Mieren in plantenbak – Hoe kom je er vanaf?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in plantenbak

Mieren zijn een van de meest voorkomende insecten. Het is dus geen wonder dat ze ook de weg naar jouw plantenbak weten te vinden. Mieren in een plantenbak komt dan ook veel voor. Doorgaans zijn de mieren op zoek naar voedsel, vocht en beschutting. Maar jouw plantenbak geschikt is, zullen ze zich er vestigen ook. Voor je het weet heb je een plantenbak met een mierenkolonie erin. Wij leggen je uit hoe je van deze vervelende insecten af komt en hoe je de mieren uit je plantenpot krijgt.

Mieren in bloempot en bloembak

Honingdauw is zeer waarschijnlijk de reden dat jij last hebt van mieren in een bloempot of in je bloembak. Honingdauw is een zoete en kleverige stof die verschillende insecten aanmaken wanneer ze van de bloemen of planten eten. Deze stof wordt onder andere door bladluizen, schildluizen en witte vliegen aangemaakt.

Mieren zijn gek op honingdauw. Het is zelfs zo erg dat ze er alles aan doen om de insecten die honingdauw aanmaken in de buurt te houden. Zo beschermen ze de insecten tegen hun vijanden en zorgen ze fijne leefomgeving.

Wanneer je mieren in je bloembak of bloempot hebt, is het eerst verstandig om de honingdauw producerende insecten te doden of te verjagen. Zolang deze beestjes aanwezig zijn, zullen de mieren hun weg terug naar je bloempot vinden.

Een bloembak miervrij houden begint dus het verdelgen van andere beestjes. Omdat het om bloemen of planten gaat, kan je niet zomaar ieder middel gebruiken. Wij raden het gebruik van een natuurlijk middel aan dat de bloemen in de pot of bak niet schaadt. Producten van het merk Luxan zijn hier zeer geschikt voor. Een goede spray tegen luizen bestel je nu direct via bol.com.

Wat erg belangrijk is bij het gebruik van een spray tegen luizen is dat je de onderkant van de bladeren meeneemt. Daar bevinden de meeste luizen zich en daar leggen zij hun eitjes. Soms is meer dan een enkele behandeling nodig, maar het is het meer dan waard. Wanneer je de luizen uit je bloempot haalt, zullen de mieren er ook niet meer willen komen. Een eerste stap om je bloembak mieren vrij te houden, is om het luizen vrij te houden!

Haal mieren in een plantenbak direct eruit!

Wanneer je binnen mieren in een plantenbak hebt, doe je er goed aan deze direct buiten te zetten. Je wilt voorkomen dat de mieren zich in huis gaan vestigen. Soms ben je te laat en zijn de mieren al in huis komen wonen. Wellicht weet je waar ze zitten of zie je de mieren en is het nest onvindbaar. Hoe dan ook, je moet achterhalen waar het mierennest is.

Ons artikel over het vinden van een onvindbaar nest in huis geeft informatie over het zoeken en vinden ervan. Meestal raden wij het gebruik van een goede lokdoos aan om mieren in huis aan te pakken. De lokdoos van ECOStyle bestel je nu direct via bol.com.

Zijn de mieren niet in huis gaan nestelen, maar hebben ze een nest in de plantenbak gebouwd? In de paragraaf hieronder lees je hoe dat aanpakt. Ook wanneer de mieren zich in de wortels van een plant vestigen kun je van deze tactiek gebruik maken.

Mieren uit plantenpot of plantenbak halen

Poeder in een bakje doen met water
Een goede mierenpoeder lost gemakkelijk op in water.

De mieren hebben een nest in je plantenbak gebouwd. Wellicht bevind het nest zich wel tussen de plantenwortels. Hoe dan ook, met deze methode doodt je de mieren in de plantenpot en houd je de wortels vrij van mieren.

 1. Neem een bak waar je plantenbak of -pot volledig in kan.
 2. Maak een oplossing van twee eetlepels natuurvriendelijk mierenpoeder per liter water.
 3. Zet de plantenbak of plantenpot met het mierenprobleem in de grotere bak.
 4. Vul de grotere bak tot net over het aarde waar de aangetaste plant in zit.
 5. Laat de plant 20 minuten in de mierenpoeder oplossing zitten.

Na 20 minuten is je plantenbak vrij van mieren en zal dat ook voorlopig zo blijven. Merk je dat de mieren toch weer terug zijn in je plantenpot? Je kan bovengenoemde stappen herhalen wanneer het aarde waar de plant in zit kurkdroog is.

Een bad zonder middelen?

Wij hebben een stappenplan gegeven hoe je een badje voor je planten kan maken om de mieren daarin te verdelgen. Een (natuurvriendelijk) mierenpoeder is eigenlijk altijd wel aan te raden omdat deze er speciaal voor zijn gemaakt. Daarnaast weten wij uit ervaring dat je mieren er prima mee kunt verdelgen zonder je plant aan te tasten. Wij adviseren om via bol.com mierenpoeder van ECOstyle aan te schaffen.

Sommige mensen geven -om wat voor reden dan ook- soms de voorkeur aan een andere oplossing. Wellicht om geld te besparen of wellicht om gewoon in iets anders te proberen. Hieronder geven wij een aantal opties voor andere natuurlijke middelen waarmee je een badje voor je aangetaste planten kunt maken. Let wel, gebruik naar producten als citroen, azijn of andere zure middelen. Dit kan de pH-waarden van de (pot)grond veranderen en tast je planten aan. Een van de onderstaande opties zijn echter geheel veilig om in plaats van een mierenpoeder te proberen.

 • Gemalen Koffie of koffieprut
 • Knoflook of knoflookpoeder
 • Munt
 • Kaneel, maar wel kaneelolie

Conclusie: een plantenbak vrij van mieren houden is niet moeilijk

Gelukkig zullen de mieren in een plantenbak de planten doorgaans niet aantasten. De mieren zijn eerder op zoek naar de voedingstoffen die bijvoorbeeld luizen afscheiden. Wel kunnen mieren in een plantenbak duiden op grotere problemen. En het is uiteraard zo dan een plantenpot vol insecten niet fraai oogt.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

22 gedachten over “Mieren in plantenbak – Hoe kom je er vanaf?”

 1. Hoe verwijder je mieren in een bak waar een appelboom in staat? De bak is open aan de onderkant en de wortels groeien dus in de grond.

  Beantwoorden
 2. Hoi Peter,

  Zou je mij misschien verder willen helpen? Ik woon sinds kort in een appartement met balkon op 4 hoog. Sinds enkele dagen heb ik een mierensnelweg aan de buitenrand van mijn balkon, van de ene buur naar de andere, leek het. Maar vandaag werd het wel erg druk en ontdekte ik dat ze vanaf mijn buren naar een bloempot in de andere hoek lopen. Het is een grote, zware stenen pot met een grote margriet in biologische potgrond. Na het lezen van je website heb ik de plant gecontroleerd op ongedierte, maar de plant is echt helemaal schoon. Ook in de aarde zie ik niets opvallends. Zou het kunnen dat ze gewoon een nest bouwen in de pot? Want ze zaten vooral onder de pot, waar ook een gat in de bodem zit. Voor nu heb ik gesproeid met een mengsel van water en azijn over hun snelweg heen, maar het verdampt snel en er blijven nieuwe mieren aan komen. Heb je een idee hoe de bloempot en mijn balkon voor langere tijd onaantrekkelijk kan maken voor mieren? Ik hoor het graag!

  Groet, Maria

  Beantwoorden
  • Hoi Maria,

   Wat vervelend om te horen dat je last hebt van mieren op het balkon. Ik denk aan twee dingen:

   1) Jij hebt gelijk en de mieren hebben inderdaad een nest in je bloempot.
   2) De mieren hebben ergens in de buurt een nest, maar zijn aangetrokken tot de koelte en de vocht onder je pot.

   Hoe dan ook, mijn advies is hetzelfde. En ik weet niet of dat mogelijk is, want je beschrijft een “grote, zware stenen pot”, maar probeer dit eens: Zoek in huis naar iets waar je de pot op of in kan zetten en vul dat met een laagje water. Bij een klein potje is een schoteltje al voldoende, maar ik kan me voorstellen dat je voor een pot zoals jij die beschrijft eerder een plastic deksel van het een of ander zou gebruiken. Tja het ligt aan de pot…

   Doel is om met het water ervoor te zorgen dat de mieren de pot niet in of uit kunnen. Een soort slotgracht voor mieren zeg maar. Is dat werkbaar denk je?

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Dag Peter,

  Ik heb erg veel last van mieren bij een lantana plant die in een enorme pot staat ( griekse amfora van 1.20m hoog). De afwatering geschiedt door een stuk tuinslang aan de zijkant van de pot. Aan de onderzijde is geen afwatering. Elke ochtend vind ik grond’kruimels’ op het terras rondom deze pot, echter niet aan het einde van de afwatering. Na het lezen van je tips heb ik inmiddels koffiepoeder in de pot gestrooid en munt in een pot in de amfora geplaatst. Is dit de juiste manier? Na zonsondergang wil ik de lantana besproeien met een groene-zeep-oplossing tegen evt. luis in de plant. Zijn er nog meer maatregelen die ik kan nemen? Ik hoor het graag.

  Zonnige groet,
  Anne-Marie

  Beantwoorden
  • Beste Anne-Marie,

   Ik denk dat je er goed aan doet om te kijken of de groene zeep helpt om eventuele bladluizen te bestrijden. Als dat het probleem is, dan gaan de mieren vanzelf wel weg.

   Wat ik me echter afvraag, is of de mieren ook daadwerkelijk in de pot komen? Daar lijkt het wel op als jij zegt dat je kruimels grond op het terras vindt. Maar dat vind ik wel belangrijk om te weten. Als het zo is dat de mieren in je pot een nest(je) hebben, dan gaat die koffiepoeder waarschijnlijk niet helpen.

   Laat het even weten, want dan kan ik waarschijnlijk met iets gerichter hulp komen!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Beste Peter,

  Ik heb 3 grote stenen plantenbakken, deze zijn niet te tillen, dus ik kan ze niet in een bak zetten. Hoe kan ik dan van die mieren afkomen? Kan ik de planten water geven door mierengif in het water te doen? Of gaan de planten dan ook dood?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  M.vr.gr.
  Martina

  Beantwoorden
  • Hoi Martina,

   Nee, doe alsjeblieft geen mierengif in het water, dat gaat meestal fout.

   Er zijn in principe 2 redenen waarom mieren in plantenbakken komen: omdat daar voedsel is of omdat ze daar een schuilplaats (lees: nest hebben).

   Kijk even de bladeren van je planten na om te zien of je planten niet toevallig last hebben van luis. Als dat wel het geval is, gebruik dan een luizenspray op de planten. Dan gaan de luizen dood en de mieren vanzelf weg.

   Is het niet een kwestie van voedsel, dan is het een kwestie van “schuilplaats”. Zo’n oplossing met een bak water is het beste, maar als dat in jouw geval echt niet lukt, dan is er een andere oplossing:

   Er bestaat een middel genaamd Diatomeeënaarde. In Nederland wordt dit niet vaak gebruikt, maar het is bijzonder effectief tegen allerlei kruipende insecten met een exoskelet (bescherming buiten het lichaam). Diatomeeënaarde prikt de mier als het ware lek. Je kunt diatomeeenaarde online bestellen door deze link naar bol.com te volgen.

   Wat het nadeel aan diatomeeënaarde is, is dat het volkomen nutteloos wordt wanneer het nat wordt. Dan moet je het opnieuw aanbrengen. Wel bewerkelijk, maar het werkt ontzettend goed! Probeer dat spul maar als het weer wat beter is.

   Je kunt het op de planten strooien, op het potgrond en om de bakken heen. Na enkele dagen (mits het weer meewerkt!) ben je van de mieren af.

   Succes met de mieren!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Halo Peter!

  Ik heb twee langwerpige bakken waar constant mieren in/rond lopen en ben net verhuist dus ik neem aan dat er een nest in minstens een van de twee zit (de bakken zaten voorheen op een balkon). De bakken hebben echter geen afwatering.. Kan ik deze alsnog bewateren met een oplossing waar eco mierenpoeder inzit of gaat dit de planten beschadigen aangezien de oplossing niet kan wegstromen erna?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet
  Myrthe de Vries

  Beantwoorden
  • Hoi Myrthe,

   Dat is in de regel geen probleem. Ik zou voor Ecostyle gaan.

   Als je het zeker voor het onzekere wilt nemen, dan kan je ook wat aaltjes in een gieter oplossen en dat over de planten en de bakken heen gieten.

   Succes met de mieren!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 6. ik heb overdag geen last van mieren in de ficus plant ,maar snachts is er stilte in huis en smorgens liggen ze allemaal dood naast de bloempot op het tafeltje. en dat gaat al zoǹ 3 dagen achter elkaar. nu heb ik de ficus naar buiten gezet

  Beantwoorden
 7. hallo

  ik heb net een nieuwe gesloten zak potgrond open gedaan en daar zitten mieren in. Kan ik die nog gebruiken voor mijn bloembakken of liever te vermijden?

  Beantwoorden
 8. Hallo,

  Ik heb een ficus Benjamins plant van 2m in huis staan, maar de pot zit vol met mieren. Wat kan ik hieraan doen zonder dat mijn plant kapot gaat?

  Beantwoorden
  • Beste Natasja,

   Vervelend zeg! En 2 meter is geen klein plantje…

   De twee makkelijkste opties zijn:

   1.) Behandel de plant tegen luizen. Die mieren komen er immers iets doen, waarschijnlijk eten.
   2.) Strooi een flinke hoeveelheid natuurvriendelijke mierenpoeder in de pot. Dat doet je Ficus geen kwaad. Maar dat gaat alleen duurzaam helpen wanneer er sprake is van een mierennest in de pot.

   Heb je het idee dat de mieren hun nest in de pot hebben, of komen ze elders vandaan?

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 9. Beste Peter,

  kan ik de diatomeenaarde ook binnen in huis gebruiken? ik overwinter een aantal grote planten in mijn woonkamer en ze zijn veel te groot om een pot met water eromheen te doen.
  Alvast dank voor jouw reactie,

  Groetjes, Giselheid

  Beantwoorden
 10. Beste Peter,

  Ik heb nu enkele weken last van mieren in huis, het is duidelijk dat ze van het balkon komen. Ik heb een olijfboom, een vijgenboom en een amendelboompje op mijn balkon. Ze staan in grote speciekuip bakken van zo’n 90 liter. Ik heb geen luizen op de bladeren kunnen vinden en ook geen duidelijke nest, maar ze zitten wel rondom de bakken. Ik ben ten einde raad want ik wil de planten die ik jaren heb verzorgd niet zomaar weggooien maar de mieren maken me gek. Ik heb ook een kleintje thuis en ben zwanger, dus ik wil ook niet zomaar giftige stoffen gebruiken. Nu zat ik te kijken naar Diatomeeënaarde maar daar staat bij dat je voorzichtig moet zijn met inademen etc. En hoe gebruik ik het zo veilig mogelijk ivm een kleintje die rondloopt. Graag zsm je advies voordat ik gek wordt,

  Demi

  Beantwoorden
  • Hoi Demi,

   Vervelend hoor!

   Diatomeeënaarde moet je inderdaad niet veelvuldig inademen als het in de lucht zit. In jouw situatie gebruik je het echter op het balkon, dus dat is erg veilig. Verder kan het gebruik van een mondkapje tijdens het aanbrengen je wellicht nog meer zekerheid geven.

   Na het aanbrengen, wanneer het niet meer in de lucht zit, is het erg veilig, ook voor je kleintje. Je kunt het zelfs eten! Persoonlijk zou ik het dus wel durven gebruiken, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt.

   Een andere optie is het gebruik van lokdozen. Ook daarbij moet je op de kinderen letten, maar ze kunnen er toch minder makkelijk bij dan sprays en poeders.

   Het lastige in jouw situatie is dat de mieren daadwerkelijk op de boompjes afkomen. Ze kunnen daar eten vandaan halen. Mieren zullen dan ook niet zomaar geneigd zijn om van het gif in lokdozen of andere “minder gevaarlijke alternatieven” te eten, want dat eten hebben ze al.

   Lastige situatie, maar zonder het gebruik van chemische/giftige sprays, zijn dit je twee beste alternatieven.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 11. Hoi Peter,

  Ik heb in de tuin een aantal ‘achillea millefolium’ planten staan. Hierin zitten grote hoeveelheden mieren. Gezien deze planten dicht bij ons huis staan, wil ik graag deze kolonies weg hebben. Heb je hier tips voor? Ze staan in de vollegrond, niet in een pot. Dat maakt het zo lastig.

  Ik hoor graag of je advies kan geven, alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Beste Simone,

   Dan zou ik vooral diatomeeenaarde grebruiken. Werkt geweldig, maar mag niet nat worden. Dan moet je het weer opnieuw aanbrengen. Kan totaal geen kwaad.

   Let wel, hiermee hou je de mieren van je planten. Het pakt het onderliggend probleem niet aan. Als dat de bedoeling is, dan kan je beter een combinatie van luizenmiddel (voor de plant) en een in water oplosbaar mierenpoeder (voor de omgeving) gebruiken.

   Succes met het bestrijden!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie