Planten tegen mieren

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Planten tegen mieren

Mensen proberen van alles om van hun mierenprobleem af te komen. Er zijn allerlei producten en middelen op de markt die op verschillende wijze mieren op afstand moeten houden of moeten verdelgen. Wie had dan ooit gedacht dat er planten zijn die hetzelfde kunnen? In dit artikel lees je welke planten ingezet kunnen worden om van mieren in en om huis af te komen.

Zijn planten wel een effectief middel?

Planten zijn inderdaad een zeer effectief middel tegen mieren en kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Ten eerste bevatten sommige planten essentiële oliën die mieren op afstand houden. Daarnaast heb je planten die een sterke of voor mieren onaantrekkelijke geur verspreiden en zo mieren afstoot. Ten slotte werkt het verwerken van de planten tot zelfgemaakte sprays ook erg goed.

Hieronder zullen we een aantal planten, bloemen of kruiden vermelden die bovenstaande eigenschappen hebben die je kan gebruiken om mieren op afstand te houden. Bedenk echter wel dat niet alle genoemde planten voor gebruik binnenshuis geschikt zijn. Alle genoemde opties zijn echter voor in de tuin of op het balkon zeer geschikt om mieren af te stoten.

Ook is het goed om te weten dat hoe warmer de omgeving is, des te meer oliën de planten zullen afscheiden of verdampen, des te beter de planten hun werk tegen mieren kunnen doen.

Heb je een gazon of heb je om het huis tegels, dan zullen onze artikelen Mieren bestrijden in je gazon en Mieren bestrijden onder tegels wellicht nuttig kunnen zijn.

Welke planten kun je tegen mieren inzetten?

Op deze website vind je veel artikelen over het tegengaan van allerlei insecten. Dat kan door het gebruik van poeders, spray, huismiddelen en zelfs kaarsen of andere luchtjes. Nu er meer vraag is naar natuurlijke middelen om insecten te bestrijden, ligt ook het gebruik van planten voor de hand.

Hieronder een greep uit de planten die je in kunt zetten. Let wel, er zijn veel meer planten die effectief kunnen zijn, dit is dus geen limitatieve opsomming.

Rozemarijn – Een makkelijk plantje om zowel binnen als buiten in een potje of in de grond te onderhouden. Deze geurige plant houdt mieren en een groot aantal andere insecten op afstand. Daarnaast kan de thuiskok rozemarijn zowel vers als gedroogd in diverse gerichten verwerken. Ten slotte is het zeer geschikt om in water te koken en zo zelf een spray te maken.

Munt – Deze geurige kruid kun je voor van alles gebruiken, van een kopje verse munt thee tot smaakmaker in een gerecht. Zelfs als mierenverdelger is deze kruid uitstekend in te zetten. Wanneer je ervoor kiest om zaadjes te kopen en uit te laten groeien, dan kan je al vrij snel op resultaat rekenen. Een muntplantje kan al na 20 dagen uitkomen en heeft gelijk al de kenmerkende geur. De geur zit namelijk ook in de wortel en in de stelen!

Lavendel – Lavendel wordt al sinds jaar en dag gebruikt om ruimten te voorzien van een lekker geurtje. Maar wist je dat dit plant ook erg goed tegen mieren en andere insecten werkt? Een groot voordeel is dat het zowel binnenshuis als buitenshuis te gebruiken is en daarnaast een heerlijke geur afgeeft! Hoewel wij het zelf nooit hebben geprobeerd, wordt ook wel gezegd dat je het lavendel op je huid kunt wrijven om zo ook insecten zoals muggen op afstand te houden. Of dit werkt is voor ons nog even de vraag, maar thuis en in de tuin werkt het wonderen!

Thijm – Thijm is nog zo’n kruid dat je voor van alles en nog wat in kunt zetten. Het wordt tegen de hoest gebruikt, in gerechten verwerkt, maar kan ook als plant tegen mieren worden ingezet. Deze plant heeft een iets subtielere geur dan de andere opties, dus wanneer je niet zo tegen geurige planten kunt, is dit een zeer goede oplossing! Wel heeft deze plant net iets meer zonlicht nodig, dus zet ‘m op een goed plekje.

Knoflook, ook een goed middel tegen mieren

Knoflook – Van alle genoemde planten is dit waarschijnlijk de meest breed inzetbare optie die je zult vinden. Van vampieren tot mieren en andere ongenodigde gasten werkt knoflook als afweermiddel. De bollen groeien gemakkelijk in een pot in het raamkozijn, in een bak aan het balkon of gewoon in de tuin. Daarnaast is het zeer makkelijk te stekken en volgroeid prima als smaakmaker in te zetten.

Basilicum – Heerlijk met een tomaatje en een stukje kaas, maar ook goed om mieren op afstand te houden. Het voordeel van basilicum is dat het een vrij neutraal plantjes is dat makkelijk te houden is. Voor binnen is het wellicht een saai plantjes, maar in de vensterbanken toch prima te doen.

Citroengras – Wanneer het even kan, is citroengras even van de beste opties tegen mieren. De plant zelf ziet er best goed uit. Wel heeft deze plant de behoefte aan flink wat (zon)licht en een droge grond. Om insecten op afstand te houden werkt deze als geen ander. Wellicht ken je de geur wel van de welbekende citronella-kaarsjes?

Chrysanten zijn bloemen die tegen mieren kunnen worden ingezet!

Chrysanten – Deze mooie planten zijn dodelijk voor mieren en andere soorten insecten. Deze mooie bloemen bevatten namelijk de stof pyrethrum. Pyrethrum wordt in de natuurlijke landbouw als insecticide gebruikt. In tegenstelling tot de opties hierboven, die er alleen voor zullen zorgen dat de mieren niet dichtbij komen, zal het stofje in Chrysanten de mieren ook daadwerkelijk doden. Dit geldt overigens niet alleen voor mieren, maar ook voor een groot aantal andere insecten.

Geen plant, maar wel natuurlijk!

Wie op zoek is naar planten tegen mieren doet da omdat diegene een natuurlijke oplossing tegen mieren wil. wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om je aan een vrij onbekend mierenbestrijdingsmiddel kennis te laten maken. Namelijk: Diatomeeënaarde.

Diatomeeënaarde bestaat geheel of voor het grootste deel uit gemalen skeletjes van eencellige organismen. Diatomeeënaarde is geheel natuurlijk en is meer dan 30 miljoen jaar oud. Deze fijngemalen fossielen bevatten bijzonder veel mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium en kalium.

Mieren en andere kruipende insecten hebben een wasachtige buitenlaag op hun lichaam. De scherpe microscopische deeltjes waaruit de diatomeeënaarde bestaat, doorboren deze laag en veroorzaken daardoor de dood van de mier door de interne waterhuishouding te verstoren. Bijgevolg droogt de mier uit en sterft het.

Mieren moeten in direct contact komen met de Diatomeeënaarde om effectief te zijn. Daarom moet Diatomeeënaarde worden toegepast achter apparaten, kasten, langs plinten, langs randen en onder tapijten, kleden en dergelijke plekken wanneer binnenshuis gebruikt. Buiten op plekken waar mieren komen, deurkozijnen, ingangen, funderingen, patio’s, raamkozijnen, vensterbanken, struiken, bloembedden, tuinen, het gazon enzovoorts.

Evenzo is het voor zowel binnen als buiten belangrijk om goed op scheuren en spleten te letten. Alsook andere gebieden waar insecten zich kunnen verbergen of kruipen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie