Mieren bestrijden: Een gids voor binnen en buiten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Rode mieren bestrijden

Mieren kunnen in de natuur een belangrijke bijdrage leveren. Door mensen worden mieren als ongedierte ervaren. Wanneer jij last hebt van mieren in huis of in de tuin, ben jij ongetwijfeld blij met deze gids over het bestrijden van een mierenplaag. Je zal niet alleen alle mieren moeten doden, maar ook het stofje waardoor mieren zich tot jouw huis en tuin aangetrokken voelen moeten bestrijden. Mieren in de tuin verdelgen kan door een groot aantal middelen en op veel manieren. Wanneer de mieren eenmaal verdreven zijn, moet je ervoor zorgen dat je ze weghoudt.

Deze gids om mieren te bestrijden bestaat uit een aantal onderdelen. Wil je sneller door naar het onderdeel dat voor jou relevant is, klik dan op een van onderstaande kopjes.

 

Binnen mieren bestrijden

Hieronder tref je een aantal van de beste manieren om mieren binnen in huis te bestrijden.

 

Maak de route van de mieren schoon

Wanneer mieren je huis binnen gaan, laten zij voor andere mieren een spoor achter die zij zullen volgen. Dit spoor bevat een stofje (feromonen) die andere mieren vertellen hoe zij moeten lopen. Dat is de reden dat je mieren zo vaak in een rijtje ziet lopen

Hoe rechter de route die de mieren lopen, des te vaker ze er gelopen hebben. Wanneer je de mieren ziet zigzaggen, dan weet je dat ze er niet vaak gelopen hebben.

Een tip om er achter te komen hoe lang het mierenprobleem zich al voordoet.

Verdelg de mieren door ze op hun route te doden en het spoor te verwijderen. Verwijder de mieren door ze met doek of spons op te vegen. Gebruik hiervoor een sopje met een scheutje afwasmiddel. Maak vervolgens de hele route goed schoon zodat je het feromonen-spoor weghaalt. Zo zorg je ervoor dat de mieren dood zijn en andere mieren wegblijven.

 

Dood mieren die rondlopen

Soms zie je een enkele of een klein groepje mieren rondlopen. Dit zijn vaak verkenners op zoek naar voedsel. Ook deze enkelingen laten een stofje achter waarmee ze andere mieren de weg wijzen.

Dood rondlopende mieren direct en maak de omgeving goed schoon. Hiervoor gebruik je eveneens een spons of doekje met wat sop. Een kneepje afwasmiddel is voldoende. Ook hierbij is het belangrijk om na het doden van de mieren het doekje even om te spoelen en daarna de omgeving goed schoon te maken.

 

Mieren met azijn bestrijden

Gebruik een oplossing van azijn tegen mieren om ze op natuurlijke wijze te bestrijden. Doe een deel water en een deel azijn in een plantenspuit. Spuit het middel op de mieren om ze te doden. Veeg de mieren daarna op. Spuit vervolgens de omgeving goed nat en veeg het na om ervoor te zorgen dat je de mieren blijvend verjaagt.

Voor meer informatie lees je ons uitgebreid artikel over het gebruik van azijn tegen mieren.

 

Gebruik de stofzuiger als er teveel mieren zijn om op de vegen

Bestrooi de omgeving met Borax of Epsomzout en stofzuig de omgeving goed. Maak vervolgens de omgeving goed schoon met een sopje van afwasmiddel of een allesreiniger. Het is noodzakelijk om een middel als borax of epsomzout in te zetten om de mieren te bestrijden. Anders heb je kans dat ze zich in de zak van de stofzuiger zullen voortplanten. Na het opzuigen van de mieren, moet je de zak voor de zekerheid wel buiten leggen.

Over het gebruik van zout tegen mieren hebben wij meer geschreven. Let wel, gewoon zout heb je niets aan. Het moet epsomzout zijn.

 

Maak gebruik van een lokdoos om mieren te bestrijden

Met een lokdoos kan je eenvoudig mieren blijvend verdelgen. Lokdozen zijn vaak de beste manier om een mierenprobleem blijvend op te lossen. Dit omdat de mieren het gif meenemen naar het nest en daar alle mieren worden vergiftigd. Het enige dat je hoeft te doen is de lokdoos op een strategische plek -een plek waar je regelmatig mieren ziet- te plaatsen en wachten totdat een mier het op eet. De mier gaat er na verloop van tijd aan dood. Heel het nest wordt ook verdelgd omdat de mier het naar zijn nest meeneemt.

Lees alles over het gebruik van lokdozen tegen mieren in ons artikel daarover.

 • Volg de instructies op de verpakking goed op.
 • Maak geen gebruik van andere middelen in de buurt van je lokdoos. Je wilt immers dat de mieren er op afkomen.

Wij hebben een artikel geschreven over de ervaringen van ons en van andere gebruikers van HG mierenbestrijdingsmiddelen.

 

Maak met huismiddelen een eigen lokdoos of lokmiddel tegen mieren

Eigen mierenpoeder maken met maismeel en poedersuiker
Dit is alles wat je nodig hebt om een eigen mierenpoeder te maken.

Voor een natuurlijke oplossing maak je zelf een lokmiddel tegen mieren. Vermeng twee eetlepels Borax, twee eetlepels Epsomzout of twee eetlepels maismeel met 100 gram suiker of poedersuiker. Je kunt het zelfgemaakte middels op twee manieren tegen mieren inzetten:

 • Zelfgemaakte lokdoos tegen mieren. Het mengsel doe je in een potje met wat keukenfolie er omheen. Prik een paar gaatjes in de keukenfolie zodat de mieren erbij kunnen komen.
 • Zelfgemaakte mierenpoeder. Het mengsel kan je simpelweg strooien in de buurt van waar de mieren zich bevinden. Na enige tijd kan je het met de stofzuiger op zuigen of met doek of dweil schoonvegen.

Let er wel op dat als je gebruik maakt van gif of chemicaliën om mieren te bestrijden dat je kinderen of huisdieren uit de buurt houdt!

Mieren liever op een natuurlijke wijze bestrijden? Voor een natuurlijk alternatief om mieren te bestrijden, kies je voor een mengsel met maismeel. Dit werkt goed omdat mieren het niet kunnen verteren en eraan dood gaan. Ze nemen het ook mee naar het nest zodat je met een beetje maismeel het het nest kunt uitroeien.

Meer informatie over het gebruik van huismiddelen tegen mieren lees je in ons artikel daarover. Voor een natuurlijke oplossing zou je ook het gebruik van kaneel tegen mieren kunnen overwegen.

 

Mieren in een spouwmuur bestrijden

Mieren bestrijden in een spouwmuur doe je met een lokdoos en daarna door het dichten van de gaten. Omdat mieren zich makkelijk in een spouwmuur kunnen vestigen is het van belang om het nest van de mieren eerst grondig aan te pakken voordat je gaten en kieren in de muur gaat dichten. Plaats een lokdoos op plekken waar je de mieren ziet lopen. Het liefst dichtbij waar de mieren de muur ingaan. Weet je niet waar dat is, gebruik dan meerdere lokdozen. Wanneer je na verloop van tijd de mieren niet meer ziet, dicht je de gaten en kieren door middel van gatenvuller of kit.

Ons artikel over het bestrijden van mieren in een spouwmuur legt uit hoe je in 4 eenvoudige stappen van een mierenplaag in huis af kan komen.

 

Buiten mieren bestrijden

Hieronder tref je een verzameling van de meest effectieve wijze om buiten of in de tuin mieren te bestrijden.

 

Bestrijd een mierenhoop door het gebruik van een lokdoos

Plaats een lokdoos in de buurt van een mierenhoop om deze effectief te bestrijden. Een lokdoos is de meest effectieve manier om een mierenhoop te verdelgen omdat het gif door de mieren wordt meegenomen. Daar roeit het de hele mierennest uit. Plaats de lokdoos in de buurt van het nest of de hoop wanneer je ziet dat de mieren rondlopen. Je zal zien dat dat het meest op zomerse dagen is. Mieren die aan het verkennen zijn, zullen van de lokdoos eten en daarmee heel het nest vergiftigen.

Zorg er wel voor dat de lokdoos niet nat wordt. Gebeurt dit wel, dan is het niet effectief meer en kan je het net zo goed weggooien.

 

Een mierenhoop uitroeien met heet water

Een mierennest met water aanpakken
Een toegangspunt tot een mierennest. Beroer het zand en giet er vervolgens water op.

Door een emmer kokend water op de mierenhoop te gooien ga je een mierenplaag effectief tegen. Vooraf moet je met een stok de mierenhoop losmaken of de mierennest goed doorprikken. Vervolgens vul je een flinke emmer met heet of kokend water en kiep je deze over de mierennest of giet je het in de mierenhoop.

Wil je het gebruik van water tegen mieren nog effectiever maken? Voeg dan een scheutje afwasmiddel of azijn toe. Afwasmiddel en azijn zijn beide zeer effectief om mieren te bestrijden. Pas wel op wanneer er planten of bloemen in de buurt zijn.

 

Behandel je gazon met een middel tegen mieren

Door het gazon te behandelen verdelg je alle mieren in je gazon en moeilijk te bereiken mierennesten. Een middel tegen mieren is effectief in het verdelgen van mieren in het gazon. Voordat je het gazon behandelt, is het belangrijk dat je eerst het gras maait. Zijn er eventueel overduidelijke mierennesten of mierenhopen, dan is het goed deze eerst even los te prikken met een stok. Hoe zorgvuldiger je dit doet, des te beter het middel in het gazon kan doordringen. Er zijn wel enige punten waar je op mieren letten bij het gebruik van een middel om mieren in het gazon te bestrijden:

 • Niet ieder middel is voor het gebruik op een gazon geschikt, ga dit eerst zorgvuldig na.
 • Maak je gebruik van chemicaliën of ander gif, zorg dat kinderen en (huis) dieren uit de buurt blijven.
 • Volg altijd de instructies op de verpakking op.
 

Maak gebruik van een natuurlijk middel tegen mieren in de tuin of in het gazon

Een veilig en natuurlijk alternatief is het gebruik van maismeel om mieren te bestrijden. Maismeel is niet alleen tegen mieren geschikt, maar ook tegen een groot aantal andere insecten. Dit komt omdat mieren maismeel niet kunnen verteren. Ze nemen het mee naar het nest, andere mieren eten er ook van en het mierennest wordt volledig uitgeroeid.

 

Mieren bestrijden onder tegels doe je met een sopje

Gebruik zeepsop om mieren tussen en onder tegels te bestrijden. Tegels zijn een ideale plaats voor mieren om zich te vestigen. Tussen de tegels zie de ingang naar hun nest. Het houdt de mieren veilig, droog en koel. Gelukkig is het bestrijden van mieren tussen en onder tegels vrij eenvoudig. Maak eerst het zand tussen de tegels los met een stokje. Laat een emmer vol lopen met heet water en voeg er een scheutje afwasmiddel aan toe. Vervolgens giet je de emmer leeg over de tegels en gebruik je een harde bezem om de tegels en de omgeving goed nat te maken.

Herhaal dit zo nodig iedere dag totdat je van de mierenplaag af bent.

Mieren tussen tegels
Verwijder mieren onder tegels voordat deze los gaan zitten!
 

Mieren bestrijden door luizen aan te pakken

Mieren en luizen leven graag samen, verdelg de luizen en je bestrijdt tegelijk de mieren! Luizen scheiden een zoet stofje af dat voedsel is voor mieren. Mieren houden de luizen veilig door hun natuurlijke vijanden te doden. Daarom kan het zomaar zijn dat je niet echt een mierenprobleem hebt, maar eigenlijk een luizenprobleem. Als dan van de mieren af wilt komen, moet je eerst de luizen met een daarvoor geschikt luizenmiddel bestrijden. Hou dus je tuin luizenvrij om je tuin mierenvrij te houden.

 

Mieren blijvend wegjagen

Heb je een mierenplaag in huis of in de tuin bestreden? Dan wil je de mieren ook in de toekomst blijvend kunt weghouden. Hieronder lees je hoe je je huis en tuin zo inricht dat je blijven van het mierenprobleem af bent.

 

Maak je huis ontoegankelijk voor mieren

Dicht gaten, scheuren en kieren zodat mieren niet naar binnen kunnen. Wanneer je mieren in huis hebt, zijn ze er toch op de een of andere manier binnen gekomen. Ga na hoe dit is gebeurd. Een belangrijk onderdeel van mieren in huis bestrijden is ervoor zorgen dat ze niet naar binnen gaan. Ga de buitenste muren, kozijnen, ramen en deuren na om te kijken of mieren er op de een of andere manier doorheen kunnen. Vervolgens dicht je eventuele openingen.

 

Berg voedsel direct op

Mieren komen op voedsel af. Berg etensresten op en maak de omgeving goed schoon. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je je huis en tuin onaantrekkelijk maakt voor mieren. Wanneer je mieren weg wilt houden is dit een strikte voorwaarde.

 

Bestrijd mieren door je keuken schoon te houden

Het is belangrijk om ruimten waar eten wordt bereid of gegeten, zoals de eetkamer, het terras of de keuken, vrij van etensresten en goed schoon te houden. Wanneer er geen voedsel is, hebben de mieren er niets te zoeken. Dat geldt overigens ook voor water en ander vocht. Wanneer je iets morst is het belangrijk om het direct op te vegen. Alleen zo hou je de omgeving miervrij.

 

Houd eten en drinken voor je hond of kat miervrij

Mieren komen ook af op het eten of drinken van de hond of de kat. Zorg ervoor dat je mieren verjaagt door de omgeving zo schoon mogelijk te houden. Heb je net eten of drinken klaargezet? Maak dan de omgeving en het bakje zelf even schoon door deze met een vochtig doekje af te nemen. Plaats het bakje dierenvoer in een iets groter bakje met een laagje water zodat mieren niet in het honden- of kattenvoer kunnen klimmen.

 

Maak gebruik van planten om mieren te verjagen

Mieren houden niet van planten of kruiden met een sterke geur. Je kunt mieren dan ook effectief verjagen door het plaatsen van planten, kruiden of zelfs bepaalde bloemen die mieren verjagen. Je plaatst de planten bij voorkeur in de buurt van ramen en deuren waar mieren toegang tot het huis hebben. Wanneer je een tuin of balkon hebt, kan je daar ook planten plaatsen om mier te verjagen. Geschikte planten zijn onder andere:

 • Knoflook
 • Basilicum
 • Munt
 • Lavendel
 • Thijm
 • Chrysanten

In ons artikel Planten tegen mieren staat nog veel meer over dit onderwerp!

Dood ook een enkele mier wanneer je deze ziet!

Enkele mieren die rondlopen zijn vaak verkenners die op zoek zijn naar eten. Wanneer ze eten gevonden hebben, zal je binnen een mum van tijd last hebben van meer mieren. Dood enkele manier dan ook altijd en wacht niet tot het probleem zich verergert. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om mieren effectief te bestrijden is het beter om ook even een doekje met wat afwasmiddel over de looproute van de mier te halen. Dit ter meerdere zekerheid.

Klik hier voor meer tips over het bestrijden van mieren.

 
Mieren in huis nest onvindbaar
Er bestaan veel verschillende soorten mieren

Verschillende soorten mieren bestrijden: Vliegende mieren, rode mieren en reuze mieren

Wij krijgen regelmatig vragen binnen over het bestrijden van specifieke soorten insecten. Meestal gaan die vragen over vliegende mieren, rode mieren of reuze mieren. Hieronder tref je aanwijzingen om deze mieren specifiek te verdelgen of de verjagen.

 

Vliegende mieren bestrijden

Vliegende mieren zijn doodgewone mieren die op zoek zijn naar een plaats om een nest te vestigen. De meeste mieren die je tegenkomt zijn onvruchtbare werkers. De vruchtbare vliegende mieren verlaten na verloop van tijd het nest om ergens anders een nieuwe nest te beginnen. Het is dus erg belangrijk om direct en vliegende mier te doden of te verjagen. Vliegende mieren kunnen het begin zijn van een grote mierenplaag. Wanneer je bijvoorbeeld op het balkon of in een plantenbak last hebt van mieren, dan komt dat vaak omdat vliegende mieren zich daar hebben gevestigd.

Het goede nieuws is dat vliegende mieren niet op een bijzondere manier bestreden hoeven te worden. Met de tips hierboven bestrijd je de vliegende mieren effectief. Zo werkt een goede lokdoos prima tegen vliegende mieren alsook de doodgewone kruipende varianten. Wat eventueel nog eens extra kan helpen tegen vliegende mieren is het gebruik van een bordje stroop. Doorgaans zal je (nog!) geen last hebben van een mierenplaag wanneer je vliegende mieren in huis, tuin of op het balkon tegenkomt. Wanneer je van de natuurlijke oplossing van een bordje stroop gebruik maakt, zorg je ervoor dat de vliegende mieren direct vast komen te zitten. Je hoeft dan niet miertje voor miertje ieder afzonderlijke insect te doden.

Meer over het bestrijden van vliegende mieren lees je hier.

 

Rode mieren bestrijden

Rode mieren bestrijden doe je door de omgeving mieronvriendelijk te maken en ze daarna te verdelgen. In Nederland hebben we een aantal verschillende soorten rode mieren. Rode mieren houden van een omgeving met veel planten, bomen en houtwerk. Je zal rode mieren dus doorgaans in de tuin aantreffen en meestal niet in huis. Rode mieren bestrijdt je net zoals je andere mieren zou bestrijden, met een lokdoos of een goed mierenbestrijdingsmiddel. Wel is het van belang om, wanneer je last hebt van rode mieren, eerst de omgeving aan te pakken. Heb je gras in de tuin, houdt je gazon dan zo kort mogelijk. Liggen er veel takken, hout, dode bomen of andere houtachtige zaken in de buurt, ruim die dan eerst op. Ze kunnen het zaagsel voor in hun nest gebruiken en voelen zich er erg in thuis.

Wil je rode mieren bestrijden, dan is de eerste start het opruimen van de omgeving.

Video over mieren overlast door HG
 

Reuzenmieren bestrijden

Reuzenmieren houden van rottend hout of hout met gaten. Wanneer je in huis last hebt van reuzenmieren is het belangrijk om goed de kozijnen, deuren en andere houtwerken na te lopen op mieren. Wanneer je ze vervolgens gevonden hebt, gebruik je een lokdoos om de reuzenmieren te bestrijden. Dit omdat het gebruik van een verdelgingsmiddel ervoor zorgt dat de mieren direct dood gaan. Het is echter belangrijk dat je het nest van de mieren kunt verdelgen. Dat doe je met een lokdoos. De mieren nemen het gif zo mee naar het nest en het probleem wordt van binnenuit opgelost. Nadat de mieren zijn bestreden is het van belang om aangetast hout te repareren of te vervangen.

Wanneer de reuzenmieren zich buiten bevinden, is het van belang om de tuin na te lopen op aangetast of rottend hout. Ook boomstronken, oude planken en dergelijken zijn mooie vestigingsplaatsen voor Reuzenmieren. Ze bouwen daarin of daarmee graag hun nest. Gevonden hout moet je direct verwijderen. Wanneer het gaat om een schuur of een ander bouwwerk, zorg je ervoor dat je dit de komende tijd afneemt met een sopje of een bestrijdingsmiddel tegen mieren. Is het te laat en is er al een nest in de schuur of andere bebouwing, gebruik dan een lokdoos. Zorg ervoor dat je lokdozen die je buiten gebruikt niet nat laat worden.

 

Help ons mieren te bestrijden!

Dit is een lang artikel geworden waarin wij tips en adviezen geven om mieren in diverse situaties te bestrijden en vervolgens weg te houden. Om de informatie in dit artikel zo relevant mogelijk te houden, willen wij jou vragen om aan ons door te geven wat je er van vindt. Wij zouden erg dankbaar zijn wanneer je hieronder een berichtje achterlaat.

Heb je specifieke vragen over het bestrijden van mieren? Wij beantwoorden die graag. Dat mag via ons contactformulier of wederom door hieronder een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie