Aaltjes tegen mieren – Feiten en ervaring

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Aaltes tegen mieren ervaring

Er is steeds meer aandacht voor natuurlijke oplossingen voor het bestrijden van mieren. Het gebruik van aaltjes tegen mieren is een antwoord op deze behoefte. Hieronder lees je waarom aaltjes niet goed zijn om mieren te bestrijden, maar des te beter om mieren weg te jagen. Lees verder voor feiten over het toepassen en de ervaring van gebruikers van aaltjes tegen mieren.

Waarom zou je aaltjes tegen mieren willen gebruiken?

Aaltjes worden gepresenteerd als een natuurlijke oplossing tegen mieren. Aaltjes heten eigenlijk nematoden. Nematoden is een verzamelnaam voor een grote groep wormen. Bekendere wormen zoals de aarsworm en spoelworm zijn voorbeelden van nematoden. Aaltjes komen overal voor en leven in de bodemgrond. Ze voeden zich met bacteriën, schimmels en protozoa.

Er wordt geopperd dat de aaltjes een natuurlijke vijand zijn voor mieren en andere dieren zoals bijvoorbeeld naaktslakken.

Waarom werken aaltjes niet als bestrijdingsmiddel tegen mieren

Wanneer je last hebt van mieren in de tuin, heeft heet geen enkele zin om aaltjes in te zetten. Helaas lezen wij op veel blogs dat dat wel zo is, maar dat is simpelweg niet waar. Hieronder lees je waarom.

Aaltjes leven in de bovenste 15cm grond. Mieren kunnen veel dieper dan dat graven. Ze kunnen dan onder waar de aaltjes zitten vrolijk verder leven.

Mieren hebben bepantsering en zijn daardoor niet even gevoelig voor de aaltjes als wordt beweerd.

De aaltjes hebben een hele specifieke omgeving nodig: nat en koel. Mieren zijn veel makkelijker en geven de voorkeur aan warm en droog.

Mieren zijn veel te snel voor de aaltjes. De aaltjes die tegen mieren worden ingezet zijn klein en langzaam en kunnen zich zeker niet zo snel als een mier voortbewegen.

In een laboratorium omgeving is het inderdaad zo dat wanneer je een miertje in een bak vol aaltjes gooit dat de mier wordt gedood of verdreven. In de praktijk werken mieren gewoon niet om een reeds bestaande mierenplaag aan te pakken.

Maar is het niet zo dat je mieren kunt verdrijven met behulp van de aaltjes? Nou, ja en nee. Het klopt dat mieren de aaltjes zullen vermijden. Misschien zullen zij zelfs het nest verlaten. Maar, zou ver weg gaan ze echt niet. Ze blijven in de buurt. En met een beetje ongeluk drijf je ze zo je huis binnen!

Hoe gebruik je de aaltjes dan wel?

Zoals je hierboven kunt lezen, kan je aaltjes niet gebruiken om een mierenplaag te bestrijden. Dat heeft geen zin. Waar de aaltjes wel zeer geschikt voor zijn is het voorkomen van mieren op het gazon en in de tuin. Wanneer een mier het gazon betreedt en merkt dat er aaltjes zitten, maakt hij rechtsomkeer! Aaltjes zijn dus prima ter voorkoming – dus om mieren mieren op afstand te houden.

De beste tijd om aaltjes in te zetten is van ongeveer april tot en met oktober. De bodemtemperatuur moet ten minste 10 graden zijn, dus dat ligt er maar net aan wat het weer doet.

Aaltjes moeten verspreid worden in vochtig grond. Het is daarom noodzakelijk om eerst de plaats waar je de aaltjes in wilt zetten goed nat te maken. Zonder een vochtige omgeving kunnen de aaltjes zich niet goed voortbewegen. voor het verspreiden van de aaltjes volg je de instructies op het etiket.

Nadat de aaltjes in de vochtige ondergrond zijn gebracht, dien je de ondergrond nog zeker 10 dagen goed nat te houden.

Hoewel je de aaltjes in theorie van april tot oktober kan inzetten, is onze ervaring dat het later in de zomer verspreiden van de aaltjes volkomen zinloos is. Wordt het te warm, dan gaan de aaltjes dood. Is het te droog, dan kunnen zij hun werk niet doen. Ons advies is dan ook om de bodemtemperatuur in de gaten te houden. Zodra de bodemtemperatuur 10 graden heeft bereikt, verspreid je de aaltjes. Zo ben je op tijd om de aaltjes tegen de mieren in te zetten en hebben de aaltjes de allerbeste overlevingskans.

Heb je wel last van mieren in de tuin of in het gazon en wil je daar iets aan doen? Volg dan onze advies om in ons artikel over mieren in je gazon bestrijden. Eventueel daarna kan je gebruik maken van de aaltjes tegen mieren om ze ook daadwerkelijk weg te houden.

Wat is de ervaring van gebruikers van aaltjes tegen mieren

De ervaring van gebruikers van aaltjes tegen mieren komt precies overeen met bovenstaande informatie. Lees hieronder een greep uit de ervaringen met aaltjes.

Ik had 200m2 aaltjes besteld. Zoals op de gebruiksaanwijzing kan je de aaltjes voor een aantal dagen bewaren. Dat heb ik ook gedaan op een koele plek en gewacht dat de condities buiten goed waren om toe te passen. Je bent even bezig om 200m2 te bestrijden maar het is ook een grote mierenplaag. Ze zitten letterlijk overal. Na een paar dagen leek het te werken en zag ik even veel minder mieren, helaas te vroeg gejuicht want nu zitten ze alweer met grote getalen aan mijn gewassen te vreten en luizen te verplaatsen. De aaltjes werken niet naar mijn ervaring. Ik wacht nu op ene hele koude Siberische winter! 

B.

Werkt niet voor rouwvliegjes

Tijn

Ik volgde de instructies nauwgezet, zodat het gebied na het aanbrengen twee weken nat bleef. Het had geen effect op het nest van zwarte mieren en de nesten van rode mieren zijn zoiets nog groter dan ze waren. De nematoden werkten tegen slakken, de mieren helemaal niet.

J.

We kunnen helaas niets anders, dan adviseren om het middel zo vroeg mogelijk in het seizoen te gebruiken. En dan alleen wanneer je nog geen last hebt van mieren. Zo ben je er zeker van een goede werking!

Is er een natuurlijk alternatief?

Aaltjes zet je in wanneer je een groter oppervlak miervrij wilt houden. Een goed alternatief daarvoor is een natuurlijke mierenpoeder. Voor wat betreft natuurlijke mierenbestrijdingsmiddelen raden wij altijd het gebruik aan van ECOstyle mierenpoeder. Deze bestel je nu direct via de link hieronder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Aaltjes tegen mieren – Feiten en ervaring”

 1. Hoi Peter,

  Goed verhaal, wat ik mis is welke mier het betref.
  In mijn gazon zit de rode bosmier. Mijn gazon loopt bijna weg.
  Veel middelen geprobeerd (worstel er al jaren mee) en tot op heden geen elke middel werkt.

  Hoop dat je me kan voorzien aan raad.

  Beantwoorden

Plaats een reactie