Mieren in het gazon bestrijden in 3 eenvoudige stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in gazon

Over het algemeen kunnen mieren geen kwaad. Wanneer je ze te lang ongestoord hun gang laat gaan, kunnen ze je gazon ernstige schade toebrengen. En dat ziet er dan weer niet uit.

Het bestrijden van mieren in je gazon wordt vooral belangrijk wanneer je last begint te krijgen van mierenhopen. De gangenstelsels onder deze hoopjes zand tasten de wortels van het gras aan en zien er gewoon niet uit.

Wanneer je de mierenhoopjes te lang laat zitten, zullen de mieren zich in de tuin gaan voortplanten en kan na verloop van tijd een ware plaag ontstaan.

Hoe moet je mieren in je gazon bestrijden? Eerst zorg je dat de omgeving mier-onvriendelijk wordt. Dan verdelg je de mieren natuurlijk of chemisch. Ten slotte zorg je dat de mieren wegblijven.

Hieronder lees je meer over mijn manier van mieren in de gazon bestrijden. Ik weet dat het werkt, want het is precies de manier waarop ik de mieren uit mijn gazon heb verdreven.

Stap 1: Voorbereidingen om de mieren in het gazon te bestrijden

Heb je last van bladluis in de tuin?

De bladeren in de tuin zien er zo uit als je last hebt van luizen.
Zien je bladeren er zo uit? Dan heb je last van luis in de tuin! Luizen produceren voedsel voor mieren, dus pak de luizen ook aan.

Honingdauw is een ware lekkernij voor mieren. Deze heldere nectar-achtige vloeistof wordt afgegeven door veel soorten luis. We zien dan ook vaak dat mieren zich vestigen in de buurt van luizen die deze stof produceren. In Nederland is dat voornamelijk bladluis.

Het blijft voor de mieren echter niet alleen bij het vestigen in de buurt van luis, ze zorgen zelfs voor de luizen! Ze zullen de luizen beschermen en ervoor zorgen dat ze niets tekort komen. Door deze samenwerking zijn de mieren verzekerd van meer dan voldoende honingdauw.

Het bovenstaande werkt dus twee kanten op: heb je last van mieren op je gazon, dan komt de luis daar graag op af. Heb je last van luizen? De mieren komen er vanzelf wel op af! Het voordeel is dan wel weer, wanneer je van de een af bent, zal de ander snel volgen.

Is jouw tuin te aantrekkelijk voor mieren?

Mieren houden van droog, korrelig grond op een zo rustig mogelijk plek in je tuin. Wanneer je ziet dat een plek op je gazon begint te verkleuren, kan het zomaar zijn dat je last hebt van mieren die de graswortels aantasten. Wees in dit geval dus alert op mierenhopen in de buurt en weet dat ze flinke tunnels kunnen graven.

Mieren zijn op zoek naar een omgeving die aan drie behoeftes voldoet:

 • Er moet eten in de buurt zijn
 • Water moet voorhanden zijn
 • Er is beschutting nodig.

Wanneer je tuin of gazon aan deze drie voorwaarden voldoet, kan je er donder op zeggen dat het mieren zal aantrekken. Het onaantrekkelijk maken van de omgeving voor mieren is dus van essentieel belang.

Taken die je regelmatig moet uitvoeren ter voorbereiding van het bestrijden van de mieren in je gazon zijn:

 • Houd het gazon kort.
 • Verzorg bloemen en planten en ruim bladeren en takjes op.
 • Verwijder zieke of dode planten, struiken en bomen
 • Houd geen vuilniszakken of andere voedselbronnen in de tuin.

Het is overigens altijd goed om deze taken uit te voeren, niet alleen om een mierenplaag te lijf te gaan. Een goed opgeruimde en verzorgde tuin is ook van belang om een toekomstige plaag te voorkomen. Dat scheelt toch weer in het bestrijden!

Stap 2: Verdelg de mieren in het gazon op natuurlijke of chemische wijze.

Voordat je tot bestrijding van de mieren overgaat, is het goed om er even bij stil te staan of je dat wel wilt. Mieren eten namelijk de larven van andere insecten die vele malen slechter voor je gazon kunnen zijn dan de mieren. Ga over tot bestrijding wanneer de mieren een plaag worden, wanneer ze in huis komen of wanneer je echt last van ze hebt.

De ernst van een mierenplaag kan erg verschillen. Dit komt omdat mieren samenwerkingsverbanden leggen en zich in hele kleine ruimten van een paar centimeter kunnen vestigen of juist in hele uitgestrekte gebieden koloniën kunnen vormen. Het ligt er dus maar net aan waar jij mee te maken hebt.

Wanneer je toch door wilt met het verdelgen van de mierenplaag in je tuin of op je gazon, dan heeft verdelging op natuurlijke wijze vaak de voorkeur. Zeker wanneer er kleine kinderen of (huis)dieren op het gazon kunnen komen. Ook wil je zo min mogelijk andere nuttige insecten bestrijden.

Zijn de mieren je gazon al aan het vernietigen? Komen ze ook in huis? Of heb je erg van last van de mieren in het gazon? Dan kan je overwegen om chemische middelen in te zetten. Vaak brengen deze geen schade toe aan het gazon en kan -mits veilig en volgens voorschriften gebruik- weinig kwaad.

Een mierennest in het gazon natuurlijk bestrijden

Je komt alleen blijvend van een mierenplaag af wanneer je het probleem bij de bron aanpak. Het mierennest dus. Vaak komen deze voor in de vorm van een mierenhoop: de ingang in het zand naar een uitgebreide gangenstelsel.

Wanneer je van natuurlijke middelen gebruik wilt maken en je wilt het mierennest aanpakken, dan zijn je opties beperkt. De meeste effectieve natuurlijke middelen op de markt doden alleen de mieren die ermee in aanraking komen en roeien niet het nest uit.

Natuurlijke middelen om mieren in het gazon te bestrijden: borax, maismeel, epsomzout
Met borax, epsomzout of maismeel maak je zelf heel makkelijk een natuurlijk middel om mieren in het gazon te bestrijden.

Voor een natuurlijk middel om mieren in het gazon te bestrijden, raad ik het gebruik van Borax, epsomzout of maismeel aan. Alle drie de opties zijn heel eenvoudig om te gebruiken en zijn zeer effectief tegen mieren. Een natuurlijke mierenpoeder die ook echt tegen een mierennest werkt, maak je als volgt:

 • Stap 1 – Je hebt nodig: borax, epsomzout of maismeel, poedersuiker, een vork of lepel, een kommetje.
 • ( Klik hier om Borax via bolcom te bestellen of klik hier om epsomzout via bol.com te bestellen. )
 • Stap 2 – Meng gelijke delen van het gekozen middel en poedersuiker in een kommetjes.
 • Stap 3 – Roer het mengsel goed door.
 • Stap 4 – Strooi dit mengsel op en om het mierennest en op plaatsen waar je vaak veel mieren ziet.
 • Stap 5 – Herhaal dit zo lang nodig, na 1 a 2 weken mag je geen last meer hebben van mieren.

Heeft het na het strooien geregend, dan is het een goed idee om -wanneer de grond geheel droog is- opnieuw te strooien. Tijdens een regenbui zou je wel een paar keer extra wat kokend water over het nest kunnen gieten.

De reden waarom we juist voor borax, epsomzout of maismeel kiezen is omdat deze middelen mee naar het nest worden genomen en daar het gehele mierennest uit kunnen roeien.

In de artikelen Huismiddel tegen mieren en Natuurlijk middel tegen mieren staan meer tips over het op natuurlijke wijze bestrijden van mieren.

Mieren op chemische wijze bestrijden

Mieren concentreren zich vaak op bepaalde plekken. Dat je onder andere aan de verkleuring van plekken op het gazon of de bekende mierennestjes. Gelukkig zijn mieren in het gazon goed te bestrijden door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Vaak gaat het om vloeistof of granulaat dat eerst in water geactiveerd dient te worden.

Ik heb veel middelen gebruikt, maar tot nu toe blijkt het allerbeste de mierenpoeder van HG te zijn. Ik heb zelfs een artikel over mijn ervaring en de ervaringen van anderen met de producten van HG geschreven. Je merkt na gebruik een snelle afname van het aantal mieren in het gazon. Na enige tijd zie je ze niet meer. Dan wordt het een kwestie van de mieren uit het gazon houden, maar dat bespreken we in Stap 3.

Een mierenpoeder – het liefst de mierenpoeder van HG- heeft dus de voorkeur. Maar hoe gebruik je dat effectief? Je strooit de mierenpoeder (een paar keer schudden is voldoende!) op de volgende plekken:

 • Direct bovenop het nest
 • Rondom het nest
 • Waar je veel mieren ziet
 • Voor de deur en buitenmuren van je huis

Het heeft overigens alleen zin om te strooien op een droog ondergrond. Wanneer het geregend heeft moet je, wanneer de grond droog is, opnieuw strooien.

Na enkele dagen zou je veel minder mieren in en om het gazon moeten zien. Na twee weken zou je helemaal van de mieren af moeten zijn!

Andere chemische middelen om mieren te bestrijden vind je in mijn artikel Welk gif tegen mieren.

Stap 3: Mieren blijvend uit het gazon verjagen

Hopelijk heb je de eerste twee stappen goed opgevolgd en ben je nu van het mierenprobleem in je gazon af. Nu moet je er voor gaan zorgen dat ze ook echt wegblijven. Nee, daarvoor hoef je niet iedere dag met poeders te strooien of sprays te gebruiken. Hieronder lees je wat wel!

Het allerbelangrijkste is dat je het gazon en de tuin in het algemeen netjes en schoon houdt. Mieren komen immers alleen op jouw gazon af wanneer zij daar voldoende te eten en drinken hebben en wanneer er voldoende schuilplaatsen zijn.

Volg de suggesties uit Stap 1 om je tuin netjes en schoon te houden. Daarnaast is het een goed idee om je gazon niet te droog te laten worden. Regelmatig sproeien zorgt ervoor dat de mieren het geen fijne omgeving vinden.

Gebruik aaltjes in je gazon om mieren op afstand te houden. Mieren hebben een hekel aan deze microscopische wormpjes. Wanner de mieren zich willen vestigen en ze de aaltjes zien, maken ze direct rechtsomkeer!

Hou bladluis uit de tuin. Zoals in Stap 1 al beschreven hebben mieren een speciaal band met bladluis. Besproei de bladeren regelmatig met water om eventuele bladluis weg te spoelen. Eventueel help regelmatig sprayen met een natuurvriendelijke luizenspray. Klik hier om direct via bol.com een geschikte spray te bestellen.

Als alternatief voor het gazon, zoeken mieren ook tegels op.
Mieren vestigen zich niet alleen in het gazon, maar ook tussen tegels.

Besteed extra aandacht aan tegels. Regelmatig schoonmaken met water en een harde borstel helpt al een hoop! Mieren vestigen zich graag onder en tussen tegels. Wanneer je de mieren uit je gazon hebt, maar nog wel tussen de tegelen, ben je even ver van huis! Lees het artikel Mieren bestrijden onder tegels voor uitgebreide informatie.

Al met al kunnen mieren vervelende ongenodigde gasten zijn of welkome medebewoners van je gazon. Zo zorgen mieren voor het in toom houden van andere (vervelendere!) insecten en voor het omwoelen van je gazon. Afhankelijk van hoeveel last je ervan hebt, kun je ervoor kiezen om deze beestjes te bestrijden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

9 gedachten over “Mieren in het gazon bestrijden in 3 eenvoudige stappen”

 1. Hallo,

  De laatste 10 jaar hebben we kale plekken in het gras.
  3 jaar geleden hebben we een nieuwe grasmat laten leggen maar de kale plekken zijn weer terug.
  De constatering van de tuinman is dat rode mieren de wortels aanvreten.
  Heeft u een aanbeveling voor de bestrijding van rode mieren?

  Beantwoorden
  • Beste Jan,

   Ik vraag me af of dit wel het geval is. Heb je de mieren gezien? Rode mieren zijn zeker geen subtiele beestjes die je niet ziet. Het zijn agressieve insecten die bij het minste of geringste uit hun hol kruipen om de dader op te sporen. Heb je ze zelf in de tuin gezien?

   Hoor het graag, want dan kan ik je beter helpen!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
    • Beste Elke,

     Het kort houden van het gras is wel belangrijk, anders hebben ze teveel verstopplaatsen en kom je nooit van de mieren af. Ik zou daar beginnen. Daarna kan bijvoorbeeld een natuurlijk mierenpoeder of diathomeenaarde je goed verder helpen.

     Succes,
     Peter

     Beantwoorden
 2. Dag Peter,

  ook wij hebben dit jaar extreem veel last van allerlei mierenhopen in de tuin: rode mieren! zeer vervelend, bijten.
  Geen bladluis gelukkig. Ons gazon willen we liever wat langer houden owv snelle droogte anders in de tuin.
  Nog ideeën hiervoor?

  Beantwoorden
  • Beste Fam Robijn,

   Als het je om het gazon te doen is, kan ik het gebruik van Nematoden/Aaltjes aanraden. Het is een iets prijzigere oplossing, maar wel een goede. Is dat een idee?

   Succes en groetjes,

   Peter

   Beantwoorden
 3. Beste Peter,
  Ik denk dat wij al 4 jaar na elkaar met een hele grote plaag mieren zitten, ons gazon is 4 jaar geleden helemaal her legt met grasmatten, helemaal vooraan en aan de rechterkant van ons huis groeit het gazon niet zoals het hoort, ondanks de nodige besmestingen, hele grote kale plekken met mierenhopen, je ziet de ingangen en ze ziet heel veel mieren zowel zwarte als rode over hele gazon, nu het juni word krijgen we alweer schrik want dan hebben we jaarlijks hele zwermen vliegmieren die langs de colisse muren in huis komen, alles is 2 jaar geleden dicht gemaakt en toch komen ze op één of andere manier binnen, alles hebben we al geprobeerd , spuitbussen die tot in het nest gaan, mieren poeder van alle merken ook van HG want daar ben ik nu ook mee bezig, maar niks helpt, het rare is dat we achteraan géén mieren nesten hebben in het gras, daar lopen de hondjes en dit gras is s’morgens steeds nat van de dauw, ( ligt aan ene open veld)op het gras vooraan en rechts zit de zon s’morgens,en daar zitten alle mieren, ook zien we dat er al heel veel voegen van de tegels uit gegraven worden door de mieren, buiten is het erg maar binnen als de vliegmieren uit vliegen is het nog veel erger, het rare is dat je dan binnen geen gewone mieren ziet. heel graag je raad aub , we zijn ten einde raad en weet niet meer wat we hieraan kunnen doen,(ps geen bladluizen te zien)

  Mvg Karine

  Beantwoorden
  • Beste Karine,

   Wat een vervelende situatie!

   Allereerst: spuitbussen zou ik laten voor wat het is, dat gaat in jouw geval niet werken. Waar ik in eerste instantie aan denk is het gebruik van aaltjes (nematoden) heb je dat weleens geprobeerd? Dat is een kwestie van oplossen in een gieter en vervolgens gieten over vochtige aarde. Dat zal de aangedane omgeving kunnen helpen.

   Het nadeel van aaltjes is dat de mieren zich soms alleen naar elders in de omgeving gaan verplaatsen, maar het is wel het proberen waard.

   Zie het zitten om dat te proberen?

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Beste Peter,

  De Aaltjes heb ik vorig jaar eens geprobeerd , maar zonder resultaat, de mieren hadden zich verplaatst en zitten nu echt overal al, zelfs tot onder het huis, vliegmieren kwamen binnen via de stekkers van de elektriciteit, het gras vooraan en rechts van het huis is, s’morgens bijna nooit vochtig ik heb toe geacht tot het eens flink geregend had, , heb ik toen verkeerd gedaan?
  Maar ik ga in ieder geval nog eens een poging doen met aaltjes.
  Hartelijk bedankt voor je antwoord, Peter

  Beantwoorden

Plaats een reactie