Een lokdoos tegen mieren kopen en gebruiken: wat moet ik weten?

Deel dit bericht op Pinterest:

Lokdoos voor mieren kopen en gebruiken

Ben je opzoek naar een geschikte lokdoos om je mierenprobleem mee aan te pakken? Dan ben je bij hier aan het juiste adres! Helaas is het gebruik van een lokdoos niet zo eenvoudig als een willekeurige lokdoos tegen mieren kopen en deze ergens neerkwakken. Niet getreurd, ik help je graag verder!

Hoe moet je een lokdoos tegen mieren kopen en gebruiken? Koop een lokdoos dat voldoet aan jouw eisen qua werkzame stof en veiligheid. Plaats deze bij looproutes van mieren en ingangen tot jouw huis of het nest.

In dit artikel bespreek ik het gebruik van lokdozen tegen mieren en zal ik beste lokdozen op een rijtje zetten. Ik help jou een lokdoos tegen mieren kopen en deze op de juiste manier te gebruiken.

Het juiste gebruik van een lokdoos tegen mieren

De meeste mensen gaan er vanuit dat het gebruik van een lokdoos tegen mieren zo simpel is als het neerzetten ervan op een logische plek en vervolgens wachten totdat het probleem zichzelf oplost. Helaas is dat niet het geval.

Hieronder lees je hoe je op effectieve wijze van een lokdoos gebruik kunt maken om het mierenprobleem op te lossen.

Ten eerste moet je je realiseren dat een lokdoos niet direct werkt. De stof in een lokdoos werkt namelijk vertraagd. Het is de bedoeling dat de mier de werkzame stof meeneemt naar het nest en daar zijn werk doet.

Dit heeft als gevolg dat het kan lijken alsof de lokdoos niet werkt of zelfs het tegenovergesteld werkt omdat je meer mieren ziet. Het zien van meer mieren aan het begin van het gebruik is niet vreemd omdat de mieren worden gelokt door een (meestal zoete) stofje in de lokdoos.

De mieren verdwijnen vervolgens na verloop van tijd. Ben je op zoek naar een snel werkende lokdoos? Ik heb goede ervaring met de lokdoos van het merk HG. Volg de link hieronder om deze via bol.com te bestellen.

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de mieren geen andere voedingsstoffen in de buurt hebben. Wanneer er namelijk andere bronnen van voedsel in de buurt zijn, heb je kans dat de mieren jouw lokdoos links laten liggen en zich aan het andere voedsel te goede doen.

Het schoonmaken en houden van de omgeving is dus erg belangrijk. Ga daarnaast na of er niet een andere voedingsbron voor de mieren in de buurt is. Wanneer mieren ander voedsel hebben, dan zal jouw lokdoos niet of maar gedeeltelijk werken. Lees ons artikel over Tips tegen mieren, voor meer van dit soort tips!

Geduld hebben bij het gebruik van een lokdoos tegen mieren is eveneens noodzakelijk. Ten eerste kan het enkele dagen tot twee weken duren voordat je van het probleem af bent. Daarnaast wil je er zeker van zijn dat de mieren niet terugkomen. Ook wanneer je merkt dat de mieren inderdaad weg zijn, is het aan te bevelen om een lokdoos niet direct weg te zetten. Je kan het rustig even laten staan.

Vervang de lokdoos regelmatig. Helaas is hier geen algemene regel voor te geven omdat dat per merk en soort lokdoos kan verschillen. Het algemeen advies is dus om de verpakking eerst goed door te nemen om te lezen hoe lang de lookdoos kan blijven staan. Het zou immers zonde zijn om de doos te laten staan terwijl de inhoud niet langer werkzaam is of de mieren de inhouden al hebben gegeten.

Kom je tijdens het gebruik van de lokdoos dode mieren tegen, dan is het de bedoeling om de dode mieren niet direct te verwijderen. Dat komt omdat de mieren de dode mier mee zullen nemen naar het nest. De dode mier wordt daar door zijn soortgenoten opgegeten. Andere mieren zullen de werkzame stof dan ook binnenkrijgen en daardoor sterven. Het is vervelend, maar laat ze toch even liggen!

De plaats waar je de lokdoos neerzet is het belangrijkste onderdeel van het gebruik van de lokdoos. Plaats de lokdoos altijd in de beurt van plaatsen waar je veel mieren ziet of waar de mieren je huis binnen komen. Voor gebruik buitenshuis, plaats je de lokdoos nabij het mierennest.

Wellicht heb je meer baat bij een stapsgewijze aanpak van een mierenprobleem dan is ons artikel daarover zeer aanbevolen.

En ten slotte het gebruikelijk advies: lees de instructies op de verpakking goed door en volg deze ook altijd op.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een lokdoos tegen mieren?

Uitgebreid mierennest omdat te lang is gewacht met het plaatsen van een lokdoos
Voorkom het uitbreiden van een mierenkolonie door er vroegtijdig bij te zijn. Dit is een voorbeeld van een perfecte plaats om een lokdoos neer te zetten.

Een lokdoos kopen hoeft niet ingewikkeld te zijn, wel moet je op een aantal punten letten bij het kopen van een lokdoos. Het is daarbij vooral van belang dat je weet hoe je van plan bent om de lokdoos te gebruiken.

Sommige lokdozen zijn bedoeld om buitenshuis te worden geplaatst en hebben dan vaak een paaltje aan de onderkant. Dit paaltje dient ertoe om de lokdoos in de grond te prikken. Deze worden meestal gemaakt om de mierenpopulatie onder controle te houden en de kolonie bij de bron te doden.

Het gebruik van deze lokdozen is een effectieve manier om de mieren voor altijd van je huis te houden. Wanneer je de mieren in de omgeving van je huis bestrijdt, dan zullen ze ook niet meer naar binnen kunnen komen.

Wanneer de inhoud van een lokdoos nat wordt, kan je deze net zo goed weggooien. Dan werkt de lokdoos niet meer. Lokdozen die voor buitengebruik zijn, hebben meestal een soort aflopend dakje zodat regenwater er makkelijk vanaf stroomt.

Andere lokdozen zijn bedoeld voor binnenshuis. Dit zijn vaak kleine blikjes waarbij de mieren naar binnen moeten gaan om het gif of de lokstof te pakken. Een andere vorm van populaire lokdoos voor binnen zijn de lijmvallen die de mieren erop plakken en ervoor zorgen dat niet weg kunnen. Soms zit hier ook een stofje in dat erg scherp is en waar mieren zich als het ware op dood prikken.

Voor de effectiviteit van de lokdoos, maakt het niet uit of het een lokdoos voor buiten of binnen is. De werking en de werkzame stof is precies hetzelfde. Het verschil zit hem in de vormgeving van het omhulsel.

Daarnaast moet u rekening houden met wat voor gif u tegen mieren gebruikt. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt die bij de lokdoos kunnen komen, dan wil je er zeker van zijn dat het veilig is. Lees daarom mijn bovengenoemd artikel daarover.

Welke lokdoos tegen mieren moet ik kopen?

We hebben in Nederland verschillende soorten mieren. Veel verschillende soorten mieren! Voor het gif dat in de lokdoos gebruikt wordt, maakt dat niet zoveel uit want het werk goed voor vrijwel alle soorten mieren.

Het verschil tussen de verschillende lokdozen zit voornamelijk in het gebruikte lokstof. Hoewel de meeste mieren aangetrokken zijn tot zoette stoffen, zijn er ook mieren die de voorkeur geven aan eiwitrijk voedsel. Daarnaast zijn er mieren met een andere voorkeur, bijvoorbeeld voor vet.

Dit is dus de reden dat je een lokdoos kunt hebben met hele goede ervaringen en recensies, maar dat het voor jezelf niet werkt. Dat ligt dus puur aan de soort mieren waar je last van hebt en of die af komen op de lokstof in het door jou gebruikte lokdoos.

Een goede manier om er zeker van te zijn dat je een goede lokdoos aanschaft, is om tegelijk twee verschillende merken te gebruiken. In plaats van een lokdoos tegen mieren te kopen, koop je er twee van verschillende merken. Deze kan je prima bij elkaar in de buurt leggen. Ongeveer een meter uit elkaar is voldoende om te zien welke meer mieren trekt. Vervolgens kun je de ander die minder mieren trekt weghalen en zo heb je de juiste te pakken.

Hieronder tref je een een tweetal lokdozen die wij aanbevelen om een mierenprobleem op te lossen en die je direct via bol.com kunt aanschaffen. Een ander merk waar we je nog eens extra op willen wijzen, is HG. Wij hebben hele goede ervaringen met de lokdoos van HG en verwijzen jou graag naar ons artikel daarover.

Luxan mierenlokdoos Tegen mieren

 • Zowel voor gebruik binnen als buiten
 • Bestrijding tot in het nest
 • Zelfs geschikt voor professioneel gebruik
 • Een maand werkzaam
 • Er zitten twee lokdozen in de verpakking

De mierenlokdoos van Luxan werkt zeer effectief, wij raden dan deze dan ook aan iedereen aan. Wil je van je mierenprobleem af? Wacht dan niet langer en koop deze lokdoos nu!

Vapona mierenlokdoos Anti-mieren

Vapona is het wapen tegen insecten sinds 1961! Van welk insect je ook last hebt, Vapona heeft de oplossing. Vapona heeft producten tegen een groot aantal soorten insecten, waaronder muggen, vliegen, mieren, zilvervisjes, wespen en motten. Vapona biedt de perfecte oplossing om je woning te beschermen tegen insecten. Wacht niet langer en koop de Vapona lokdoos voor mieren nu!

 • Bedoeld voor gebruik in en om huis
 • Geschikt voor kleinere ruimten
 • Tot wel een maand werkzaam

Ter afsluiting

Een lokdoos tegen mieren kopen en gebruiken hoeft niet lastig te zijn. Wel moet je rekeningen houden met de punten die ik in dit artikel heb genoemd. Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring met het gebruik van lokdozen tegen mieren.

Laat hieronder een berichtje achter wanneer je een van de bovengenoemde lokdozen hebt geprobeerd of wellicht een andere weet!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Een lokdoos tegen mieren kopen en gebruiken: wat moet ik weten?”

 1. Hi,

  Ik heb de lokdoos van HG maandagmiddag voor t eerst gebruikt. We hebben ineens mieren binnen in huis bij de voordeur.
  Tegen 20:00 uur krioelde het van de mieren op én rondom de lokdoos. Paniek: ik wist niet wat ik zag en moest doen.
  Veel gelezen op internet zoals strooien van kaneel poeder, dat heeft even geholpen. Mieren gingen weg, maar kwamen terug. Daarna de vloer gedweild met schoonmaak azijn en tot slot nog met pepermunt olie.
  Dinsdagochtend 6:00 uur waren de mieren weg..ik weet niet zo goed waar dit aan ligt: lokdoos, azijn of pepermuntolie. Lokdoos heb ik nog laten staan.
  Mijn vraag: hoe lang dien ik de lokdoos te laten staan??
  En wat nou als ze terug komen?

  Groet Diana

  Beantwoorden
  • Hoi Diana,

   Dat de mieren weg zijn, zal aan de azijn of de pepermuntolie liggen. Zo snel (nog geen 24 uur) werkt een lokdoos meestal niet. Ik raad je aan om de lokdoos zeker twee weken te laten staan. Daarna vervangen. Als de mieren na lokdoos 2 niet teruggekomen zijn, kan je ‘m weghalen of ter preventie laten staan. Hoop dat je er iets aan hebt!

   Mochten ze terugkomen, dan zal je toch echt na moeten gaan waar ze vandaan komen en die omgeving gerichter aanpakken. Laat dat anders tzt maar even weten!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo Peter,
  buiten op het terras lopen al weken hele kleine miertjes. Weet niet waar ze vandaan komen. Hoe kan ik een lokdoos van HG drooghouden bij slecht weer?

  Groet Heidi

  Beantwoorden
  • Hoi Heidi,

   Ik heb ze zelf tegen de woning aan, dus ze staan onder een afdakje.

   Mocht dat bij jou niet kunnen, of wil je ze elders hebben, lekker onder een tafel of stoel zetten.

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie