7 Huismiddelen tegen mieren die echt werken

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Huisimiddel tegen mieren

Je wilt op een gemakkelijke manier van de mieren die zich in en om jouw huis bevinden af en doet dat graag zo goedkoop mogelijk? Wellicht heb je namelijk al het middel dat je nodig hebt in huis! Er zijn diverse huismiddelen tegen mieren en die zal ik hieronder voor je op een rijtje zetten.

Welke huismiddelen tegen mieren werken echt?

 • Middelen die mieren niet kunnen verteren: Soda, maismeel, bakpoeder
 • Sterk geurend zuur: Azijn, citroensap
 • Giftig voor mieren: Borax, kaneel
 • Plakt: Stroop

Ieder huismiddel tegen mieren dat je hieronder vindt heb ik zelf getest en werkt echt!

Soda of maismeel – Top huismiddel tegen mieren!

Maismeel en poedersuiker
Met wat maismeel en wat poedersuiker kan je mieren tot in het nest bestrijden!

Soda en maismeel hebben iets in het gemeen: mieren kunnen het niet verteren en zullen er uiteindelijk aan komen te overlijden.

Wat huismiddelen tegen mieren betreft is dit echt een topper. De reden is dat de mieren er niet direct door komen te overlijden. Waarom is dat mooi zou je zeggen? Ze nemen het voedsel mee naar hun nest en verspreiden het daar onder de andere mieren. Uiteindelijk pak je daarmee echt de bron aan in plaats van het symptoom.

Mieren zullen de soda of het maismeel niet direct eren. Je hebt dus een middel nodig om ze te lokken. Poedersuiker doet hiertoe wonderen. Vermeng gelijke delen poedersuiker met soda of maismeel (of beiden!) en plaats het op een voor de mieren gemakkelijk bereikbare plek.

Hopelijk ben je hiermee binnen een korte tijd van de mieren in je woning of tuin af!

Er zijn natuurlijke middelen tegen mieren verkrijgbaar

Voordat ik verder ga met het opsommen van allerlei huismiddelen tegen mieren, eerst een korte tip! Er zijn hele goede, natuurlijke middelen tegen mieren verkrijgbaar. Als jij kiest voor een huismiddel tegen mieren omdat je op zoek bent naar iets dat ecologisch verantwoord is, dan zijn daar speciale middelen voor verkrijgbaar.

Azijn tegen mieren – Een huismiddel tegen mieren dat je kunt sprayen

Water, azijn en plantenspuit
Azijn werkt erg goed tegen mieren. Water, azijn en een plantenspuit is alles dat je nodig hebt.

Azijn werkt wonderen om mieren van bepaalde plaatsen weg te houden. De mieren zullen er niet aan overlijden en je lost het probleem waarschijnlijk niet op, maar biedt voor een diervriendelijke en plaatselijke oplossing een goed alternatief.

Mieren walgen van de sterke geur van azijn en zullen daar dan ook niet in de buurt van komen. Vermeng gelijke delen water en azijn in een plantenspuit en spuit de plaatsen die je miervrij wilt hebben ruim met dit mengsel.

Vooral mooi voor tuinfeestjes in de zomer wanneer je snel en zonder veel poespas van de mieren in je tuin af wilt! Wij hebben overigens een heel artikel gewijd aan het gebruik van azijn tegen mieren. Wellicht heb je daar ook iets aan.

Borax tegen mieren – Een huismiddel tegen mieren met dezelfde werking als een lokdoos

Borax en mierenpoeder is een uitstekende combinatie om van mieren af te komen.
Borax en mierenpoeder is een uitstekende combinatie om van mieren af te komen.

Mocht je Borax in huis hebben, dan is dat een ideaal middel om mieren te bestrijden! Borax heeft ongeveer dezelfde werking op mieren als omschreven bij soda en maismeel: mieren kunnen het niet verteren en gaan er aan dood.

Ook hierbij is het voordeel dat de mier niet direct dood gaat, maar de Borax meeneemt naar het nest of de mierenhoop en zo de andere mieren in doodt. Mieren zullen niet direct van het Borax eten, daarom moet je een lokstof toevoegen. Suiker, het liefst poedersuiker werkt erg goed.

Borax kan droog of nat gebruikt worden. Wil je het droog gebruiken, dan vermeng je borax met poedersuiker en meng je dit goed door elkaar. Wil je het nat gebruiken, dan los je eerst het borax en poedersuiker in wat warm water op en vul je het vervolgens aan met koud water.

Wanneer je het borax tegelijk zowel nat als droog gebruikt, heb je het allerbeste effect. Let wel goed op het gebruik van Borax in de buurt van gras of planten. Borax is een herbicide en kan je gazon of plantjes verwoesten.

Citroensap

Eigenlijk is citroensap bijna hetzelfde verhaal als bij azijn, maar met twee kleine verschillen. Ten eerste is de geur van citroensap veel aangenamer voor ons dan de geur van azijn. Ten tweede heeft het een iets andere werking op de mieren dan azijn.

Waar azijn de mieren echt op afstand houdt, werkt citroensap meer desoriënterend. Kortom, liever azijn dan citroensap, want dat werkt gewoon beter. Maar, er zijn gevallen waarbij je liever citroensap wilt gebruiken dan azijn (voornamelijk vanwege de geur!).

Kaneel extract of kaneel olie

Kaneel extract of kaneelolie werkt goed tegen mieren en heeft een zier aangename geur.

Kaneel werkt goed tegen mieren. Wel moet je de kaneelolie of kaneelextract hebben. Een simpel kaneelstokje of kaneelpoeder werkt onvoldoende.

Je kan het smeren op de plekken waar je de mieren wilt weren of je kan het aanbrengen op watjes en de watjes in huis verspreiden. Het grote voordeel van kaneelextract is dat het een aangename geur heeft. Kaneelextract is daadwerkelijk giftig voor mieren, dus erg effectief.

Voor meer informatie over het gebruik van kaneel tegen mieren, lees je mijn artikel Kaneel tegen mieren – Een natuurlijke oplossing.

Afwasmiddel

Afwasmiddel heb je eigenlijk altijd wel bij de hand en werkt zeer effectief tegen mieren. Je hebt vanwege de geur een kleine afschrikwekkende werking, maar het is vooral bedoeld als gemakkelijk huismiddel om mieren te doden.

Voor binnenshuis vermeng je water met een scheutje afwasmiddel in een plantenspuit, schudt je een klein beetje en bespuit je vervolgens de plekken in huis waar de mieren komen.

Voor buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin, doe je beter een flinke scheut in een emmer water, roer je dit even door en giet je een ruime hoeveelheid op de plek waar je veel mieren ziet. Als je weet waar een mierenhoop of mierennest bevindt, dan kan je dit met een stokje een beetje losmaken en giet er vervolgens een ruime hoeveelheid sop overeen.

Stroop

Stroop trekt is mierzoet en trekt mieren aan. Het mooie is: ze blijven erin plakken. Helaas zal je hier geen mierenplaag mee oplossen, want je zal hier geen heel mierennest mee kunnen tegengaan, maar om de mieren tijdens een middag uit de tuin of van het balkon te houden, heb je hier meer dan voldoende aan!

Toch een middel tegen mieren kopen?

Heb je de hierboven genoemde middelen niet in huis, of heeft het niet tot het gewenste resultaat geleid, dan raden wij aan om toch een middel te kopen.

Wanneer je voor een natuurlijk middel kiest, dan raden wij altijd het gebruik van ECOstyle of Luxan aan. Het grote verschil is dat het mierenpoeder van ECOstyle zich laat vermengen met water. Het poeder van Luxan is niet te mengen met water, maar lokt mieren wel erg goed!

Huismiddelen tegen mieren hebben alleen zin wanneer de basis in orde is!

 • Houd vloeren, kasten, tafels en het aanrecht goed schoon.
 • Bewaar voedsel en voedselresten zoveel mogelijk in bakjes met deksels.
 • Ruim direct gemorst eten en drinken op.
 • Laat nooit ’s nachts nooit eten liggen, ook niet voor de huisdieren.
 • Houd raamkozijnen en dorpels naar buiten goed schoon.
 • Laat nooit vaat achter op het aanrecht.
 • Zorg voor goed sluitende vuilnisbakken.
 • Gebruik kit of gatenvuller om gaten, scheuren en kieren in en om het huis te dichten.

Voor meer ideeën om mieren te bestrijden, kan je een kijkje nemen naar mijn artikelen over huismiddelen tegen mieren of gif tegen mieren.

Voor nog meer tips tegen mieren, lees je “Tips tegen mieren”.

Heb je een van bovengenoemde huismiddelen tegen mieren gebruikt, dan kan je hieronder een berichtje achterlaten, wij zijn namelijk erg benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je wellicht een ander middel, dan zijn wij daar erg benieuwd naar.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

5 gedachten over “7 Huismiddelen tegen mieren die echt werken”

 1. beste Peter,

  ik gebruik zelf een electrische onkruid verdelger om de holen uit te roken. Het apparaat werkt als een fohn. De mieren verbranden meteen of vluchten door een andere uitgang in de beurt. s’avonds doe je de holletjes dichtmaken met het door hun omhooggewerkte zand en de volgende morgen herken je de nieuwe holletjes weer. Een aantal dagen herhalen en je terras is weer vrij van mieren!

  Beantwoorden
 2. Er wordt op internet aangegeven dat baking soda 50/50 verhouding met Suikerpoeder ook zou helpen….ik heb het geprobeerd, maar dit helpt dus totaal niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie