De stoomreiniger tegen vlooien inzetten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
stoomreiniger vlooien

Vlooien kunnen een tapijt, beddengoed en letterlijk elk ander deel van het huis besmetten. Ze zijn moeilijk te bestrijden, maar met een goede stoomreiniger wordt het bestrijden van vlooien een stuk makkelijker

Werkt een stoomreiniger tegen vlooien? Ja. De stoom van een goede stoomreiniger komt boven het kookpunt en dat is heet genoeg om vlooien, larven en eieren te doden. De stoomreiniger is daarmee effectiever dan welk andere behandeling ook.

Om een vlooienplaag te bestrijden, reinig je de aangetaste gebieden om de twee dagen met behulp van de stoomreiniger. Dit vernietigt vlooien in alle ontwikkelingsstadia.

Het bestrijden van vlooien vergt een integrale aanpak, dus het behandelen van alle huisdieren en alle kamers en meubels hoort daar ook bij.

Er zijn veel manieren om vlooien te doden, maar hieronder lees je alles over het gebruik van de stoomreiniger – naar mijn mening de beste manier – om vlooien te doden en een vlooienplaag een halt toe te roepen.

Voor wie op zoek is naar een goede stoomreiniger tegen vlooien

Wil je niet allerlei achtergrondinformatie weten, maar ben je slechts opzoek naar een goede stoomreiniger tegen vlooien in huis? Hieronder staan twee zeer goede oplossingen, een goedkope, maar goede budget handstoomreiniger en een iets uitgebreidere stoomreiniger.

Budget stoomreiniger tegen vlooien

De Dunlop Multifunctionele Handstoomreiniger (klik hier voor dit product op bol.com) bereikt gemakkelijk een stoomtemperatuur van 100 graden Celsius (3 minuten opstarttijd). Bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen leggen het loodje dankzij de hoge temperaturen waarmee de stoomreiniger werkt.

Daarnaast wordt deze handstoomreiniger geleverd met een complete set accessoires waardoor deze stoomreiniger overal in huis en voor vele doelen kan worden ingezet.

De snelle keuze voor een stoomreiniger tegen vlooien

Wil je snel en effectief vlooien in huis bestrijden zonder het gebruik van chemicaliën? Dan is de SC 3 Easyfix stoomreiniger van Kärcher (klik hier voor dit product op bol.com) echt iets voor jou. Met stoom dood je maar liefst 99,99% van alle vlooien, vlooieneieren en bacteriën.

Bij de SC 3 EasyFix worden verschillende accessoires meegeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt. Daarnaast is de stoomreiniger standaard uitgevoerd met een kinderbeveiliging en veiligheidsventiel.

De stoomreiniger doodt vlooien

Je hebt stoomreinigers in alle soorten en maten en de ene stoomreiniger is de andere niet. Vlooien kunnen een temperatuur van boven 38 graden Celsius niet goed verdragen en daarmee zal vrijwel iedere stoomreiniger vlooien effectief kunnen doden.

Wanneer een stoomreiniger een temperatuur van boven de 60 graden Celsius weet te bereiken, dan heb je bij een enkele keer behandelen al ruim 90% van de vlooien, vlooienlarven en vlooieneieren gedood. Bij een stoomreiniger die 100 graden Celsius weet de bereiken, zit je op 99% van de vlooien en ben je al bijna klaar.

Vlooien met een stoomreiniger bestrijden is een effectieve en zuinige oplossing voor een vlooienprobleem in huis.
Vlooien met een stoomreiniger bestrijden is een effectieve en zuinige oplossing voor een vlooienprobleem in huis.

Stoomreiniging doodt vlooien en is een van de beste manieren om een vlooienprobleem onder controle te houden. De moeilijkst bereikbare plekken in huis, zoals hoeken en de onderkant van meubilair kan je met de stoomreiniger gemakkelijk bereiken.

Vlooien worden meestal door huisdieren mee naar binnen genomen en komen daardoor overal terecht. Maar ook mensen die geen huisdieren hebben, kunnen wel last krijgen van vlooien.

Vlooien en vlooieneieren kunnen tot diep in de vezels van een tapijt terechtkomen en met stofzuigen krijg je die er soms niet uit. De stoomreiniger biedt dan uitkomst om de beestjes te doden en ze los te weken zodat je de uitgeschakelde vlooien weer kan opzuigen.

Wil je meer weten over de verschillende levensstadia van vlooien, lees dan mijn artikel met algemene vlooienweetjes.

Doodt een stoomreiniger ook vlooieneieren?

Ja, een stoomreiniger dat temperaturen van minimaal 80 graden Celsius weet te bereiken, zal de vlooieneieren effectief kunnen doden. In tegenstelling tot een stofzuiger of vlooienbestrijdingsmiddelen heb je met een stoomreiniger een betrouwbare oplossing om vlooieneieren aan te pakken.

Om de beste resultaten te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je na twee tot drie dagen het stoomreinigen herhalen. Vlooieneieren die je niet hebt weten bereiken, kunnen na drie dagen al uitkomen. Wanneer je de behandeling binnen die tijd al hebt herhaald, dan weet je dat je veilig zit.

Naast het daadwerkelijk doden van de vlooien en de vlooieneieren zorgt een stoomreiniger voor een hygiënisch schoon resultaat. Eventuele uitgekomen vlooienlarven hebben geen voedingsstoffen meer en zullen doodgaan.

Een stoomreiniger zal dus op meerdere fronten tegelijk vlooien bestrijden.

De combinatie van vlooienbestrijdingsmiddelen en de stoomreiniger

Altijd eerst een oppervlakte met een stoomreiniger schoonmaken en daarna pas gebruik maken van een vlooienbestrijdingsmiddel, doe je het andersom dan verliest het middel zijn werking.
Altijd eerst een oppervlakte met een stoomreiniger schoonmaken en daarna pas gebruik maken van een vlooienbestrijdingsmiddel, doe je het andersom dan verliest het middel zijn werking.

Het stoomreinigen na het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien is niet aan te raden. Dat komt door de hoge temperaturen die de stoomreiniger produceert. Dat kan ervoor zorgen dat de gebruikte vlooienbestrijdingsmiddelen niet goed hun werk kunnen doen.

Een voorbeeld zijn bestrijdingsmiddelen op basis van siliconen. Deze effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen werken door vlooien en hun eieren als het ware vast te plakken en waardoor voortplanting niet mogelijk is en ze komen te overlijden. Het opwarmen van deze stof gaat dit effect tegen.

Wil je zowel gebruik maken van vlooienbestrijdingsmiddelen als van de stoomreiniger om een vlooienplaag te bestrijden? Dat is mogelijk, maar het is dan wel noodzakelijk om eerst gebruik te maken van de stoomreiniger om de vlooien tegen te gaan en daarna pas een bestrijdingsmiddel toe te passen.

Voordelen van het gebruik van een stoomreiniger tegen vlooien

Het gebruik van stoomreinigers om vlooien te bestrijden heeft vele voordelen. Een eerste voordeel is dat een stoomreiniger vlooien doodt met stoom, dus water. Je hoeft geen dure bestrijdingsmiddelen aan te schaffen die na een paar keer gebruiken weer op zijn en opnieuw moeten worden aangeschaft.

De meeste mensen hebben huisdieren of kinderen, andere huishoudens bestaan weer uit oude mensen. Het gebruik van chemische vlooienbestrijdingsmiddelen en insecticiden om vlooien in matrassen, tapijten en elders te verwijderen, betekent dat zij worden blootgesteld aan chemicaliën.

De stoomreiniger tegen vlooien gebruiken brengt nog veel voordelen met zich mee, zoals:

 • Stoomreiniging is een geweldige aanvulling op regulier stofzuigen. Het zal volwassen vlooien en larven direct doden. Ook de vlooieneieren worden door de hoge temperatuur van een stoomreiniger vernietigd.
 • Stoom is natuurlijk, wat betekent dat er na het schoonmaken geen chemische stoffen meer in huis overblijven. Het is een veilige vlooienbestrijdingsmethode voor zowel huisdieren als kinderen.
 • Stoomreiniging werkt zeer grondig en laat het tapijt vrijwel geheel droog achter.
 • Behalve het verwijderen van vlooien, verwijderen stoomreinigers ook nog eens andere insecten, schimmel, allerlei allergenen en zelfs huisstofmijten.
 • Er bestaan allerlei vrezen over resistentie tegen bestrijdingsmiddelen zoals Fipronil of producten als Advantage en Frontline. Dit zal je bij stoom niet hebben.
 • Je bespaart geld! Een stoomreiniger hoef je maar een enkele keer aan te schaffen in tegenstelling tot verbruiksartikelen zoals vlooiensprays.

De nadelen van een stoomreiniger om vlooien te bestrijden

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, is misschien wel de bekendste uitspraak van Johan Cruijff. Andersom geldt dat soms ook: ieder voordeel heeft een nadeel.

Een stoomreiniger is ontzettend goed om in huis te hebben en tegen vlooien in te zetten, maar helaas kan dat niet overal. Een stoomreiniger kan je in deze situaties niet gebruiken:

Dit zijn situaties waarin een stoomreiniger geen uitkomst kan bieden en je op zoek zal moeten gaan naar een andere oplossing tegen de vlooien. Probeer eens een natuurlijke huismiddel tegen vlooien zoals je in dit artikel kan lezen.

Enkele voorbeelden van natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen zijn:

Waarom zou je überhaupt een stoomreiniger willen proberen om vlooien te doden?

Om te beginnen is stoom een ​​stuk veiliger dan het gebruik van chemicaliën. Veel chemicaliën kunnen giftig zijn, of hebben simpelweg op lange termijn nadelige gevolgen voor de gezondheid. Heet water is echter zeer veilig, bijzonder effectief en veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor mensen of huisdieren.

Bovendien, nadat je een stoomreiniger hebt gekocht, hoef je er geen geld meer aan te besteden. Het apparaat zelf gebruikt alleen water en aanvullende producten heb je niet nodig. In vergelijking met de kosten van andere vlooienbestrijdingsmiddelen of het inschakelen van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf is het spotgoedkoop.

Wat kun je nog meer tegen vlooien doen?

Alleen stoomreinigen is bij lange na niet voldoende om vlooien te bestrijden. Je komt alleen duurzaam van vlooien af wanneer je heel het huis en alle bewoners onder handen neemt.
Alleen stoomreinigen is bij lange na niet voldoende om vlooien te bestrijden. Je komt alleen duurzaam van vlooien af wanneer je heel het huis en alle bewoners onder handen neemt.

Een vlooienbesmetting stopt niet bij je tapijt en de kans is erg klein dat het daar begonnen is. Er zijn veel meer ruimtes, dieren en meubels waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je wat je baast en met behulp van de stoomreiniger kunt doen tegen een vlooienprobleem.

Was kleding en beddengoed met zo warm mogelijk water. Gebruik heet water om kleding en beddengoed voor zowel mensen als huisdieren te wassen. Dit helpt bij het doden van larven, eieren en zelfs volwassen vlooien. In mijn artikel over het gebruik van de wasmachine bij het bestrijden van vlooien lees je meer gedetailleerde informatie.

Behandel alle huisdieren. De grootste besmettingsbron van vlooien, zijn huisdieren. Het is dan ook nodig om huisdieren altijd – ook preventief – tegen vlooien te behandelen.

Regelmatig stofzuigen en stomen is noodzakelijk om een vlooienprobleem te bestrijden en te voorkomen. Vlooien kunnen tot 50 eieren per dag leggen, dus veelvuldig en grondig stofzuigen is noodzakelijk. Vergeet daarbij ook niet de vlooien in vloerkleden.

Besteed extra aandacht aan meubels. Het aanpakken van een vlooienprobleem vergt een integrale aanpakken van niet alleen de voor de hand liggende plekken. Bestrijd vlooien op de bank en vergeet ook niet om de vlooien op je bed aan te pakken.

Vergeet de moeilijk te bereiken plaatsen in huis niet. Daarvoor kan je gebruik maken van een omgevingsspray tegen vlooien. Met zo’n omgevingsspray kan je de vlooien ook op de moeilijk bereikbare plekken te pakken krijgen.

Heb jij weleens een stoomreiniger tegen vlooien gebruikt?

Stoomreinigers heb je in alle soorten en maten, maar van de effectiviteit van stoomreinigers om een vlooienprobleem aan te pakken, ben ik overtuigd. Is het jou gelukt om met behulp van een stoomreiniger een vlooienplaag te bestrijden? Laat ons hieronder weten hoe jij dat gedaan hebt.

Heb jij nog vragen over stoomreinigers in het algemeen, of het bestrijden van vlooien met behulp van een stoomreiniger in het bijzonder? Laat hieronder een berichtje achter en we doen ons best om je te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

6 gedachten over “De stoomreiniger tegen vlooien inzetten”

 1. Beste,
  Je vermeldt ook het gebruik van een omgevingsspray. Als je dat alleen gebruikt volstaat dat dan niet om de vlooien te elimineren? Welke niet-toxische spray zou je aanraden? Alvast bedankt voor je informatie en proficiat met het gestructureerd “vlooienartikel”.
  Y.Michotte BE

  Beantwoorden
  • Beste Y.

   Zelf ben ik van mening dat geen enkel product of methode op zichzelf met zekerheid voldoende is. Het zal je ongetwijfeld lukken om alle volwassen vlooien te pakken te krijgen, maar wanneer je ook maar een paar eitjes overslaat, is de kans groot dat het probleem weer de kop opsteekt.

   Mijn aanraden is om voor meerdere ankers te gaan liggen en naast -bijvoorbeeld- een spray ook -bijvoorbeeld- de stoomreiniger te gebruiken. Ik ga dus voor meer zekerheid!

   Qua niet-toxische sprays is ANIBIO Omgevingsspray waarschijnlijk de beste!

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor het advies van de stoomreiniger.Had ik dat 15 bussen antivlo maar eerder geweten🙈..al een hele tijd bleven die ondingen mijn 2 honden pesten.Ondanks via de dierenarts aangeschafte pippetjes..Maarja ,wat wil je…een oud huis,houten vloeren..veel kieren..Ten einde raad,wéér Google opgezocht.En kwam hier terecht Afijn, apparaat is aangeschaft,gisteren alles onder handen genomen..maandag de 2e keer..maar ik ben nú al enthousiast! Dankjewel🙏🐾🌺

  Beantwoorden

Plaats een reactie