Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig?

Deel dit bericht op Pinterest:

Vliegende mieren

Ieder jaar na de eerste warme periode en een goede plens regen zie je de vliegende mieren weer. Ze zijn op zoek naar mieren om mee te paren en een nieuwe kolonie te beginnen. In Nederland zien we de eerste mieren, afhankelijk van het weer, al vrij vroeg. Rond juli en augustus zal je de meeste vliegende mieren zien.

Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig? Vliegende mieren zijn de vruchtbare vrouwtjes en geen aparte soort. Afhankelijk van de soort waartoe zij behoren kunnen ze steken of bijten en zijn zij giftig.

In dit artikel lees je alles over beten, steken en gif bij vliegende mieren.

Kunnen vliegende mieren bijten?

Mieren behoren tot de meest voorkomende insecten die over de hele wereld worden aangetroffen. Het is inderdaad een feit dat de meeste miersoorten kunnen bijten. Vliegende mieren zijn geen uitzondering. Ook zij kunnen bijten.

Vliegende mieren zijn mieren die vleugels ontwikkelen tijdens het paarseizoen. Zij zijn de vruchtbare mieren die er op uit gaan om een nieuwe kolonie te beginnen.

Simpel gezegd: er is geen afzonderlijke soort vliegende mieren. Vliegende mieren zijn doodgewone mieren die korte tijd vleugels ontwikkelen om te paren. Ze kunnen al dan niet bijten, afhankelijk van de soort waartoe ze behoren.

In Nederland, eigenlijk net zoals overal, hebben wij ook mierensoorten die kunnen bijten. Een mierenbeet is doorgaans totaal niet ernstig. Behalve een klein prikje en mogelijk een beetje jeuk zal je er meestal maar weinig van merken.

Trouwens, een “mierenbeet” is niet helemaal wat je ervan zou verwachten. Mieren hebben namelijk geen tanden, maar knijpers. Het is dus meer een knijp dan een beet.

Mierenbeten en de symptomen die deze veroorzaakt hangt af van de soort mier. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vliegende mieren. Omdat ze geen afzonderlijke soort zijn, zijn de symptomen van vliegende mierenbeten afhankelijk van de specifieke soort waartoe de mieren behoren.

Sommige mensen kunnen ook allergische zijn voor mierenbeten. Wanneer je allergisch bent, heb je meer last van een mierenbeet dan anderen.

Er wordt ook gezegd dat vliegende mieren niet bijten tenzij je ze stoort. Dat is inderdaad meestal waar, ook dat hangt af van de soort. Sommige mierensoorten zijn aanmerkelijk agressiever dan anderen.

Voorkom dat vliegende mieren jouw buiten door het gebruik van een goede mierenlokdoos in de tuin, op het balkon of binnenshuis.

Kunnen vliegende mieren steken?

In het kort is het antwoord hetzelfde als de vraag of vliegende mieren kunnen bijten. Ja, als de soort waartoe de vliegende mier behoort kan steken, dan kan de vliegende mier dat ook. Het is overigens wel zo dat wij beduidend minder stekende mieren hebben in Nederland dan bijtende mieren.

Mieren die kunnen steken, hebben een angel. Deze angel zit doorgaans aan de onderkant van de mier. Mieren die kunnen steken doen dit wanneer zij zich bedreigd voelen of om hun nest te verdedigen.

Stekende mieren injecteren bij de steek een gif. Meestal is het gif niet veel erger dan dat van een spin of een mug. Maar let wel, hoe groter de mier, hoe meer gif deze kan inbrengen.

Een mier kan meerdere keren steken zonder dat dat nadelige gevolgen heeft voor de mier. Het is ook niet zo dat de mier niet zonder zijn angel kan leven. Wanneer de angel bij de mier wordt verwijderd, kan hij gewoon verder leven.

Zijn vliegende mieren giftig?

Wanneer de soort waartoe de vliegende mier behoort giftig is, dan is de vliegende mier in kwestie ook giftig. Of het gif nu door een steek of een beet wordt ingebracht, het ligt volkomen aan de mierensoort.

Van alle mierensoorten die er bestaan, zijn de meeste soorten in meer of mindere maten giftig. Van alle mierensoorten is 71% in staat om te steken.

Hoewel we in Nederland zeker giftige mierensoorten hebben die kunnen steken en bijten, heb je weinig te vrezen. De gif die mieren in Nederland produceren is medisch gezien niet erg relevant. Dat verandert natuurlijk wanneer je allergisch bent voor het gif.

Het gif dat mieren produceren, mierenzuur genaamd, is in wezen dezelfde gif die wespen, bijen, hommels en brandnetels produceren. De symptomen zijn dan ook vergelijkbaar. In het paragraaf hieronder gaan wij daar dieper op in.

Kan een steek, beet of gif kwaad en wat moet ik dan doen?

Mirenbeten of steken jeuken, maar zijn meestal niet gevaarlijk
Een beet of een steek van een mier kan irriteren en jeuken, maar is doorgaans ongevaarlijk.

Nee, een steek of beet van een mier kan doorgaans geen kwaad. Vaak weet je niets eens dat je door een mier gestoken, gebeten of geknepen bent. Wanneer je wel iets voelt, voel je vaak niet meer dan een knijpend gevoel.

Ook wanneer er gif aan te pas is gekomen, heb je weinig te vrezen. Je zal meestal niet meer voelen dan wat je voelt bij een beet of steek van een mug, bij, spin, hommel of wesp. Dus naast een prik, zal je last kunnen krijgen van jeuk.

Wat kan je doen wanneer je door een mier bent gebeten of gestoken?

  • Een ijsklontje aanbrengen om de jeuk te verminderen.
  • Anti-histamine medicatie innemen.
  • Verzachtende crème aanbrengen.
  • Een middel tegen muggenbulten of insectenbeten aanbrengen.

Kortom: tenzij je allergisch bent, handel je eigenlijk precies hetzelfde zoals je zou doen wanneer je door een mug bent gebeten. Bij twijfel moet je altijd een arts raadplegen!

Gebruik een goede en veilige mierenspray om vliegende mieren op afstand te houden en zo hun beten of steken te voorkomen! Ik gebruik de mierenspray van Luxan, deze kan je makkelijk hieronder via bol.com bestellen.

Wat zijn vliegende mieren precies en wat kan ik er tegen doen?

Vliegende mieren zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes binnen een mierenkolonie. zij ontwikkelen vleugels met het oog op de voortplanting. Het is mogelijk dat je van een bepaalde mierensoort niet veel vliegende mieren voorbij ziet komen. Sommige mierensoorten produceren namelijk aanzienlijk minder vliegende mieren dan anderen.

Bij sommige soorten hebben alleen de geslachtsrijpe mannetjes vleugels. Deze mieren, met twee paar vleugels, worden in het juiste seizoen door de wat volwassener mierenkolonies op pad gestuurd. Ze wachten tot de weersomstandigheden perfect zijn om de kolonie te verlaten, te zwermen en te paren.

Last van zwermen vliegende mieren? Dat komt hierdoor!

Meestal zijn er tijdens de zomermaanden zwermen vliegende mieren te zien. Ze houden van warm, vochtig en helder weer om te paren. Ze wachten dus op de perfecte weersomstandigheden en dan pas komen ze uit hun koloniën. Meestal is dat tijdens een warme en zonnige periode en twee tot drie dagen na (zware) regenbuien.

Je komt deze mieren vaak in de tuin en in de buurt van tegels tegen. Lees mijn artikel over hoe je de mieren daar aan kan pakken.

Dit proces van erop uitgaan heet de bruidsvlucht. De vrouwelijke en mannelijke vliegende mieren paren. Deze mieren proberen inteelt te voorkomen door te zoeken naar een partner uit een andere kolonie.

Dit is wel de tijd dat je meer last zal krijgen van vliegende mieren die bijten of steken. Dat komt omdat zij door de paringsdrift agressiever worden. Daarnaast worden nieuwe kolonies niet alleen begonnen door de paring. Dat kan ook door het vermoorden van een vijandelijke koningin.

De vrouwtjes paren met meerdere mannetjes en slaan het sperma op in een speciaal orgaan in de buik. Deze spermacellen blijven haar hele leven lang in leven en worden gebruikt om miljoenen eieren te bevruchten. Een mierenkoningen kan wel duizend bevruchten eitjes op een dag leggen.

Uitleg over het starten van een mierenkolonie
Zo wordt een mieren een nieuwe mierenkolonie gestart. Het gevolg is dat je ingangen tot mierennesten zoals deze ziet.

Als de paring voorbij is, sterven de mannetjes binnen een paar uur, en de vrouwtjes werpen hun vleugels af. Zowel de afgeworpen vleugels als de delen waar de vleugels aan de mier vast zaten, worden als voedsel voor de nieuwe kolonie gebruikt. De koning legt haar eitjes in een aparte kamer en de nieuwe kolonie is een feit.

Vliegende mieren zijn de start van een nieuwe mierenkolonie

Mieren zijn zeer sociale insecten. De meeste pogingen van koninginnen om een nieuwe kolonie te beginnen lopen echter op niets uit. De koningin en haar hele kolonie komen dan te sterven.

Zodra de vrouwtjes de vleugels verliezen, zullen ze nooit meer vliegen. Het zwermproces duurt 2 tot 3 uur en binnen een tijdsbestek van ongeveer 24 tot 48 uur verdwijnen deze mieren.

Zwermen vliegende mieren zijn niet gevaarlijk. In ieder geval voor zover ze buiten zijn en je hen niet stoort. Als ze binnen zijn, controleer dan of er een (beginnend) mierennest in de buurt is.

Als de vliegende mieren buiten zijn, verjaag de mieren dan vanaf de toegangspunten tot het huis. Zo voorkom je dat de mieren binnen willen of kunnen komen.

Eenmaal binnen kunnen de vrouwelijke mieren een kolonie beginnen in een muur, keuken, zolder of vergelijkbare locatie in het huis. Als vliegende mieren hinderlijk zijn, kan je een lokdoos of een ander middel gebruiken om ze te bestrijden.

Zelf heb ik hele goede ervaring met de lokdoos van HG. Mierenlokdozen zijn makkelijk te gebruiken en ook zeer effectief tegen vliegende mieren. Je bestelt de mierenlokdoos van HG op bol.com door link hieronder te volgen:

Het is belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van een zwerm vliegende mieren niet per se de kans vergroot dat je mieren in huis krijgt. Bedenk dat de zwermen hun koloniën verlaten om te paren en nieuwe kolonies te beginnen. Ongeveer de helft van hen (de mannetjes) zal vlak na de paring dood gaan.

Verder zullen niet alle vliegende koninginnen met succes een nieuwe kolonie kunnen starten. Het is zwaar werk en vereist dat alles op haar plaats valt: locatie, voedsel, gebrek aan natuurlijke vijanden en nog veel meer.

Als je vaker een zwerm vliegende mieren in je huis ziet, betekent dit waarschijnlijk dat je een kolonie mieren in huis, in de tuin of in de buurt hebt. Dan wordt het dus tijd om er echt iets aan te doen. Mijn Gids om mieren binnen en buiten te bestrijden helpt jou vast op weg!

Wat te doen tegen vliegende mieren

Mierenbeten en steken voorkomen door zalf te gebruiken

Er is is geen gegarandeerde manier om mieren bij je uit de buurt te houden, vooral als je buiten rondloopt. De meeste manieren om vliegende mieren bij je vandaan te houden, zijn hetzelfde als bij elk ander vliegend insect.

Maak gebruik van een spray of zalf om op je huid te smeren. Zeker in de warme zomermaanden wil je zoveel mogelijk bescherming om jezelf tegen een vervelende mierenbeet of -steek te weren.

Ik heb gemerkt dat een middel op basis van DEET prima werkt om (vliegende) mieren op afstand te houden. Deze spray welke ik op bol.com heb gevonden werkt bijvoorbeeld erg goed:

Huis en tuin miervrij houden

Als je wilt voorkomen dat vliegende mieren je huis binnendringen, probeer dan ramen en deuren dicht te houden, maar dat kan lastig zijn bij hoge temperaturen. Als alternatief kunt je de deuren en ramen open houden, maar gebruik maken van een scherm om vliegende insecten buiten te houden.

Ook kun je gebruik maken van een middel om mieren buiten de deur te houden. Dat kan een huismiddel tegen mieren zijn of een bestrijdingsmiddel tegen mieren. Wij hebben goede ervaringen met de middelen van HG zoals wij in ons artikel daarover bespreken.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Kunnen vliegende mieren steken of bijten en zijn zij giftig?”

  1. Ik werd laatst gebeten/geprikt/gestoken door een vrij grote mier (leek wel een kleine wesp) en dat deed toch best zeer. Hij zat in mijn broekrand vast en heeft twee keer geprikt, toen greep ik hem en was hij dood.
    Maar het is al een dag later en de plekjes prikken en jeuken nog steeds en zijn vrij rood.
    Ik weet niet of dat een allergische reactie is, maar het is niet fijn. Het steken was ook best pijnlijk.

    Beantwoorden
    • Hoi Lilith,

      Dank voor je bericht. Het lijkt mij wel vrij onwaarschijnlijk dat het een vliegende mier was, die verwacht ik toch echt eind volgende maand pas te zien. Maar of de insect in in kwestie vloog, maak ik niet uit je bericht op. Ergens denk ik dat het een ander insect was.

      Gr,
      Peter

      Beantwoorden

Plaats een reactie