Hoe kan je vlooien herkennen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Natuurlijke huismiddelen tegen vlooien

Je hebt misschien in huis of op je hond of kat beestjes gezien en vraagt je wellicht af of dat nu vlooien zijn of niet. In dit artikel lees je alles over het herkennen van vlooien zodat je weet of je met deze plaaginsecten te maken hebt. Dat is immers belangrijk om te weten wanneer je iets aan de beestjes wilt doen.

Hoe kan je vlooien herkennen? Vlooien herken je allereerst aan hun uiterlijk. Vlooien zijn langwerpige, ovalen insecten van een paar millimeter die roodbruin van kleur zijn. Ook kun je vlooien aan het gedrag herkennen. Vlooien kunnen niet vliegen, maar wel ver springen en zullen zich het liefst op warmbloedige, behaarde dieren vestigen.

Om je alvast verder te helpen heb je hierboven een korte beschrijving van hoe je vlooien herkent. Maar goed, vlooien zijn kleine insecten en daar zijn er wel heel veel van. In dit artikel lees je in detail over het uiterlijk en het gedrag van vlooien.

Vermoed jij dat je vlooien hebt in huis, of dat je een huisdier hebt met vlooien? Wacht niet langer en lees onderstaand artikel om daar definitief achter te komen.

Het herkennen van vlooien: hoe zien ze eruit?

Vlooien zijn enkele millimeters lang en vleugelloos, maar hebben achterpoten die geëvolueerd zijn om te springen. Deze kleine vervelende parasieten kunnen tot 30 cm hoog springen, waardoor ze gemakkelijk van de grond op mensen en huisdieren kunnen springen.

Ik heb een heel artikel besteed aan of vlooien vleugels hebben, mocht je daar interesse in hebben, neem dan een kijkje voor meer informatie over de evolutie van vleugels bij vlooien.

Vlooien zijn kleine (ongeveer 3 mm lange), bruine of roodbruine insecten die een plat lichaam hebben en zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Door de beten die bij het voeden ontstaan, kan de zogenaamde gastheer jeuk krijgen. Dat komt door een eiwit in het speeksel van de vlo.

Hoewel vlooien klein zijn, kunnen ze jouw leven of die van je kat of hond goed zuur maken. Eenmaal op je huisdier terechtgekomen, zullen zij veelvuldig gebeten worden waardoor je kat of hond jeuk en pijn krijgt.

Vlooienbeten bij zowel mensen als dieren zien eruit als kleine rode vlekken die vaak in clusters van 3 a 4 verschijnen.

Jeuk is een van de belangrijkste kenmerken van het hebben van vlooien. Maar jeuk kan van alles komen, dus let ook op de andere kenmerken.
Jeuk is een van de belangrijkste kenmerken van het hebben van vlooien. Maar jeuk kan van alles komen, dus let ook op de andere kenmerken.

Wanneer kun je last krijgen van vlooien?

In Nederland piekt de vlooienpopulatie meestal in de zomer- en herfstseizoenen, maar warme temperaturen en hoge vochtigheid kunnen het hele jaar door een ideale omgeving voor vlooien zijn.Vlooien leggen eieren die van het huisdier naar binnen rollen. Het najaar kan dan ook nog prima vertoeven zijn voor vlooien.

Maar vergis je niet. Ook in de winter kun je last krijgen van vlooien. Dat komt omdat het ’s winters in huis lekker warm is en vlooien daardoor maar al te krijg bij je naar binnen zullen komen.

Wat dat binnenkomen betreft nog even het volgende. Vaak wordt gedacht dat het hebben van vlooien in huis alleen een probleem is van bezitters van huisdieren, maar dat is niet helemaal waar. Ook wanneer je geen huisdieren hebt, kan je last krijgen van vlooien in huis.

Hoe weet je of je hond of kat vlooien heeft?

Het nog wel eens best lastig zijn om in het vacht van honden of katten vlooien te vinden. Vlooien nestelen zich immers diep in het vacht, dus dat kan best een klus zijn. Door goed te letten op de volgende tekenen kun jij achterhalen of je hond of kat vlooien heeft:

  • Kleine donkere vlekjes die in de vacht bewegen en wegspringen wanneer je ze stoort.
  • Kleine zwarte deeltjes (uitwerpselen van vlooien) of witte stippen (vlooieneieren) op het huid van je huisdier of in zijn omgeving.
  • Huisdieren of mensen die jeuk hebben. Dieren veelal aan de bovenzijde van hun poten en mensen meestal aan hun onderbenen.
  • Rode vlekken en irritatie op de huid van je huisdier
  • Overmatig likken, krabben en bijten.
  • Haaruitval dat meer is dan normaal.

Als je niet zeker weet of je een vlooienprobleem hebt, gebruik dan een vlooienkam om je hond of kat zorgvuldig uit te kammen. De vlooienkam kan vlooien of vlooienvuil (uitwerpselen) opvangen. Om vlooienvuil van ander vuil te onderscheiden, bevochtig het met een beetje water. Vlooienvuil lost op en krijgt een roodbruine kleur.

Waar moet je op letten bij vlooien op katten?

Bij katten komen vlooien vaker voor dan bij honden. Katten krijgen dan ook vaker te maken met ernstigere klachten dan honden. Dat komt door het vele schoonmaken van zichzelf dat katten geneigd zijn om te doen. Daardoor krijgen ze de vlooien binnen en kunnen ze bijvoorbeeld lintwormen krijgen.

Lees hier meer over de risico’s en gevaren van vlooien.

Waar je bij katten ook op moet letten is dat de vlooien vaak moeilijker te vinden zijn dan bij honden. Ook dat komt omdat katten de vlooien door het vele gelik van hun vacht te vlooien en vlooieneieren naar beneden duwen.

Hoe weet ik of ik vlooien in huis heb?

Je hoeft maar één vlo in huis te hebben om een ​​besmetting te veroorzaken. Eén vrouwelijke vlo kan genoeg eieren produceren om een ​​ware plaag te starten. Vlooien leven buitenshuis van dieren als muizen en ratten, maar kunnen prima binnen leven van katten, honden en zelfs mensen.

Als je huisdier buiten mag komen, kunnen vlooien van de eieren die door andere dieren zijn gekomen op je huisdier springen. Je huisdier hoeft niet eens in de buurt van een ander dier te zijn geweest om besmet te raken. Eenmaal op je huisdier voeden ze zich met zijn bloed en beginnen ze eieren te leggen.

Een enkele vrouwelijke vlo kan per keer tot wel 50 eieren leggen. Een hele levenscyclus van ei tot volwassen vlo tot de dood duurt voor vlooien maar 21 dagen. In die tijd legt een vrouwelijke vlo vele honderden eieren.

Als je binnen ook maar een enkele vlo bent tegengekomen, of jij of je huisdier ook maar een enkele vlo met zich meedraagt, weet je zeker dat je vlooien in huis hebt. Zo snel gaat dat.

De levenscyclus van vlooien

Er zijn vier fasen in de levenscyclus van een vlo. Als je de vier stadia van de levenscyclus van vlooien begrijpt, kan je een vlooienprobleem eenvoudig tegengaan. De sleutel tot succes bij het bestrijden van een vlooienplaag is om de cyclus van het vermenigvuldigen te doorbreken.

Eieren. Volwassen vlooien leggen eieren op mensen en huisdieren, deze eieren vallen van de gastheer af en er is sprake van een vlooienprobleem in huis. Vlooieneitjes zijn erg klein, rond en wit. Een enkele vrouwelijke vlo kan in een dag tot wel 50 eieren leggen. De eieren liggen niet vast en rollen zo naar beneden.

Larven. Na 2-10 dagen komen de eieren uit en worden de vlooienlarven geboren. Larven die zich voeden met de uitwerpselen van volwassen vlooien en andere dode vlooienlarven. Larven vermijden het licht en verstoppen zich diep in de vezels van tapijten, op de huid van je huisdier of gaten en scheuren in huis. Deze fase duurt ongeveer 5-11 dagen.

Poppen. De larven vormen een pop. In de pop rijpen de larven uit tot een volwassen vlo. Wanneer er sprake is van verhoogde omgevingstemperatuur of veel trillingen dan komt de pop uit omdat er dan waarschijnlijk een dier om van te voeden in de buurt is

Volwassenen. Volwassen vlooien komen uit de cocon als de omstandigheden gunstig zijn en beginnen zich binnen enkele seconden na het vinden van een gastheer te voeden. Zodra vlooien beginnen te eten, blijven ze regelmatig voeden en zijn ze afhankelijk van hun gastheer.

De volledige levenscyclus van de vlo duurt ongeveer 21 dagen, maar varieert afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de omgeving (warm en vochtig zijn optimaal voor de ontwikkeling van vlooien). Ook kan een vlo erg lang verpopt blijven wanneer de omgeving niet ideaal is. Bijvoorbeeld wanneer het erg koud is.

Hoe kan je van de vlooien afkomen?

Je komt nooit van een vlooienprobleem af wanneer je alleen een ruimte of een huisdier aanpakt. Je moet je hele huis, ook de buitenruimte en alle huisdieren tegen vlooien behandel om van ze af te komen.
Je komt nooit van een vlooienprobleem af wanneer je alleen een ruimte of een huisdier aanpakt. Je moet je hele huis, ook de buitenruimte en alle huisdieren tegen vlooien behandel om van ze af te komen.

Nu weet je hoe je kunt achterhalen of jij, je huis of je huisdier besmet is met vlooien. Dat is de eerste stap om van een vlooienprobleem af te komen. Wanneer je immers niet weet om wat voor insecten het gaat, kan je ze ook niet effectief bestrijden.

Heb je eenmaal vastgesteld dat de insecten waarmee je te maken hebt daadwerkelijk vlooien zijn, dan kan je de stappenplan hieronder volgen om van de vlooien af te komen.

Stap 1: Pak eerst de vlooien op je huisdier aan

Of je nu vlooien op je hond of kat hebt gezien of niet wanneer je er elders in huis een gezien hebt, ga er dan maar rustig vanuit dat je je huisdier ook moet behandelen.

Omdat huisdieren nu eenmaal het meest geliefde doelwit – en bron van voeding – zijn voor vlooien, is het behandelen van je huisdier van groot belang. Begin dan ook met het wassen van je hond of kat met een goede vlooienshampoo (leestip!).

Maar niet allen de vacht en de huid van je huisdier is belangrijk, je moet ook de omgeving van je huisdier goed onder handen nemen. Daarvoor gebruik je een goede omgevingsspray tegen vlooien. Deze sprays kun je veilig gebruiken op bijvoorbeeld de slaapplaats van je hond of kat.

Eventueel kan je ook gebruik maken van vlooiendruppels of een vlooienband, maar met het advies hierboven ben je al een heel eind op weg.

Stap 2: Neem het huis onder handen

Ook hier geldt weer dat of je nu wel of niet in huis vlooien hebt gezien, als je ze wel op je huisdier hebt gezien dan is het van belang dat je het huis tegen vlooien behandelt.

Tapijten en vloerkleden zijn de meest voorkomende plaats waar vlooien zitten. Begin dus bij het reinigen van vlooien op tapijten en vloerkleden. De allerbeste manier om vlooien op deze plaatsen aan te pakken is met behulp van een goede stoomreiniger tegen vlooien.

Vlooien komen op plaatsen waar jij of je huisdier ook graag komt. Vlooien op je bank bestrijden en vlooien op je bed bestrijden zijn de volgende plekken die je aan moet pakken.

De laatste punt van deze stap is het het verwijderen van vlooien uit kleding en wassen van alles met vlooien dat in de wasmachine kan worden gewassen zoals kussens van de bank en dergelijken.

Stap 3: De tuin en het balkon

De allerlaatste stap van het oplossen van je vlooienprobleem is het aanpakken van je tuin en het balkon. Veel mensen hebben planten en bloemen in de tuin, dus het gebruiken van allerlei chemische vlooienbestrijdingsmiddelen is geen optie.

Ook zijn de tuin en het balkon plaatsen waar je met je gezin komt en eventueel kinderen en huisdieren spelen. Er is dus voorzichtigheid geboden.

De beste manier om je tuin en balkon van vlooien te ontdoen is door gebruik te maken van natuurlijke huismiddelen tegen vlooien. Lees daarvoor mijn uitgebreid artikel daarover om een geschikte oplossing te vinden.

Heb jij nog tips om vlooien te herkennen?

Hopelijk heb je voldoende informatie gegeven over het herkennen van vlooien en wat je daarna kan doen om je vlooienprobleem op te lossen.

Heb jij weleens met vlooien te maken gehad en heb jij tips voor ons over het herkennen van vlooien, dan houden wij ons daarvoor aanbevolen. Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw ervaring met ons.

Vermoed jij dat je vlooien in huis hebt of dat je huisdier besmet is met vlooien, laat hieronder een berichtje achter en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie