Vlooien, luizen, spinnen en ander ongedierte in de kerstboom, hoe verwijderen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
vlooien kerstboom

Wat de gezelligste tijd van het jaar zou moeten zijn, kan al snel verpest worden wanneer je de kunstboom van zolder haalt of een echte kerstboom in huis haalt en deze zit vol vlooien of ander ongedierte.

Hoe krijg je de vlooien of de andere insecten uit je kerstboom? In het kort is het antwoord: Voor het neerzetten goed de boom uitschudden, de omgeving blijven stofzuigen en desnoods een goed natuurlijk en ongevaarlijk middel tegen insecten gebruiken. Ik raad Diatomeeënaarde aan.

Gelukkig is dit een probleem dat ik zelf nooit heb meegemaakt, maar naar aanleiding van een vraag van een lezer weid ik hier graag een artikel aan.

Echt kerstbomen zijn prachtig en laten je huis heerlijk ruiken waardoor je goed in de kerstsfeer komt. Maar als je een echte kerstboom mee naar huis neemt, heb je kans dat je daar gratis en voor niets insecten bij krijgt.

Heb je daarentegen een kunstboom van zolder gehaald, lekker makkelijk en kan je jaar op jaar weer gebruiken, ook dat zit je niet altijd veilig. De zolder of de kelder waar zo’n boom vaak lange tijd staat, is namelijk een veelbezochte plaats voor allerlei insecten, waaronder spinnen, vlooien en andere insecten.

Hieronder lees je precies wat je moet doen om de kerstperiode vlooien en insectenvrij door te brengen. Of je nu gebruik maakt van een kunstboom of van een echte boom.

Wees gerust, de insecten in een kerstboom kunnen weinig kwaad.

Heb je insecten in de kerstboom aangetroffen? Er is geen reden tot stress. Geen van de insecten die uit de kerstboom tevoorschijn kunnen komen, zullen bij directe actie toebrengen aan je boom, het huis, de meubels, huisdieren of de bewoners.

Het enige waar je echt op moet letten is dat je direct actie onderneemt zodat de insecten, meestal vlooien, spinnen of luizen de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Gaat het om een echte kerstboom? Een laag sapgehalte in de boom betekent een slechte voedselvoorziening voor bladluizen en andere sapzuigende insecten. Ze zullen snel sterven door verhongering of uitdroging. Zolang er geen andere insecten in de buurt zijn, geldt hetzelfde voor spinnen.

Bladluizen, vlooien en spinnen in echte kerstbomen aantreffen kan even schrikken zijn, maar is zeker geen reden tot paniek. Zonder voeding en met directe actie ben je er zo vanaf.

Gaat het niet om een echte kerstboom, maar om een kunstboom, dan zal het om vlooien, spinnen, luizen of andere kruipende insecten moeten gaan. Aan een kunstboom valt voor vlooien, luizen of spinnen geen voeding te krijgen en ook hierbij geldt dan ook: wanneer je de insecten als geheel aanpakt, ben je er snel en zonder veel bijkomende problemen vanaf.

Diatomeeënaarde is de beste oplossing voor insecten in de kerstboom

Een kerstboom, of het nu om een kunstboom of om een echte boom staat, staat vaak in de huiskamer en in de buurt van kinderen en huisdieren. Je wilt dus niet lukraak met allerlei chemicaliën gaat sproeien. Dat is nergens voor nodig. Zeker bij een echte kerstboom kan dat nog weleens voor schade zorgen. Niet doen dus.

De allerbeste en meest geschikt middel om welke insecten dan ook uit de kerstboom te krijgen, of dat nu vlooien, spinnen of luizen zijn, is diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde is volkomen natuurlijk en ongevaarlijk voor mens en dier. Voor kruipende insecten is het erg dodelijk.

De simpelste oplossing om van insecten in de kerstboom af te komen is om twee tot drie dagen 1 keer per dag wat Diatomeeënaarde over de boom te strooien en het na een kwartiertje weer met de stofzuiger op te zuigen. Er zijn geen kruipende insecten die deze behandeling zullen overleven en na een paar dagen ben jij er vanaf!

Voor de mensen die meer over Diatomeeënaarde willen weten: dit poeder is geen echte aarde, maar zijn de vermalen overblijfselen van versteende microscopische insecten. Mensen en huisdieren hebben er geen last van, maar voor insecten zijn die poederkorreltjes net grote glasscherven. Het prikt door hun bescherming en droogt ze uit.

Let wel op bij het strooien dat je de Diatomeeënaarde niet inademt,want dat kan irritatie veroorzaken. Hetzelfde geldt voor je ogen.

Teken in de kerstboom?!

Vanuit de Verenigde Staten zijn er naar Nederland een zorgen overgewaaid over teken in de kerstboom. Die zorgen zijn volledig onterecht en daar hoef je je totaal geen zorgen om te maken.

enkele jaren geleden raadde een populaire Amerikaanse radio-DJ aan om je kerstboom te behandelen met een ‘vlooien- en tekenmiddel’, van een merk waar hij trouwens belang bij had, ter preventie van teken en de ziekte van Lyme. Dit bericht wordt tot heden veelvuldig op sociale media en andere kanalen gedeeld en nog steeds kan je hier en daar dit advies nog terugvinden.

Zoals je wellicht weet, leven teken niet in bomen, en al helemaal niet in kerstbomen. Teken komen dus nooit in kerstbomen voor. Er zijn geen teken in kerstbomen en ook niet in andere soorten bomen. Je hoeft je daar dan ook op geen enkele manier zorgen om te maken.

In deze mooie kerstboom kunnen nooit teken voorkomen, dat is onmogelijk!
In deze mooie kerstboom kunnen nooit teken voorkomen, dat is onmogelijk!

Welke insecten kunnen in een kerstboom voorkomen?

De soorten insecten die in een kerstboom kunnen leven, verschillen naar gelang het type boom, waar deze van afkomstig is, waar je woont en hoe deze behandeld is.

De meest voorkomende insecten waar je met een kerstboom, een echte kerstboom of een kunstboom, rekening mee moet houden zijn: bladluizen, mijten, spinnen en vlooien.

In mindere mate zou je ook nog bepaalde soorten kevers of wormen in een kerstboom tegen kunnen komen, maar dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

Hoe moet je insecten uit een kerstboom verwijderen?

De beste manier om insecten uit een kerstboom te verwijderen is door onderstaande stappen uit te voeren:

Bij het kiezen van een echte boom: bekijk de takken en de stam zorgvuldig om eventuele insecten of insecteneieren te zien. Noorse dennen staan ​​bekend om de meeste insecten, maar die hoef je niet perse te vermijden.

Schud je kerstboom. Zowel een echte kerstboom als een kunstboom kun je voor het plaatsen even goed schudden. De meeste insecten zullen dan al snel uit de boom vallen. Voor een echte boom is het advies: altijd even buiten uitschudden voordat je de boom naar binnen neemt.

Laat je boom een dag staan en bekijk de boom nog eens. Voor de zekerheid kan je na een dag nog even een tweede “inspectieronde” houden om er zeker van te zijn dat er niets in zit.

Wel insecten, of wil je er zeker van zijn dat er geen insecten in de kerstboom zitten? Bestuif de boom met diatomeeënaarde, een poeder tegen kruipende insecten dat vrij is van synthetische chemicaliën en agressieve geuren. Laat het een uurtje of twee zitten en zuig het dan weer op met de stofzuiger.

Stofzuigen! Je hebt niet alleen je stofzuiger nodig voor het opruimen van gevallen naalden, maar het is ook de beste manier om te voorkomen dat insecten door je huis dwalen. Houd de directe omgeving van je kerstboom schoon door dagelijks te stofzuigen. Merk je dat er toch echt (veel) insecten in de boom zitten, zorg er dan voor dat je de stofzuigerzak direct leegt en buiten zet.

Laat je kerst niet door insecten in de kerstboom verpesten, dat is nergens voor nodig!
Laat je kerst niet door insecten in de kerstboom verpesten, dat is nergens voor nodig!

Ervaring met insecten in de kerstboom?

Heb jij weleens last gehad van insecten in de kerstboom? We horen graag van je, of het nu om een echte kerstboom gaat of een kunstboom, deel je ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Vlooien, luizen, spinnen en ander ongedierte in de kerstboom, hoe verwijderen?”

  1. Goedemiddag,

    Vandaag hebben wij onze Kerstboom een week in huis en het
    barst van de kruipende insecten op de vloer.
    Heeft u enig idee hoe hiervan af te komen ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie