Lavendel tegen vlooien inzetten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest

Lavendel kan gebruikt worden om vlooien en andere insecten af te weren. Lavendel werkt afstotend, maar doodt de vlooien niet. Lavende is dan ook het meest effectief wanneer je het ter preventie van een vlooienplaag gebruikt. Lavendel kan als zodanig gebruikt worden, of als olie.

Over de veiligheid van lavendel(olie) tegen vlooien

Voordat we verder gaan, zijn er een paar belangrijke punten over essentiële oliën die je moet weten.

Pure etherische oliën zijn natuurlijke, biologische producten, maar dat betekent niet dat ze onder alle omstandigheden veilig zijn. Omdat ze zeer geconcentreerd zijn, moeten de oliën worden gemengd met een andere olie zoals olijfolie of kokosolie. Daarnaast is het mogelijk om lavendelolie te vermengen met water of azijn.

Daarnaast is het zo dat de meeste mensen die last hebben van vlooien huisdieren in huis hebben. Ga niet zomaar ieder olie(mengsel) op een huisdier aanbrengen. Etherische oliën mogen ook nooit worden ingenomen door huisdieren of mensen. Zorg ervoor dat de oliën veilig worden bewaard, uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Meer algemene informatie over vlooien lees je in mijn artikel Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien.

Waarom etherische oliën gebruiken in plaats van commerciële vlooienbehandelingen?

Wanneer je onder de vlooienbeten zit, je hond onder de vlooien thuiskomt, of als een plotselinge vlooienplaag je huis overvalt, is de eerste reactie vaak om direct te grijpen naar vlooienkammen, vlooienshampoos, vlooiensprays of vlooienbanden.

Al deze producten werken, maar veel dragen risico’s voor het milieu of kunnen gevaarlijk zijn voor gebruik in de buurt van kinderen of huisdieren. Daarnaast is er in deze tijd simpelweg veel meer vraag voor natuurlijke alternatieven tegen vlooien.

Sommige huisdierenbezitters lopen ook tegen het feit aan dat hun hond of kat allergisch is voor een bepaald middel, gevoelig ervoor is of dat het vlooienmiddel in kwestie simpelweg niet werkt. Ook is men bezorgd over resistentie tegen bepaalde middelen of producten zoals Fipronil en Advantage.

Een ander veelgehoorde opmerking is dat veel commerciële middelen tegen vlooien erg prijzig kunnen zijn. Door gebruik te maken van middelen die mensen al in huis hebben, hopen ze te besparen.

Ten slotte hebben sommige essentiële oliën, waaronder lavendelolie, werkingen die gespecialiseerde antivlooien middelen niet hebben. Lavendel stoot vlooien niet alleen af. Het helpt ook de jeuk en irritatie te verminderen.

Lavendel tegen irritatie door vlooienbeten

Vlooien zorgen voor jeuk en irritatie bij mensen en voor honden en katten zijn vlooien wel de meest voorkomende reden voor huidirritatie en jeuk. Lavende heeft een kalmerende werking op geïrriteerde huid.

Essentiële olie van lavendel doodt geen vlooien, maar stoot ze af en is daarnaast kalmerend voor de huid van mens en dier. Een paar druppels toevoegen aan een crème voor mensen of dieren met vlooienbeten werkt goed tegen jeuk en heeft een kalmerend effect.

Je kunt ook een paar druppels lavendelolie toevoegen aan een spuitfles water. Je kunt de olie spuiten op plekken waar je last hebt van vlooien. Dan kan bijvoorbeeld meubilair zijn of beddengoed. Wanneer je je hond of kat borstelt, zal de lavendeloliespray de vacht bevochtigen en droge huid hydrateren. Daarnaast blijft de vlooienafstotende werking van lavendel zijn werk doen.

Lavendelolie is alleen voor uitwendig gebruik, je mag het nooit oraal toedienen. Omdat vlooien allergieën kunnen veroorzaken, helpt het gebruik van een vlooienkam en het regelmatig controleren op vlooien.

Lavendel tegen vlooien binnenshuis

Voorkomen is beter dan genezen, vooral bij vervelende vlooien. Het is dan ook aan te raden om het huis te behandelen voordat het vlooienseizoen begint.

Een paar druppels lavendelolie in plantenspuit met water doen en spuiten op het tapijt, het bed, je matras, de bank en ander meubilair. Een lichte spray op beddengoed en meubels voor huisdieren werkt ook.

Vergeet ook niet om beddengoed, kleedjes en ander textiel regelmatig in de wasmachine te ontdoen van vlooien.

Gebruik lavendel tegen vlooien in de tuin of op het balkon

Naast essentiële lavendelolie, zal de lavendelplant zelf ook bijdragen aan het op afstand houden va vlooien. Omdat veel huisdieren een groot deel van hun tijd buitenshuis doorbrengen, is het logisch om lavendel te planten om vlooien weg te houden van de tuin. Regelmatig maaien om het gras kort te houden, ontmoedigt ook vlooien.

Lavendel is veelzijdig en makkelijk inzetbaar. Met lavendel ga je vlooien op een natuurlijke manier te lijf.
Lavendel is veelzijdig en makkelijk inzetbaar. Met lavendel ga je vlooien op een natuurlijke manier te lijf.

Lavendelplanten doen het ook erg goed in een pot of bloembak op het balkon. Naast het vlooienwerend effect, heeft lavendel als voordeel dat het een mooie plant is en een aangename geur heeft.

Hoe gebruik je lavendel tegen vlooien bij honden en katten

Lavendel, maar voornamelijk lavendelolie kan op de volgende manieren voor katten en honden tegen vlooien worden ingezet.

Essentiële olie van lavendel in het bedje van je kat of hond

Om te voorkomen dat vlooien het beddengoed van huisdier besmetten, dompel je een doek in lavendelolie en plaatst je deze op of in het bed of de mand. Wanneer er een geur van lavendel hangt, zullen vlooien dat zoveel mogelijk vermijden.

Omdat lavendelolie natuurlijk is, zal het ook geen enkele vorm van irritatie bij je hond of kat veroorzaken, maar juist goed zijn voor huid en vacht.

Lavendelolie rechtstreeks aanbrengen op de vacht van je hond of kat

Je kunt een paar druppels lavendelolie mengen met wat oliefolie, kokosolie, azijn of water en dit aanbrengen op de vacht van je hond of kat.

Een alternatief is om een vlooienkam bij gebruik steeds onder te dompelen in een oplossing met wat lavendelolie. Dit houdt de vlooien niet alleen weg, maar maakt het haar van je hond ook nog eens glanzend en glad.

Ten slotte kan je een paar druppels lavendelolie toevoegen aan de shampoo van je kat of hond om deze een extra werking tegen vlooien te geven.

Lavendel voor natuurlijke spray tegen vlooien

Lavendelolie kan worden gebruikt als een natuurlijk afweermiddel tegen vlooien door deze in een zelfgemaakte spray te verwerken.

Neem gewoon een spuitfles en vul deze met een paar druppels lavendelolie en water. Voor gebruik de spray goed schudden. Spuit deze oplossing nu voorzichtig op het lichaam van je kat of hond, vooral de benen en buik. Gebruik de spray niet op het gezicht.

Natuurlijke lavendelolie is een geweldig middel tegen vlooien en andere insecten.
Natuurlijke lavendelolie is een geweldig middel tegen vlooien en andere insecten.

Als de hond of kat een spray niet fijn vindt, dan kan je altijd een borstel of een doekje voorzien van de anti vlooien spray en daar het dier mee afnemen.

De spray kan ook worden gebruikt in de gebieden waar de hond de meeste tijd doorbrengt. Het kan op het bed, in de mand, op de vloerbedekking en andere plaatsen waar je vlooien wilt voorkomen worden gespoten.

Lavendel tegen vlooien, een prima natuurlijke oplossing

Door de bovengenoemde methoden toe te passen, zal jij, je hond of je kat snel verlichting van de klachten van vlooien moeten ervaren.

Ben je benieuwd naar meer natuurlijke huismiddelen tegen vlooien, lees dan mijn artikel daarover.

Heb jij zelf weleens lavendel ingezet tegen een vlooienprobleem? Of heb je lavendel weleens gebruikt voor honden of katten? Deel jouw ervaringen in de berichten hieronder en help andere bezoekers van deze blog. Heb je een andere vraag of opmerking? Laat het hieronder achter!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie