De afgelopen jaren is deze invasieve miersoort veelvuldig in het nieuws gekomen. Vanwege de zeer imposante foto’s van door de mieren overgenomen straten is het mediterraans draaigatje een beruchte plaag geworden.
Wanneer je zelf met deze soort te maken krijgt, is er maar moeilijk vanaf te komen. Weet je dat er een plaag in de buurt is, dan is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook bij een beginnende kolonie kun je er nog iets mee. Ben je te laat? Dan wordt het tijd om een goede bestrijder in te schakelen.
Hoe moet je het mediterraan draaigatje bestrijden?
- Giet kokend water op de nestopeningen.
- Gebruik effectieve mierenbestrijdingsmiddelen.
- Bestrijd voedselbronnen zoals vlooien of afval.
- Behandel de omgeving met aaltjes.
- Schakel een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in.
Hoe komen wij in Nederland aan het mediterraan draaigatje?
Het mediterraan draaigatje komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied, denk aan: Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Macedonië, Malta, Montenegro, Portugal, Servië, Spanje en Turkije. In Afrika is deze mier gevonden in Algerije en Marokko.
In 2013 werd voor het eerst in Wageningen het mediterraan draaigatje in Nederland ontdekt. Men vermoedt dat de mier is meegelift met aarde of planten uit het buitenland. Ook wordt geopperd dat het kan gaan om ontsnapte mieren van iemand die de insecten voor de hobby hield. Ook kan het zijn dat het draaigatje door een vakantieganger onwetend naar Nederland is meegevoerd.
Snel weten hoe je van een mierenplaag af moet komen? Lees dan mijn artikel daarover.
Het mediterraan draaigatje herkennen
Het mediterraan draaigatje kan moeilijk zijn om te herkennen. Dit omdat deze mierensoort gelijkenissen vertoont met een aantal inheemse mieren.
Daarnaast kan het herkennen van de werksters (de onvruchtbare vrouwtjes) nog eens extra lastig zijn omdat ze binnen de soort zelf allerlei verschillen vertonen. Vooral voor wat betreft de grootte van de mierensoort. Gemiddeld is het mediterraan draaigatje wel iets groter dan de meeste Nederlandse mierensoorten.
Wel hebben zij altijd dezelfde felle zwarte kleur. Bij deze mierensoort lijkt geen meerkleurigheid voor te komen, dus wanneer je een mier met twee kleuren of tonen ziet, dan zal het om een andere soort gaan.
Wetenschappers en biologen die zich met deze mierensoort bezighouden onderscheiden deze soort van andere door met name de vorm van de inkeping in het kopschild. Dat zal voor de leek waarschijnlijk geen mogelijkheid zijn, dus adviseer ik eerder naar het gedrag van de mieren als geheel te kijken.
In de paragrafen hieronder beschrijf ik een aantal kenmerken die je het beste kunt gebruiken om na te gaan of het daadwerkelijk om het in jouw geval daadwerkelijk om het draaigatje gaat.
Warmte
Het mediterraan draaigatje is sterk aangetrokken tot warmte. Meer dan andere mierensoorten. In de tot nu toe gevonden nesten, komt steeds terug dat de mieren hun nest in het warmste gebied uit de omgeving hebben gebouwd.
Het draaigatje houdt niet alleen bij de locatie van het nest rekening met de temperatuur, maar zelfs bij de wijze van bouwen. De nestingangen worden erop ontworpen. Daar lees je hieronder meer over.
De zoektocht zal zeer waarschijnlijk komen omdat deze exoot uit warmere gebieden komt en Nederland gemiddeld net niet aan de door het draaigatje gewenste temperatuur komt. Ook niet vol in de zomer.
Vorm nestingang
Zoals gezegd houdt het mediterraan draaigatje bij de bouw van het nest zelfs rekening met de warmte. Het draaigatje bouwt namelijk een kratervormig ingang tot het nest.
Deze hoge ingang zorgt ervoor dat het nest meer warmte op kan vangen. Dat een dergelijke nestingang geen ongelukje is, blijkt uit het feit dat deze ingangen bij alle in Nederland gevonden nesten is aangetroffen.
Het bouwen van een dergelijk bijzondere nestingang is geen ongelukje. Na wind of regen, komen de draaigatjes weer naar buien om de kleine “piramides” bij hun ingangen in ere te herstellen. Een bijzondere soort dus.
Veel mieren
Een kolonie mediterraan draaigatjes bestaat uit veel mieren. Heel veel mieren. Meer mieren dan dat we in Nederland gewend zijn. Dat betekent dat het nest van de mieren ook veel uitgebreider zal zijn dan inheemse miersoorten. Datzelfde geldt voor de oppervlakte dat het nest beslaat, die is veel groter dan gemiddeld.
In Nederland zijn zelfs complete straten of gazons door deze miersoort overgenomen. Verzakking van de stoep of het wegdek kwam niet zelden voor.
Meerdere koninginnen
Heel ongebruikelijk voor mieren – en zeker voor de in Nederland voorkomende mierensoorten – is dat een kolonie uit verschillende koninginnen kan bestaan. De koninginnen tolereren elkaar leven vredig samen.
Omdat er meerdere vruchtbare vrouwtjes samen leven, kunnen de mieren erg grote koloniën stichten met bijzonder veel mieren.
De koninginnen van mediterraanse draaigatjes beginnen als de gevleugelde vliegende mieren, gaan er op uit om bevrucht te raken en keren vervolgens terug naar het nest.
Harmonieus met andere mierenkolonies
Niet alleen leven de verschillende mieren in een enkele kolonie samen. Het komt ook regelmatig voor dat deze mieren met andere miersoorten in harmonie leven. Ook dat is vrij ongebruikelijk bij Nederlandse mieren.
De manier van vechten
Het mediterraan draaigatje dankt zijn naam aan de manier van vechten. Het miertje beschadigt zijn tegenstander door een hap (of kneep) te nemen. Vervolgens draait het miertje zich om, met zijn “gatje” naar de tegenstander en spuit de wond vol met gif.
Door deze manier van vechten kan het draaigatje een geduchte tegenstander of een goede verdediger zijn. Dat is een van de redenen waarom deze soort zo succes in Nederland is gebleken.
Hoe leeft het mediterraan draaigatje?
Het mediterraan draaigatje voedt zich, net als de meeste inheemse mierensoorten, met honingdauw van voornamelijk vlooien, dode en levende diertjes en zaden en nectar van planten.
In de lente en vroege zomer zijn vliegende mieren aanwezig. Ook het mediterraan draaigatje kent vruchtbare vrouwtjes dus in de vorm van vliegende mieren De nieuwe koninginnen (de vruchtbare vrouwtjes) laten zich bij het nest bevruchten en trekken de eigen kolonie weer in.
Zo ontstaat een superkolonie met zeer veel eierleggende koninginnen en een zeer groot aantal werksters. Door deze exponentiële groei kan het mediterraan draaigatje een straat of wel een hele wijk overnemen!
Is het mediterraan draaigatje gevaarlijk?
Het mediterraan draaigatje is voor mensen, behoudens allergieën en dergelijken, volkomen ongevaarlijk. Net als de meeste andere mieren, kan het draaigatje bijten. Nouja, eigenlijk is het knijpen.
Het mediterraan draaigatje ook een giftige stof dat het gebruikt om in de wonden van zijn vijanden te spijten. Daarmee is deze mierensoort een zeer effectieve vechter. Het gif van deze mier is voor mensen wederom ongevaarlijk tenzij je voor de stof gevoelig bent.
Tips om het mediterraan draaigatje te bestrijden
Giet kokend water op de nestopeningen.
Als je er op tijd bij bent, dan voldoen enkele ladingen kokend water op de nestopeningen. Ben je er te laat bij, dan heb je er heel wat meer nodig. Hoe dan ook, kokend water is een gemakkelijke eerste stap om van de vervelende draaigatjes af te komen.
Let wel, enkel water over de nestopeningen gieten is niet voldoende om een plaag te bestrijden. Je pakt daarmee namelijk niet de bron aan, maar bestrijdt veelal de symptomen. Volg het gieten van kokend water dan ook altijd op met een tweede actie die wel diep tot in het nest doordringt.
Gebruik effectieve mierenbestrijdingsmiddelen.
Mierenbestrijdingsmiddelen die enerzijds een lokstof bevatten en anderzijds een gif is met gemak de meest effectieve manier om een mierenplaag aan te pakken.
Wanneer je een, enkele of zelfs vele mieren doodt, blijft de koningin zeer waarschijnlijk in leven. Je doet daarmee alleen aan symptoombestrijding. Een goed mierenbestrijdingsmiddel verleidt mieren tot het eten van het gif. Het gif nemen ze vervolgens mee naar hun nest en na verloop van tijd zullen ze eraan sterven.
De gestorven mieren worden door hun soortgenoten opgegeten en alzo gaat het gif als een lopend vuurtje het nest door.
Zelf heb ik de beste ervaring met mierenbestrijdingsmiddelen van HG. Zelf proberen? Neem dan eens een kijkje op deze link van bol.com en probeer het zelf eens!
Mierenbestrijdingsmiddelen die je het beste kunt gebruiken zijn mierenpoeders en mierenlokdozen.
Bestrijd voedselbronnen zoals vlooien of afval.
Mieren zitten niet zomaar waar ze zitten. Ze moeten toegang hebben tot een voedingsbron, anders kan de kolonie niet in stand blijven en is de gekozen nestlocatie volkomen zinloos.
Nectar van vlooien is het meest geliefde voedsel van mieren. Je doet er dan ook goed aan om de omgeving te behandelen met een anti vlooien middel. Mijn voorkeur gaar uit naar dit middel:
Naast de natuurlijke voedingsbronnen van mieren, eten zij ook graag van menselijk afval. Zorg ervoor dat je geen eten of drinken laat slingeren en sluit vuilnisbakken goed af.
Behandel de omgeving met aaltjes.
Aaltjes zijn een natuurlijk en milieuvriendelijke manier om mieren te bestrijden. Aaltjes zijn microscopische diertjes die in de grond leven en knabbelen maar al te graag aan mieren.
Mieren hebben een hekel aan aaltjes en zullen, wanneer zij aaltjes in de omgeving treffen, hun biezen pakken en zich elders vestigen. Net als in het geval van kokend water zijn aaltjes niet op zichzelf te gebruiken. Je hebt echt iets nodig dat diep tot in het nest doordringt.
Gebruik dan ook altijd de aaltjes in combinatie met een goed mierenbestrijdingsmiddel.
Zou je eens met aaltjes het mediterraan draaikontje willen bestrijden? Bestel deze aaltjes via bol.com en je kunt gelijk in je omgeving aan de slag!
Mier weten over het gebruik van aaltjes tegen mieren? In mijn artikel daarover geef ik meer uitleg.
Schakel een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in.
Soms kun je her probleem simpelweg niet zelf oplossen. Zeker in het geval van een mediterraan draaigatjes-plaag kan het al snel te laat zijn. Dan rest alleen nog de hulp van een goed ongediertebestrijdingsbedrijf.
Schakel zo veel mogelijk een bedrijf uit de regio in omdat zij veel beter in staat zij om de lokale situatie te beoordelen dan een ander. Daarnaast is het goed om vooraf te vragen of zij ervaring hebben met het bestrijden van mieren in het algemeen en met het mediterraan draaigatje in het bijzonder.
Heb jij ervaring met het mediterraan draaigatje? Laat het weten!
Het mediterraan draaigatje is een zogenaamde invasieve soort, een mierensoort dat niet in Nederland thuis hoort en hier het natuurlijk balans verstoort.
In Nederland heeft het draaigatje niet de natuurlijke vijanden die het in zijn natuurlijke omgeving wel heeft. Daardoor kan het draaigatje zich ongestoord voortplanten en hier veel schade aanrichten.
Ook is er de laatste jaren steevast gewaarschuwd voor de opkomst van deze insectensoort. Des te meer reden om bovenop de laatste ontwikkelingen omtrent het mediterraan draaigatje te blijven!
Heb jij ervaring met dit exotisch miertje, heb je bestrijdingstips of wil je ander nieuws met ons delen? Ik kom graag middels de berichten hieronder in contact. Foto’s worden overigens erg op prijs gesteld.
4 gedachten over “Het mediterraan draaigatje bestrijden”
Als ik een pot in de tuin zie met mieren gaat ie internet in een grote teil water om te verzuipen.
Verder helpt ,tot nu toe, koper kleingeld en oude koperen waterleidingen.
Stuivers tussen de tegels en een cent onder in een pot.
Ook hang ik koperen spelden in struiken.
Hoi Eva,
Bedankt voor je tips! Koper is inderdaad goed tegen allerlei mieren, ja!
Groetjes,
Peter
Sinds een week of twee viel het op dat er een stoet van verschillende grootte mieren op en neer denderen van tuin naar mijn plantenbak met olijf. Ben met de eerste horde in de border aan de slag gegaan. Eerst met poeder aan de gang, bracht niet het gewenste resultaat. Daarna baking soda met poedersuiker, ook geen noemenswaardig resultaat. Het goedje met spiritus en afwas heeft een dag werking gehad. Ik heb de olijf zo goed mogelijk ontdaan van aarde en stuitte op een redelijk groot nest, eieren ter groote van een speld maar ook tictac formaatjes. De mieren in het nest werden hyperlink en een stuk of twee hebben me geprikt/geknepen. Ik heb waarschijnlijk twee koninginnen plat gemept (lichtkleur met witte vleugels).
Nu zit er om de pot plakband met de sticky kant naar buiten en in de pot een flinke hoeveelheid poeder. Het nest in de border overgoten met kokend water en een dijk van poeder gelegd. Morgen nog maar eens met kokend water aan de gang en van het weekend proberen de olijf uit de bak te wurmen.
hier een aantal jaar flinke ellende met overal nesten en verzakkingen in voornamelijk de achtertuin.
Vanalles geprobeerd tot ik eens samenstellingen ging opzoeken van bestrijdingsmiddelen, die op zich maar weinig resultaat hadden, net als hulpmiddeltjes als zout,peper,knoflook, talk, gist , half uur met de tuinslang op een nestingang zodat er her en der hele nesten incl larven de grond uitkwamen etc etc..
Dit jaar was het helemaal verschrikkelijk en zelfs zo erg dat ik mijn katten niet meer in hun buitenren durfde te laten door de verzakkingen.
Nu heb ik eindelijk iets gevonden waardoor ze na 2x behandelen tot nu toe weg zijn.
Bij de 1e behandeling werden massa’s dode mieren door een enkele overblijver naar boven gebracht, Na de 2e behandeling was er na een dag of 2 geen levende mier meer te bekennen.
Product?
vlooientabletten die ik had liggen voor de katten, deze waren uit een oude voorraad en zelfs al 2 jaar over datum.
In de vijzel tot poeder vermalen, dit gemengd met wat pannenkoeken-stroop en bij elke ingang een paar druppeltjes gelegd.
In zit de werkzame stof Spinosad, wat ook in de Luxan mierenlokdoosjes zit, maar in een hogere samenstelling.
2 nadelen; De pilletjes zijn niet vrij verkrijgbaar; enkel bij de dierenarts & het is NIET veilig voor bijen!