Mieren in spouwmuur in 4 stappen tegengaan

Deel dit bericht op Pinterest:

Mieren in spouwmuur

Afhankelijk van van waar je woont en de huidige temperatuur kan je zowel binnenshuis als buitenshuis last krijgen van mieren. Hoe warmer het wordt, des te meer kans je hebt om binnen een mierenplaag te ontwikkelen. Wanneer de omgeving in huis dan ook nog eens aan de wensen van de mieren voldoet, heb je een probleem. Voor je het weet zit je spouwmuur vol mieren en moet jij er iets aan doen.

In deze gids geven wij in 4 eenvoudige stappen weer hoe jij mieren in de spouwmuur kunt tegengaan.

Stap 1: Maak de spouwmuur onaangenaam voor mieren

Mieren kiezen voor het leven in een spouwmuur wanneer deze voldoet aan hun behoeften. Mieren zijn doorgaans op zoek naar een plek waar er voedsel is, waar zij bij vocht kunnen en waar zij beschutting hebben. Wanneer je deze drie zaken weghaalt, hebben de mieren er niets te zoeken.

Wat moet je doen:

 • Zorg dat mieren geen toegang tot vocht hebben. Mieren hebben vocht nodig. Ga na waar zij dat vandaag krijgen. Wordt er simpelweg veel gemorst en is het een kwestie van de boel droog houden? Is er een lekkage die je moet repareren? Zorg dat hun bron van water wordt afgesloten.
 • Zorg dat de mieren niets te eten hebben. Mieren hebben voedsel nodig en halen dat ergens vandaan. Door de mieren te volgen zie je al snel waar ze terecht komen. Heb je eenmaal gevonden waar hun voedingsbron is? Ruim deze dan op. Wanneer je niets kan vinden, zorg er dan vooral voor dat je de oppervlakten rond de spouwmuur goed schoon houdt.
 • Laat de beschutting nog even in stand. Dit is belangrijk! Vaak gaat met al snel aan de slag met het dichten van gaten en kieren, maar wacht daar nog even mee. Eerst moeten we de bron van de mieren grondig aanpakken. Daarna gaan we met de muur zelf aan de slag.

Stap 2: Verdelg de mieren in de spouwmuur

Je hebt het voorbereidend werk afgerond. Nu gaan we de mieren in de spouwmuur verdelgen. We gaan echter niet zomaar hier en daar een paar mieren vergiften. We willen het grondig aanpakken zodat je blijvend van het mierenprobleem af bent. Ook is het belangrijk, zeker wanneer het mierennest zich in de spouwmuur bevindt, om ervoor te zorgen dat je het nest aan pakt. Doe je dat niet, dan zijn de mieren binnen de kortste keren weer terug.

Wat moet je doen:

 • Schaf de benodigde producten aan. Voor een paar tientjes ben je al klaar. Je hebt vier goede lokdozen en een goede spray nodig. De lokdozen moeten voor de mieren aantrekkelijk zijn en een gif met uitgestelde werking hebben zodat het nest ook wordt aangepakt. Wij raden het gebruik van Luxan lokdozen die via bol.com te koop zijn aan. Iedere goede mierenspray die mieren doodt en hun sporen effectief opruimt is goed. Wij raden de ECOstyle mierenspray welke verkrijgbaar is via bol.com aan.
 • Plaats de lokdozen. Als het goed is, heb je nu vier lokdozen in huis. Plaats er ten minste twee. Een op een looproute vlakbij de spouwmuur waar de mieren zitten. De ander plaats je dicht tegen de muur op de plaats waar de mieren de muur in gaan. Weet je niet hoe de mieren in de spouwmuur komen, plaats dan twee of drie lokdozen op verschillende plekken bij de muur. In ons artikel over het gebruik van een lokdoos tegen mieren lees je daar meer over.
 • Houdt de looproutes van de mieren schoon met mierenspray. Mieren volgen vaak een bepaalde route tussen voedsel en hun nest. Dat kunnen zij doen omdat de mieren die hun voorgaan een spoor van een bepaald stofje achterlaten. Zo weten mieren altijd de weg. Het is belangrijk om de mierenspray goed op de mieren en op de route te spuiten.
 • Laat dode mieren liggen. Hoewel je zoveel mogelijk door schoonmaken, met een spray en met lokdozen aan de slag bent, is het belangrijk om de dode mieren te laten liggen. Wanneer andere mieren daar de kans toe zien, nemen zij de dode mieren mee naar hun nest of naar de spouwmuur. Daar zullen de andere meren van de dode mieren eten en zichzelf vergiftigen. Dat is onderdeel van het aanpakken van het onderliggend probleem.

Stap 3: Schoonmaken, wachten en nog meer schoonmaken

Schoonmaken is van essentieel belang om van mieren af te komen!
Schoonmaken is van essentieel belang om van mieren af te komen!

Je hebt er nu voor gezorgd dat de mieren jouw huis of jouw spouwmier niet meer als goede leefomgang zien. Daarnaast ben je nu bezig met het verdelgen van de mieren in de spouwmuur. Dat heeft even tijd nodig.

Wat moet je doen:

 • Hou Stap 2 zeker twee weken vol. Ook wanneer je geen mieren meer ziet. Je laat de lokdozen staan. Je blijft de (oude) looproutes sprayen.
 • Goed schoonmaken en schoonhouden. Het is belangrijk om nu de algemene tips tegen mieren in acht te nemen. Lees ons artikel daarover. De belangrijkste zaken zijn het schoonmaken en schoonhouden van de omgeving, het snel drogen van gemorste vloeistoffen, het goed en snel opbergen van eten en etensresten en het goed dichtdoen van afvalbakken en -zakken.
 • Na een week geen levende mier gezien te hebben ga je verder. Wanneer je er van overtuigd bent dat de mierenplaag is verholpen, ga je door met Stap 4.

Stap 4: Loop de spouwmuur na en zorg dat de mieren wegblijven

Een loszittende plint
Een loszittende plint als deze is een ideale plek voor mieren om zich te vestigen. Wellicht krijgen zij zo ook wel toegang tot de spouwmuur.

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat je dat in deze situatie nog niet hebt gedaan, maar nu is het tijd om de spouwmuur goed na te lopen. Alle gaten en kieren moeten worden gedicht en we moeten mieren in de spouwmuur ook in de toekomst zien te voorkomen.

Wat moet je doen:

 • Breng alle gaten, scheuren en kieren in de spouwmuur in kaart. Hoe klein of groot dan ook. Mieren passen overal wel doorheen. Zitten er stopcontacten, kozijnen, balken of iets anders op of aan de uur? Besteed daar dan extra aandacht aan.
 • Dicht alle gaten, scheuren en kieren! Nu je weet wat je moet dichten, is het tijd om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Een goede gatenvuller koop je in de bouwmarkt of online. Wij raden het gebruik van Alabastine Sneldrogende Grote Gatenvuller, direct te koop via bol.com, aan.
 • Zorg dat je je huis mierenvrij houdt! Bedenk je dat de mieren toch op de een of andere manier in de spouwmuur terecht konden komen. Dat is niet zomaar gebeurd. Hoe dan ook moeten de mieren tot je huis hebben gehad. Het is belangrijk dat je dat te weten komt en in de toekomst vermijdt. Wellicht kun je alvast een paar planten tegen mieren plaatsen of maak preventief gebruik van een lokdoos tegen mieren. Vermoed je dat er meer aan de hand is en dat je last hebt van een onvindbaar mierennest? Wij hebben een gids geschreven over het opsporen van een onvindbaar nest voor mensen met mieren in huis.

Je bent klaar!

Wij hebben veel zorg besteed aan dit stappenplan. Wij hopen dan ook dat het jouw iets heeft opgeleverd en dat je van de mieren in de spouwmuur af bent. Heb je nog meer tips of wil je laten weten hoe het jet het gebruik van deze gids hebt ervaren, dan horen wij graag van jou! Laat hieronder een berichtje achter, wij wisselen graag met je van gedachten!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

6 gedachten over “Mieren in spouwmuur in 4 stappen tegengaan”

 1. wij hebben in de spouwmuur een mierennest die waarschijnlijk reeds jaren aan het groeien is.Wij zijn er nu ongeveer 2 weken deze aan het bestrijden met Biokill,zelfs met een sterke ontstopper.Maar deze beestjes lijken mij zeer sterk in overleving.Nu overweeg ik om de spouwmuur te slopen en de nest uit te branden.

  Beantwoorden
  • Beste Kris,

   Dat lijkt me iets drastisch! Biokill of een zeer sterke ontstopper gaan deze klus niet klaren. Probeer een middel dat specifiek tegen mieren is en een combinatie van lokstof en gif gebruikt om de mieren aan te pakken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. We hebben mierennesten in de spouw van de caravan. Tussen het dak en plafond dus. Ze kruipen achter het rubber van het raam de caravan in. Onder het rubber zitten al grote gaten.
  Al weken zijn we bezig met bestrijden, tot nu toe zonder resultaat. Dit duurt nu al zeker 2 jaar.
  Ik heb zelfs bestrijdingsmiddel in belgie gekocht omdat dit sterker schijnt te zijn dan in nederland.
  Ondertussen wordt zo langzamerhand de caravan weggeknaagd en zijn wij ten einde raad.

  Beantwoorden
  • Beste Monique,

   Het is belangrijk dat je niet een middel neemt dar de mieren direct doodt. Hoe sterk het middel ook mag zijn, dat gaat niet helpen. Probeer een middel met uitgestelde werking zodat de mieren het daadwerkelijk naar het nest meenemen en daar aan hun eind komen. Alleen zo kom je blijvend van de mieren af. Een erg sterk gif waarmee ze opslag doodgaan is slechts symptoombestrijding en daar los je het probleem niet mee op!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hoi Peter

  Ik heb idem dito voor als héél wat andere ongelukkigen en dat zijn mieren in de spouwmuur. Rondom mijn huis liggen veel kiezelsteentjes waar die beestjes het blijkbaar erg fijne hebben en zo sluipen ze de spouw binnen en komen dan door plinten. Je geeft aan om geen middel te gebruiken dat de mieren dadelijk doodt doch welke producten kan je wel aanraden dan ? Ik heb Biokill geprobeerd, Luxan lokdozen, poedersuiker gemend met zout … niets helpt en ondertussen blijf ik dagelijks aan de plinten uitgegraven grond vinden.
  Groetjes en bedankt
  Michel

  Beantwoorden
  • Hoi Michel,

   Als ik je goed begrijp dan komen de mieren via de buitenkant van je woning naar binnen. Dit lijkt een situatie te zijn dat voortduurt.

   Zeker als je zegt dat je al het e.e.a. hebt geprobeerd, dan raad ik je aan om het probleem buitenshuis te zoeken. Plaats de lokdozen buiten. En nog veel beter, wanneer het droog is, maak gebruik van Diatomeeënaarde in de kiezelstenen rondom je huis. Ik denk dat je hiermee meer succes zult hebben!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie