Azijn tegen mieren: een simpel en effectief middel

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Azijn tegen mieren

Zoals iedereen wil ook jij je huis en je omgeving beestjes-vrij houden, dus ook vrij van mieren. Er zijn vele manieren om van mieren af te komen, maar een verrassend effectieve en goedkope manier is het gebruik van azijn tegen mieren.

Werkt azijn tegen mieren? Azijn is een effectief middel om mieren te weren. Je kunt het direct op een oppervlak aanbrengen, of verdunnen met water en sproeien met een plantenspuit.

Het is misschien moeilijk te geloven dat een middel als azijn, dat iedereen wel in huis heeft, zo effectief kan zijn om mieren tegen te gaan. Toch is het zo dat dit middel ervoor kan zorgen dat jij en je gezin van het mierenprobleem af zijn.

In dit artikel lees je meer over het gebruik van azijn om mieren te bestrijden, hoe je een oplossing maakt om die mieren te verdelgen en waar je zoal op moet letten.

Mieren en azijn, hoe zit dat?

Je zou je misschien afvragen waarom het gebruik van azijn nu effectief kan zijn terwijl mieren zich tot allerlei viezigheid aangetrokken voelen. Toch is dat zeker het geval! In tegenstelling tot bijvoorbeeld zoetigheid of afbrekende (rottende) eiwitten, walgen mieren van de geur van azijn.

Daarnaast heeft azijn een desoriënterend effect op mieren. Je kan er dus met een gerust hart vanuit gaan dat azijn helpt om mieren uit jouw huis te verdelgen. Azijn is een geweldig natuurlijk middel tegen mieren.

Nu je weet dat het gebruik van azijn goed werkt om mieren te bestrijden, vraag je je wellicht af hoe dat komt. Heb je weleens een flinke rij mieren achter elkaar gezien die precies dezelfde route afleggen? Of kom je weleens steeds op dezelfde plaatsen mieren tegen?

Dat komt omdat mieren een stofje afscheiden waardoor zij de route naar hun naast of naar voedsel aan andere mieren door kunnen geven. De geur van azijn is zo sterk dat mieren niet meer kunnen reuken waar zij naartoe moeten. Ze vermijden het gebied en komen hopelijk niet meer terug!

Azijn is een volkomen ongevaarlijk middel tegen mieren

Het fijne aan het gebruik van azijn tegen mieren is dat het volkomen veilig is voor gebruik in en om huis. Zeker wanneer je huisdieren hebt of kleine kinderen in huis hebt, is azijn een zeer fijn middel. Ook wanneer je van mieren in de buurt van bloemen of planten af wilt, kan azijn prima worden gebruikt. Het zal de planten niet aantasten.

Ook wanneer je op zoek bent naar een middel waarmee je wel van de mieren af bent, maar de mieren zelf geen kwaad doet, is azijn te gebruiken. Hoewel het de mieren weert en ze desoriënteert, ondervinden ze er geen pijn of hinder van. Een effectief middel om op diervriendelijke wijze van deze beestjes af te komen dus!

Hoe gebruik je azijn tegen mieren

Azijn, water en een plantenspuit voor een zelfgemaakte mierenspray
Dit is wat je nodig hebt om een eigen mierenspray op basis van azijn te maken: Azijn, water en een plantenspuit.

Nu je weet hoe en waarom azijn zo effectief is tegen mieren, kunnen we overgaan naar het gebruik ervan. Er zijn meerdere manieren om azijn in te zetten, maar verreweg de makkelijkste oplossing is de plantenspuit: vermeng evenveel water als azijn in een plantenspuit en spuit de te behandelen oppervlakten goed onder.

Merk je toch dat je na het spuiten nog mieren tegenkomt, dan is het een goed idee om iets minder water of juist iets meer azijn te gebruiken. Mocht ook dat niet helpen, dan zou je zelfs met puur azijn kunnen spuiten.

Het azijnmengsel of het pure azijn blijft net zolang effectief totdat je het niet meer ruikt. Ruik je zelf niets meer, dan zullen mieren ook niets meer ruiken en dan is het tijd om weer met de plantenspuit aan de slag te gaan.

Houd mieren buiten de deur

We hebben al vastgesteld dat mieren walgen van de geur van azijn. Zijn de mieren eenmaal in huis? Met de zelfgemaakte mierenspray van hierboven ga je ze effectief te lijf. Maar wat als je nu buiten in de tuin of op het balkon last hebt van mieren en deze beestjes buiten de deur wilt houden? Dan kan azijn ook een goed oplossing zijn!

Besprenkel of besproei de buitenmuren en deuren van je huis. De mieren zullen het azijn reuken en direct weer weg gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen en een mierenplaag in huis wil je zeker niet.

Helpt azijn tegen een mierennest?

Mierennest nabij tegel
Dit is een voorbeeld van een ingang tot een mierennest. Hier zou je rechtstreeks een mengsel van water en azijn kunnen gieten.

Nee, helemaal niet. Je kunt azijn prima inzetten om mieren weg te houden. Ook kan je de mieren die je ziet ermee bespuiten. Maar het heeft geen enkele werking tot in het nest. Nouja, wanneer je bij de mierennest kan en het er rechtstreeks in kan gieten, zal het wel enig effect hebben.

Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.

De meeste gespecialiseerde mierenbestrijdingsmiddelen, ook de natuurlijke middelen, bevatten een lokstof en een actief bestanddeel zoals een gif. Een goed mierenbestrijdingsmiddel bevat een actief bestanddeel met een uitgestelde werking. Dat doen zij omdat de mieren het middel dan mee kunnen nemen naar hun nest.

Een goed mierenbestrijdingsmiddel werkt dus als volgt: de mier komt op een lokstof af, eet van de lokstof en het actieve ingrediënt. Het middel wordt vervolgens meegenomen naar het nest om met de andere mieren te delen. De andere mieren raken besmet en het hele nest wordt uitgeroeid.

Ben je opzoek naar een natuurlijk en effectief middel om een mierennest te bestrijden, dan raad ik het gebruik van ECOstyle mierenlokdoos aan. Deze plaats je nabij het nest, of waar je de mieren veel ziet, en je bent er spoedig vanaf. Volg de link hieronder om mierenpoeder direct te bestellen.

Het nadeel van azijn: de geur!

Zoals gezegd, is azijn een geweldig middel tegen mieren. Helaas is het wel een middel met een groot nadeel: de geur. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen: maak gebruik van een azijn met een aangename geur.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van Appel Cider Azijn, zoals via van het merk Bragg. Dit azijn werkt geweldig tegen mieren, heeft een aangename geur en is gemakkelijk bij bol.com te bestellen via de link hieronder.

Heb je azijn gebruikt, maar blijkt het probleem zich toch voort te doen? Lees dan mijn artikelen over Mieren bestrijden of Hoe je van mieren afkomt voor een grondige stapsgewijze aanpak!

Heb je zelf ervaringen met het gebruik van azijn tegen mieren, of weet je nog een manier om azijn in te zetten? Ik hoor graag van je! Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw ervaringen met ons.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

10 gedachten over “Azijn tegen mieren: een simpel en effectief middel”

 1. We hebben mierennesten in de spouw van de caravan. Tussen het dak en plafond dus. Ze kruipen achter het rubber van het raam de caravan in. Onder het rubber zitten al grote gaten.
  Al weken zijn we bezig met bestrijden, tot nu toe zonder resultaat. Dit duurt nu al zeker 2 jaar.
  Ik heb zelfs bestrijdingsmiddel in belgie gekocht omdat dit sterker schijnt te zijn dan in nederland.
  Ondertussen wordt zo langzamerhand de caravan weggeknaagd en zijn wij ten einde raad.

  Beantwoorden
  • Beste Monique,

   Het is belangrijk dat je niet een middel neemt dar de mieren direct doodt. Hoe sterk het middel ook mag zijn, dat gaat niet helpen. Probeer een middel met uitgestelde werking zodat de mieren het daadwerkelijk naar het nest meenemen en daar aan hun eind komen. Alleen zo kom je blijvend van de mieren af. Een erg sterk gif waarmee ze opslag doodgaan is slechts symptoombestrijding en daar los je het probleem niet mee op!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik heb heel veel mieren bij mijn beuken zitten en bij de hortensia’s.
  Is er een natuurlijk middel wat ik kan gebruiken om ze te verjagen, want vorig jaar had ik ook veel bladluizen in die planten.
  Kan ik hiervoor ook azijn gebruiken of bvb maïsmeel middel?

  Beantwoorden
 3. hello

  Ik word geplaagd door mieren in mijn mooi gazon.
  Ik ben bang dat ze zullen zorgen voor kale plekken…
  Ik durf niets sproeien of strooien omdat ik bang ben dat mijn gazon op die plaatsen zal doodgaan…
  Bestaat er een middel om mieren in het gazon te bestrijden, zonder dat je gras er onder lijdt?
  Bedankt voor een helpend seintje, waarvoor hartelijke dank

  Beantwoorden
  • Beste Paul,

   Er zijn middelen die volkomen natuurlijk zijn en het gras of ander begroeiing niet aantasten. Ik denk bijvoorbeeld aan: diathomeenaarde, natuurlijke mierenpoeder zoals van het merk Ecostyle of het gebruik van Nemathoden/aaltjes.

   Zijn dat wellicht goede ideeën?

   Succes!

   Peter

   Beantwoorden
 4. Hallo Peter,
  Met interesse al jouw suggesties gelezen, dank!
  In onze tuin hebben wij in ca. 25 m² gazon >20 nesten (hopen) zitten. In de rand van een aangrenzend terras zit ook tenminste één nest.
  Geen bladluis in de tuin, gras wordt elke week gemaaid, in voor- en najaar geverticuteerd.
  Al meerdere jaren bezig om op verschillende manieren de overlast te beperken, maar zonder resultaat.
  Nu duiken ook in een ander gazon verderop in de tuin de eerste nesten op en vrezen we dat straks overal de situatie oncontroleerbaar wordt en asfalteren de enige oplossing is die overblijft. 😉
  Tijd voor drastische stappen dus. Wat is in jouw ervaring de manier om de situatie aan te pakken?

  Beantwoorden
  • Beste Dennis,

   De meest drastische stap die je in deze situatie zelf uit kan voeren is op zoek gaan naar een mierenpoeder die zich met water laat vermengen. Ik weet dat Ecostyle een dergelijk middel verkoopt.

   Het is vervolgens een kwestie van het legen van een busje poeder in een gieter, water erbij en de gehele tuin behandelen. Let wel dat je meerdere busjes nodig zal hebben.

   Het is het proberen waard! Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Met belangstelling je artikel en antwoorden gelezen, omdat ik ook van alles aan het proberen ben geweest om van de mieren af te komen, die de hele tuin over lijken te nemen dit jaar. Ze verplaatsen zich steeds verder en hebben zich nu gehuisvest op het terras, alwaar ze hun eitjes en zichzelf naar een ander deel van het terras verplaatsen. Het valt me op dat de miertjes nu heel klein zijn, in tegenstelling tot wat ze waren voordat ik met de natuurlijke bestrijding begon, echter nog steeds voltallig aanwezig. Ik vraag me af of het geen kwaad kan voor de vogeltjes e.a. kruipertjes als je ecologisch mierenpoeder strooit, vandaar dat ik dat nog niet gebruikt heb. Kun jij me daar antwoord op geven? Bovendien lijken de ingrediënten in het ecostyle middel hetzelfde als in de niet ecologische middelen, dus ik twijfel of ik dat überhaupt wel wil🤷‍♀️ Alvast bedankt voor je antwoord 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie