Muizen uit regenpijpen en dakgoten weren

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muizen in dakgoten en regenpijpen

Muizen kunnen erg koppige dieren zijn die er alles aan doen om je huis, garage, kelder, zolder of schuur binnen te komen. Een van de manieren waarom ze dat door is door de goten om je huis als “ladder” naar boven te gebruiken.

Vooral in de herfst en in de winter zal je zien dat muizen naarstig zoeken naar een warm onderkomen. Jouw huis dus. In de herfst kan het zelfs vrij gemakkelijk voor muizen zijn om een weg door je de dakgoot te banen omdat die toch vol ligt met bladeren.

Je dakgoten en regenpijpen beschermen je huis tegen het weer tijdens regenachtige perioden. Als je dakgoten en de bevestiging daarvan in slechte staat verkeert, kunnen muizen ze gebruiken om het huis binnen te komen. Muizen gebruiken de dakgoten ook maar al te graag als broedplaats.

Hoe je kunt voorkomen dat muizen jouw regenpijpen en dakgoten overnemen en wat je hier zoal tegen kunt doen, lees je in dit artikel.

Wat doen muizen in de dakgoot of in een regenpijp?

Dakgoten en regenpijpen maken onderdeel uit van het dak. Goten vangen het water op dat van je dak af naar het dakrand stroomt en geven het vervolgens af via een netwerk van leidingen die regenpijpen worden genoemd. Het water wordt vervolgens gecontroleerd afgevoerd.

Als je dakgoten relatief nieuw zijn, zullen ze waarschijnlijk niet teveel problemen opleveren. Maar als je dakgoten oud en versleten zijn of gewoon slecht worden onderhouden, kunnen ze grote problemen veroorzaken. Een van die problemen is muizen.

Een probleem met een dakgoot oplossen is niet even eenvoudig zoals het met staalwol dichten van een gat in huis om muizen tegen te houden. En ook het plaatsen van gif dat muizen daar toch niet zullen eten helpt helemaal niets. Met dakgoten en pijpen is het probleem ingewikkelder.

Dakgoten kunnen gaten ontwikkelen, vol raken en op andere manieren worden aangetast. Vallende bladeren, vuil en vogelveren en -nesten kunnen ook de binnenkant van de dakgoten opvullen. Het afval zorgt ervoor dat je goten en regenpijpen verstopt raken en maakt het voor muizen mogelijk om in je dakgoten te leven.

Dakgoten en regenpijpen zorgen voor een goede afvoer van regenwater, maar soms leveren zij problemen op door muizen de toegang tot je huis te geven.
Dakgoten en regenpijpen zorgen voor een goede afvoer van regenwater, maar soms leveren zij problemen op door muizen de toegang tot je huis te geven.

Naast het feit dat muizen je goten en pijpen tot hun verblijfplaats maken, kunnen ze die ook gebruiken om je huis in te komen. Muizen zoeken de onbeschermde uiteinden van je regenpijpen en kruipen er gemakkelijk in. Eenmaal in de dakgoten zoeken muizen naar zwakke plekken of toegangspunten tot je huis.

Knaagdieren zoals muizen kunnen veel verschillende ziekten, ziekteverwekkers en insecten dragen die schadelijk zijn voor mensen en huisdieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan teken en vlooien. Door muizen uit je huis te houden, bescherm je jezelf, je woning en je gezin tegen deze vervelende plaagdieren.

Muizen in dakgoten en regenpijpen door achterstallig onderhoud

Wanneer je last hebt van muizen in of rond je dakgoot of regenpijpen, begin dan bij het laten reinigen van je dakgoten. Negen van de tien keer lost dat het probleem op omdat afval zorgt voor verstopping en muizen daardoor een perfect beschutte plek hebben om te wonen.

Kan je zelf bij je dakgoten om deze schoon te maken, dan zal je dat vast een paar euro schelen. Zo niet, dan zit je vast aan een professional die de goten bij je kan komen reinigen. Vaak los je daarbij het muizenprobleem al grotendeels op.

Zijn je dakgoten eenmaal schoon en vrij van muizen, dan moet je dat ook zo houden. Om uw dakgoten en regenpijpen schoon te houden, kunt u overwegen om ze af te schermen met speciale dakgootbeschermers. Klik hier om het aanbod aan dakgootbeschermers van bol.com te bekijken of bekijk het aanbod hieronder:

Een dergelijke dakgootbeschermer kan je makkelijk zelf plaatsen. Soms hoef je ze niet eens vast te maken en is het een kwestie van een soort spiraal in je dakgoot plaatsen. Bijzonder makkelijk en effectief om in een klap van muizen en van viezigheid af te komen!

Zijn je dakgoten of regenpijpen niet allen vuil, maar kapot, dan wordt het een ander verhaal. Kapotte regenpijpen brengen allerlei problemen met zich mee, zoals een slechte afwatering, schade en natuurlijk muizen!

Ik raad je van harte aan om grote(re) gaten niet zelf proberen te repareren. Soms maak je daarmee meer kapot dan je lief is. Schakel een een professional in om de reparaties uit te voeren. Deze kan je gelijk informeren of het repareren überhaupt nog zin heeft, of dat je aan vervanging toe bent.

Ook wanneer de dakgoten eenmaal gerepareerd of vervangen zijn, zorg dan dat deze vrij blijven van viezigheid en muizen. Maak daarvoor gebruik van een gootbeschermer. Voor een paar tientjes heb je al een hele goede op bol.com, klik hier voor het aanbod.

Voorkom het repareren of opnieuw aanleggen van goten en pijpen omdat je last hebt van muizen en bescherm ze.
Voorkom het repareren of opnieuw aanleggen van goten en pijpen omdat je last hebt van muizen en bescherm ze.

In vijf stappen van muizen in regenpijpen en dakgoten af

Muizen komen maar al te vaak gemakkelijk via beklimbare dakgoten en regenpijpen het dak op. Het zijn immers uiterst behendige wezens en hebben geen vrees voor wat klim- en klauterwerk . Daarnaast kunnen ze zich maar al te snel voortplanten, dus hoe eerder je van de muizen rond je dak af bent, hoe beter.

Maar al te vaak grijpen mensen naar een pak gif of naar een ouderwetse muizenval om hun muizenprobleem te bestrijden. Maar bij muizen geldt altijd dat je het probleem van zoveel mogelijk verschillende kanten aan moet pakken.

Hieronder lees je de 5 belangrijkste stappen om van een muizenprobleem in en om dakgoten en regenpijpen af te komen.

Stap 1: Gootbescherming
Plaats gootbescherming op of in je dakgoten. Je hebt ze in een aantal varianten, waaronder een zogenaamde dakgootegel/dakgootbortsel. Deze plaats je simpelweg in de dakgoot en je hebt er geen omkijken naar, niets vast te maken, niets te schroeven en er kunnen geen muizen meer bij. Klik hier om de dakgootegel op bol.com te bekijken.

Stap 2: Bedek de opening van de regenpijp
Een hele makkelijke ingreep waarmee je muizen en ander ongedierte gemakkelijk uit je regenpijpen houdt is het bedekken van de opening van de regenpijp maar daarvoor geschikt materiaal. Bevestig simpelweg een stuk kippengaas of een eenvoudige rooster en je bent een heel eind op weg naar een muizenvrij huis.

Stap 3: Laat niets in aanraking met je huis of je dakgoten komen
Je kan nog zoveel doen om muizen in en om huis te bestrijden, maar misschien zie je wel iets heel voor de hand liggends over het hoofd: takken die je huis aanraken en een loopbrug voor muizen vormen. Muizen klimmen heel gemakkelijk bomen in en vinden zo hun weg naar je huis. Houd daarom de takken van aangrenzende bomen kort.

Denk trouwens ook aan ander materiaal dat tegen je huis of tegen dakgoten aan staat zoals ladders, hout, de schuur en meer.

Stap 4: Laat nergens voedsel slingeren
Muizen zijn altijd op zoek naar iets om op te knagen. Laat jij voedsel slingeren, dan is dat wel heel erg aantrekkelijk voor muizen. Laat voedselresten dan ook nooit slingeren – zeker niet in de tuin. Dat geldt trouwens ook voor voer van andere huisdieren.

Stap 5: Bewaar afval op de juiste manier
Het liefst houd je nergens in de buurt van je huis afval. Is er een ondergrondse container in de buurt? Maak daar dan gebruik van. Zo niet, bewaar afval altijd in goed afgesloten vuilniszakken, in een goed afsluitbare afvalbak.

Liever een andere bescherming voor je dakgoot proberen? Klik dan hier voor een productoverzicht van bol.com.

Hoe weet je of je muizen in dakgoten of regenpijp hebt?

Goten zijn goed afgeschermd, blijven lekker donker en bieden makkelijk toegang tot voedsel en water. Afvoerpijpen en goten zijn dan ook ideaal voor muizen om een nest in te bouwen. En het beste van alles? Je zit zo in een lekker warm huis van mensen als het moet.

Zeker in de winter en in de herfst vormt de regenpijp of de dakgoot een ideale plek of toegangspunt voor muizen. ’s winters zoeken ze beschutting op en een manier om je huis binnen te komen en in de herfst is het de ideale, beschutte omgeving.

Het vroegtijdig herkennen van muizen in de goot of de regenpijp zal je heel veel gedoe besparen!
Het vroegtijdig herkennen van muizen in de goot of de regenpijp zal je heel veel gedoe besparen!

Voor mensen is het hebben van muizen in goten en in regenpijpen echter een groot probleem. Je krijgt gemakkelijk verstoppingen, het water voert niet goed af en voor je het weet zit je met muizen in. Wees er dus zo snel mogelijk bij om de muizen te bestrijden voordat het probleem van kwaad naar erger gaat.

Hoe je weet of er muizen in je dakgoten of regenpijpen zitten?

Je hoort krassende of piepende geluiden van buiten je huis of in het dak.

Vaak is dit de meest voorkomende teken. Het kenmerkend gekras, geknaag of getik tegen de pijpen of goten. Vaak is het niet eens zo subtiel en kan je er zelfs binnen echt last van hebben. Omdat muizen vooral ’s nachts actief worden, zal je merken dat het geluid ’s avonds toeneemt.

Er komt maar een klein straaltje water door de regenpijp of de afvoer

Muizen verzamelen van alles en nemen dat weer mee naar hun nest. Dat kan alles zijn, van afval en bladeren tot stukjes plastic en touw. Al deze rommel in goor zorgt voor een verstopping als het regent, maar dat gaat altijd geleidelijk. Let er dus op als het regent. Je vermoedt misschien een eenvoudige verstopping, maar het zouden ook muizen kunnen zijn!

Je merkt deuken of scheuren in de regenpijp of je dakgoot

Muizen hebben enorme tanden die hun hele leven door blijven groeien. De enige manier om deze tanden in toom te houden is door het knagen aan alles dat zij tegenkomen. Het doel hoeft niet alleen het eten of doorbreken van materiaal te zijn, het knagen is voor muizen een waar instinct. En voor je het weet beschadigt de muis je pijp of goot.

Tip: Wil je je goot of regenrijp beschermen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaand dakgootbeschermer die je gemakkelijk in een opening plaats om deze ondoordringbaar voor muizen en afval te maken. Of klik hier om alle beschermingsmiddelen te bekijken.

Heb jij ervaring met muizen in de dakgoot of in de regenpijp?

Heb jij weleens last gehad van muizen in je dak, dakgoot of regenpijp? Wat voor schade hebben de muizen toen veroorzaakt en hoe ben je van ze afgekomen? Deel je ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.

Wil je zelf aan de slag gaan met het bestrijden van muizen in je dakgoten of afvoerpijpen en je hebt daar vragen over? Ook dan kan je een berichtje achterlaten en wij doen ons best om je te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie