Vlooien willen maar niet weggaan – een laatste redmiddel

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
vlooien gaan maar niet weg

Heb je moeite om je huis of je huisdier in de warmere maanden vrij van vlooien te houden? Wees niet ongerust, want je bent niet de enige! Tijdens de warmere maanden kunnen vlooien een ware plaag veroorzaken. En dan vooral voor mensen met huisdieren.

Misschien heb je inmiddels van alles geprobeerd om van je vlooienprobleem af te komen, maar is dat niet gelukt. In dit artikel gaan we nader op dat probleem in.

Vlooien zijn hardnekkige beestjes die moeilijk te bestrijden zijn. Het bestrijden van vlooien vergt een integrale aanpak, dat wil zeggen dat je het huis, de tuin, het balkon en alle huisdieren tegelijk, grondig moet aanpakken om van de vlooien af te komen.

In dit artikel leer je de veelgemaakte fouten bij het bestrijden van vlooien en waarom zij -ook na een ingrijpende vlooienbestrijding- steeds terug blijven komen.

Wat moet je doen als de vlooien maar niet weg gaan? Je moet vlooien in het hele huis bestrijden en bij alle huisdieren. Dat moet allemaal zoveel mogelijk tegelijk. Daarnaast zijn er plekken in huis die vaak worden vergeten, zoals gaten en scheuren in meuren en onder het laminaat.

Het antwoord op een vlooienvrije woning en huisdier is eenvoudig: een algehele aanpak en het hele jaar door preventie.

Wanneer een vlooienbesmetting niet stopt – hoe krijg je die vlooien wel weg?

Wat moet je doen wanneer je de vlooien in huis of die op je hond of kat maar niet weg krijgt? Ik help je graag verder.
Wat moet je doen wanneer je de vlooien in huis of die op je hond of kat maar niet weg krijgt? Ik help je graag verder.

Als je te maken hebt met een vlooienbesmetting die niet lijkt te stoppen, lees dan verder om achter de reden hiervan te komen en wat je eraan kunt doen.

Wat kan er aan de hand zijn en wat kan je doen om alsnog van de vlooien af te komen:

1. Er zijn “hotspots” die je nog niet hebt behandeld.

Het probleem hierbij kan tweeledig zijn. Je kan bepaalde gebieden helemaal niet behandeld hebben, waardoor de vlooien er nog gewoon zitten. Ook kun je het gebied wel behandeld hebben, maar op een verkeerde manier. Het gevolg daarvan kan zijn dat de volwassen vlooien dood zijn, maar dat hun larven na verloop van tijd gewoon uit zullen komen.

Wat moet je doen? Behandel de belangrijkste vlooien-hotspots op de juiste manier, waarbij je extra aandacht besteedt aan de vlooieneieren.

2. U heeft te maken met vlooieneieren en -poppen die immuun zijn voor de gekozen behandeling.

Je kunt nog zo goed je best doen met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen, maar in voorkomende gevallen kunnen die niet werkzaam zijn omdat de vlo door het ei of door zijn pop wordt beschermd.

Wat moet je doen? Dagelijks stofzuigen en om de de paar dagen tegen vlooien stoomreinigen. Grondig en overal.

Verwijder alle items onder het bed, onder kasten, achter meubels en stofzuig de hele omgeving grondig. Herhaal dit twee weken lang, iedere dag opnieuw. Als je een stoomreiniger hebt, of wilt aanschaffen, vergroot dit je succesfactor om permanent van vlooien af te komen aanzienlijk.

3. Het is niet dat de vlooien terugkomen, het zijn nieuwe besmettingen.

Misschien heb je alles wel goed gedaan en heb je daadwerkelijk alle vlooien uit huis of van je huisdier gehaald. Het zou zomaar kunnen dat er her-infectie optreedt vanwege een externe bron. Misschien speelt je hond met een andere hond met vlooien? Of wellicht komt er iemand bij je in huis die vlooien meeneemt.

Wat moet je doen? Het enige dat je hier tegen kunt doen is alert blijven op wanneer je de vlooien ziet en waar.

Daarnaast moet je alle preventieve middelen inzetten om besmetting te voorkomen. Dat wil zeggen: dagelijks grondig stofzuigen, gebruikmaken van preventieve omgevingssprays met een langere werking en je huisdieren maandelijks preventief tegen vlooien behandelen.

Vlooien gaan maar niet weg van mijn hond of kat

Als de vlooien maar niet van je hond of kat weggaan, ga dan na of je wel een integrale aanpak hebt toegepast. Wat of waar kan je nog meer behandelen?
Als de vlooien maar niet van je hond of kat weggaan, ga dan na of je wel een integrale aanpak hebt toegepast. Wat of waar kan je nog meer behandelen?

Volwassen vlooien leven op dieren. Dat kunnen honden, katten, mensen of andere huisdieren zijn, maar ze leven altijd in de buurt van dieren. Voor de ontwikkeling van vlooien en de voortplanting is bloed nodig en dat moet ergens vandaag komen. Heb jij een hond of kat waar de je vlooien maar niet vanaf krijgt?

Wellicht komt dat omdat je de vlooien wel behandelt – en dat is goed -, maar het huis niet optimaal vrij van vlooien krijgt. Een vlooienbehandeling werkt alleen wanneer je zowel de huisdieren als je omgeving aanpakt.

Doe je dat, dan zullen de vlooien in huis hun weg weer naar je hond of kat vinden. Pak je alleen de vlooien in huis aan, maar behandel je je hond of kat niet, dan komen de vlooien weer in je huis terecht. en ga zo maar door.

De enige juiste aanpak van een vlooienprobleem is om alle huisdieren tegelijk te behandelen met het huis en de buitenruimte (balkon of tuin). Weet je even niet waar je moet beginnen? Ik help je op weg. Hieronder vind je een lijstje artikelen die je kunt raadplegen om te achterhalen hoe je je vlooienprobleem aanpakt.

Ik krijg de vlooien maar niet uit mijn huis

Ik krijg de vlooien maar niet van mijn huisdier

Ik krijg de vlooien maar niet uit mijn tuin of van mijn balkon

Wat zijn die beestjes die je je huis niet uit krijgt nu eigenlijk?

Vlooien zijn kleine donkerbruine parasitaire insecten die de vacht en huid van huisdieren besmetten. Naast huisdieren zoals honden en katten, kunnen zij ook ratten, muizen en knaagdieren besmetten. Is er geen dier in de buurt, dan kunnen ze hun bloed ook nog bij een mens vandaan halen.

Ondanks dat ze geen vleugels hebben, kunnen vlooien ontzettend ver springen: 20 cm halen zij gemakkelijk. Vlooien houden van lekker warme omgevingen, zo rond ons kamertemperatuur of iets hoger. Dat is de reden waarom vlooien graag in huis komen en ze ’s winters thuis prima kunnen gedijen.

Een vlooienplaag is vervelend en lastig tegen te gaan omdat vlooien zich snel kunnen voortplanten. Vrouwelijke vlooien leggen wel 50 eieren per dag en binnen enkele weken kunnen deze vlooien weer voortplanten. Wees er qua vlooienbestrijding dus snel bij, anders is het te laat!

Hoe weet je of je huisdier vlooien heeft?

Een van de eerste tekenen van een vlooienbesmetting is dat je huisdier veel krabt en behoorlijk geïrriteerd lijkt. De volwassen vlooien kan je vaak zien door het uit elkaar halen van het vacht. Je ziet de vlooien dan vaak de kenmerkende springen maken.

Ook kan je de uitwerpselen van vlooien vinden, die zien eruit als kleine zwarte stippen, vergelijkbaar met fijngemalen peper. Dit is eigenlijk verteerd, gedroogd bloed.

Naast het zien van de vlooien op je hond of kat en het krabben, kan je het ook aan de omgeving zien. Wanneer je vlooien in huis hebt, of wanneer een andere huisdier last heeft van vlooien, dan kan je er donder op zeggen dag ze overal zitten.

Waar je de vlooien ook opmerkt, op je huisdier of in het huis, je krijgt de vlooien niet weg als je niet alle huisdieren en heel het huis behandelt!

Hoe krijgen huisdieren vlooien?

Die vlooien die je niet weg krijgt, komen ergens vandaan, waar?
Die vlooien die je niet weg krijgt, komen ergens vandaan, waar?

Vlooieneitjes kunnen ontzettend lang onder verschillende omstandigheden inactief blijven. Ze liggen in de tuin of in je tapijt en meubels, totdat ze kunnen uitkomen op een mens of huisdier mee kunnen liften. Vlooieneitjes komen pas uit bij geschikte temperaturen en trillingen, dit omdat die wijzen op aanwezige dieren.

Vlooien zijn de belangrijkste oorzaak van huidziekte bij huisdieren en kunnen problemen veroorzaken variërend van jeuk tot infecties. Sommige honden en katten zijn zelfs allergisch voor het speeksel van vlooien en dat brengt nog veel meer ongemakken met zich mee.

De truc om vlooien weg te krijgen: doorbreek hun levenscyclus!

Vlooien vermenigvuldigen zich enorm snel. De vlooien die je ziet, vertegenwoordigen slechts 5% tot 10% van de vlooien in de omgeving. De rest vlooienbevolking zit in je huis of je hond verstopt, als volwassene, larve of ei.

Voor een effectieve vlooienbestrijding is het essentieel om de levenscyclus van vlooien te doorbreken. Dat betekent dat je, om van vlooien af te komen, moet zorgen dat zij zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Volwassen vlooien: spring op je hond, kat of op jou zelf en voedt zich met bloed om eieren te kunnen leggen.

Eieren – Een vrouwtje legt tot 50 eieren per dag, vervolgens vallen die in tapijten en beddengoed voordat ze uitkomen.

Larven – de uitgekomen eieren laten larven vrij die zich van licht, dieper in tapijten en onder meubels verplaatsen voordat ze zich tot poppen ontwikkelen.

En hoe doorbreek je die stadia?

De volwassen vlooien bestrijd je in je huisdier door gebruik te maken van een goede vlooienshampoo en de vlooien in huis bestrijd je door gebruik te maken van een goede omgevingsspray tegen vlooien.

De eieren bestrijd je door veel en vaak te stofzuigen. Dagelijks zelfs als dat kan.

De larven bestrijd je door gebruik te maken van een stoomreiniger tegen vlooien.

Is het wel waar dat de vlooien maar niet weg te krijgen zijn?

Zonder de juiste verwachtingen kan het lijken alsof jouw inspanningen om de vlooien weg te krijgen maar niet werken. Dit kan leiden tot verwarring, frustratie en het opgeven van je inspanningen.

Het bestrijden van vlooien vergt geduld en inspanning. Geen enkele behandeling doodt vlooien onmiddellijk of permanent. Het kan enkele uren duren voordat vlooien aan je behandeling doodgaan. Ook heb je nooit alle vlooien in een keer te pakken met stofzuigen of stoomreinigen.

Ook al heb je het gevoel dat de vlooien maar niet weg gaan: volhouden en volg het advies in dit bericht op!
Ook al heb je het gevoel dat de vlooien maar niet weg gaan: volhouden en volg het advies in dit bericht op!

Het weg krijgen van vlooien is een proces van enkele weken. Ga voor het gemak altijd uit van 2 tot 2 weken voordat je van de vlooien af bent. Na enkele dagen kan je al een heel eind op weg zij en al verbetering zien, maar om alle vlooien weg te krijgen duurt gewoon even.

Besef je dat 99% van een vlooienpopulatie bestaat uit poppen en eieren. De overgrote merendeel van de vlooien in en om huis zie je gewoon niet. Daarom is het belangrijk je het volgende te realiseren:

Je krijgt de vlooien echt wel weg door een grondige en intensieve behandeling.

Hoe ben jij van de vlooien afgekomen?

Dit artikel is geschreven voor de mensen die last hebben van een vlooienprobleem in huis of bij hun huisdieren en er maar niet vanaf komen. Is jouw dat overkomen? Weet jij hoe het voelt om er alles aan een vlooienprobleem te hebben gedaan en er maar niet vanaf te komen?

Hoe is het je uiteindelijk gelukt? Of in het geval je nu last hebt van vlooien en niet weet hoe je van de vlooien af kan komen: hoe kunnen wij jouw helpen? Laat hieronder een berichtje achter met je vraag en we helpen zo goed als dat kan.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie