Tips tegen mieren: bestrijden in huis en tuin

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Tips tegen mieren

Deze website staat bomvol met artikelen met specifieke tips tegen mieren. In dit artikel zet ik nog een aantal goede tips om mieren te bestrijden op een rij. Heb jij mieren in huis of in de tuin, neem deze algemene mierenbestrijdingstips even goed door!

De beste tips tegen mieren:

  • Houd de omgeving schoon
  • Berg eten na gebruik op
  • Ruim voer en water van huisdieren op
  • Repareer kieren, gaten en scheuren in huis
  • Doe vuilniszakken dicht

Wellicht staat er iets tussen waar je direct mee aan de slag kunt, omdat je het al in huis hebt of kan ik een goede suggestie doen voor een product dat je direct kunt bestellen

Tips tegen mieren #1 Houd de boel schoon!

Mieren zijn de hele dag door op zoek naar eten en komen al snel op voedsel af. Het is dus zeker aan te raden om de boel in en om het huis schoon te houden.

Door de omgeving schoon te houden, zorg je er niet alleen voor de je geen mieren aantrekt, maar ook dat de mieren die je op het moment aan het bestrijden bent geen andere voedselbron hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een lokdoos en de omgeving niet goed schoon hebt, zullen de mieren doorgaans op zoek gaan in de omgeving en je lokdoos links laten liggen.

Is het je weleens opgevallen dat mieren vaak netjes in een rijtje lopen, of zich heen en weer op dezelfde “route” bevinden? Dat komt omdat de mieren een stofje afscheiden waardoor andere mieren weten welke route veilig is.

Wanneer je dit stofje verwijdert door de oppervlakten schoon te houden, dan weten de mieren niet meer hoe ze moeten lopen en zullen ze eerder bij een lokdoos of een ander middel tegen mieren terecht komen.

Tips tegen mieren #2 Berg eten goed op

Deze tip tegen mieren ligt in het verlengde als die van hierboven. Het is van groots belang dat eten goed, het liefst ook luchtdicht, wordt opgeborgen. Verschillende soorten mieren houden van verschillend soort voedsel, maar zoet of eiwitrijk voedsel is bijna altijd in trek.

Mieren weten goed waar er iets te halen valt, dus het goed opbergen van voedsel is een must. Zorg ervoor dat je voor het wegzetten ook de omgeving goed afneemt zodat er geen etensresten blijven liggen.

Ook hier geldt weer dat wanneer je een middel tegen mieren, zoals een lokdoos, gebruikt mieren in de omgeving op zoek zullen gaan en je lokdoos mogelijks links laten liggen.

Tips tegen mieren #3 Gebruik een goed middel tegen mieren

Wanner je van een mierenplaag in of om het huis af wilt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je natuurlijke middelen, chemische middelen, huismiddelen, enzovoorts. In deze tip tref je een aantal van de meest effectieve middelen tegen mieren aan. Ik heb deze zelf gebruikt, dus ik weet dat je er goed aan doet!

Wasmiddel – Het voordeel van het gebruik van wasmiddel is dat iedereen het in huis heeft en het zeer snel werkt. Je kunt een kneepje wasmiddel in een plantenspuit of in een emmer met water vermengen en direct aan de slag gaan.

Afwasmiddel, water en een plantenspuit
Afwasmiddel, water en een plantenspuit. Alles dat je nodig hebt om zelf een eigen mierenspray te maken.

Het grote nadeel aan wasmiddel is dat, hoewel je snel van de mieren die ermee in aanraking komen af bent, je niet de bron van het probleem aanpakt. De kolonie in de mierennest blijft immers in stand en ze kunnen dan ook makkelijk terugkomen.

Borax – Borax is een fijn en effectief middel tegen mieren. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken: opgelost in water of als poedervorm vermengd met suiker.

Het grote voordeel aan het gebruik van Borax is dat je het zowel als symptoombestrijding als oplossing tegen het onderliggend probleem kunt gebruiken: wanneer je het borax in poedervorm vermengt met poedersuiker, zullen de mieren het meenemen naar hun nest en de hele kolonie zal afsterven.

Borax bestel je snel en gemakkelijk via bol.com

Mierenpoeder van HG – Met dezelfde voordelen als borax werkt dit middel erg effectief tegen mieren. Je strooit het moeiteloos op de plekken in en om waar de mieren zich bevinden, zij nemen het mee naar hun nest en binnen de kortste keren ben jij van je mierenprobleem af!

Mierenpoeder van ECOstyle – Zoek je juist een natuurlijk middel tegen mieren, dan is deze mierenpoeder zeker iets voor jou! Het werkt zeer effectief en heeft in tegenstelling tot de poeder van HG wel de mogelijkheid om het zowel als strooimiddel als oplosmiddel (vermengen met water) te gebruiken. Ook dit product pakt daadwerkelijk het onderliggend probleem aan door het middel tot diep in het nest door te laten werken.

Tips tegen mieren #4 Denk ook aan diervoer en het water

Een tip tegen mieren voor iemand met huisdieren. Voer en water voor bijvoorbeeld je hond, kat of een ander huisdier ligt vaak langere tijd op de grond klaar voor een hapje of drankje. Voor jouw huisdier in kwestie is dat inderdaad de bedoeling. Wees je er wel van bewust dat ook mieren van het losliggend voedsel kunnen genieten.

Wanneer het even kan, is het een goed idee om de gebruikte bakjes van de grond te halen en af te spoelen. Daarnaast is het belangrijk om de ruimte om de bakjes even schoon te maken. Let ook op bij het vullen van de bakjes dat er niets blijft liggen.

Deze tip is extra belangrijk wanneer je gebruik maakt van een middel om mieren te bestrijden. Wanneer dierenvoer voor handen is, zullen de mieren daar de voorkeur aan geven. Komt het mierenprobleem voornamelijk voor in de omgeving van waar je de bakjes voor de dieren hebt staan? Overweeg dan om deze (tijdelijk) naar een andere locatie te verplaatsen.

Tip tegen mieren #5 Gaten en kieren dichten

Mieren verstoppen zich graag in kapotte plinten
Mieren kunnen door de kleinste kiertjes. Het is dus belangrijk dat je deze goed dichtmaakt.

Heb je last van mieren in huis, dan is het belangrijk om goed na te gaan of er geen gaten of muren zijn waardoor de mieren naar binnen kunnen. Deze kleine beestjes hebben niet veel ruimte nodig, dus een klein kiertje is al voldoende.

Wanneer mieren de spouwmuur in kunnen, kunnen zij zich daar vestigen en voor een ware plaag zorgen. Voorkom dit dus door snel even de muren na te lopen.

Het dichten van gaten en kieren in muren, kozijnen en elders kan je doen met een gatenvuller. De gatenvuller van Alabastine werkt zeer effectief en is goed verkrijgbaar.

Tip tegen mieren #6 Vuilniszakken goed wegleggen

Je zou het wellicht niet denken, maar het goed omgaan met vuilniszakken is van essentieel belang voor het tegengaan van een mierenprobleem. Mieren komen immers af op de geur van de inhoud van de zak. Ook de voedingsstoffen die zij daarin kunnen vinden is interessant.

Het is als allereerste van belang om afval goed in de zak te gooien. Probeer zo min mogelijk naast de zak te knoeien en wanneer dat wel gebeurt, ruim het direct op.

Vervolgens is het van belang om de zak niet te lang te laten staan. Gooi liever een iets minder volle zak weg dan dat je deze laat staan en het gaat stinken. Hoe meer de zak gaat stinken, hoe aantrekkelijker het voor mieren worden.

Wanneer het tijd wordt om een zak weg te gooien, is het belangrijk om deze goed af te binden. Gebruik het liefst vuilniszakken met trektouw of gebruik een tiewrap om de zak goed te dichten.

Laatste tip: Maak gebruik van een lokdoos tegen mieren

Lokdozen werken zeer gemakkelijk en effectief om een mierenprobleem op te lossen. Het pakt niet alle de loslopende mieren aan, maar gaat ook daadwerkelijk het nest tegen.

Het mooiste aan het gebruik van een lokdoos is dat je niets hoeft te vermengen of voor te bereiden. Het is zo simpel als de doos open trekken en deze op de juiste plek neer te zetten! Het stofje om de mieren te lokken zit er al in. Hetzelfde geldt voor het middel dat gebruikt wordt om ze te bestrijden.

Hoewel er van veel verschillende merken lokdozen te krijgen zijn, raad ik zelf het gebruik van lokdozen van Luxan aan. Deze zijn voor professioneel gebruik, maar ook voor particulieren goed verkrijgbaar en makkelijk om mee om te gaan.

Meer informatie over het gebruik van lokdozen tegen mieren vind je ook in mijn artikel daarover. Daarnaast heb ik een artikel geschreven over onze ervaringen met de lokdoos van HG. Ben je op zoek naar een lokdoos en weet je niet waar te beginnen? Dan is dat een mooi startpunt.

Heb je een aanvulling op een van deze tips, of heb je zelf een goede tip tegen mieren? Laat dan hieronder een berichtje achter, want wij zijn allemaal erg benieuwd!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie