Vlooien met vleugels, bestaan die?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Vlooien

Als je ooit jeukende rode stippen op je enkels of onderbenen hebt gehad, heb je je misschien afgevraagd waar dat nu vandaan komt. De kans is dat het vlooienbeten zijn geweest.

Deze kleine, vervelende insecten voeden zich met bloed van mensen en dieren. Wanneer jij, je huisdier of je omgeving last heeft van vlooien, is het zaak om daar zo snel mogelijk iets aan te doen.

Bestaan er vlooien met vleugels? Het antwoord is eenvoudig: Nee, niet meer. Vlooien hadden waarschijnlijk wel in een ver verleden vleugels, maar de vlooien van vandaag de dag kunnen alleen heel ver springen.

Hieronder lees je meer veelgestelde vragen en antwoorden over vlooien. Hoe kunnen vlooien zo snel verplaatsen, kunnen zij vliegen en als vlooien niet kunnen vliegen, welk insect is het dan wel?

Kunnen vlooien vliegen?

Tegenwoordig bestaan er geen vlooien met vleugels meer. De voorouders van de moderne vlo hadden wel vleugels, maar die eigenschap verdween in de loop van de tijd. Wanneer je nu denk last te hebben van een vlo met vleugels, dan moet het een ander insect zijn.

Vlooien hebben eigenlijk zelfs geen vleugels nodig, ze hebben namelijk vele betere manieren om zich voort te bewegen. Zo liften vlooien maar al te graag mee met hun gastheer en kunnen ze ontzettend ver springen. Een vrouwelijke, volwassen vlo plakt zich aan haar gastheer vast en blijft zich daar haar hele leven voeden met bloed. Op haar gastheer legt zij ongeveer 100 eieren per dag.

Vlooien kunnen gevaarlijke wezens zijn, omdat bekend is dat ze ziekten kunnen verspreiden. Ze kunnen zich gemakkelijk van de ene plaats naar de andere voortbewegen en verspreiden daardoor snel ziekten. Zo werd de verspreiding van de builenpest die Europa in het verleden teisterde, door vlooien verspreid.

Het bovenstaande gezegd hebbende, kunnen we concluderen dat vlooien geen vleugels hebben en niet kunnen vliegen. Ze vliegen niet (meer) omdat ze door de evolutie hun vleugels hebben verloren. In plaats van vliegen, bewegen vlooien zich heden ten dage voort door te springen.

Hebben vlooien vleugels?

Hoewel het lijkt alsof vlooien kunnen vliegen – ze bewegen zeker snel – kunnen ze beslist niet vliegen. Vlooien zijn leden van de insectenorde Siphonaptera en hebben geen vleugels. Aptera betekent iets als vleugelloos in het Grieks.

Hoe beweegt een vlo dan wel?

Hoe beweegt een vlo zonder vleugels? Zoals de meeste insecten gebruiken vlooien hun benen om te lopen, en zo bewegen ze zich tussen de haren van hun gastheer. Wanneer ze echter verder of sneller moeten bewegen, gebruiken vlooien hun kleine, krachtige benen om te springen.

Interessant is dat vlooien elke keer dat ze springen van richting veranderen. Het is dus niet zo dat ze zich met grote sprongen naar een voorgenomen locatie verplaatsen.

Een vlo heeft geen vleugels, maar kan erg ver springen.
Een vlo heeft geen vleugels, maar kan erg ver springen.

Insecten die op vlooien lijken maar wel kunnen vliegen

Als je insecten ziet die eruit zien als vlooien maar wel vliegen, is het zeker dat ze iets anders zijn dan een vlo. Waarschijnlijk zijn het dan kleine muggen of vliegen. De meest voorkomende type vliegend insect dat we regelmatig in huis zien, is de fruitvlieg. Die worden veelal aangetrokken door de geur van rottend groenten en fruit.

Een ander type klein insect met vleugels is de schimmelmug. Dit vliegend insect heeft de neiging om rond kamerplanten of te hangen. De schimmelmug gebruikt deze planten voor voedsel.

Andere kleine insecten die kunnen worden aangezien voor vlooien, zijn springstaarten, zwarte tapijtkevers en meelkevers. Deze insecten hebben, in tegenstelling tot vlooien, wel vleugels en kunnen vliegen.

Het verschil tussen vlooien en mijten

Mijten zijn zeer kleine insecten die nauw verwant zijn aan teken en spinnen. De meeste mijten zijn ongevaarlijk, maar verschillende soorten kunnen bijten. Sommige soorten mijten voeden zich met producten die de meeste mensen wel in huis hebben, zoals bijvoorbeeld graanproducten. Net als vlooien hebben mijten geen vleugels en kunnen ze, wanneer ze bijten, huiduitslag en jeuk veroorzaken.

Er zijn vele duizenden mijtensoorten die allemaal ongeveer even groot als vlooien zijn. Mijten kunnen op het land of in het water leven. Sommige soorten zijn roofdieren, sommige voeden zich met rottend materiaal en andere eten weer huidschilfers.

Meer informatie over vlooien

Hopelijk weet je inmiddels alles over vlooien, hoe het zit met hun vleugels en de manier waarop zij zich voortbewegen. In mijn artikel Vlooienweetjes – veelgestelde vragen over vlooien vindt je meer algemene informatie over vlooien, het herkennen van vlooien en meer van dergelijke informatie.

Zoals altijd ben ik reuze benieuwd naar jouw ervaringen met vlooien. Heb jij weleens last gehad van vlooien in huis, heb je weleens last gehad van vlooien op je huisdieren? Laat hieronder een berichtje achter en vertel ons hoe je er vanaf bent gekomen – of vraag ons om hulp!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie