Hoe werkt mierenpoeder en wat is de beste?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hoe werkt mierenpoeder en wat is de beste_

Mieren zijn in de natuur hele nuttige insecten. In en om huis kunnen ze echter tot een ware plaag uitgroeien. Wanneer je er iets aan wilt doen, kan je allerlei mierenbestrijdingsmiddelen kopen.

Hoe werkt mierenpoeder? Mierenpoeder bevat doorgaans een lokstof en een werkzame stof. De mieren komen op het lokstof af en komen dan met de werkzame stof in aanraking.

Van sprays tot lokdozen, alles is verkrijgbaar. Maar in dit artikel gaan we het over mierenpoeder hebben. Hoe werkt mierenpoeder nu eigenlijk? Nou, dat leggen wij graag aan je uit!

Wat is mierenpoeder en waarom heb ik dat nodig?

Mieren in plantenbak
Mierenpoeders zijn een van de meest effectieve middelen tegen mieren. Hoe werkt mierenpoeder eigenlijk?

Mierenpoeders behoren tot de beste en snelste oplossingen om een mierenprobleem aan te pakken. De meeste mierenpoeders bestaan uit een lokstof in poedervorm en daarnaast een gif met uitgestelde werking.

Door de uitgestelde werking van het gif in mierenpoeders hebben de mieren namelijk de tijd om het mierenpoeder mee te nemen naar hun nest en daar de hele kolonie uit te roeien.

De reden waarom mierenpoeders zo effectief zijn, is omdat mieren niet direct alles opeten wat zij tegenkomen. Zij nemen het meeste voedsel mee terug naar hun nest.

Je zal vast weleens een hele stoet mieren gezien hebben die met voedsel liepen te sjouwen! Sterker nog, ze hoeven het eten niet eens te verslepen. Mieren hebben twee magen een waarin ze het eten voor zichzelf verteren en een waarvan ze de inhoud uitspugen voor de koningin en de andere mieren.

Dat meenemen van voedsel naar het net is precies de reden waarom mierenpoeders zo effectief zijn. Wil je namelijk van een mierenplaag af komen, dan moet je niet alleen de loslopende mieren aanpakken. Je moet het hele nest, inclusief de koningin, haar eitjes en alle larven.

Alleen op deze manier kom je blijven van een mierenprobleem af.

Een mierenpoeder dat exact werkt zoals hierboven omschreven en waar ik goede ervaringen mee heb, is de mierenpoeder van HG. Klik hier om de mierenpoeder van HG op bol.com te bekijken en te bestellen.

Hoe mierenpoeder zo goed werkt, heeft een paar redenen:

 • Mieren hebben geen tanden om te kauwen. Ze geven daarom de voorkeur aan voedsel in de vorm van vloeistof. De mierenpoeder korrels worden in zijn geheel ingeslikt en meegenomen.
  
 • Mierenpoeder kan je gemakkelijk over een groot oppervlakte strooien. Weet je waar het nest is, dan kan je zelf heel het nest met mierenpoeder omcirkelen zodat ze er (letterlijk!) niet omheen kunnen.
  
 • Een mierenpoeder is gemakkelijk te gebruiken en op te slaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een lokdoos, weet je precies wanneer het weg is en je nieuwe moet strooien.

De werkzame stof in mierenpoeders en hoe zij zo effectief werken

Hoe een mierenpoeder werkt en hoe effectief het is, hangt af van de werkzame stof. Afhankelijk van de werkzame stof kan je dan ook zeggen of het middel natuurlijk is, of het gevaarlijk is voor kinderen of huisdieren en nog veel meer.

Vaak bevatten mierenpoeders een combinatie van meerdere werkzame stoffen. Het kan uiteraard ook zo zijn dan een mierenpoeder maar een enkele werkzame stof bevat.

Er zijn vele werkzame stoffen in mierenpoeders, niet allemaal zijn giftig. Lees mijn artikel over gif tegen mieren om hier meer over te weten te komen.

Hieronder tref je een lijst van de meest voorkomende werkzame stoffen in mierenpoeders en hoe zij ten aanzien van mieren werken:

 • Insectengroeiremmers. Meestal zijn dit pyrethroïden zoals permethrin en Deltamethrin. Dit zijn hele effectieve stoffen die zelfs de meest robuuste soorten mieren ten val kan brengen.
  
 • Diathomeeënaarde of celiet. Diathomeeënaarde is geen echte aarde, maar is een poeder gemaakt van vermorzelde eencellige organismen. Voor mensen en huisdieren is het doorgaans veilig, maar voor mieren des te gevaarlijker. Het is niet echt een gif, maar de korreltjes zijn voor mieren vlijmscherp. Diathomeeënaarde is voor mieren net een waterval aan glasscherven. Wanneer de mieren eenmaal door de diathomeeënaarde doorboord zijn, drogen ze uit en gaan ze dood.
  
 • Gesteentemeel. Gesteentemeel wordt weleens gebruikt als mierenpoeder. Het wordt gemaakt van diverse soorten vermalen gesteente. Het is geen gif en geen actieve ingrediënt. Wat ons betreft is een mierenpoeder op basis van gesteentemeel of steenmeel geen effectieve mierenbestrijdingsmiddel.
  
 • Cetamiprid of Acetaprimid. Cetamiprid is een zogenaamde Neonicotinoïde. Deze gif werkt op de hersenen in en is omstreden vanwege de nadelige effecten op het milieu. Voorts is het middel zeer dodelijk voor bijen.
  
 • Borax en andere middelen op basis van Natriumtetraboraat. Mierenpoeders op basis van borax worden vaak vermengd met zoete lokstoffen en werken doorgaans heel effectief tegen mieren. Borax is relatief veilig voor mensen, maar is giftig voor planten.

Hoe kun je mierenpoeder inzetten en werkt het zowel binnen als buiten?

Mieren looproute nest
Mierenpoeder is zowel buien als binnen in te zetten. Zowel rechtstreeks op het nest, op de looproute of eromheen.

Mierenpoeder kun je meestal zowel binnen als buiten gebruiken. Wel moet je goed nagaan wat het actieve ingrediënt is. Hoe de mierenpoeder werkt ligt namelijk aan het actieve ingrediënt.

Voor mierenpoeder dat binnen te gebruiken is hoef je over het algemeen niet bang te zijn. De eventuele giftige stoffen in deze mierenpoeders kunnen je lichaam niet via de huid binnendringen en zijn daardoor relatief veilig in gebruik.

Mierenpoeder kan je naast binnen ook vaak buiten inzetten. Wel moet je rekening houden met planten, want het middel een negatieve effect op de planten kunnen hebben. Hoe de mierenpoeder ten aanzien van planten werkt, moet je dus ook aan de hand van de werkzame stof nagaan.

Bij het buitenshuis gebruik van mierenpoeder, zoals in de tuin of op het balkon, moet je er goed op letten dat de mierenpoeder door het weer niet wordt aangetast. Sommige mierenpoeders kunnen makkelijk wegwaaien. Ook na een regenbui zal je opnieuw mierenpoeder moeten strooien.

In sommige gevallen kan een lokdoos tegen mieren beter worden gebruikt, lees daar meer over in het artikel daarover.

Waar moet de beste mierenpoeder aan voldoen voor een optimale werking?

 • De beste mierenpoeder moet effectief zijn tegen het soort mieren waar jij mee te maken hebt. Heb je bijvoorbeeld te maken met rode mieren, dan kies je een mierenpoeder op basis van permethrin of deltamethrin. Heb je juist te maken met reuzemieren, dan is de beste mierenpoeder er een op basis van Cetamiprid. Weet je niet met wat voor soort mieren je te maken hebt? Kies dan voor een mierenpoeder op basis van borax.
  
 • Mierenpoeders kunnen alleen tegen mieren of tegen alle kruipende insecten werken. Let erop wat je bedoeling is voor het gebruik van de mierenpoeder. Wanneer je de poeder in de tuin in zet, dan wil je misschien niet alle andere insecten doden. Voor gebruik in huis zal je dat probleem niet hebben.
  
 • De beste mierenpoeder hangt af van jouw thuissituatie. Heb je kinderen of huisdieren, dan wil je mogelijk voor een andere mierenpoeder kiezen.
  
 • Goede mierenpoeders kun je ook in water oplossen. Sommige mierenpoeders zijn alleen om te strooien. Andere kan je ook met water vermengen en gieten of in een plantenspuit doen.
  
 • Ook de prijs is belangrijk. Vaak is het wel zo dat betere mierenpoeders iets duurder zijn. Aan de andere kant, niet alles dat goedkoop is hoeft prijzig te zijn. Ga voor een goede prijs-kwaliteit verhouding,
  
 • De verpakking kan ook belangrijk zijn. Sommige mierenpoeders zijn in handige strooibusjes verpakt. Andere gewoon in zakken of doosjes. Hoewel mierenpoeders niet moeilijk in gebruik zijn, mag gebruiksgemak ook genoemd worden.

Wat werkt het beste en hoe moet je mierenpoeder gebruiken?

Poeder in bakje doen
Mierenpoeder is niet moeilijk om te gebruiken, maar werkt aanzienlijk effectiever wanneer je de onderstaande tips toepast.

Hoe kan je mierenpoeder nu eigenlijk het beste gebruiken? Nou, wees je er allereerst van bewust dat de meeste mierenpoeders werken met een lokstof. De mieren reuken de zoetigheid dat in de mierenpoeder verwerkt zit en komen daar op af.

Het klakkeloos rondstrooien van de mierenpoeder heeft dan ook weinig nut. Zet het mierenpoeder in eerste instantie in op plaatsen waar de mieren daadwerkelijk komen en op en rondom mierenhopen en mierennesten.

Wanneer je een mierenpoeder gebruikt, gebruik dan geen andere middelen en laat de mieren even met rust. Wederom: mieren komen op het zoetigheid van de mierenpoeder af. Dat is de bedoeling. Je ziet dan ook dat er mieren op afkomen, wellicht meer dan je dacht.

Hoe verleidelijk het ook is om direct de mieren te bestrijden met allerlei middelen: doe het niet. Laat de mieren van de poeder eten en het meenemen nar hun nest. Dat is precies hoe mierenpoeder hoort te werken.

Zorg wel dat je de omgeving schoon houdt, andere voedselbronnen verwijderd en de dode mieren laat liggen. Het is wellicht een rare combinatie, maar het heeft er alles mee te maken dat je wilt dat de mieren van de mierenpoeder eten.

Alleen wanneer de omgeving schoon is en mieren geen andere voedselbronnen hebben, zullen zij optimaal van de mierenpoeder eten. Je laat de dode mieren juist liggen omdat mieren hun doden mee naar het nest sleepen. In het nest worden de dode mieren opgegeten en zo komen weer andere mieren met het mierenpoeder in aanraking.

Wellicht zijn mijn artikelen over het bestrijden van mieren en algemene tips om mieren te bestrijden ook handig om door te nemen.

Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van een mierenpoeder. Hoewel de meeste mierenpoeders niet je huid kunnen doordringen, neem je altijd het zekere voor het onzekere. Maak gebruik van handschoenen en was altijd na het gebruik je handen. Lees goed de instructies op de verpakking van het product.

Ten slotte, zorg dat kinderen en huisdieren niet bij de mierenpoeder kunnen komen. Dat geldt zowel voor de verpakking als voor het gestrooide poeder!

Voor gebruik binnenshuis, raden wij aan om extra aandacht aan de volgende plaatsen te besteden:

 • In scheuren, gaten, kieren en spleten
 • Langs plinten
 • In systeemplafonds en de spouwmuur
 • In gebieden voor onderhoudstoegang zoals kelders, kruipruimten, zolders
 • Rond elektrische en telefoon fittingen en (pijp)leidingen
 • Achter (grote) apparaten
 • Onder en achter spoelbakken, kasten en koelkasten
 • In ruimtes tussen kasten
 • Rond de deuren en ramen
 • Op raamkozijnen

Voor gebruik buitenshuis, raden wij de volgende plaatsen aan:

 • In, om en op mierennesten. Je kan een hele cirkel om de mierennest strooien om er voor te zorgen dat ze er wel doorheen moeten. Simpelweg op of in het mierennest gieten werkt ook prima!
 • Rondom de buitenmuren en fundering om mieren effectief buiten de deur te houden.
 • Op het balkon

Wat is de beste mierenpoeder?

De keuze van de beste mierenpoeder is lastig te maken. Dat ligt aan een heleboel factoren zoals waar je de poeder wilt gebruiken, of je prijs stelt op natuurlijke producten, om wat voor mieren het gaat en nog veel meer.

Er zijn echter drie mierenpoeders die ik zelf voor verschillende doelen in huis heb, waar ik goede ervaringen mee heb (artikel over mijn ervaringen met de producten van HG) en die ik van harte aan kan raden. Die zal ik hieronder voor je op een rijtje zetten.

1 – Mierenpoeder met de sterkste werking: HG Mierenpoeder

Zowel mijn eigen ervaringen als die van andere gebruikers zijn erg goed met de mierenpoeder van HG. Het heeft een uitstekende aantrekkingskracht op de mieren en een snelle werking.

dit middel doet wat het belooft: het uitroeien van mieren tot in het nest. De mieren nemen het gif mee naar hun nest en daar wordt de hele kolonie aangepakt. Voor zowel binnen als buiten kan ik dit product van harte aanbevelen.

Volg de link hieronder om het middel direct via bol.com te bestellen of om een kijkje te nemen naar de beoordelingen van anderen!

2 – Natuurlijk met werking tot in het nest: ECOstyle Mierenpoeder

Dit mierenpoeder is volledig natuurlijk. Het werkt op basis van een gif op basis van Chrysanten en is daarom prima toepasbaar in de tuin en in de nabijheid van bloemen en planten.

Een groot voordeel van het gebruik van deze mierenpoeder is dat het ook te gieten is. Dat wil zeggen dat je het middel in water op kan lossen en tussen tegels of rechtstreeks op het nest kunt gieten.

Bestel de mierenpoeder van ECOstyle bij bol.com door op onderstaande link te klikken.

3 – Natuurlijk en op contactbasis: Luxan Mierenpoeder (Eco)

Luxan mierenpoeder werkt op basis van diatomeeënaarde en is daarom goed te gebruiken voor een hele gerichte aanpak van mieren.

Diatomeeënaarde werkt op contactbasis. Dat wil zeggen dat alleen de mieren die ermee in aanraking komen, zullen worden bestreden. Er is daarom geen werking tot in het nest.

Voor wie mieren heel gericht aan wilt pakken, bijvoorbeeld om mieren buiten je huis te houden door het rond de deuropening te strooien, is dit middel aan te raden. De verdere mierenhuishouding wordt niet aangetast.

Dit middel is volkomen natuurlijk en is geen gevaar voor gebruik rond kinderen, huisdieren of planten.

Bestel dit middel direct via bol.com via de link hieronder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Hoe werkt mierenpoeder en wat is de beste?”

Plaats een reactie