Is urine van muizen gevaarlijk en hoe maak ik muizenurine het beste schoon?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest

Tijdens de koudere maanden van het jaar zoals in de herfst en de winter, vinden muizen vaker hun weg bij je naar binnen. Muizen in huis zijn op zijn minst hinderlijk en misschien wel gevaarlijk, daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Knaagdieren zoals muizen vreten je eten aan, knagen bedrading, meubels en muren stuk en plassen en poepen je huis onder. Muizen in huis hebben kan gevaarlijk zijn, maar niet omdat ze bijten. Er zijn namelijk een aantal gezondheidsrisico’s die muizen kunnen vormen. Een zo’n risico heeft te maken met de urine van muizen.

Is urine van muizen gevaarlijk? Ja, urine van muizen kan gevaarlijk zijn. Muizen kunnen allerhande ziekteverwekkers bij zich hebben en een van de wijzen waarop jij daarmee in aanraking kunt komen is via de urine. Het goed en hygiënisch schoonmaken van muizenurine doe je met een chlooroplossing.

Muizenurine kan gevaarlijk zijn en daarom moet je van de muizen af: hoe eerder, hoe beter. Geen enkel huis heeft maqr last van ene enkele muis. Met gemiddeld zes tot acht baby’s per worp kunnen zes muizen zich in drie maanden vermenigvuldigen tot 60. Met alle urine, keutels en gevaren van dien.

Urine van muizen schoonmaken in 4 eenvoudige stappen

Hieronder lees en zie je aan de hand van 4 eenvoudige stappen hoe je het afval van muizen, waaronder de urine van muizen, het makkelijkst en op de meest hygiënische wijze schoonmaakt.

Stap 1: Handschoenen aan en papieren doekjes pakken. Wees altijd voorzichtig met afval van muizen in het algemeen en urine van muizen in het bijzonder.

Foto van een had dat naar muizenurine wijst.
Het gebruik van handschoenen is altijd aan te raden omdat muizenurine erg onhygiënisch en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Stap 2: Veeg het merendeel van de muizenurine weg met een papieren doekje.

Foto van muizenurine dat met een papieren doekje wordt opgeveegd.
Het eerst opvegen van de urine van muizen is erg belangrijk omdat je het daarna beter schoon krijgt en je geen risico hebt op het verspreiden ervan.

Stap 3: Oplossing van 1 deel chloor en 10 delen water spuiten met een eenvoudige plantenspuit. Laat dat even intrekken.

Foto van plantenspuit dat chlooroplossing op het parket spuit.
Het echt hygiënisch schoonmaken begint hier. De chloor doet het meeste werk.

Stap 4: Veeg het daarna goed na met een papieren doekje.

Foto van een papieren doekje dat de chlooroplossing opneemt.
Nu kan je de chlooroplossing van de grond halen, je bent klaar.

Je bent klaar. De muizenurine is helemaal weg en de omgeving is weer volledig hygiënisch. Makkelijk toch!?

Foto van schoongemaakt parket
De vloer is nu helemaal hygiënisch schoon. Er is geen muizenurine te bekennen.

Wil je een stapje verder gaan met het hygiënisch schoonmaken van muizenurine of ander viezigheid in huis? Een stoomreiniger doodt meer dan 99,5% van alle bacteriën. Klik hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken, of neem een kijkje naar deze zeer goede en voordelige stoomreiniger:

Is urine van muizen gevaarlijk voor mensen? En waar moet je nog meer op letten?

Ja, het hebben van muizen in huis kan gevaarlijk zijn en de urine van muizen speelt daar beslist een rol bij. Feit is dat een aantal ernstige ziekten en gezondheidsrisico’s aan muizen kunnen worden toegeschreven. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control verspreiden muizen wereldwijd talloze ziekten.

Een van de zaken waar je op moet letten bij muizen is de urine. Dat geldt nog eens extra wanneer de muizen zich bevinden op een plaats waar je eten bewaart, zoals in een voorraadkast.

De ziekten worden op verschillende manieren op de mens overgedragen: door contact met uitwerpselen, speeksel, beten en uiteraard de urine van muizen. Ziekten en parasieten kunnen ook indirect worden verspreid: teken, vlooien en mijten die van muis op mens overgaan.

Muizen kunnen een enorme puinhoop veroorzaken. Om hun gebied te markeren, verspreiden muizen hun keutels en urine in de omgeving. Het is niet alleen vies en onhygiënische, maar urine van muizen kan ronduit gevaarlijk zijn.

Woon je in een huurhuis en heb je last van muizen, lees dan mijn artikel daarover. Wellicht dat de verhuurder of woningbouw je ook kan of moet helpen.

Ook andere risico’s dan alleen urine

Er zijn echter nog andere risico’s, zoals de neiging van muizen om op bedrading te knagen hetgeen een risico op brand en kortsluiting geeft. Omdat de tanden van muizen hun hele leven blijven groeien, knagen ze aan alles waar ze bij kunnen komen om zo hun tanden te vijlen.

Komen muizen eenmaal in een (spouw)muur terecht, dan heb je al helemaal een probleem, want dan heb je geen zicht op de schade die ze veroorzaken. Het plassen en poepen van de muizen gaat maar door en je kan er dan maar erg moeilijk iets aan doen.

Naast het feit dat muizen aan bekabeling knagen, kunnen ze ook nog eens door harder materiaal kauwen, zoals: hout (structuur en meubels), gipsplaat, regenpijpen en dakgoten (leestip!), rubber, plastic buizen, isolatie, aluminium en zelfs gasleidingen. Dat heeft allemaal met de snijtanden van muizen te maken.

Ten slotte moet je er nog rekening mee houden dat muizen heel makkelijk ergens doorheen kunnen. Een gat, scheur of kier van ongeveer een centimeter is meer dan voldoende voor een muis om erdoorheen te passen. Zo kan een muis op heel veel plaatsen in huis komen. De urine van muizen kan zo meer door het huis verspreid raken dan je denkt.

Leestip: De beste manier om de toegang van muizen te blokkeren, is om staalwol te gebruiken om muizengaten te dichten.

Hoe kan je de urine van muizen het beste schoonmaken?

Vanwege het risico op ziekte geassocieerd met muizen, is het opruimen van hun nest of plekken waar ze hebben geürineerd niet iets dat je lichtvaardig moet opvatten.

Ten eerste is het altijd belangrijk om de juiste beschermingsmiddelen te dragen. Draag altijd een masker en rubber-, latex- of vinylhandschoenen tijdens het opruimen van muizen urine of andere door muizen aangetaste of achtergelaten viezigheid.

In het verlengde van het eerste punt, gebruik je voor het opruimen het beste papieren wegwerpdoekjes. Keukenrol of wc-papier om afval te verwijderen en urine af te nemen. Gooi afval direct in een goed afsluitbare plastic zak weg. Gebruik nooit een stofzuiger of een bezem om het afval van muizen op te ruimen, daarmee verspreid je het probleem alleen maar.

Nadat je het grootste deel van de door muizen achtergelaten afval hebt opgeruimd, kan je de omgeving schoonmaken met bleekmiddel. Vooral wanneer het gaat om de uitwerpselen van muizen of de urine van muizen is het aan te raden om bleek te gebruiken. De juiste verhouding is 1 deel bleek op 10 delen water.

Aangetaste etenswaren moeten onmiddellijk worden weggegooid. Ook wanneer alleen de verpakking is aangevreten, adviseer ik om niet het risico te nemen en het product direct weg te gooien.

Gestoffeerde meubels en tapijten kan je het beste met behulp van een stoomreiniger schoonmaken. Klik hier om alle beschikbare stoomreinigers op bol.com te bekijken, of zie onderstaande, multifunctionele stoomreiniger die je prima kunt inzetten tegen vuiligheid van muizen.

Was beddengoed en kleding die met de urine van muizen in aanraking is gekomen in de wasmachine en maak daarbij gebruik van een hygiënische toevoeging. Klik hier om de ervaringen met de hygienische wastoevoeging van Dettol te lezen, ik gebruik het zelf ook!

Heb je een dode muis gevonden? Spuit de muis even goed af met een bleekoplossing van 1 deel bleek op 10 delen water. Vervolgens kan je de muis – met handschoenen aan- oppakken en weggooien.

Nooit meer last van muizenurine? Lees hieronder hoe je van muizen af kunt komen

Zodra je merkt dat je in of om het huis last hebt van muizen, is het belangrijk om snel te handelen zodat de kans op schade en gezondheids lachten minder wordt.

De meest voorkomende -en over het algemeen meest succesvolle- manier om muizen in het te bestrijden, is door het gebruik van de ouderwetse muizenval. Muizenvallen moet je overal in huis plaatsen waar je verwacht dat er muizen zijn. Gebruik niet alleen een enkele, dat heeft weinig nut.

Voor het beste resultaat gebruik je een stukje brood met wat pindakaas of hazelnootpasta als lokaas. Controleer de vallen dagelijks en draag altijd handschoenen bij het plaatsen van de vallen. Jouw geur op de muizenvallen, kan de muizen afschrikken. Geschikte muizenvallen bestel je op bol.com door deze link te klikken. Geen zien om te zoeken, neem dan eens een kijkje naar deze moderne muizenval:

Gifpellets en gifbakjes kunnen in keuken- en badkamerkasten, zolders, kelders en overal waar je muizen denk te hebben worden neergezet. De meeste gifkorrels en gifbakjes voor muizen zijn veilig voor het gebruik nabij huisdieren en kinderen, maar wees voorzichtig en volg de aanwijzingen op de verpakking.

In mijn artikel Muizen eten gif niet, wat moet ik doen? geef ik een uitgebreid overzicht van wat je moet doen om een

Ultrasone geluidsapparatuur kom je overal tegen, maar de effectiviteit daarvan is nooit 100% bewezen. Ik raad je dan ook van harte aan om vooral een van de andere opties om muizen te bestrijden te gebruiken. Wellicht dat het wel helpt, maar gebruik het dan in combinatie met andere middelen, bijvoorbeeld Geur om muizen weg te jagen (leestip!).

Ervaring met het schoonmaken van muizenurine?

Heb jij nog een goede tip voor het schoonmaken van muizenurine of ander muizenafval? Deel jouw tips en ervaringen met ons in de reacties hieronder!

Kan je juist wat extra advies gebruiken over hoe je moet opruimen na een muizenprobleem? Ook dan nodig ik je van harte uit om hieronder een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Is urine van muizen gevaarlijk en hoe maak ik muizenurine het beste schoon?”

 1. hallo,
  ik hev even muis in huis gehad, ik zag waar ze was. ze heeft allemaal geen viezigheid achter gelaten. maar de plekken ga ik mer chloor schoon maken. mijn vraag is is dit voldoende? ze liep even op tapijt. die met chloor ga ik schoon maken, is dit voldoende of stoom per se nodig is?
  en gaan ze haar achter leggen? en ik heb een paar dagen gewacht met schoon maken omdat ik niet wist hoe? is dat erg?
  en urine uitgedroogd, is dat nog steeds gevaarlijk?

  Beantwoorden
  • Beste Sanaz,

   Na een aantal dagen is de urine niet meer gevaarlijk. Alles dat je goed met chloor wast is hygiënisch schoon, dus dat zit wel goed. Hoeft daarna niet nog eens met stoom. Als je een stoomreiniger hebt, dan is dat natuurlijk wel extra goed!

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie