Mieren in huis nest onvindbaar – wij weten raad!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in huis nest onvindbaar

Wanneer je last hebt van mieren in huis en is het nest onvindbaar, dan is het aanpakken van het nest van groots belang. Zonder dat te doen, kom je immers niet blijvend van je mierenprobleem af. Wel kan het binnenshuis vinden van het nest moeilijker zijn dan dat je zou verwachten. Immers, mieren kunnen op allerlei plekken komen waar jij dat niet kan. Mieren kunnen zich bevinden in de spouwmuur onder de vloer en elders. Waar het nest zich ook bevindt, het achterhalen van de locatie van een mierennest is de eerste stap. Wij helpen jou graag mee!

Kan je mieren zomaar terug naar het onvindbaar nest volgen?

Mieren terug naar het onvindbare nest volgen is inderdaad een eerste stap. Vaak blijkt dat toch moeilijker dan gedacht. Mieren kunnen zich verstoppen op plekken waar jij niet kunt komen of soms waar je ze niet eens kunt zien. Het vinden van een mierennest blijkt daarmee vaak moeilijker dan verwacht.

Wanneer je start met het volgen van mieren opzoek naar het nest, dan moet je eerst weten dat je niet de eerste de beste mier volgt. Ga liever opzoek naar een groepje mieren die gezamenlijk in een lijn lopen. Dat zal dan vaak van of naar het nest of een voedselbron zijn. Een enkele mier is vaak slechts als verkenner op zoek naar eten. Deze zal je niet direct naar het nest toe leiden.

Mieren lopen vaak gezamenlijk in een lange rij langs een bepaalde route. Dit betekent dat die route eerder is verkend door andere mieren. Dit is dan een vaste route. Hoe rechter ze lopen, des te langer de route bestaat. Des te meer zekerheid je hebt dat het naar het nest in huis zal leiden.

Mieren in huis nest onvindbaar
Mieren kunnen in huis een ware plaag worden wanneer je hun nest niet kunt vinden!

Niet de mieren in huis volgen, maar het onvindbare nest zoeken!

Het is belangrijk om zo snel mogelijk het nes in huis te vinden, maar vaak lukt dat inderdaad niet door het alleen volgende van de mieren. Dan wordt het tijd om naar aanwijzingen in de omgeving te kijken die kunnen wijzen op de aanwezigheid van mieren of locaties waar mieren zich vaak in huis bevinden.

 • Zie je aangetast hout of houtsplinters in huis? De mieren die behoren tot de groep reuzemieren hebben hun nest vaak in of in de buurt van rottend of hol hout.
 • Zie je steeds groepjes mieren en niet een constante stroom? Wellicht heb je helemaal geen onvindbaar nest in huis, maar is de nest wel buiten en komen ze via gaten of kieren binnen. Kijk dus goed in de omgeving van ramen, deuren en buitenmuren.
 • Niet de levende, maar de dode mieren verraden het nest. Weet je een plaats waar veel dode mieren liggen, dan zal het nest daar waarschijnlijk dichtbij zijn. Is er houtwerk in de buurt en blijft het nest onvindbaar, dan is de kans groot dat het nest van de mieren in het hout zit. Loop deze dus goed na!
 • Naast voedsel hebben mieren vocht nodig om te overleven. Ga dus goed na waar de mieren het vocht eventueel vandaan zouden kunnen halen en volg ze dan terug naar het nest. Ook is de kans aanwezig dat de mieren hun onvindbaar nest vlakbij een vochtige plek in huis, zoals een lekkage, hebben. Let wel, veel vocht is niet nodig, wat vochtig rottend hout zou al voldoende kunnen zijn. Goed kijken dus!

De beste manier om mieren in huis te bestrijden

Voor mieren in huis raden wij het gebruik van een goede lokdoos aan. De mierenlokdoos van Luxan is zeer effectief en wordt zelfs door professionals gebruikt. Het is goed te gebruiken wanneer je last hebt van mieren in huis maar wanneer het nest onvindbaar is, omdat het middel door de mieren naar het nest wordt gebracht. Zelfs wanneer je het nest niet kan vinden, werkt het middel toch! Bestel de mierenlokdoos van Luxan nu via bol.com.

Een paar suggesties voor een onvindbaar mierennest

Je hebt nu een heleboel algemene informatie over het achterhalen van een onvindbaar nest in huis wanneer je wel de mieren ziet. Daarnaast hebben we je laten zien hoe je een onvindbaar mierennest kunt bestrijden. Mocht je alle suggesties al geprobeerd hebben en kom je er dan nog niet uit, wellicht heb je dan iets aan onze onderstaande tips.

Hieronder geven wij een opsomming van de meest voorkomende locaties voor een mierennest in huis. Je zou kunnen overwegen om een schaaltje stroop of suiker op deze locaties in huis te plaatsen en zo te bekijken waar je het grootst aantal mieren aantrekt. De omgeving van het nest in huis zal dan in de buurt van de meest aangetroffen mieren zijn.

 • In de spouwmuur – Lastig te vinden, maar met een goede lokdoos prima te bestrijden.
 • In de kelder – Hier hebben de mieren voldoende vocht en schuilplaatsen, een ideale locatie voor een nest.
 • Tussen muurisolatie – Wederom erg lastig om ze hier te vinden, maar met een lokdoos goed tegen te gaan.
 • In en rondom kozijnen – Deze kan je weer wat makkelijker vinden. De mieren bouwen hun nest in en om rottend hout. Wees er wel snel bij want de mieren kunnen het hout aantasten.
 • Achter keukenkastjes – Ook weer lastig om het onvindbare nest te vinden wanneer je de mieren wel in huis ziet rondlopen. Je kunt immers moeilijk achter keukenkastjes kijken. Dicht eventueel de naden en kieren en zorg voor een goede lokdoos in buurt!

Ten slotte nog een paar andere tips tegen mieren

Hopelijk heb je aan dit artikel voldoende gehad om het onvindbare nest te vinden en de mierenplaag in huis te bestrijden. Wellicht wil je eens iets anders proberen om de mieren buiten de deur te houden? Lees dan ook eens ons artikel over planten tegen mieren. Daarnaast heb je wellicht ook iets aan onze andere tips tegen mieren.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Mieren in huis nest onvindbaar – wij weten raad!”

 1. Volgens een medewerker van Rentokil zitten er houtmieren in ons boshuisje in Baarle Nassau. Hij kon niets doen zolang we niet weten waar het nest zit. Kun je ons helpen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie