Bedwantsen bestrijden met de stoomreiniger: stap-voor-stap uitleg!

Deel dit bericht op Pinterest:

Foto van een stoomreiniger tegen bedwantsen

Bedwantsen kunnen een heleboel hebben, maar zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. De beste manier om dergelijk hoge temperaturen te bereiken is door midden van een stoomreiniger. Stoomreinigers zijn een uitstekend hulpmiddel om zonder chemicaliën bedwantsen en ander ongedierte te bestrijden.

Stoomreinigers doden zowel volwassen bedwantsen als hun eieren bij contact en reinigen daarnaast het aangetaste gebied grondig en hygiënisch. Bij het bestrijden van bedwantsen door middel van een stoomreiniger, moet je een aantal belangrijke punten weten. Die ga ik je in dit artikel uitleggen.

Stoomreinigers werken door zeer hoge temperaturen af ​​te geven waar bedwantsen niet tegen kunnen. Stoom is dan ook zeer effectief wanneer de bedwantsen zich op het oppervlak bevinden en kan zelfs tot enkele centimeters in een materiaal doordringen. Ook is stoom zeer geschikt om gaten, spleten en scheuren van bedwantsen te ontdoen.

Hieronder lees je in detail alles dat je moet weten om met een stoomreiniger bedwantsen te bestrijden.

Kan je met een stoomreiniger bedwantsen bestrijden?

Hittebehandeling is de meest gebruikte methode van professionele ongediertebestrijders om bedwantsen te bestrijden. Wanneer jij met een stoomreiniger op de juiste manier hetzelfde doet, kan je prima zelf bedwantsen bestrijden.

Bedwantsen kunnen niet tegen een temperaturen van 48 graden Celsius of hoger, terwijl de eieren sterven bij temperaturen boven de 52 graden Celsius. Met een stoomreiniger kan je deze temperaturen gemakkelijk bereiken.

Deze hoge temperaturen roeien de bedwantsen en hun eieren bij contact uit, het is dus niet nodig om de temperatuur lang vast te houden. Maar bedenk je wel, hoe hoger de temperatuur en hoe langer je de oppervlakte verhit, hoe effectiever de behandeling.

Een goede stoomreiniger kan de bedwantsen die zich in gaten en scheuren verstoppen goed bereiken. Daarnaast kan stoom tot enkele centimeters diep het materiaal penetreren. Bij de meeste textiel, zoals gordijnen, lakens en kleding is het even met de stoomreiniger erlangs gaan al voldoende.

Tip: Woon je in een huurhuis? Lees dan mijn artikel Bedwantsen bestrijden in een huurhuis: door huurder of verhuurder?

Foto van iemand die een stoomreiniger op een plint richt
Een stoomreiniger is niet alleen goed om bedwantsen te bestrijden, maar houdt je omgeving ook nog eens hygiënisch schoon

Je hebt een goede, veelzijdige stoomreiniger nodig om bedwantsen te bestrijden

Deze vervelende en hardnekkige parasieten kunnen gelukkig niet tegen hitte en zijn dan ook goed zelf te bestrijden. Maar een stoomreiniger die met behulp van veel opzetstukken op alle materialen te gebruiken is, is ideaal.

Deze natuurlijke manier van bedwantsen te bestrijden is ook nog eens niet duur. Een goede stoomreiniger valt qua prijs reuze mee en is ook nuttig bij vele andere huishoudelijke taken.

Zorg ervoor dat je je bij de behandeling van bedwantsen concentreert op gaten, scheuren en spleten, want dit zijn de favoriete verstopplaatsen van bedwantsen. Voor het beste resultaat stoom je rustig alle oppervlakten en herhaal je het stomen dagelijks.

Hieronder bespreken we eerste wat de beste stoomreiniger is om bedwantsen te bestrijden en daarna leggen we je stap-voor-stap uit hoe je met de stoomreiniger bedwantsen kunt bestrijden.

Wat is de beste stoomreiniger om bedwantsen te omschreven?

Een goede stoomreiniger om bedwantsen effectief te kunnen bestrijden, moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Hieronder zal ik overigens op deze punten de stoomreinigers naast elkaar zetten, om ze effectief met elkaar te kunnen vergelijken.

 • Temperatuur: Je hebt een stoomreiniger nodig die de minimaal benodigde temperatuur bereikt om bedwantsen te doden. Hoe hoger de temperatuur van de stoom, hoe beter.
 • Voldoende druk: Druk zorgt ervoor dat de stoom verder weg wordt geblazen. Hoe hoger de druk, hoe dieper de stoom het materiaal in komt. Daarnaast heeft de stoomdruk ook invloed op hoe heet en droog de stoom wordt. Ga bij voorkeur voor minimaal 2.5 bar.
 • Regelen van de druk: Een knop voor het aanpassen van de stoomdruk is erg handig. Wanneer je de druk kunt kunt regelen, kan je veel meer oppervlakten bestrijden. Je hoeft dan niet bang te zijn om de bedwantsen door de kamer te blazen.
 • Capaciteit: Hoe meer water je in het reservoir van een stoomreiniger kunt doen, hoe langer de stoom te gebruiken is en hoe eerder je klaar bent.
 • Accessoires: Hoe meer accessoires en opzetstukken je voor de stoomreiniger hebt, hoe veelzijdiger in gebruik de reiniger is. Bedwantsen kunnen zich echt overal in verstoppen, dus een paar extra opzetstukken is geen overbodige luxe!

Top 5 stoomreinigers tegen bedwantsen

Geschikt tegen bedwantsen!

Best beoordeeld

Automatische ontkalking
Koop nu!
Handzaam tegen bedwantsen!

Gemakkelijk op te bergen

Veel hulpstukken
Koop nu!
Beste bedwantsenbestrijder!

Veel accessoires

Hoogste druk
Koop nu!
Bedwantsen topper!

Doodt 99,9% bacteriën

Automatische ontkalking

Beste prijs-kwaliteit!
Koop nu!
Prima tegen bedwantsen!

Zeer handzaam

Veel voor weinig
Koop nu!

Helaas zijn er geen stoomreinigers op de markt die specifiek zijn ontwikkeld om bedwantsen mee te bestrijden. Maar wanneer je een van de vijf stoomreinigers kiest die ik voor je op een rijtje hebt gezet, dan weet je zeker dan je een stoomreiniger hebt die geschikt is om bedwantsen mee te bestrijden.

Foto van het reinigen van een matras met een stoomreiniger
De stoomreiniger is een van de beste manieren om bedwantsen uit je matras en uit je bed te houden

Stap-voor-stap bestrijden van bedwantsen met een stoomreiniger

Het bestrijden van bedwantsen met hitte is de meest effectieve vorm van bestrijding die er is. Niet alleen wordt deze methode door professionele ongediertebestrijders gebruikt, met een stoomreiniger kan je het eenvoudig zelf doen en veel geld besparen.

Volg de stappen hieronder op om zelf je bedwantsenprobleem effectief aan te pakken.

Stap 1: Zoek uit waar de bedwantsen zitten

Bedwantsen bevinden zich meestal op en rond je bed en in de slaapkamer. Daar kunnen ze zich rustig verstoppen totdat jij ligt te slapen en zich daarna met je bloed voeden. Maar, soms komen ze ook weleens op andere plekken. Wanneer jij weet waar ze zitten, kan je het probleem indammen.

Daarnaast helpt het als je van tevoren precies weet wat je gaat behandelen. Ga alle kamers van het huis na en alle meubels die er staan om na te gaan waar de bedwantsen precies zitten. Zorg dat je overal op, in en onder kijkt. Bedwantsen zijn goed in verstoppertje spelen!

Om dit proces makkelijker te maken, bestaan er speciale bedwantsvallen. Deze zijn niet bedoeld om de bedwantsen te bestrijden, maar om erachter te komen waar de bedwantsen precies zitten en hoe erg de plaag is. Ook kan je daarmee meten wanneer je met succes alle bedwantsen hebt bestreden. Zie deze bedwantsval:

Stap 2: Ruim goed op en maak het huis grondig schoon

Maak het huis grondig schoon om schuilplaatsen voor bedwantsen te minimaliseren. Ruim de rommel goed op, het liefst in afsluitbare plastic bakken, en stofzuig je matras, meubels en tapijt en andere oppervlakken om vuil te verwijderen.

Heb je vastgesteld dat de bedwantsen zich maar in een of twee kamers bevinden, overweeg dan om zoveel mogelijk spullen van de muren te halen en meer in het midden van de kamer te zetten. Muren, plinten en achter meubilair zijn favoriete verstopplaatsen.

Stap 3: Kies het juiste opzetstuk

Een goede stoomreiniger, zoals die ik hiervoor voor je hebt opgezocht, worden geleverd met meerdere accessoires. Kies een zo klein en wendbaar mogelijk opzetstuk die vrij kort is. Daarmee kan je de stoom het beste concentreren en kan je de bedwantsen effectiever bestrijden.

Ben je van plan op oppervlakken te stomen die iets meer zorg behoeven, gebruik dan een zacht borsteltje of microvezel doek ter bescherming.

Stap 4: Begin met stomen

Voordat je kunt beginnen met stomen, moet je het reservoir bijvullen en de stoomreiniger in het stopcontact aansluiten. Wacht even totdat de stoomreiniger aangeeft dat het op temperatuur is en je kunt beginnen met werken.

Onthoud dat je bezig bent met het bestrijden van bedwantsen en niet aan het schoonmaken bent. Het is dan ook niet nodig om te vegen of boenen. Beweeg langzaam langs alle oppervlakken zodat de stoom overal op en in komt.

Tip: Kom je ergens meer bedwantsen tegen dan verwacht? Probeer dan eens azijn tegen bedwantsen. Ook alcohol kan tegen bedwantsen worden gebruikt. In mijn artikelen lees je meer over deze methodes.

Het is overigens niet nodig om de druk erg hoog te zetten. Dat doe je alleen als je diep tot in het materiaal moet dringen. Meestal is dat niet nodig en volstaat een lage druk. Lage druk is beter omdat je daarmee niet de bedwantsen verplaatst.

Kan je op je stoomreiniger de temperatuur instellen, ga door voor de hoogst mogelijke temperatuur dat het te behandel oppervlak aan kan. Qua bestrijding van de bedwantsen is hogere temperatuur altijd beter.

Ben je klaar met stomen, vergeet deze dan niet af te laten koelen voordat je de stoomreiniger wegzet. Heb je meer hulp nodig? Lees dan eens mijn artikel over het bestrijden van bedwantsen met hitte.

Stap 5: Droog en lucht de behandelde ruimtes

Na het stomen mag het gestoomd materiaal best vochtig zijn, maar niet nat. Hoe dan ook is het belangrijk om vocht aan de lucht te laten drogen.

Mocht iets onverhoopt toch te nat zijn geworden, dan kan je het beste even het overtollig vocht met een handdoek opnemen en daarna te luchten totdat het weer goed droog aanvoelt.

Open alle ramen en deuren in de ruimtes waar je de de stoomreiniger hebt gebruikt. Je kan daarnaast overwegen om even een ventilator neer te zetten om de luchtverplaatsing te vergroten.

Controleer goed of het oppervlak dat je behandeld hebt droog aanvoelt. Pas dan kan je de ventilator uitzetten en de ramen weer sluiten. Dit is vooral om schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast is luchten altijd goed bij een bedwantsenprobleem, bedwantsen reageren namelijk op uitgeademd koolstofdioxide.

Klaar!

Mijn aanraden is om dit hele proces een week lang dagelijks uit te voeren. Dat is erg veel werk, maar zo weet je zeker dat je van alle bedwantsen in huis af bent.

Het is trouwens niet nodig om dagelijks je matras te reinigen. Er bestaan namelijk speciale matrasbeschermers tegen bedwantsen. Klik hier om het aanbod aan matrasbeschermers op bol.com te bekijken. Ze hebben trouwens ook beschermers voor je kussens. Dat slaapt wel zo lekker!

Is stoomreinigen voldoende om van bedwantsen af ​​te komen?

Foto van iemand die een boxspring schoon maakt met een stoomreiniger
Stoomreinigen is de basis van bedwantsen bestrijden, maar er zijn middelen en methoden die je naast hitte kunt inzetten om sneller van die beestjes af te komen

In wezen heb je niet meer nodig dan een stoomreiniger en een gezonde dosis doorzettingsvermogen om bedwantsen te bestrijden. Het vergt iedere dag een hoop tijd en doorzettingsvermogen, maar het is wel voldoende.

Je zou kunnen overwegen om het proces te versnellen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een insecticide om bedwantsen te bestrijden, lees mijn artikel voor meer informatie daarover. Bedenk je echter wel dat bedwantsen bekend staan om hun resistentie tegen veel bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast zijn er natuurlijke alternatieven die je in kunt zetten. Lavendelolie is een goed middel om bedwantsen te bestrijden (leestip!), ook andere essentiële oliën kunnen behulpzaam zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze oliën goed in staat zijn om bedwantsen te verjagen.

Conclusies en ervaringen

Bedwantsen behoren tot de meest lastige plaaginsecten om vanaf te komen. Ze staan niet bekend om het verspreiden van ziektes en vormen voor zover bekend geen gevaar voor de gezondheid. Wel brengen ze een hoop stress, jeuk, schaamte, stigma en onbegrip met zich mee.

Je huis hoeft niet vies te zijn en jij hoeft ook niet slecht verzorgd te zijn om last te krijgen van bedwantsen. Een enkele meeliftende insect is al genoeg. Het is mij zelf ook eens overkomen. Mijn ervaring met bedwantsen lees je hier.

Zelf ben ik er volkomen van overtuigd dat hitte in de vorm van stoom de ideale oplossing is om je huis van bedwantsen te ontdoen. Het is mij zo immers ook gelukt.

Heb jij ervaring met bedwantsen bestrijden met de stoomreiniger? Welke stoomreiniger heb je gebruikt en welke technieken heb je toegepast? Help anderen door jouw ervaringen hieronder in de reacties met ons te delen.

Ook voor vragen over stoomreinigers of bedwantsenbestrijding ben je van harte welkom om een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

3 gedachten over “Bedwantsen bestrijden met de stoomreiniger: stap-voor-stap uitleg!”

 1. Bedankt voor de informatie, ik ga nu verder met de stoom, alleen ik had eerst, grote en nu alleen nog hele kleine wanten.
  Dus het gaat vooruit. Ik heb de pech, dat mijn gezin er niets
  Van wil weten. En schelden mij uit voor luizenvader.

  Beantwoorden

Plaats een reactie