijt schoon te maken, maar het scheelt een paar tientjes.

Qua handstoomreinigers is er geen betere dan de Dunlop Multifunctionele Handstoomreiniger welke goedkoop op bol.com te krijgen is, neem daar eens een kijkje! Deze handstoomreiniger bevat ook nog eens allerlei handige opzetstukken.

Heb je iets meer over voor een goede staande stoomreiniger, bekijk deze aanrader dan eens:

De vierde stap: vlooien tegengaan door het tapijt te wassen met tapijtreiniger

Je tapijten wassen met tapijtreiniger is ook een goede manier om vlooien en vlooieneitjes in je tapijt te doden. Het werkt niet alleen direct, het heeft ook nog eens een lange na-effect.

Heb je mijn advies opgevolgd en heb je een stoomreiniger, dan is de combinatie tussen een tapijtreiniger en een stoomreiniger goud om vlooien uit het tapijt te verwijderen.

Een kwalitatief goede tapijtreiniger is de onderstaande. Voor ongeveer tien euro kan je alle tapijt in huis effectief en gemakkelijk van vlooien ontdoen. Het gaat om het volgende product:

De vijfde stap is het gebruik van een omgevingsspray tegen vlooien

Je kunt stofzuigen, stoomreinigen en allerlei andere acties uitvoeren om vlooien uit je tapijt te verdrijven, maar je blijft altijd wel van de vervelende hoekjes, scheurtjes en andere moeilijk te bereiken plekken houden.

Een omgevingsspray tegen vlooien is niets meer dan een vlooiendoder die je rechtsstreeks gemakkelijk op deze moeilijk te bereiken plekke kunt spuiten om je daar van de vlooien te ontdoen. Je hoort weleens zorgen over resistentie tegen vlooienmiddelen, maar dat is grotendeels onzin.

Denk daarbij ook aan een vlooienmand waarvan je alleen de kussen kan wassen, maar de mand zelf moet sprayen. Deze spray is een echte aanrader, ook voor meubilair:

De laatste stap: het reinigen van meubilair

Vlooieneitjes zijn niet plakkerig, waardoor ze gemakkelijk losraken en ergens op terecht komen. Dit zal ongetwijfeld je tapijt zijn, maar ook je meubilair.

Afhankelijk van de toestand van de omgeving, met name de temperatuur en de vochtigheid, kunnen de eieren binnen enkele weken of dagen uitkomen en een nieuwe vlooienplaag beginnen.

Het is dus ook nog eens ontzettend belangrijk om de vlooien uit je meubels te verwijderen, anders zitten ze zo weer in je tapijt en dan kan je weer van voren af aan beginnen.

Het lastige is dat ik hier geen pasklare antwoord op kan geven, omdat het simpelweg te veel ligt aan om wat voor soort meubilair het gaat. Maar ik kan je wel vertellen welke, effectieve, opties je hebt. Dat zijn:

  • Stoomreinig je meubilair tegen vlooien
  • Stofzuig meubels die te stofzuigen zijn
  • Spuit waar mogelijk de genoemde omgevingssprays op de meubels
  • Maak gebruik van een natuurlijk huismiddel tegen vlooien

Je tapijten zijn nu schoon, er zijn geen vlooien meer, houden zo!

Zo, je hebt alle stappen doorlopen en je bent van het vlooienprobleem af. Nou, misschien wel en misschien ook niet. Wanneer je de bovenstaande stappen slecht een keer hebt gedaan en denkt dat je kaar bent: mooi niet.

Het bovenstaande is lijstje wat je even doorloopt om “even van de vlooien in je tapijt af te komen”, maar alle benodigde gereedschappen en methoden om van een vlooienprobleem af te komen.

Om je een voorbeeld te geven:

  • Het stofzuigen van je tapijten doe je dagelijks
  • Je huisdier behandel je maandelijks alsook het stomen en reinigen van de tapijten
  • De omgevingsspray tegen vlooien gebruik je “zo nodig” en “waar nodig”
  • Je meubilair en die van je hond of kat pak je wekelijks aan
Alleen door goed en grondig schoon te maken kom je van een vlooienprobleem in je tapijt en in je huis af. Niet een keer, maar voortdurend.
Alleen door goed en grondig schoon te maken kom je van een vlooienprobleem in je tapijt en in je huis af. Niet een keer, maar voortdurend.

Het is dus een proces dat je vol moet houden om van de vlooien af te komen en af te blijven, niet alleen in het tapijt, maar door het gehele huis en op je huisdieren.

Wat dacht je van vlooien in je kleding verwijderen? Gelukkig kan dat door goed gebruik te maken van de wasmachine om vlooien te bestrijden. Lees mijn artikelen voor meer informatie.

Wat zijn jouw ervaringen met vlooien in het tapijt

In dit artikel heb ik een stapsgewijze, methodische aanpak van een vlooienprobleem in het tapijt gegeven. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat andere mensen vlooien in het tapijt op een andere manier hebben aangepakt. Daar ben ik erg benieuwd naar!

Heb jij vlooien in het tapijt gehad en ben je er weer vanaf gekomen, deel met ons hoe jij dat hebt aangepakt. Heb jij momenteel vlooien in je tapijt en heb je hulp nodig om van de vlooien af te komen? Laat hieronder een berichtje achter.

Mijn lezers en ik horen graag van je!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie