Ik heb mieren in mijn oprit, wat moet ik doen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren op je oprit bestrijden

Mierenproblemen zijn erg vervelend. Eerst ontdek je een spoor van mieren dat over je keukenvloer loopt. Plotseling maken zie je ze door de kleinste gaten of scheuren te voorschijn komen. Binnen zijn ze bezig om alle voedselbronnen in je huis op te zoeken. En buiten wonen de mieren lekker onder je oprit.

Wat moet ik doen tegen mieren in mijn oprit?

De meeste problemen met mieren beginnen niet binnenshuis, maar buitenshuis. De mieren komen van buitenaf , van in de tuin, onder je stoep en onder je oprit, naar binnen.

Het bestrijden van mieren op je oprit kan lastig zijn. Ondanks het feit dat er een paar snelle oplossingen beschikbaar zijn, is er maar één echte oplossing voor de lange termijn: Scheuren voorgoed uit je oprit elimineren.

In dit artikel lees je meer over het bestrijden van mieren in je oprit.

Hoe je mieren op je oprit moet bestrijden

De snelste en meest effectieve manier om mieren die onder je oprit leven te bestrijden, is om te proberen te achterhalen waar de kolonie zit. Dit kan lastig zijn, omdat de mieren vaak lange afstanden onder de betonnen platen of tegels kunnen afleggen voordat ze door een scheur of spleet tevoorschijn komen.

Afgezien van het loshalen van de straatstenen of tegels of het vernietigen van je oprit, heb je eigenlijk maar een paar opties. Ik heb de meeste effectieve manieren om van een mierenprobleem in je oprit af te komen voor je op een rijtje gezet.

Een hele snelle en effectieve oplossing: gebruik kokend water met mierenpoeder

Als je kunt zien waar het mierennest zit, is kokend water vermengd met een in water oplosbaar mierenpoeder de allerbeste en snelste oplossing. Hiermee dood je alle mieren in het nest, inclusief de koningin. Meestal moet je dit een paar keer herhalen en op verschillende dagen en tijden uitvoeren om alle mieren te pakken te krijgen.

Hiervoor moet je wel een mierenpoeder gebruiken dat werkzaam blijft wanneer het nat wordt en in water oplost. ECOstyle mierenpoeder (bekijk dit product op bol.com) is niet alleen te strooien, maar ook te gieten. Het is volledig natuurlijk en zeer effectief. Volg de link hieronder om deze poeder direct te bestellen.

Een tweede manier: Hou de mieren op je oprit en laat ze niet binnenkomen!

Diatomeeënaarde is een poeder waar mieren niet tegen kunnen. Mensen en huisdieren merken er helemaal niets van, maar mieren halen zich eraan open, drogen uit en gaan dood. Als je de kolonie niet kunt vinden, kan je dit middel rond je oprit strooien en voor toegangspunten tot je huis.

De mieren zullen nog steeds onder je oprit blijven, maar zodra zij met dit poeder in aanraking komen, gaan zijn dood. Na verloop van tijd krijgen de andere mieren geen voedsel mier binnen en gaan zij dood of verplaatsen zij de kolonie om elders te leven.

In Nederland zijn er niet veel mierenbestrijdingsmiddelen op basis van diatomeeënaarde op de markt. De beste die ik tot nu toe ben tegengekomen is de mierenpoeder van Luxan (bekijk dit product op bol.com).

Waarom je last hebt van mieren in je oprit

Groot mierennest tussen tegels
Groot mierennest tussen tegels. Mieren bevinden zich maar al te graag onder en rond tegels.

Mieren houden van bodems die los, droog en goed belucht zijn. Dat is precies wat je meestal onder een typische betonnen oprit hebt. Ook een oprit met straatstenen of andere tegels zal een dergelijke ondergrond hebben. Mieren houden van de warmte die door het beton of de tegels geen komt en tot diep in de aarde gaat.

Voor vliegende mieren kan deze warmte zorgen dat zij opkomen. Warmte is voor vliegende mieren immers een teken dat het tijd is om elders een nieuwe kolonie te stichten.

Doordat de ondergrond van een oprit een perfecte omgeving is voor mieren, bouwen zij daaronder hele gangenstelsel. Hierdoor ontstaat vervolgens een nog grotere uitdaging. De scheuren in typische opritten vormen de perfecte ontsnappingsgaten voor de kolonie om naar voedsel te zoeken.

In sommige gevallen breken grote groepen mieren zelfs af van het oorspronkelijke nest. Zij zoeken dam naar een nieuw gebied om een ​​nieuwe kolonie te vormen. Al binnen zeer korte tijd kunnen alle scheuren in je oprit krioelen van mieren die op zoek zijn naar voedselbronnen. En waar beter voor die mieren te zoeken, dan in jou huis?!

In een gemiddelde mierenkolonie kunnen wel 5.000 mieren leven. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 30.000. Vaak is er dan meer dan één koningin is. Dit betekent dat het zoeken naar voedsel vrijwel zeker buiten de directe omgeving zal plaatsvinden. De mieren zullen dan al gauw hun weg naar jouw huis vinden.

De meeste soorten mieren die je tussen tegels of scheuren in de oprit zal treffen, houden van zoetigheid. Ze eten voedsel dat is gevallen, zoals: kruimels, gemorst voedsel, voedsel voor huisdieren en zelfs kleine dode beestjes of insecten.

Wat voor schade kunnen mieren aan een oprit toebrengen

Mieren kunnen hele uitgebreide gangenstelsel onder je oprit of parkeerplaats graven. Er kunnen duizenden kleine mieren onder de oprit bezig zijn met het graven van deze tunnels. Wees maar gerust, want de gangen die mieren graven zijn klein en heel precies.

Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je oprit of tegelwerk in zal storten. Maar mieren kunnen gemakkelijk scheuren in de oprit of het verschuiven van betegeling veroorzaken. Behalve dat je oprit of parkeerplaats minder fraai zal ogen, zal er van daadwerkelijk structurele schade geen sprake zijn.

Voordat je denkt dat je de mieren ongemoeid hoeft te laten, moet je je wel goed realiseren wat er aan de hand is. De mieren hebben vrij spel om een zeer grote en uitgebreide kolonie te vormen. Niet alleen qua grootte van het nest, maar ook qua aantal mieren.

Behandel je oprit met de in water oplosbare ECOstyle mierenpoeder en kom snel van het probleem van mieren in je oprit af!

Een grote mierenkolonie heeft dan ook veel voedsel nodig. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat de mieren ontdekken dat er bij jou thuis eten te halen valt. Laat een mierenprobleem op je oprit dan ook niet zomaar z’n beloop gaan.

De mieren die zich graag onder tegels of onder een oprit bevinden, zijn vaak van een wat kleinere soort. Deze mieren kunnen gemakkelijk bij jou naar binnen. De kleinste gaten, scheuren of kieren zijn al voldoende.

Hebben de mieren binnen eenmaal iets te eten gevonden, zoals kruimels op de grond of een open prullenbak. dan heb je een probleem. Mieren eten niet alleen van wat zij vinden, ze lopen ook af en aan naar hun nest om het gevonden voedsel met de andere mieren te delen. Hierdoor ontstaat er een geurspoor en dan komen er NOG meer mieren jouw kant op!

Van de oprit naar je huis

Tips tegen mieren
De beste tip die ik je in deze situatie kan geven is: wacht niet te lang! Mieren zullen al snel de weg van de oprit naar je huis vinden!

Je zou kunnen denken dat als mieren graag onder je oprit wonen, dat ze daar ook zullen willen blijven. Dat klopt ook, maar mieren moeten ook eten. En als ze eenmaal ons huis binnen zijn gekomen, dan begint het probleem pas echt. Dan wordt het tijd om de mieren rond je oprit en in je huis te bestrijden!

Maar, waarom komen mieren onze huizen überhaupt binnen?

Daar is een heel gemakkelijk antwoord op te geven: eten. Mieren zijn bekend als een echte zoetekauw Dit komt omdat zoet eten hun favoriet voedsel is. Ze eten voedsel dat is gemakkelijk te pakken valt, zoals kruimels, gemorst voedsel, voedsel voor huisdieren en (dode) insecten. Het zijn de werkmieren die dit voedsel verzamelen en het terugbrengen naar de koninginnen, de zuigelingen en de voortplantingsmieren.

Het zijn de voortplantingsmieren, de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes, die vleugels krijgen en bij de juiste weersomstandigheden tevoorschijn komen om te paren. Zij zetten elders hun eigen kolonie op en leven daar verder.

Het verstrekken van voldoende voedsel om dit allemaal te laten gebeuren, is van groots belang voor het voortbestaan ​​van de kolonie en de soort. Vandaar dat mieren altijd naarstig op zoek zijn naar voedsel voor hun vele duizenden soortgenoten.

Natuurlijk kun je allerlei dingen doen om te voorkomen dat mieren binnenshuis komen. Enkele voorbeelden zijn het dichten van alle kleine gaten en kieren en het gebruik van allerlei middelen.

Maar op de een of andere manier zijn deze mieren binnengekomen. De beste oplossing hiervoor blijft dan ook bij het bij de bron aanpakken van het probleem. De bron van een mierenprobleem is altijd het mierennest!

In vier stappen van mieren rond je oprit af

Stap 1

Ga op zoek naar het mierennest. Kijk op en rond de oprit of je de bekende mierenhopen tegenkomt. Deze mierenhopen zijn niet het nest zelf, maar het uitgegraven zand dat de mieren naast de ingang plaatsen. Let wel, een mierennest heeft bijna nooit maar een enkele ingang.

Stap 2

Om het hele mierennest uit te roeien, plaats je er een goede lokdoos naast. Zelf heb ik een artikel geschreven over mijn ervaring en de ervaringen van anderen met lokdozen van HG. Ik raad het gebruik van een lokdoos van HG dan ook van harte aan.

Een goede lokdoos, zoals die van HG, werkt door tot in het nest en roeit deze in zijn geheel uit. Dat komt omdat mieren die van de lokstof eten met een gif in aanraking komen. Dit gif nemen zij mee naar hun nest. De hele kolonie komt dan met het gif in aanraking en gaat na verloop van tijd dood.

Stap 3

Hou het mierenprobleem ongeveer een week lang goed in de gaten. Zeker wanneer je merkt dat je in de eerste dagen na het plaatsen van een lokdoos meer mieren ziet, is doorzetten noodzakelijk. De mieren komen immers op de lokstof af!

Merk je na een week geen verandering, dan wordt het toch tijd om op een andere manier van mieren op je oprit af te komen.

Stap 4

Een mierenpoeder, en zeker een die je kunt gieten, is een van de beste manieren om van een mierenprobleem rond een groot oppervlak af te komen. Ik raad zelf het gebruik van ECOstyle mierenpoeder aan (bestel via deze link op bol.com). Deze lost goed in water op en werkt snel!

Je lost simpelweg de gewenste hoeveelheid mierenpoeder op in heet of kokend water en giet het rechtstreeks het nest in. Om een nog groter oppervlakte te behandelen, kan je het met een harde bezem goede in vegen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie