Hou mieren uit de tent: mierenvrij kamperen doe je zo!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hou mieren uit de tent_ mierenvrij kamperen doe je zo!

Mieren uit de tent houden tijdens het kamperen is een avontuur op zich. Tijdens het kamperen heb ik zelf ook vaak genoeg mieren in de tent gehad. Hopelijk heb je iets aan mijn ervaringen!

Hoe hou je mieren het beste uit je tent? Berg eten en direct na gebruik op. Laat geen open verpakkingen rond de tent liggen. Zelfs niet als ze leeg zijn. Bewaar afval in een goed gesloten zak.

Om van mieren rond de tent af te komen, moet je allereerst weten waar ze op uit zijn. Mieren zijn overal, dus ook op de camping. Ze komen af op eten en drinken en wanneer je daar niet voorzichtig mee om gaat, heb je binnen de kortste keren een hoop mieren in je tent.

Lees verder voor mijn ervaringen, methoden en tips om mieren in je tent tijdens het kamperen te vermijden.

Trek geen mieren aan door voedsel op de juiste manier te bewaren

Er zijn veel manieren om tijdens het kamperen voedsel op de juiste manier op te slaan. Je hoeft er niet te krampachtig over te doen, maar met een paar simpele tips in het achterhoofd houd je de mieren uit je tent!

Als je mieren buiten de tijd wilt houden, dan moet je voedsel altijd in goed afsluitbare bakjes opbergen. Houd ook de zijkant van de bakjes goed schoon. Zeker wanneer de inhoud zoetig is.

Heb je een flinke koelbox? Naast dat deze je biertjes koel houdt, kan je er ook erg goed voedsel in opbergen. Zorg er ook voor dat je je potjes, pannetjes, bestek en borden na gebruik goed schoonmaakt.

Sommige campings hebben kluisjes beschikbaar voor het opbergen van spullen. Zaken die je niet in de tent wilt bewaren, kan je in de kluisjes bewaren. Doe er echter geen kostbare spullen in, want je weet maar nooit!

Probeer ook om geen voedsel of drinken buiten de tent of elders op de camping of picknickplaats achter te laten. Vogels of andere dieren kunnen snel iets proberen te pikken. Achtergelaten kruimels trekken binnen de kortste keren mieren aan.

In mijn artikel over tips tegen mieren heb ik nog meer handige tips voor je op een rijtje gezet,

Wat moet je doen als je al mieren in je tent hebt?

Mieren direct uit tent verwijderen
Ben je te laat en heb je al mieren in je tent? Zo haal je ze er snel weer uit!

Soms ben je simpelweg te laat met het weren van mieren en zitten ze al in de tent. Voordat je allerlei tips en middelen in kan zetten om mieren te weren, moet je de aanwezige mieren eerst uit de tent halen!

Het is even vervelend, maar haal eerst je tent leeg. Slaapzakken, rugzakken en al het andere datje bij je hebt, moet je even buiten zetten.

Maak vervolgens gebruik van een goede mierenspray. De mierenspray van ECOstyle is natuurlijk, veilig, beschadigt de tent niet en werkt zonder drijfgas (dus goed voor in de tent!). Klik hier om de mierenspray van ECOstyle direct via bol.com te bestellen.

Na gebruik van de spray, lucht je de tent voor de zekerheid even goed uit. Vergeet daarna niet om mijn algemene tips en adviezen over het buiten de tent houden van mieren in acht te nemen!

Mierenwerende middelen die je mogelijk bij de hand hebt

Koffiedrab tegen mieren
Koffiedrab rond de tent strooien is een eenvoudig, effectief en natuurvriendelijke manier om mieren uit de buurt te houden.

Als je gaat kamperen neem je uiteraard niet je hele hebben en houden mee. Maar mogelijk heb toevallig toch iets bij de hand dat je kan inzetten om mieren buiten je tent te houden.

 • Azijn – Een rondje om de tent besprenkelen met wat azijn doet al wonderen. Mieren houden niet van de geur en het gooit hun wijze van communiceren door de war.
  
 • Koffiedik – Waarschijnlijk heb je die wel bij je. Strooi het rondom de tent en je houd mieren op natuurlijk verantwoorde wijze op afstand.
  
 • Citroensap – Qua geur een fijner middel om te gebruiken! Knijp deze op en rond de tent uit en je houdt mieren en muggen uit je buurt.
  
 • Maismeel – Deze moet je vermengen met wat poedersuiker om echt werkzaam te zijn. Leg een paar hoopjes op een meter afstand van de tent. Het duurt vervolgens wel een dag of twee voordat je van de mieren af bent.
  
 • Talkpoeder – Ook een prima middel om een barrière rond je tent te strooien. Een beetje erop mag ook!
  
 • As van het kampvuur – Het as van een uitgebrand kampvuurtje werkt goed om mieren uit de buurt te houden. Zorg wel dat het echt goed afgekoeld is en strooi het as rondom de tent. Mieren zullen het as vermijden en bij jou uit de tent blijven.

Heb je deze middelen toevallig niet bij je, of ben je niet van plan om deze mee te nemen? Neem dan eens een kijkje naar mijn artikel over huismiddelen tegen mieren, wellicht staat daar iets bij dat je wel meegenomen hebt of van plan bent om mee te nemen.

Hopelijk heb je toevallig tijdens het kamperen een van deze middelen bij de hand. Zo niet, is er nog een creatieve oplossing! Je gaat vast niet kamperen zonder een insectenspray? Deze kan je ook rond de tent uitstrooien. Mieren zullen er niet in de buurt van willen komen.

Gebruik een middel op basis van diatomeeënaarde

Wellicht heb je weleens van diatomeeënaarde gehoord? Het is een middel dag erg in opkomst is vanwege de toenemende interesse voor biologische en natuurlijke oplossingen. Wat is het precies en hoe moet je het gebruiken?

Diatomeeënaarde is een poeder dat gemaakt is van vermalen skelletjes van micro-organismen. Diatomeeënaarde is scherp en poreus en werkt zeer absorberend. Althans alleen voor bepaalde insecten. Mensen of huisdieren doet het beslist geen kwaad.

Wanneer insecten door de diatomeeënaarde lopen, blijft het aan hen plakken, prikt het in hun lijf en wordt vocht onttrokken. Hierdoor komen de mieren door uitdroging te sterven. Alleen de mieren die ermee in aanraking komen worden gedood. Het nest en de mierenkolonie blijft ongestoord in stand.

Diatomeeënaarde is een volkomen natuurlijk middel en is niet schadelijk voor het milieu. Het werkt zolang het droog blijft en wanneer het toch nat wordt, kun je eenvoudig een nieuw laagje strooien.

Diatomeeënaarde kan je via deze link bestellen op bol.com. Wellicht is een handzamer busje mierenpoeder op basis van diatomeeënaarde een beter idee om mee naar de camping te nemen. Het zal je tent moeiteloos mierenvrij houden.

Bestel Luxan mierenpoeder op basis van Diatomeeënaarde via de link hieronder.

Het gebruik van diatomeeënaarde is zo eenvoudig als het strooien rondom de tent. Loop een rondje om de tent en strooi ondertussen met het busje poeder. Wanneer het regent, zal de poeder niet meer werken. Pas wanneer de grond droog is, kan je opnieuw rond de tent strooien

Mierenbestrijdingsmiddelen voor bij het kamperen

Groot kolonie mieren
Wacht niet totdat het te laat is, maar tref de juiste voorbereidingen om je vakantie niet door mieren te laten verstoren.

Gaat u kamperen in een gebied waar u veel mieren verwacht. Of wilt u alleen goed voorbereid zijn? De producten hieronder kunnen jou helpen je tent vrij van mieren te houden.

Ik heb ze zorgvuldig uitgezocht, zodat er alleen producten tussen staan die niet schadelijk zijn voor de natuur en alleen die mieren bestrijdt die ermee in contact komen. Deze middelen zullen de natuur op geen enkele wijze schade toebrengen.

 1. Luxan Mierenpoeder: Qua effectiviteit en natuurvriendelijkheid is er simpelweg geen betere! Luxan mierenpoeder werkt direct en is zeer eenvoudig in gebruik. Strooi dit middel rondom je tent en je zal verder een onbezorgde vakantie tegemoet zien. Bestel Luxan mierenpoeder nu direct via bol.com.
 2. Bayer Bio-Mierenpoeder: Dit middel werkt door de mieren die ermee in contact te komen te desoriënteren. Strooi het rondom je tent en het middel doet de rest! Klik hier om Bayer Bio-Mierenpoeder te bestellen.
 3. ECOstyle Mierenspray: Een mierenspray dat werkt zonder drijfgas. De werkzame stof is natuurlijk en niet schadelijk voor mensen en huisdieren. Uiteraard raad ik je van harte aan om de tent na het sprayen goed te beluchten, maar na gebruik kan je met een gerust hart weer gaan slapen. De bovengenoemde middelen werken buiten de tent, deze werkt binnen de tent. Dus ben je te laat en heb je al mieren in de tent? Gebruik ECOstyle Mierenspray. Bestel ECOstyle Mierenspray direct door deze link te volgen.

Al met al is het relatief eenvoudig om mieren uit je tent weren of op de camping uit je buurt te houden. Je zult gewoon goed voorbereid moeten zijn! Wanneer je een van deze producten kiest, dan weet je zeker dan de mieren je kampeervakantie niet zullen verpesten. Nu alleen het goede weer nog!

Bedenk goed waar je de tent opzet

De camping of kampeerterrein is er inderdaad voor jou vermaak, maar is ook de leefomgeving van insecten. Mieren behoren daar uiteraard ook toe. Volg onderstaande tips af om een mierenprobleem zoveel mogelijk voor te zijn!

Het is altijd een goed idee om de tent niet op of in de buurt van mierenhopen te plaatsen. Mocht je op een aangewezen ruimte kamperen, dan is er mogelijk niet genoeg ruimte om dit te vermijden.

Kijk bij het opzetten van de tent niet alleen naar de grond, maar ook naar bomen, struiken en andere beplanting. Zorg dat je de tent niet tegen takken van boven of struiken aanzetten! Je maakt zo alleen een gemakkelijke looproute voor mieren.

Ga dus niet direct met allerlei chemische middelen aan de haal, maar tref de juiste voorbereidingen.

Mieren komen op geur af, houd dat in je achterhoofd

Afhankelijk van wat voor soort mieren er op je kampeerplek zijn, komen de mieren op zoetigheid, proteïne of vet af. Wanneer je deze geuren zoveel mogelijk beperkt, heb je minder kans op mieren!

Hoewel je voor bij het kamperen waarschijnlijk niet veel geurige dingen meeneemt, is het goed om hier vooraf bij het inpakken al aan te denken. Tandpasta, deodorant, shampoo, douchegel, parfum en dergelijken kunnen allemaal zoette geuren verspreiden.

Houd het tijdens het kamperen zo neutraal mogelijk om een mierenprobleem te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je geen tent vol met mieren hebt wanneer je een dopje vergeet terug te zetten!

Denk ook aan hoe je alles opbergt. Een goede toilettas en rugzak zijn zeker geen overbodige luxe.

Mierensporen en looproutes verstoren!

Kamperen met buren
Je kan zelf van alles tegen mieren ondernemen, maar op je buren heb je weinig invloed. Neem dus alle voorzorgsmaatregelen die je kunt en laat mieren jouw vakantie niet verstoren.

Mieren weten hun weg te vinden door het verspreiden van feromonen. Een verkenner, een mier dat het nest verlaat opzoek naar voedsel, laat een geurenspoor achter naar de plek waar het voedsel licht. Zo weten alle andere mieren de weg naar het voedsel.

Wanneer je een mieren netjes in een rijtje ziet lopen, dan weet je dat ze een geurspoor volgen. Hoe rechter ze naar het voedsel toe lopen, des te vaker de looproute is gebruikt.

Het mierenspoor uitwissen of de looproute verstoren, is zo eenvoudig als het schoonmaken van de ondergrond. Wanneer dat in de tent, op een stoel of tafel is, is dat geen probleem. Wanneer je het rond de tent ziet, moet het op een andere manier.

Verstoor een looproute van mieren door de ondergrond met je voet door elkaar te vegen. Vervolgens kan je er wat azijn of citroensap overheen gieten om de geur te maskeren. Zo weten de mieren de weg niet meer en zullen ze er niet meer komen.

Ben je te laat en hebben de mieren al hun weg naar jouw tent weten te vinden?

Tja, soms ben je te laat en hebben de mieren hun weg naar jouw tent al gevonden! Wellicht heb je niet alle adviezen opgevolgd of heb je er pas te laat aan gedacht. Niet getreurd, want dat is mij ook vaak genoeg overkomen! Wat moet je nu doen?

 • Zorg dat de mieren niet in je tas zitten en berg je spullen na het na lopen een voor een op.
 • Gooi voedsel waar mieren in zitten op een geschikte plaats -ver van je tent- weg.
 • Haal de tent helemaal leeg en zorg dat er in de spullen geen mieren zitten.
 • Was de tent van binnen met een vochtige doek en een heel klein beetje zeep.
 • Gebruik ECOstyle mierenspray (klik hier!) in de tent.
 • Laat de tent goed drogen.
 • Loop een paar rondjes om de tent en veeg de ondergrond door de war. Zo verstoor je de looproutes van de mieren.
 • Strooi de mierenpoeder van Luxan (klik hier!), die is op basis van diatomeeënaarde rondom de tent.

Wanneer je deze stappen opvolgt, dan weet ik wel zeker dat je blijvend van de mieren af bent. Zorg dus wel dat je twee door mij aangeraden producten in huis haalt en meeneemt.

Tijd om af te ronden: Geen mieren in de tent en miervrij kamperen!

Als je buiten bent, zijn er overal om je heen mieren. Het kan dan een hele uitdaging zijn om ze allemaal volledig van je kampeerplaats te houden. Je kan mieren nooit helemaal weren, maar dat hoeft ook niet. Als ze maar uit je tent blijven!

Voedsel en geuren zijn de twee zaken waar mieren het sterkst toe aangetrokken zijn. Bewaar voedsel op de juiste manier, vermijd zoette of sterke geuren en laat geen drinken slingeren. Dat is de basis van miervrij kamperen. Al het extra’s is ter meerdere zekerheid.

Ik heb nog veel meer artikelen over mieren en het bestrijden ervan geschreven. Heb je dus niet alleen op de camping last, maar thuis ook? Lees dan mijn gids over het bestrijden van mieren voor thuis en in de tuin.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad en heb je mede door deze tips een fijne kampeervakantie gehad. Heb jij nog tips die ik toe kunnen voegen? Dan hoor ik dat graag! Laat hieronder een berichtje achter en deel deze met onze mede-kampeerders.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie