Hoe moet je mieren onder tegels bestrijden? Een blijvende oplossing!

Deel dit bericht op Pinterest:

Mieren tussen tegels

Tegels zijn een fijne leefomgeving voor mieren. Zo is de zandachtige ondergrond precies waar mieren van houden, kunnen ze snel tussen de tegels door hun nest opzoeken en zijn ze tussen de tegels in helemaal veilig.

Daarnaast is een tegel natuurlijk een geweldige beschutting voor een mier Tegels beschutten de mieren immers tegen regen, warmte en kou.

Hoe moet je mieren onder tegels bestrijden?

 • Maak zand tussen tegels los met stokje
 • Strooi mierenpoeder over tegels
 • Giet kokend water
 • Verdeel water met harde bezem
 • Meng beetje cement tussen tegels

Als we mieren onder tegels willen bestrijden, moeten we er dus voor zorgen dat deze ideale leefomgeving minder aantrekkelijk voor ze wordt. Hieronder lees je uitgebreid over hoe je dat moet doen.

Eerst de mieren verwijderen

Een eerste stap om er voor te zorgen dat je van je mierenplaag af bent, is het bestrijden van de mieren die er al zitten. Daarna is het van belang om ervoor te zorgen dat je duurzaam van deze beestjes af bent. Ik help je hieronder stap voor stap door het proces heen.

Eerst het zand tussen de tegels losmaken zodat we er goed bij kunnen

Losmaken van zand tussen tegels doe je met een stokje
Maak het zand tussen de tegels goed los met een stokje. Alleen zo kom je blijvend van een mierenprobleem tussen en onder tegels af.

We gaan een mierenpoeder gebruiken om de mieren onder de tegels te bestrijden. Het is dus van belang dat het middel goed bij de mieren komt. Dat doe je door het zand tussen de tegels goed los te maken met een stokje. Heb je veel tegels, dan kan dat een redelijke klus worden, maar het is zeker de moeite waard.

Je zal ongetwijfeld tussen de tegels een ingang naar een mierennest vinden. Prik rondom het nest waar dat mogelijk is nog even goed door met het stokje.

Mieren tussen tegels bestrijd je met een goede mierenpoeder

Mierenpoeder is zeer effectief voor het gebruik bij grotere oppervlakten. Qua mierenpoeder heb je de keuze tussen een natuurlijk mierenpoeder of een chemisch mierenpoeder. Ik heb goede ervaring met het gebruik van de mierenpoeder van HG als chemisch mierenpoeder.

Voor een natuurlijke oplossing gebruik je de mierenpoeder van ECOstyle. Voor de rest van dit artikel zal ik uit gaan van het gebruik van de mierenpoeder van ECOstyle, deze bestel je direct bij bol.com door de link hieronder te gebruiken.

De reden waarom ik juist voor dit middel kies is omdat het goed op te lossen is in water. Verder is het poeder op basis van pyrethrinen, wat afkomstig is van Chrysanten (ja, de bloemen!) en daarmee volkomen veilig is voor bloemen en planten in de tuin.

Hoe gebruik je het middel zo effectief mogelijk?

 • Bestrooi het mierenpoeder goed tussen de tegels.
 • Besprenkel ook wat poeder op de tegels.
 • Strooi het mierenpoeder rijkelijk op en om de ingang naar het nest.

Vervolgens verspreid je het middels nog eens extra door het middel goed over de tegels (en er tussen!) te bezemen. Het liefst gebruik je hiervoor een harde bezem.

Maak gebruik van water wanneer dat kan!

De ingang tot het nest vereist extra aandacht.
Besteed voldoende aandacht aan de ingang van het nest door er extra mierenpoeder op te strooien en -indien mogelijk- er extra water op te gieten.

Water zorgt ervoor dat het middel goed tussen de tegels door het zand in naar de mierennest trekt. Helaas is niet ieder mierenpoeder geschikt voor het gebruik met water. Dat is de reden dat ik voor de mierenpoeder van ECOstyle kies.

Is het door jouw gebruikte mierenpoeder wel geschikt om met water te gebruiken? Doe dan het volgende:

 • Giet wat water over de tegels waarop je het mierenpoeder hebt aangebracht.
 • Zorg dat het zand tussen de tegels goed vochtig is.
 • Gebruik een ruime hoeveelheid water recht op de ingang van het nest.
 • Gebruik een harde bezem om het poeder en het water goed te verspreiden.

Heb je gebruik gemaakt van een chemisch bestrijdingsmiddel? Zorg ervoor dat je (kleine) kinderen of huisdieren niet op de behandelde oppervlakken laat komen. Heb je gebruik gemaakt van een middel op basis van pyrethrinen, hou dan je kat uit de buurt.

Lees hoe dan ook de waarschuwingen op het etiket goed door en volg deze op!

Pak mieren in de omgeving ook aan

Naast bestrijding in en om de tegels zelf, moet je er rekening mee houden dat mieren zich elders kunnen bevinden. Wanneer je bijvoorbeeld mierennesten (ook wel mierenhopen genoemd) ziet, is het belangrijk dat je deze ook aanpakt.

Heb je een nest gevonden? Het simpelweg kapot maken van het nest door er veelvuldig met een stok in te prikken zorgt dat het zand loskomt. Daarna kan je gebruik maken van een dezelfde mierenpoeder als hiervoor en door er ruime hoeveelheid kokend water op te gieten.

Zorg dat de mieren nooit meer onder de tegels terugkomen

Een uitgebreid mierennest van een kolonie
Een mierenplaag bestrijden moet op tijd en moet grondig, want anders gaan de mieren zich overal vestigen en krijg je zulke nestenstelsels.

Heb je de mieren met succes bestreden en wil je ervoor zorgen dat ze nooit meer terug willen komen? Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Mieren houden namelijk van een vrij zanderige en luchtige leefomgeving. Wanneer dat er niet meer is, zullen ze ook niet meer terug willen komen.

De beste manier om hiervoor te zorgen is om een beetje cement te vermengen (1:10 is al ruim voldoende) met je gebruikelijke ondergrond en dit mengsel tussen de voegen van de tegels in te brengen. Zorg er wel voor dat je eerst met een stokje het zand tussen de tegels losmaakt.

Wanneer je het helemaal goed wilt doen, haal dan de tegels eruit, verspreid het mengsel en zet de tegels weer terug. Dat is een stuk mee werk, maar zorgt voor een blijvend resultaat! Een geschikte cement bestel je eenvoudig via bol.com:

Zoals je gelezen hebt, is het bestrijden van mieren onder tegels vrij eenvoudig te doen. Ook om ze voorgoed weg te houden is niet erg lastig. Besef je echter wel dat hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om van een mierenplaag af te komen.

Een strooipoeder om mieren van de tegels te houden

Wellicht heb je geen tijd of zin om met het cement aan de haal te gaan. Of heb je dat wel gedaan en ben je op zoek naar een extra middel om mieren van de tegels te houden. Diathomeeënaarde is daarvoor een zeer geschikt middel.

Diathomeeënaarde is een poeder at gemaakt is van gemalen microscopische skelletten van minuscule organismen. Voor mensen en huisdieren is het volkomen veilig, maar voor mieren is het vlijmscherp. Mieren die met de diathomeeënaarde in aanraking komen, snijden zich eraan kapot en gaan dood.

Je strooit de diathomeeënaarde simpelweg over de tegels waar je de mieren weg wilt houden en je bent er vanaf! Het merk Luxan heeft een mierenpoeder op basis van diathomeeënaarde, bestel deze nu snel op bol.com via de link hieronder:

Houd de tuin en je tegels netjes en schoon om een mierenprobleem te voorkomen

Mieren zitten niet zomaar bij jou tussen de tegels. Zij zitten daar omdat de tegels een hele goede beschutting voor ze zijn. Mieren hebben echter ook voedsel en water nodig om te kunnen overleven. Dat halen zij toch ergens vandaan!

Als jij jouw tuin, en in het bijzonder jouw tegels, mierenvrij wilt houden, dan moet je ervoor zorgen dat mieren daar niets te zoeken hebben. Ook het voedsel en het vocht moet uit de tuin en rondom de tegels verdwijnen.

Verzorg je tuin goed door deze regelmatig van plantenresten te ontdoen. Houd het gazon kort en houd bloemen en planten in toom. Verder mag je nooit afval zoals vuilniszakken in de tuin bewaren. Deze zitten immers vol met voedsel voor mieren.

Stappen voor het bestrijden van mieren onder en tussen tegels

Het bestrijden van mieren kan een lastige klus zijn. Zeker met de informatie die overal verkrijgbaar is. Ook ik heb je weer een boel informatie gegeven, dus ik zet alles nog even duidelijk voor je op en rijtje.

De stappen voor het duurzaam bestrijden van mieren tussen en onder tegels zijn:

 • Maak met een stokje het zand tussen de tegels goed los.
 • Strooi een mierenpoeder over de tegels, tussen de tegels en op mierenhopen.
 • Gebruik een harde bezem om het middel goed over en tussen de tegels te verspreiden.
 • Wanneer je gebruik hebt gemaakt van mierenpoeder dat met water kan worden gebruikt, zoals de mierenpoeder van ECOstyle, dan maak je de omgeving goed nat en giet je extra water op de ingang naar het nest.
 • Gebruik wederom een harde bezem om het poeder en het water overal tussen in te brengen.
 • Herhaal de stappen zo nodig tot je zichtbaar en blijvend van de mieren af bent.
 • Voorkom het probleem door het zand onder en tussen de tegels te vermengen met wat cement. Een verhouding van 1:10 is al voldoende om de ondergrond voor mieren onaantrekkelijk te maken.
 • Zo heb je de mieren definitief bestreden kunnen mieren zich nooit meer onder jouw tegels vestigen.

Wij hopen dat je door middel van deze stappen en de informatie in dit artikel jouw mierenprobleem op hebt kunnen lossen. Blijf je echter last houden van mieren, of heb je elders in of om huis last van mieren, bekijk dan eens onze gids over mieren binnen en buiten bestrijden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Hoe moet je mieren onder tegels bestrijden? Een blijvende oplossing!”

 1. Het gebruik van portland cementpoeder ( normale voegspecie) werk ook effectief. Zak 20 kg bij bouwmarkt voor net geen 5 euro.
  Wel tegels losnemen en poeder met onderliggend zand vermengen.

  Beantwoorden
  • Hoi Josien,

   Mieren eten zeker geen luizen, sterker nog, mieren beschermen de luizen juist! 🙂

   Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van luizen. Mieren zullen lieveheersbeestjes die bij de luizen in de buurt komen aanvallen en doden. Heel fascinerend!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie