Muizen verjagen met chloor: goedkoop en effectief

Deel dit bericht op Pinterest:

"home cleaahome cleaning products and supplies" by franchiseopportunitiesphotos is licensed under CC BY-SA 2.0ning products and supplies" by franchiseopportunitiesphotos is licensed under CC BY-SA 2.0

Muizen kunnen in ieder huishouden voor problemen zorgen. Ze veroorzaken grote schade door op van alles in huis te knagen, van kleding tot bedrading. En dan heb je ook nog eens de door muizen verspreide ziekten en parasieten. Het zijn dan ook geen fijne beestjes om in huis te hebben!

Er zijn ontzettend veel muizenbestrijdingsmiddelen op de markt en allerhande huismiddelen die je kunt gebruiken om muizen te verjagen. In dit artikel focussen we ons op chloor en gaan we in op de vraag: kan je chloor gebruiken om muizen te bestrijden en zo ja, hoe?

Het antwoord op die vraag is simpel: Ja, je kan chloor tegen muizen inzetten. Zowel om ze te bestrijden als om ze te verjagen. Je kunt chloor bijvoorbeeld gebruiken om muizen op afstand te houden, te vergiftigen en om de omgeving hygiënisch schoon te houden.

Het gebruik van muizenvallen en gif zijn zeker efficiënt om muizen te bestrijden, maar soms kan dat lastig zijn rond huisdieren en kinderen. Daarom kiezen mensen voor alternatieve methoden om muizen te bestrijden. Een daarvan is het gebruik van chloor.

Hoe werkt chloor precies tegen muizen?

Wanneer je erachter komt dat je last hebt van muizen in huis, kan dat even schrikken zijn. Je hebt toch geen vies huis?! Nou, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Iedereen kan last krijgen van muizen in huis. Daarom gaan ik je in dit artikel precies vertellen hoe je muizen kunt bestrijden. In dit geval door middelen van chloor, maar hoe werkt dat nu precies?

Muizen hebben een slecht gezichtsvermogen maar een zeer goed reukvermogen. Geur is dan ook heel belangrijk voor muizen. Ze gebruiken het om gevaar te herkennen, om te communiceren (door middel van feromonen) en om hun territorium af te bakenen.

Dat verklaart dan ook gelijk waarom muizenvallen worden voorzien van lokaas zoals pindakaas, chocolade pasta, worst en ander voedsel dat een geur afgeeft.

Iedereen heeft weleens chloor gebruikt of meegemaakt. Bijvoorbeeld in het zwembad, bij het schoonmaken of in de gezondheidszorg. De geur is niet erg fijn, het irriteert ogen en luchtwegen en is zo sterk dat het zelfs als ontstopper wordt gebruikt.

Muizen kunnen niet tegen de geur van chloor en zullen dat dan ook mijden als de dood. De stank van chloor is penetrant en sterk. Mensen kunnen er soms moeilijk tegen en bij muizen in dat effect nog erger. Het effect van chloor op de longen van mensen is als erg, maar bij muizen is het al snel dodelijk.

Tip: Gebruik chloor om muizen naar muizenlokdozen te drijven. Klik hier om het aanbod aan muizenlokdozen op bol.com te bekijken of kijk naar onderstaand pakket aan lokdozen:

Chloor is overigens niet de enige geur die je tegen muizen in kunt zetten. In mij artikel over Muizen wegjagen met geur doe je meer inspiratie op.

In een vaak geciteerd wetenschappelijk onderzoek van JB Morris (2005) werd bewezen dat een lage blootstelling van chloor aan muizen al een zeer irriterende werking heeft op de bovenste luchtwegen.

Lees hieronder hoe je chloor in kunt zetten tegen een muizenprobleem in huis.

Foto van een zwembad met chloorwater

De meeste mensen zullen chloor kennen als schoonmaakmiddel, desinfectiemiddel of middel om zwemwater mee te behandelen.

5 eenvoudige manieren om chloor tegen muizen in te zetten

Hieronder lees je over 5 verschillende manieren waarop je chloor tegen muizen in kunt zetten. Dat hoeft trouwens niet alleen om het bestrijden van muizen te gaan, maar ook bijvoorbeeld voor bij de schoonmaak van door muizen aangetaste oppervlakten.

1. Een zelfgemaakte muizenspray van chloor en water

Vermeng 1 deel chloor met 10 delen water om een effectieve muizenspray te maken om muizen weg te jagen en op afstand te houden.

Je kunt zeker een sterker mengsel gebruiken, maar daarmee zorg je wel voor een geuriger spray. Dat zou je eventueel tegen kunnen gaan door het toevoegen van een essentiële olie, een kaneelstokje of een beetje citroen. Maarja, dat moet je ook maar in huis hebben.

De spray kan je in de omgeving spuiten waar je muizen hebt gezien, of waar je muizen weg wilt houden. Spuit niet in de omgeving van uitgangen, want daarmee zorg je er alleen maar voor dat de muizen niet weg willen. Vermijd daarnaast ook nog eens de omgeving van andere muizenbestrijdingsmiddelen zoals gif of vallen.

Dit een trouwens een van de fouten die ik beschreven heb in mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd? Een muizenval kan je prima naast chloor gebruiken, maar dan wel op de goede manier. Daar lees je hoe.

Het chloormengsel zorgt er niet alleen voor dat muizen wegblijven, het maakt de omgeving ook nog eens hygiënisch schoon. Kijk overigens wel een beetje uit met het gebruik van chloor op textiel, dat kan vlekken veroorzaken.

Wat kan je verwachten? Je zal door middel van een spray geen muizen doden. Ze zullen het teveel vermijden om er langdurig mee in aanraking te komen. Dat is dan ook gelijk de reden waarom chloor zo’n goed middel is om muizen effectief op afstand te houden.

Kom je na het sprayen toch nog muizen tegen op de behandelde plekken? Probeer dan de concentratie te verhogen.

2. Maak je eigen muizengif met pindakaas en chloor

Er is geen enkele muis ter wereld die zomaar naar wat chloor toe loopt en het begint op te drinken. Nee, dat kun je echt vergeten. Chloor heeft een te sterke afstotende werking op muizen. Wil je chloor gebruiken om muizen te vergiftigen? Dan zul je het moeten vermengen met iets lekker, althans, lekker voor muizen.

Muizen eten van nature veelal zaden en noten. Je wilt daarom een lokaas gebruiken dat daarop inspeelt. Maar zomaar wat zaden gebruiken gaat niet werken. Daarom raad ik aan gebruik te maken van hazelnootpasta of pindakaas. Daar zijn muizen dol op.

Pindakaas of hazelnootpasta met chloor vermengen om gif te maken is nogal een kunst, maar niet moeilijk. Je doet het volgende:

Een foto van de benodigdheden voor zelfgemaakte muizengif: chloor, pindakaas en poedersuiker.
Dit heb je nodig voor zelfgemaakte muizengif: chloor, pindakaas en poedersuiker.
 • Doe de benodigde hoeveelheid pindakaas of hazelnootpasta in een kommetje.
 • Voeg daar beetje bij beetje chloor bij, totdat je de lokstof nog maar net ruikt.
 • Meng daarna nog een laatste beetje lokstof toe om de geur weer iets te maskeren.
 • Nu kan het zo zijn dat je gifmengsel te waterig is geworden. Voeg dan poedersuiker toe totdat het mengsel weer een pasta-achtige structuur krijgt.

Je zelfgemaakte muizengif op basis van chloor is helemaal af. Plaats het nu op de plekken in huis waar je muizen verwacht. Maar zorg wel dat je het altijd langs muren, of grote objecten zoals koelkasten, plaatst omdat muizen altijd langs beschutting rennen. Ze voelen zich dan veiliger om van het gifmengsel te eten.

Houd er wel rekening mee dat het tot wel 3 dagen kan duren totdat een muis aan gif komt te sterven. Je bent dus niet direct automatisch van muizen en ik raad ook aan om naast je zelfgemaakte gif altijd muizenvallen te blijven gebruikten. Klik hier om het aanbod van muizenvallen op bo.com te bekijken.

Lukt het niet om de muizen gif te laten eten? Volg de tips uit mijn artikel Muizen eten gif niet, wat moet ik doen?

3. Gebruik wattenbolletje met chloor om muizen te verjagen

Doordrenk wat wattenbolletjes bleekmiddel en leg ze op plekken waar muizen vaak komen. Het is zo simpel als dat! Maar je vraagt je wellicht af wat hier nu precies het nut van is en hoe die bolletjes nu eigenlijk werken?

Muizen zijn voorzichtige en schuchtere beestjes die veelal hun neus gebruiken om gevaar te herkennen. Ze ruiken de sterkere -en gevaarlijke- geur van chloor en zien dat als een gevaar. De muizen zullen koste wat het kost de chloorbolletjes vermijden.

Foto van een bord met chloor doordrenkte wattenbollen
En zo simpel is het: doordrenk wat wattenbolletjes met chloor en plaats deze op een locatie waar je de muizen wilt verdrijven.

Net zoals de spray, werken de wattenbolletjes om de muizen te verjagen. Ze blijven erbij uit de buurt en misschien is dat wel genoeg voor je. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Wat dacht je van de bolletjes neerzetten op plekken waar de muizen -niet- zijn, om ze juist te verjagen naar elders geplaatste muizenvallen.

Slim he?!

Er wordt weleens geopperd dat je de chloorballetjes in kunt zetten om de feromonen van muizen te maskeren, en dat zal vast waar zijn, maar echt zin hebben heeft het niet als je de muizen toch al met de geur van chloor verjaagt. Ze kommen er toch niet in de buurt

4. Verjaag met chloor muizen uit hun (moeilijk te bereiken) nesten

Wanneer je een muizennest in huis treft, of vermoedt waar er een is, dan kan je die verstoren door er chloor op te sproeien of te schenken. De muizen zullen het chloor vermijden en moeten op zoek naar een ander leefomgeving – niet in jouw huis!

Maar nog effectiever is het toepassen van deze methode wanneer de muizennest in kwestie moeilijk te bereiken is. Denk maar eens aan het geval dat je muizen in een spouwmuur hebt of onder je vloer. Zie muizen daar maar eens uit te lokken.

Weet je hoe ze daar zijn gekomen en kan je de ingang vinden, dan is het vrij makkelijk om daar wat chloor in te schenken of te sproeien. Heb je geen enkel idee hoe ze er zijn gekomen of kan je er niet bij, dan is er maar een -vervelende- oplossing: boor een gat in de muur of de vloer en besproei de omgeving met de bovengenoemde chlooroplossing.

5. Maak de omgeving van muizen, hun nesten en oppervlakten met uitwerpselen hygiënisch schoon met chloor

Ben je eenmaal van de muizen af en wil je de troep schoonmaken, of is het je doel om hun leefomgeving te verstoren, dan doe je dat heel effectief en hygiënisch met gebruik van chloor.

Een woord vooraf: muizen kunnen ziekteverwekkers en parasieten met zich meedragen. Het is daarom belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik in eerste instantie nooit een stofzuiger of een bezem, want je verspreidt daarmee alleen bacteriën waar het niet nodig is Daarnaast raad ik ook aan om beschermende handschoenen te dragen.

 • Besproei eerste de omgeving met de bovengenoemde spray.
 • Laat de chloormengsel 2 minuten inwerken.
 • Alles dat dat je op kan pakken, gooi je weg in een plastic vuilniszak.
 • Neem vervolgens de omgeving af, besteed extra aandacht aan plaatsen met keutels of urine, met een papieren doek en gooi deze weg.
 • Daarna besproei je de omgeving wederom met de spray.
 • Veeg de spray ten slotte weer af met een papieren doekje.

Meer over het opruimen van muizenurine lees je in mijn artikel Is urine van muizen gevaarlijk en hoe maak ik muizenurine het beste schoon?

Klaar! De omgeving is nu volkomen hygiënisch schoon. Wel raad ik aan om de omgeving goed door te laten luchten en om achteraf nog gebruik te maken van een stoomreiniger. Een stoomreiniger doodt 99,9% van alle bacteriën en is daarmee een zeer hygiënisch hulpmiddel.

Is het gebruik van chloor genoeg?

Foto van een muizenval tegen een flatgebouw aan
Chloor is een zeer effectief middel in de strijd tegen muizen, maar combineer het met muizenvallen en muizenlokdozen voor de beste resultaten!

De vraag die ik dan terug moet stellen is: is het gebruik van chloor genoeg voor wat?

Is het gebruik van chloor genoeg om de omgeving van muizen hygiënisch schoon te maken? Ja, zeer zeker. Chloor wordt zelfs in de medische wereld ingezet als ontsmettingsmiddel. Het is zeer effectief om bacteriën en schimmels te doden en daar dan ook volkomen voor geschikt.

Is het gebruik van chloor geschikt om muizen weg te jagen? Wederom is het antwoord “ja”. Muizen interpreteren de geur van chloor als gevaar en als iets dat ze moeten vermijden. En dat zullen ze dan ook zeker doen. Je kunt er beslist vanuit gaan dat muizen de plekken die met chloor zijn behandeld, zullen vermijden.

Is het gebruik van chloor geschikt om muizen te doden? Chloor doodt muizen alleen wanneer het wordt ingenomen. Een muis zover krijgen om chloor te eten is zeer lastig en zal alleen gebeuren wanneer je het, zoals hierboven uitgelegd, vermengt met een lokaas dat de geur kan maskeren.

Dit is dan ook de reden dat je naast chloor ook alle andere mogelijke manieren in moet zetten om van muizen af te komen, denk daarbij aan:

 • Laat geen voedselresten slingeren en berg eten en drinken na gebruik altijd weer direct op.
 • Plaats buiten muizenlokdozen om een muizenprobleem te voorkomen en een huidig muizenprobleem sneller op te lossen. In mijn artikel Wat is een goede muizenlokdoos voor buiten? lees je alles over het kiezen van een geschikte lokdoos.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van chloor tegen muizen?

Het gebruik van chloor tegen muizen kan zeer effectief zijn, wanneer je het op de juiste manier gebruikt en de juiste verwachtingen erbij hebt. Daarnaast is het een goedkoop middel en een middel dat je waarschijnlijk al in huis hebt liggen.

Heb jij chloor gebruikt om een muizenprobleem in huis tegen te gaan, of heb jij de tips in dit artikel opgevolgd? We horen graag jouw ervaringen. Ook wanneer je nog tips hebt voor het het gebruik van chloor tegen muizen, nodig ik je uit om hieronder in de reacties een berichtje achter te laten.

Heb jij nog vragen over het gebruik van chloor tegen muizen of over muizenbestrijding in het algemeen? Ook dan ben je van harte welkom om hieronder een berichtje achter te laten en dan zullen mijn lezers of ik onze best doen om je van advies te voorzien.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie