31 veelgestelde vragen over vliegende mieren – en mijn antwoorden!

Deel dit bericht op Pinterest:

Vliegende mieren

Vliegende mieren. Wat zijn dat precies? Waar komen ze altijd zo snel vandaan en waar gaan ze daarna naartoe? Waarom zie ik vliegende mieren alleen wanneer het lekker weer is? En zo zijn er nog veel meer vragen over vliegende mieren!

Sinds ik begonnen ben met het schrijven van artikelen over mieren, krijg ik erg veel vragen binnen over vliegende mieren. Er bestaat blijkbaar erg veel verwarring over wat vliegende mieren zijn en over hoe je ze kunt bestrijden.

Om deze onduidelijkheid weg te nemen, heb ik een verzameling gemaakt van allerlei vragen die ik heb gekregen. Hieronder tref je de vragen en mijn antwoorden!

Vliegende mieren zijn een plaag, wat kan ik doen?

Vliegende mieren bestrijden is niet wezenlijk anders dan andere mieren bestrijden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn vliegende mieren geen aparte soort mieren, maar de vruchtbare mieren van een kolonie die er op uitgaan om een nieuwe kolonie te stichten.

Heb je veel last van vliegende mieren in huis of in de tuin, dan gelden eigenlijk dezelfde adviezen als tegen een reguliere mierenplaag. In een notendop is het advies als volgt:

Kan je vliegende mieren met en lokdoos bestrijden?

Vliegende mieren kun je met een lokdoos bestrijden. Sterker nog, naar mijn idee is een lokdoos in de meeste gevallen het allerbeste bestrijdingsmiddel tegen mieren in het algemeen. Dit omdat mieren de inhoud meenemen naar hun nest en zo de hele kolonie ermee in aanraking komt.

Voor uitgebreide uitleg over het gebruik van een lokdoos, lees je mijn artikel daarover.

Wanneer je vliegende mieren met een lokdoos wilt bestrijden, dan zet je de doos op een strategische plek. Meestal is dat op een plek waar je de vliegende mieren vaak ziet of naast de ingang naar het nest.

Waarom zie ik vliegende mieren na onweer?

Vliegende mieren zie je vaak na onweer omdat vliegende mieren op pad gaan na een periode van warm weer gevolgd door regen. Vaak hoort hier onweer bij. Het onweer op zich heeft dus niets met de vliegende mieren te maken, maar meer met het weer eromheen.

Vliegende mieren gebruiken weersomstandigheden als signaal voor wanneer zij op pad moeren gaan om elders een kolonie te stichten.

Hoe bestrijd je vliegende mieren in de spouwmuur?

Mieren muur nest in huis
De spouwmuur is een rustige plek voor mieren om een nest te bouwen. Zorg dus dat ze er niet in kunnen.

Voor uitgebreide informatie over het bestrijden van mieren in de spouwmuur, lees je mijn artikel daarover.

In de kern is het bestrijden van vliegende mieren mogelijk door het plaatsen van een lokdoos en zorgen dat de omgeving goed hygiënisch schoon is.

Je hoeft niet ieder miertje apart te pletten, want dan werkt de lokdoos niet effectief. Geef de mieren de tijd om van de lokdoos te eten en het mee te nemen naar hun nest voor de allerbeste resultaten.

De reden dat mieren de spouwmuur kiezen is omdat ze daar prima beschutting hebben, geen last hebben van andere insecten, dieren of mensen en in de omgeving zijn van vocht en voedsel.

Hoe bestrijd je vliegende mieren in het gazon?

Voor uitgebreide informatie over het bestrijden van mieren in het gazon, lees je mijn artikel daarover.

Het bestrijden van vliegende mieren in het gazon is geen lastige klus, maar ik raad wel aan om systematisch te werkt te gaan. Alleen zo kom je blijven van mieren in je gazon af. In de kern ga je de mieren als volgt te lijf.

Hou eerst een grote schoonmaak. Hou het gazon kort en goed verzorgd. Ook de tuin als geheel moet goed opgeruimd worden, zowel menselijk afval als natuurlijk afval in de vorm van takjes, bladeren en dergelijken.

Vervolgens gebruik je een geschikte mierenpoeder welke je gazon niet aantast. Mij voorkeur gaat uit naar ECOstyle mierenpoeder, klik hier om dit product op bol.com te bekijken. ECOstyle mierenpoeder is een effectieve en natuurlijke mierenpoeder welk gestrooid of gegoten (opgelost in water) kan worden.

Wanneer en rond welke tijd komen vliegende mieren?

Er is geen exacte datum te geven, maar meestal zie je in de maand juli of augustus de meeste vliegende mieren. Wanneer nat weer snel wordt opgevolgd door een periode van warm en droog weer, zie je een sterke toename van het aantal vliegende mieren.

Vliegende mieren lijken af te gaan op de weersomstandigheden om aan te geven wanneer het tijd is om erop uit te gaan. Zij gaan dan opzoek naar een partner om een nieuwe kolonie mee te stichten.

Waarom zie je vliegende mieren bij warm weer?

Zoals hiervoor reeds aangestipt, gebruiken vliegende mieren de weersomstandigheden als aanwijzing dat het tijd is om het nest te verlaten. Dat valt vaak samen met hoge temperaturen.

Warm weer is een teken dat het seizoen is aangebroken waarop de meeste vruchtbare mannetjes en vrouwtjes klaar zijn om een nieuwe kolonie te beginnen.

Warm en droog weer biedt de mieren alles dat zij nodig hebben om elders aan de slag te gaan: het grootste aanbod van partners, voedsel, geschikte nest-locaties en omstandigheden en nog veel meer!

Klopt het dat meeuwen vliegende mieren eten?

Ja, dat klopt. Meeuwen eten graag vliegende mieren. In de zomermaanden zie je dan ook dat meeuwen hun vaste plekken verlaten voor zanderige of grasrijke gebieden. Dat komt omdat vliegende mieren daar in overvloede te vinden zijn.

Er is ook weleens gezegd dat meeuwen “dronken” kunnen worden door het eten van vliegende mieren. Daartoe wordt aangevoerd dat het gif dat mieren bij zich dragen op de mieren inwerkt. Dat zou de reden zijn dat er rond deze tijd meer ongelukken met meeuwen zou gebeuren.

Zelf heb ik voor het bovenstaande geen overtuigende argumenten gelezen of bewijs gezien, dus voorlopig ben ik van mening dat daar niet teveel waarheid in zit.

Wat kan ik doen tegen vliegende mieren op of in een tent?

Vliegende mieren zijn vooral erg vervelend, maar kunnen op zich geen kwaad. Wanneer de mieren in je tent komen, kan dat een flinke bron van ergernis opleveren.

Speciaal voor deze situatie heb ik een artikel geschreven Hou mieren uit de tent: miervrij kamperen doe je zo. Neem dit artikel goed door voor het bestrijden van (vliegende) mieren tijdens het kamperen.

Het meest van belang is dat je goed op je eten en drinken let. Verpak deze erg goed en laat niets in de tent slingeren. Ook niet – of eigenlijk: vooral niet – rondom de tent.

Verder is er een goede milieuvriendelijke mierenspray zonder drijfgas (dus goed voor in een tent!) dat je in kan zetten in de tent: ECOstyle Mierenspray (volg deze link om de spray direct via bol.com te bekijken) .

Ik heb vliegende mieren onder mijn terras, wat kan ik doen?

Mieren komen om een van drie redenen op je terras: er is voedsel, het terras is onderweg naar voedsel of het is in de buurt van hun kolonie. Het beste is om de mieren bij de bron aan te pakken door het gebruik van een goede mierenpoeder of lokdoos.

Ik raad de mierenpoeder en lokdoos van HG aan omdat ik daar goede ervaring mee heb.

Wanneer je de mieren niet langer op je terras wilt hebben, dan kan je onderstaande stappen doorlopen om blijvend van de mierenplaag af te komen.

Stap 1
Veeg je terras goed schoon en verwijderd alles dat mieren aan kan trekken zoals bijvoorbeeld vuilnisbakken.

Stap 2
Plaats een lokdoos op het teras. Een geschikte lokdoos dat tot in het nest doorwerkt vind je hier (link naar bol.com).

Let wel het duurt een dag tot enkele dagen voordat je minder mieren ziet. Besef je ook, dat wanneer je niet eerst hebt opgeruimd dat de mieren ander eten hebben en je lokdoos dan links laten liggen.

Hoe haal ik vliegende mieren uit mijn gazon?

Is mierenpoeder giftig voor honden
Mieren in het gazon is vervelend. Pak het probleem zo snel mogelijk aan!

De stappen die ik in mijn artikel Mieren in het gazon bestrijden in 3 eenvoudige stappen heb beschreven, kan je bij het bestrijden van vliegende mieren in het gazon prima toepassen.

De eerste stap is het opruimen en schoonhouden van de tuin. \dat wil zeggen dat je geen zaken laat liggen die mieren als eten kunnen zien. Denk hierbij aan vuilniszakken of rottende bladeren.

Vervolgens gebruik je een mierenbestrijdingsmiddel dat tot in het nest doorwerkt. Voor het gebruik van grotere oppervlakten, zoals het gazon, geef ik de voorkeur aan mierenpoeders. Zelf raad ik het gebruik van mierenpoeders van HG aan, lees mijn artikel over de ervaringen met de mierenbestrijdingsmiddelen van HG.

Ten slotte moet je ervoor zorgen dat de mieren niet meer terug willen komen. Het gebruik van aaltjes tegen mieren in het gazon (mijn artikel over het gebruik van aaltjes) is daarvoor een zeer geschikte en natuurlijke oplossing.

Wanneer komen vliegende mieren uit?

wie in 2018 naar de wedstrijd van Caroline Wozniacki and Ekaterina Makarova op Wimbledon hebben gekeken, weten dat vliegende mieren ineens in grote aantallen uit kunnen komen.

Tijdens deze wedstrijd was te zien hoe deze twee tennissters erg last hadden van de grote vliegende mierenplaag. De wedstrijd vond plaats op 4 juli 2019. Dat ligt precies in de periode dat je de meeste vliegende mieren kan verwachten.

Er is geen vast dag waarop de vliegende mieren eruit gaan, dat is ieder jaar weer anders. Wel weten we dat je de meeste vliegende mieren in juli of augustus kan verwachten en dat de plaag een week tot enkele weken aan kan houden.

Kan je vliegende mieren met een mierenpoeder bestrijden?

Mierenpoeder
Geen mierenbestrijdingsmiddel is zo effectief tegen vliegende mieren als mierenpoeder.

Jazeker. Sterker nog, ik raad het bestrijden van vliegende mieren met een mierenpoeder of een lokdoos van harte aan. Mierensprays ben ik in de meeste gevallen geen grote voorstander van.

Je moet je vooral realiseren dan vliegende mieren op pad gaan om een partner te vinden om een nieuwe kolonie mee te stichten. Dat stichten van een nieuwe mierenkolonie doen zij in een mierennest.

Wil je van de hele kolonie af, dan is een goede mierenpoeder of -lokdoos onmisbaar. In mijn artikel over Hoe werkt mierenpoeder en wat is de beste geef ik informatie over hoe je mierenpoeders het beste in kan zette en wanneer je nu voor welke mierenpoeder moet kiezen.

Wat moet ik doen tegen overlast van vliegende mieren?

Dat ligt maar net aan de situatie. Wil je alleen plaatselijk en voor een aantal uurtjes van de vliegende mieren af? Zet dat een goede mierenspray in. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de natuurlijke ECOstyle mierenspray. Bekijk ECOstyle mierenspray op bol.com door deze link te volgen.

Gaat het om een mierenplaag in of om huis waarbij het bestrijden van het nest belangrijk is, dan verwijs ik je graag door naar mijn gids over het bestrijden van mieren in en om huis. Je kunt door het volgende van de aanwijzing in dit artikel effectief van mieren afkomen. Ook van vliegende mieren.

Ik zie overal vliegende mieren, wat gebeurt er?

Zie je opeens heel veel vliegende mieren verschijnen en weet je niet wat er aan de hand is? Maak je vooral geen zorgen, het is niets ernstigs!

Vliegende mieren gebruiken de weersomstandigheden als signaal dat het tijd is om een partner te vinden en een nieuwe kolonie te stichten. Vaak is dat een periode van regen gevolgd door warm en droog weer. Meestal, maar niet altijd, in de maanden juli en augustus.

Vaak zie je dan enkele dagen tot twee weken hele hordes vliegende mieren. Daarna zie je ze steeds minder totdat ze helemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Je hoeft geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te nemen, behalve dat je moet vermijden dat ze bij jou binnen komen en daar een nest stichten.

Hebben vliegende mieren een angel?

Vliegende mieren kunnen een angel hebben. Dat hoeft echter niet. Het ligt eraan tot welke soort de vliegende mieren in kwestie behoort. Heeft het soort in kwestie een angel? Dan heeft vliegende variant dat ook! Hebben de ongeveugelde mieren van deze soort geen angel? Dan de gevleugelde variant ook niet.

Meer lezen over vliegende mieren met angels en stekende vliegende mieren lees je in mijn artikel daarover.

Wat kan ik doen tegen vliegende mieren op het strand?

Wanneer je vliegende mieren op het strand tegenkomt, dan zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen.

Als eerste moet je weten dat de vliegende mieren niet zomaar op je afkomen. Zij zijn opzoek naar vocht en voedsel. Zorg er dus voor de je eten en drinken goed opbergt, het liefst in een afgesloten zak of bakje, en kruimels direct opruimt.

Ten tweede moet je je bedenken dat mieren vaak op geur afkomen. Heb jij een zoete parfum, aftershave, zonnebrandcrème of ander middel op, dan zullen de vliegende mieren eerder op je afkomen!

Ten slotte kan je je insmeren met een insecten-werend middel, zoals een middel op basis van DEET. Bekijk een geschikt middel nu direct op bol.com.

In welk seizoen komen vliegende mieren op?

Mierenbestrijden veilig voor kinderen
De zomer is het seizoen waarin je vliegen mieren tegenkomt.

Vliegende mieren komen altijd in de zomer op. Meestal rond de maanden juli en augustus. Wel heeft het weer een sterke invloed op te opkomst van vliegende mieren, dus bij een warme zomer kan je ze eerder verwachten dan bij een koude zomer.

Zijn er verschillende soorten vliengende mieren?

Nee, er zijn geen verschillende soorten vliegende mieren. Vliegende mieren vormen ook geen aparte soort mieren.

Vliegende mieren zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes die in de zomer de kolonie verlaten en met mieren uit een andere kolonie weer een eigen hele nieuwe kolonie stichten. Mieren doen dit op deze manier om inteelt te voorkomen.

Iedere mierensoort heeft dus van dezelfde soort vliegende soortgenoten. De mannetjes kunnen al snel doodgaan, maar de vrouwtjes kunnen nog wel 10 jaar leven.

Help, ik heb last van vliegende mieren in de slaapkamer!

Vliegende mieren, of welke mieren dan ook, in de slaapkamer hebben is een vervelend probleem. Ik kan maar al te goed begrijpen dat je er niet lekker bij slaapt wetende dat er mieren in de omgeving krioelen.

Gelukkig hoeft het bestrijden van mieren in huis niet erg lastig te zijn. Het belangrijkste is dat je weet waar de mieren vandaan komen. Komen zij van binnen of van buiten. Het aanpakken van de bron is namelijk erg belangrijk, anders zit je na verloop van tijd weer met mieren in de slaapkamer.

Gebruik de aanwijzingen in mijn artikel over het opsporen van een onvindbaar mierennest in huis om na te gaan waar de mieren vandaan komen. Komen de mieren van buiten, ga dan na waar het mierennest zich bevindt en gebruik een geschikte mierenpoeder rechtstreeks op het mierennest.

Van vliegende mieren in de slaapkamer afkomen doe je zo:

Waar heb ik vliegende mieren uit de grond zien komen?

Vliegende mieren verschillen in dit opzicht niets van hun ongevleugelde soortgenoten. Zij leven in precies dezelfde nesten en geven de voorkeur aan precies dezelfde omgeving.

De plaatsen van waar je vliegende mieren het vaakst tegen zult komen zijn:

Wat is het geslacht van vliegende mieren?

vliegende mieren bestrijden
Je hebt zowel mannelijke als vrouwelijke vliegende mieren.

Vliegende mieren kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Het enige verschil met andere mieren in het nest zijn dat zij geslachtsrijp zijn en zich dus kunnen voortplanten.

Het hebben van vleugels betekent niet perse dat het om een koningin gaat en niet alle vliegende mieren zijn vrouwtjes, zoals veel mensen denken.

Zijn vliegende mieren gevaarlijk?

Nee, in de regel zijn de mieren die wij in Nederland hebben niet gevaarlijk. Vliegende mieren zijn daar geen uitzondering op. Vliegende mieren kunnen net als hun ongevleugende soortgenoten giftig zijn en kunnen vaak ook steken en bijten.

Lees meer in mijn artikel Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig? Goed om te weten is dat je van een mierenbeet of -steek doorgaans niet veel meer last zal hebben dan van een muggenbult. Tenzij je er allergisch voor bent, maar dat is dan een ander verhaal.

Bij twijfel is het altijd raadzaam om een arts in te schakelen.

Kunnen vliegende mieren bijten?

Alle mieren kunnen in principe bijten, vliegende mieren dus ook. Let wel dat het niet helemaal om bijten gaat, mieren hebben namelijk geen tanden zoals wij die hebben. Het is dan ook meer knijpen dan bijten!

Meer informatie over bijtende vliegende mieren lees je in mijn artikel Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig?

Wat is de levensduur van een vliegende mier?

Vrouwelijke vliegende mieren leven doorgaans langer dan mannelijke vliegende mieren. Mannelijke vliegende mieren leven maar een paar dagen, terwijl vrouwelijke vliegende mieren enkele jaren kunnen leven.

Uiteraard zijn er veel variabelen, zoals de soort waartoe de mier behoort en waar de mier leeft.

Ik heb een vliegende mier met een lange staart gezien, kan dat?

Lezersvraag
Een vliegende mier met een lange staart? Dat was of geen mier, of geen staart!

Eigenlijk kan dat niet. Of je moet met “staart” bijvoorbeeld de angel bedoelen. Mieren hebben in principe geen staart, vliegende mieren dus ook niet. Of je hebt dan een mier met een angel gezien, er bestaan immers stekende mieren, of het gaat om een andere soort.

Er bestaan mierensoorten waarbij je zou kunnen denken dat het om een staart gaat, denk aan een reuzemier. Deze zien er doorgaans groter en langer uit dan de bekende kleine, zwarte mieren die je overal tegenkomt.

Maar in de regel: Heeft het beestje een lange staart, dan is het of geen staart, of geen mier!

Wat is een bruidsvlucht?

De bruidsvlucht is het verlaten van het nest door de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes mieren die elders gaan paren en een nieuwe kolonie zullen stichten. Deze mieren hebben vleugels en kunnen flinke afstanden afleggen! Mieren doen dit om inteelt tegen te gaan en hun soort sterk te houden.

Kan je vliegende mieren met een mierenspray bestrijden?

Natuurlijk kan dat. De werkzame stoffen in mierensprays zullen even goed tegen vliegende mieren werken als mieren die niet kunnen vliegen. Zelf gebruik ik andere middelen om een mierenplaag te bestrijden, zoals een poeder of een lokdoos, maar wanneer je mieren snel van een bepaalde plek wilt hebben, is een mierenspray ideaal.

Mijn voorkeur qua mierensprays gaat uit naar de natuurlijke mierenspray van ECOstyle. Deze mierenspray werkt zonder drijfgas, is volkomen natuurlijk en bijzonder effectief. Bestel de ECOstyle mierenspray nu direct via bol.com.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “31 veelgestelde vragen over vliegende mieren – en mijn antwoorden!”

  • Beste Fatima,

   Ik zal mijn best doen! Bevinden de mieren zich daadwerkelijk in huis? Hebben ze daar hun nest? Als ik dat weet, kan ik je waarschijnlijk verder helpen!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie