Natuurlijk middel tegen mieren – Een gids

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Natuurlijk middel tegen mieren

In de lente en de zomer is het weer tijd voor mieren in huis en in de tuin. Deze nuttige insecten kunnen zich echter snel tot plaag ontwikkelen. Het is dan belangrijk om de mieren zo snel mogelijk aan te pakken. Wie op zoek is naar een natuurlijk middel tegen mieren is bij ons aan het juiste adres. Wij geven hieronder tips en informatie over natuurlijke middelen tegen mieren om ze uit je huis of tuin te verjagen.

Alleen een natuurlijk middel tegen mieren of ook diervriendelijk?

Voordat we overgaan tot het geven van een allerlei: tips en middelen om op een natuurlijke wijze mieren te bestrijden, willen we toch even een korte opmerking plaatsen. Vaak zijn mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke oplossing ook op zoek naar een diervriendelijke oplossing. Diervriendelijk en natuurlijk zijn echter geen synoniemen van elkaar.

Door het gebruik van bepaalde natuurlijke middelen tegen mieren doodt je de mieren of doe je ze op een andere manier leed aan. Voorbeelden van natuurlijke, maar dieronvriendelijke oplossingen, zijn het gebruik van aaltjes, kaneel of borax.

Andere natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld azijn, knoflook of citroensap jagen de mieren wel weg, maar doden of schaden ze niet.

Elders op het internet zien wij dit onderscheid niet terug. En dat vinden wij erg jammer. Het is natuurlijk vervelend om mensen met dit onderscheid te confronteren, maar alleen hierdoor kunnen mensen zelf een goed overwogen keuze maken voor het middel waarmee zij mieren willen bestrijden.

Afhankelijk van jouw gedachten omtrent dit onderwerp en uiteraard hoe erg je last hebt van mieren, kun je hieronder een geschikt middel kiezen. Wij hebben onze opsomming beperkt tot de natuurlijke middelen die wij zelf ook gebruikt hebben en waarvan wij weten dat het effectief tegen mieren werkt.

Natuurlijk middel tegen mieren – Wat raden wij aan?

Zuiveringszout (baking soda, natrium-carbonaat)

Zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda of natriumcarbonaat, is een effectief en natuurlijk middel tegen mieren. Mieren kunnen zuiveringszout niet verteren en komen daardoor te sterven. Doordat het niet direct werkt, nemen de mieren het zuiveringszout mee naar hun nest alwaar het het nest wordt uitgeroeid.

Je lokt de mieren naar het zuiveringszout door deze te mengen met poedersuiker. Gelijke delen zuiveringszout en poedersuiker levert het beste mengsel op. Het mengsel kan je strooien, in bakjes doen of zelf een lokdoos maken.


Maismeel – Een natuurlijk middel tegen mieren dat ook het nest aanpakt!

Maismeel en poedersuiker
Maismeel en poedersuiker is een geweldige combinatie.

Maismeel heeft precies dezelfde werking op mieren als zuiveringszout of baking soda: mieren kunnen het niet verteren en komen daardoor te sterven. Er is sprake van dezelfde vertraagde werking waardoor het middel erg effectief is om op natuurlijke wijze een mierennest te bestrijden.

Net zoals bij het zuiveringszout kun je gelijke delen maismeel met zuiveringszout mengen. Het mengsel is volkomen veilig voor kinderen en huisdieren en daardoor een erg fijn middel om in huis tegen mieren in te zetten.

Azijn

Azijn, water en plantenspuit
Azijn, water en een plantenspuit. Hiermee maak je een eigen mierenspray.

Azijn kan je op verschillende mieren inzetten. Het meest voorkomende gebruik van azijn tegen mieren is het maken van een spray. Je mengt een deel water met een deel azijn en doet dit in een (planten)spuit. Vervolgens spuit je dit op oppervlakten waar je mieren wilt verjagen. Daarnaast kan je de oplossing gebruiken om een mierenspoor schoon te vegen. Zo zorg je ervoor dat mieren de weg niet meer weten.

Azijn doodt mieren niet en brengt ze op andere wijze ook geen schade toe. Mieren kunnen echter niet tegen de geur en zullen het vermijden. Daarnaast is het zo dat mieren een stofje achterlaten waardoor zij hun weg van en naar voedsel of het nest kunnen vinden. Door de sterke geur van azijn is dat niet meer mogelijk. Meer informatie vind je in ons artikel over azijn tegen mieren.

Borax (Natriumtetraboraat)

Borax kun je zowel binnenshuis als buitenshuis gebruiken. Het is voor mieren giftig en dodelijk. Daarnaast is borax zowel als poeder of als spray te gebruiken.

Om borax als spray te gebruiken, los je driee eetlepels op in een beetje kokend water. Vervolgens vul je het aan met koud water tot een liter in totaal, of minder als je spuit niet groot genoeg is, en doet het mengsel in een spuit.

Borax in poedervorm werkt zeer goed om een mierennest aan te pakken. Wel moet je dit met een lokstof mengen, zoals poedersuiker. Meng gelijke delen borax met poedersuiker en verspreid dit los of in bakjes rondom plaatsen waar je mieren ziet lopen. Houdt het wel uit de buurt van kleine kinderen of huisdieren.

Citroen

Citroensap is prima in te zetten tegen mieren. Pers een een citroen uit en wrijf het op plaatsen waar je mieren weg wilt hebben. Een andere toepassing is om de citroensap over watten uit de persen en de watten rondom het huis te verspreiden.

De geur van citroen werkt om de geursporen van mieren te maskeren. Ook houden mieren niet van de sterke geur van citrouen. Citroensap is dus een effectief natuurlijk middel om mieren weg te houden.

Elders wordt aangeraden om citroensap te mengen met water en dat als spray te gebruiken. Wij zijn van mening dat het verdund gebruiken van citroensap niet voldoende werkt.

Heet of kokend water – Een natuurlijk middel tegen mieren dat altijd beschikbaar is!

Heet of kokend water gier of spuit je over mieren om ze te doden en vervolgens weg te spoelen. Kokend water werkt ook zeer effectief tegen mierennesten. Eerst prik je het mierennest goed door met een stokje. Vervolgens giet je er kokend water op. Dit herhaal je meerdere keren om het nest uit te roeien.

Diatomeeënaarde (celiet)

Diatomeeënaarde, ook wel celiet genaamd, is een erg effectief natuurlijk middel tegen kruipende insecten in het algemeen en tegen mieren in het bijzonder. Andere namen voor diatomeeënaarde zijn kiezelaarde, kiezelgoor, kiezelgoer, bergmeel en infusoriënaarde.

Diatomeeënaarde is gemaakt van de vermorzelde skelletjes van eencellige organismen. Voor mensen is het ongevaarlijk, maar voor kruipende insecten des te meer. Het werkt als zijnde een soort glasscherven voor mieren. Mieren halen zich aan de minuscule, scherpe diatomeeënaarde open en komen daardoor uit te drogen en te sterven.

Binnenshuis is het zeer effectief om mieren uit de buurt van bepaalde plekken te houden. Je strooit het neer en kan het na gebruik weer met de stofzuiger opzuigen. Het wordt ook aangeraden als natuurlijk middel voor op het gazon of in de tuin. Let hierbij echter wel op omdat het ook werkzaam is tegen vele andere (ook nuttige!) insecten.


Cayenne Peper

Met gedroogde cayenne peper kan je mieren effect op afstand houden. Zeker wanneer het om een bepaald gebied, zoals een moestuin, gaat waar je mieren niet wilt hebben kan je cayenne poeder heel gericht inzetten.

Door de sterke geur van cayenne peper blijven mieren op afstand en gooi je eventuele signalen en looproutes door de war. Zij kunnen zich dan slecht oriënteren.

Ecologisch afwasmiddel

Afwasmiddel is een onmisbaar wapen in je arsenaal tegen mieren. Zowel om ze weg te jagen, om hun sporen uit te wissen en zelfs om ze te doden. Wil het een natuurlijk middel tegen mieren zijn, zorg dan wel dat je een ecologische variant kiest.

Enkele manieren om afwasmiddel in te zetten in de strijd tegen mieren:

  • Een scheutje afwasmiddel op een vochtige doek om sporen uit te wissen.
  • Voeg een kneepje afwasmiddel toe aan een emmer kokend water en giet dat over een mierennest.
  • Een paar druppels afwasmiddel in een plantenspuit met water en je hebt een mieren natuurlijke anti-mieren spray.

Molasse

Molasse is een natuurlijk middel tegen mieren uit de oude doos. Mieren zijn dol op deze zoete, stroperige substantie. De zoete molasse trekt de mieren aan en wanneer ze er van willen eten, zitten ze vast! Het gebruik is erg makkelijk: doe een laagje molasse in een schaaltje en zet het eer op een plek waar de mieren komen.

Stroop – Een ouderwets natuurlijk middel tegen mieren

Doodgewoon schenkstroop werkt goed tegen mieren. Eigenlijk werkt het precies zoals hierboven bij molasse beschreven. Heb je geen molasse in huis? Stroop is een gemakkelijke en natuurlijke oplossing.

Citrusschil (Dlimoneen )

In de schil van citrusvruchten zit de stof D-Limoneen. Deze stof werkt erg goed om mieren op afstand te houden. Je kan inderdaad de schillen van sinaasappels, grapefruits en citroenen simpelweg ergens waar je van mieren af wilt strooien. Beter is het om ze even een dag of twee uit te laten drogen. Dan zijn de suikers uit de schillen weg en zullen ze effectiever zijn.

Je kan de schil “gewoon zo” gebruiken, maar je kunt ze ook even door de blender of keukenapparaat halen. De prut kan je dan verspreiden op de plekken waar je de mieren natuurlijk wilt bestrijden.

Gooi je citrusschillen dus niet weg, maar bewaar ze als natuurlijk middel tegen mieren.

Knoflook

Er is geen waarschijnlijk geen middel dat zo veelzijdig kan worden gebruikt als knoflook. Deze smaakmaker kan je er goed inzetten als natuurlijk middel tegen mieren. Het is een kwestie van een paar teentjes knoflook van de schil ontdoen en deze neerzetten op de plekken waar je de mieren wilt afschrikken. Een natuurlijk en diervriendelijk middel, want mieren kunnen niet tegen de geur maar het dood ze beslist geen kwaad.

Pepermunt plant of -olie

Mieren hebben een hekel aan pepert. De geur van pepermunt gooit het geurensysteem waarmee mieren met elkaar communiceren (feromonen) door de war. Het is een effectief, onschadelijk, natuurlijk middel tegen mieren.

In de tuin of op het balkon (en ach ja, waarom niet in huis?) kun je gebruik maken van pepermuntplantjes om mieren op afstand te houden. Binnenshuis kan je gebruik maken van pepermuntolie. Je kan de olie smeren op plekken waar je de mieren wilt verdrijven of je dompelt een paar watjes in de pepermuntolie en verspreidt deze op de plekken waar de mieren komen.

Krijt

Krijt, zoals voor op een schoolbord of op de stoep, is ook tegen mieren te gebruiken. Het fijne is dat krijt kind- en diervriendelijk is, dus overal in en om het huis te gebruiken. Om het te gebruiken kras je flink wat krijt los op een oppervlakte waar je mieren wilt weren.

Waarom het gebruik van krijt tegen mieren werkt, is nog niet geheel duidelijk. Er zijn diverse ideeën over. De een stelt dat krijt het volgen van een feromonenspoor onmogelijk maakt, de ander zegt dat mieren niet tegen calciumcarbonaat kunnen. Hoe dan ook ben je door het gebruik van krijt van je mierenprobleem af.

Tea-tree olie

Tea-tree olie is nog zo’n natuurlijk middel dat vanwege het sterk geurende karakter ingezet kan worden om het communicatie- en navigatiesysteem van mieren in de war te gooien.

Gebruik de olie op een watje en legt deze op goede plekken in en om het huis neer. Ook kun je de tea-tree olie simpelweg op de plekken aanbrengen waar je de mieren wilt verdrijven. Ten slotte kan je het toevoegen aan een spray op basis van water en azijn.

Tea-tree olie is een veilig voor gebruik buitenshuis alsook voor kinderen en dieren. Een aanrader voor een zachtaardig natuurlijk middel tegen mieren.


Talkpoeder (babypoeder)

Mieren hebben net zoals aan krijt een hekel aan talkpoeder. Talkpoeder werkt op dezelfde wijze als krijt, maar is makkelijker in gebruik. Je strooit het talkpoeder simpelweg op de plaats waar je de mieren niet wilt hebben. Gebruik je het binnenshuis, dan kan je het na gebruik simpelweg met de stofzuiger opruimen.

Koffiedrab (Koffiedik, Koffieprut)

Het gebruik van koffiedrab als natuurlijk middel tegen mieren is wat omstreden. Wij hebben het echter wel in ons lijst opgenomen omdat het in de proeven die wij uitgevoerd hebben wel effectief bleek.

Het gebruik van koffieprut is zo eenvoudig als het simpelweg verspreiden in de tuin of in plantenpotten. Bepaalde mieren zouden niet tegen de sterke koffiegeur kunnen en blijven er uit de buurt van.

He probleem met het inzetten van koffieprut tegen mieren is dat men stelt dat het alleen tegen bepaalde soorten mieren zou werken. Er is een proef gedaan met het gebruik van koffiedik tegen rode mieren en dat zou niet helpen. Tegen de doodgewone zwarte mieren die wij in de tuin hadden leek het echter wel prima te werken.

Koffiedik zit overigens vol met mineralen, zoals: kalium, fosfor en magnesium. Deze zijn erg goed voor de bemesting in de tuin. Dus, baat het niet, dan schaadt het niet.

Kaneelolie

Kaneelolie is dodelijk voor mieren. Het is een zeer effectief middel om te smeren op plekken waar je mieren weg wilt hebben. Ook in het geval van kaneelolie kan je de olie makkelijk op watjes aanbrengen en de watjes door het huis verspreiden. Wij raden plekken zoals op vensterbanken, nabij deuren of in de keuken aan.

Let wel, het gaat hier specifiek om kaneelolie. het gebruik van gedroogde kaneelpoeder of kaneelstokjes heeft zo goed als geen werking op mieren. Voor meer informatie lees je ons artikel over het gebruik van kaneel tegen mieren.


Epsomzout (Engels zout, Magnesiumsulfaat, Bitterzout)

Epsomzout is bekend onder een aantal namen. Deze zout, eigenlijk magnesiumsulfaat, heeft vele toepassing. Een van die toepassingen is het bestrijden van mieren.

Met doodgewoon keukenzout kan je mieren niet bestrijden, daarom wordt het gebruik van epsomzout aangeraden. Lees daarover meer in ons artikel over het gebruik van zout tegen mieren.

Epsomzout kan je op de volgende manieren inzetten:

  • Sprenkel epsomzout op plekken waar je mieren wilt wegjagen.
  • Los een paar eetlepels epsomzout op in heet water, voeg vervolgens wat koud water toe en schenk het in een plantenspuit.
  • Meng gelijke delen epsomzout en poedersuiker en maak er je eigenlokstof van. Dit is een erg effectieve wijze om een mierennest uit te roeien.

Een spray van epsomzout is te gebruiken om planten mierenvrij te houden, dus doe daar je voordeel mee.Al met al is epsomzout een geweldig middel om mieren natuurlijk te bestrijden. wij raden het dan ook van harte aan.


Laurier

Laurierblaadjes schikken mieren af. Je kan de blaadjes gewoon op de plekken verspreiden waar je mieren wilt afschrikken. Perfect voor in de keuken of op raamkozijnen.

Wij hebben laurierbladeren opgenomen in deze lijst van natuurlijke middelen tegen mieren omdat het zichtbaar effectief werkt. Wij plaatsen wij onze vraagtekens bij het werkingsgebied. Het lijkt erop dat het meer voor de wat kleinere oppervlakten effectief is. Maar goed, wanneer je verder niets in huis hebt een prima oplossing!

Komkommerschil

Gooi de schillen van komkommers niet weg, maar verspreid ze over je tuin of leg ze in bloempotten. Komkommerschillen zijn volkomen natuurvriendelijk en veilig.

Mieren hebben een hekel aan de geur en smaak van komkommers. Vooral de schillen lijken goed te werken. Gooi de komkommerschillen dus niet meer weg, maar maak zet ze in tegen mieren.

Kruidnagelolie (Eugenol)

Eugenol is de stof in kruidnagel dat het de kenmerkende geur geeft. het werkt erg goed als natuurlijk middel tegen mieren, maar heeft wel een bij-werking: het trekt bijen aan.

Kruidnagelolie kun je smeren op oppervlakten die je mier-vrij wilt hebben. Daarnaast kun je het op watten smeren en die watjes in huis neerleggen.


Diverse planten tegen mieren

Er zijn erg veel planten, kruiden en bloemen die een werking hebben. Dat kan verschillen van verjagen tot doden. Het wordt teveel om de hele lijst van planten hier op te noemen. In plaats daarvan kan je ons artikel over planten tegen mieren doorlezen en geschikte planten voor in huis, op het balkon of in de tuin vinden. Planten zijn dan ook een geweldig natuurlijk middel tegen mieren, doe er je voordeel mee!

 

Zijn er nog meer natuurlijke middelen tegen mieren?

Waarschijnlijk wel. Op het internet kan je allerlei middeltjes tegen mieren en andere insecten vinden. Wij hebben er erg veel geprobeerd, maar niet alles werkte even goed. De middelen die wij hierboven genoemd hebben, werken wat ons betreft voldoende om ze in onze lijst op te nemen.

We sluiten echter niet uit dat er nog meer middelen zijn die op de lijst zullen komen. Heb je een tip? Laat dan hieronder bij de reacties een berichtje achter en wij zullen het overwegen.

 

Is er ook een natuurlijk middel tegen mieren te koop?

Wanneer mensen ons vragen naar het gebruik van een natuurlijk middel tegen mieren, dan gaat onze gedachte als eerste uit naar de producten die wel al in huis hebben.

Voor de natuurvriendelijk ingestelde persoon is er een merk genaamd ECOstyle die natuurlijke mierenbestrijdingsmiddelen op de markt brengt. Hieronder tref je een greep uit de producten van ECOstyle.


Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie